FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 maart 2024

Waarde bitcoin steeg naar hoogste niveau ooit

De waarde van de bitcoin steeg dinsdagmiddag tot over de 69.000 dollar. De koers overtrof daarmee het oude recordniveau, dat in november 2021 werd bereikt.

Kort nadat het record rond 16. 00 uur verbroken werd met $ 69.191,95 zakte de waarde van de bitcoin weer terug tot onder de 68.000 dollar.

Noorse biatleten winnen voor thuispubliek na zinderende sprint, ook Franse zege

Op de beroemde Holmenkollen boven de Noorse hoofdstad Oslo is de laatste Europese World Cup van het biatlonseizoen afgerond. De twee vormen van gemengde estafettes stonden op het programma - met één man en vrouw per team en die met twee mannen en twee vrouwen per team - alvorens men grotendeels maandag afreisde naar Noord-Amerika, voor het sluitstuk van het seizoen.

Single mixed-estafette
Noorwegen, met Juni Arnekleiv en Vetle Sjåstad Christiansen, en het Zweden van Anna Magnusson en Sebastian Samuelsson zaten constant voorin de wedstrijd, op voor beiden een klein momentje na een slechte schietbeurt na. Bij de achtste en laatste schietbeurt trok Samuelsson een gaatje naar Christiansen, maar de Zweed was in de laatste meters wat te nonchalant en met een fantastische eindsprint ging Christiansen er in de laatste meter voorbij voor de winst. Op gepaste afstand was de derde plek zeer knap voor Suvi Minkkinen en Otto Invenius namens Finland.

Gemengde estafette
Met Julia Simon en Sophie Chauveau was Frankrijk in de eerste helft van de wedstrijd, waarin de vrouwen in actie kwamen, al een klasse apart. Fabien Claude hield als leider keurig stand en Quentin Fillon Maillet maakte het overtuigend af voor een Franse zege. Ook hier streden Zweden en Noorwegen tegen elkaar, maar wel voor plek twee. Die ging naar Zweden: na optredens van Mona Brorsson, Elvira Öberg en Jesper Nelin was Martin Ponsiluoma in de slotronde wel scherp genoeg. Ingrid Landmark Tandrevold, Ida Lien, Tarjei Bø en broer Johannes Thingnes Bø brachten Noorwegen naar de derde plek.

Coffeeshophouder met 46 kilo wiet in huis krijgt geen straf

Een coffeeshophouder die 46 kilo wiet in zijn huis had liggen deed weliswaar iets wat strafbaar is, maar krijgt geen straf. Dat is het oordeel van het gerechtshof. Zo meldt AT5

Na een melding bij Meld Misdaad Anoniem viel de politie het huis van de coffeeshophouder, die vijf legale coffeeshops in Amsterdam en Mijdrecht heeft, in 2018 binnen. In een afgesloten kamer, die de coffeeshophouder op verzoek van agenten opende, lag in afgesloten kluis en in dozen ernaast zo'n 46 kilo aan hennep. Volgens de coffeeshophouder was de waarde zo'n 200.000 euro. Daarna zijn de drugs vernietigd.

Voorwaardelijke taakstraf
De rechtbank Noord-Holland veroordeelde hem eerder tot een voorwaardelijke taakstraf van 200 uur met een proeftijd van een jaar. De coffeeshophouder ging om principiële redenen tegen die uitspraak in beroep. Hij zei dat de overheid hem geen werkbare richtlijnen geeft over hoe hij zijn coffeeshops moet bevoorraden. Deze hoeveelheid hennep was de voorraad voor een paar weken.

Het gerechtshof benadrukt dat de coffeeshophouder een betrouwbare ondernemer is die een vergunning voor zijn coffeeshops heeft. In die coffeeshops zelf is niet meer dan 500 gram softdrugs aanwezig, de bedrijfsvoering is transparant en op orde en er zijn geen klachten over zijn vestigingen bekend.

Los van de werkelijkheid
Een handelsvoorraad softdrugs wordt gedoogd tot 500 gram, maar volgens het hof staat die hoeveelheid inmiddels "in zoverre los van de werkelijkheid, dat, gelet op de hoeveelheid softdrugs die er bij een reguliere coffeeshop aan de voordeur uit gaat, evident is dat er aan de achterdeur moet worden geput uit een handelsvoorraad die veel groter is dan 500 gram". Aan de andere kant was vervolging van de coffeeshophouder wel rechtvaardig vanwege het gevaar van het bezit van 46 kilo hennep. 

