Noorse biatleten winnen voor thuispubliek na zinderende sprint, ook Franse zege

Op de beroemde Holmenkollen boven de Noorse hoofdstad Oslo is de laatste Europese World Cup van het biatlonseizoen afgerond. De twee vormen van gemengde estafettes stonden op het programma - met één man en vrouw per team en die met twee mannen en twee vrouwen per team - alvorens men grotendeels maandag afreisde naar Noord-Amerika, voor het sluitstuk van het seizoen.

Single mixed-estafette
Noorwegen, met Juni Arnekleiv en Vetle Sjåstad Christiansen, en het Zweden van Anna Magnusson en Sebastian Samuelsson zaten constant voorin de wedstrijd, op voor beiden een klein momentje na een slechte schietbeurt na. Bij de achtste en laatste schietbeurt trok Samuelsson een gaatje naar Christiansen, maar de Zweed was in de laatste meters wat te nonchalant en met een fantastische eindsprint ging Christiansen er in de laatste meter voorbij voor de winst. Op gepaste afstand was de derde plek zeer knap voor Suvi Minkkinen en Otto Invenius namens Finland.

Gemengde estafette
Met Julia Simon en Sophie Chauveau was Frankrijk in de eerste helft van de wedstrijd, waarin de vrouwen in actie kwamen, al een klasse apart. Fabien Claude hield als leider keurig stand en Quentin Fillon Maillet maakte het overtuigend af voor een Franse zege. Ook hier streden Zweden en Noorwegen tegen elkaar, maar wel voor plek twee. Die ging naar Zweden: na optredens van Mona Brorsson, Elvira Öberg en Jesper Nelin was Martin Ponsiluoma in de slotronde wel scherp genoeg. Ingrid Landmark Tandrevold, Ida Lien, Tarjei Bø en broer Johannes Thingnes Bø brachten Noorwegen naar de derde plek.