Tijdens de zitting bleek dat de zaak een behoorlijke impact had op de coffeeshophouder, die voor zijn gevoel als crimineel werd behandeld. "Het hof is, gelet op al het voorgaande, van oordeel dat in deze zaak kan worden volstaan met de constatering dat de verdachte het strafbare feit heeft gepleegd en dat hij daarvoor strafbaar is, en dat met het opleggen van een straf of maatregel geen redelijk strafdoel meer is gediend", staat er in het vonnis. "Het hof zal daarom bepalen dat geen straf of maatregel wordt opgelegd."

De strafkampen van Poetin

Aleksej Navalny was niet de enige politieke tegenstander van Poetin die in een strafkamp werd vastgezet. Maar wat zijn dit voor gevangenissen? NOS op 3 legt dit uit in onderstaande video. Ook kijken ze terug in de geschiedenis op de beruchte stalinistische goelag-kampen van de Sovjet-Unie.

00:00 Intro

01:36 De horrorpraktijken in Russische kampen

04:16 Terug naar toen: de goelag-kampen

08:30 Herhaalt de geschiedenis zich?

13:08 Rekruteren voor het front in Oekraïne

15:09 Conclusie

Duitse bobsleeërs sluiten dominantste WK ooit af met dubbele sweep

In het Duitse Winterberg is het wereldkampioenschap bobsleeën afgesloten. Dat gebeurde met de wedstrijden in de tweemansbobs bij de vrouwen en in de grote viermansbobs, waarbij de Duitsers er nog een schepje bovenop deden na de sweep in de tweemansbob bij de mannen en het goud en brons in de monobob bij de vrouwen.

Tweemansbob vrouwen
Al in de eerste van vier runs werd duidelijk dat het volledig tussen de drie Duitse teams ging: Kim Kalicki en Leonie Fiebig waren het snelst, voor Lisa Buckwitz/Vanessa Mark en Laura Nolte/Deborah Levi. Buckwitz en Mark namen in de twede run de leiding over en vergrootten die in run drie met nog eens een paar honderdsten. Nolte en Levi maakten in de vierde run wel wat goed, maar het was net niet genoeg en met 0,05 seconden voorsprong kroonden Buckwitz en Mark zich tot wereldkampioenen. Zilver was dus voor Nolte en Levi, met brons op 0,28 seconden voor het na run één wat afgehaakte duo Kalicki/Fiebig.

Voor Nederland debuteerde Loren Djolo met remster Janna Doumpas, wat het Nederlandse duo een 24e plek opleverde.

Viermansbob
De Duitse teams van Francesco Friedrich en Johannes Lochner waren de topfavorieten en in run één maakten ze dat al waar. Het was wel wat minder spannend dan bij de vrouwen, want met remmers Thorsten Margis, Alexander Schüller en Felix Straub was Friedrich in alle vier runs het snelst. Zilver ging op een forse afstand van 0,88 seconden naar Lochner en remmers Florian Bauer, Erec Bruckert en Georg Fleischhauer, terwijl de Duitse sweep er ook kwam: piloot Adam Ammour stuurde de slee, met zijn broer Issam Ammour en reuzen Benedikt Hertel en Rupert Schenk als remmers, op 1,21 seconden naar het brons, anderhalve tiende voor de Letse slee van Emils Cipulis.

Nederland was ook eindelijk weer eens van de partij en deed het best prima: Dave Wesselink werd zestiende, met remmers Janko Franjic, Jelen Franjic en Stephan Huis in 't Veld.

Odermatt pakt 11e en 12e reuzenslalomzeges op rij, Gut-Behrami en Brignone winnen super-G's

Voor de liefhebber werpen we nog even een blik op het weekeinde in de World Cup alpineskiën. De mannen waren in de VS naar skioord Aspen getrokken voor twee reuzenslaloms - één daarvan verving de geannuleerde wedstrijd in Sölden in oktober - en een slalom, de vrouwen gingen in het Noorse Kvitfjell twee keer naar beneden voor een super-G.

Mannen Aspen, reuzenslalom één
In de eerste run werd de snelste tijd weer eens genoteerd door Marco Odermatt, de Zwitser die de vorige tien reuzenslaloms al won. In de tweede run kwam landgenoot Loïc Meillard wel goed in de buurt, maar Odermatt hield toch net weer stand en won met 0,14 seconden verschil. Het podium werd gecompleteerd door de Noor Atle Lie McGrath (+0,81), die na één manche nog op de zevende plek stond.

Mannen Aspen, reuzenslalom twee
Odermatt had het zowaar lastig in run één, waarin hij de derde tijd liet noteren. In de tweede manche was hij dan weer wel zeer sterk, waarmee hij Meillard passeerde. Alexander Steen Olsen was het snelst in run één, maar de Noor ging flink in de fout en moest het doen met de zeventiende plek, waardoor Odermatt tóch zijn twaalfde opeenvolgende zege boekte. Meillard werd op 0,34 seconden tweede, voor de Noor Timon Haugan (+0,58).

Mannen Aspen, slalom
Clement Noël was in de openingsmanche het snelst, maar de Fransman kon het niet bolwerken en ging in de tweede run dusdanig de fout in dat hij niet finishte. Na twee tweede plaatsen kon Meillard eindelijk juichen: hij pakte zijn eerste World Cup-zege op de slalom, ruim voor de Duitser Linus Strasser (+0,89). De derde plek ging naar Noorwegen in de persoon van Henrik Kristoffersen (+1,17).

Vrouwen Kvitfjell, super-G één
De Tsjechische alleskunner Ester Ledecka had een rappe tijd genoteerd, maar niet veel later moest ze haar leidende positie afstaan aan Lara Gut-Behrami. De Zwitserse zag gelijk daarna twee Oostenrijkse dames dicht in de buurt komen, maar Cornelia Hütter (+0,12) en Mirjam Puchner (+0,13) moesten het doen met plek twee en drie, voor de Duitse Kira Weidle, die plek vier met Ledecka deelde op 0,29 seconden.

Vrouwen Kvitfjell, super-G twee
De Amerikaanse Lauren Macuga kwam als tweede naar beneden en was snel, maar kort daarna lag de wedstrijd wegens de mist lange tijd stil. Dat gebeurde daarna nog meerdere keren, het hele gebeuren duurde uiteindelijk bijna drie uur en de laatste dames mochten zelfs niet meer starten. Een vreemde uitslag kwam er dan weer niet: de Italiaanse Federica Brignone was het snelst en zette haar sterke seizoen voort met een zege, voor Gut-Behrami (+0,61) en Ledecka (+0,79), die voor het eerst in twee jaar weer eens op het podium stond.

UAE Emirates snelste in ploegentijdrit Parijs-Nice

UAE Team Emirates heeft de ploegentijdrit in Parijs-Nice gewonnen. In de derde etappe was de ploeg uit het Midden-Oosten 15 seconden sneller dan Jayco AlUla.

De ploegentijdrit was de eerste test voor de klassementsrenners in Parijs-Nice. Rondom Auxerre moesten de renners bijna 27 kilometer afleggen. Bij het eerste tussenpunt was Soudal-QuickStep maar liefst 17 seconden sneller dan UAE Team Emiraties, die tot dan toe de snelste tijd had neergezet.

In het tweede deel van de tijdrit moesten verschillende ploegen de ploegentijdrit in natte omstandigheden afleggen, waaronder Soudal-Quickstep, Bora-hansgrohe en Visma | Lease a Bike, terwijl UAE Team Emirates het in volledige droge omstandigheden kon afleggen. Aan de streep zorgde dat ook voor het verschil.

UAE Team Emirates was met een tijd van 31 minuten en 23 seconden de snelste en daarmee vijftien seconden sneller dan Jayco AlUla. Soudal QuickStep verloor in het tweede deel veel tijd en klokte pas de vierde tijd op 22 seconden van de winnaar. Ook Bora-hansgrohe klokte een snelle tussentijd, maar gaf in het tweede deel ook veel toe en moest een kleine minuut toegeven op de winnaar. Visma | Lease a Bike zou als zesde finishen.

Results powered by FirstCycling.com

Philipsen sprint in Tirreno-Adriatico naar eerste seizoenszege van het jaar

Jasper Philipsen heeft zijn eerste seizoenszege van het jaar te pakken. In de tweede etappe van de Tirreno-Adriatico was de Belgische sprinter de snelste. Hij won voor zijn landgenoot Tim Merlier. In het algemeen klassement blijft Juan Ayuso aan de leiding staan.

De tweede etappe in de Tirreno-Adriatico was de eerste kans voor de sprinters. In de Italiaanse rittenkoers moesten de renners bijna 200 kilometer fietsen. In de eerste uren van de wedstrijd reden er vier renners vooruit maar werden ruim voor de streep ingerekend. Vervolgens konden de sprinters zich opmaken voor hun eerste kans deze week.

In de sprint ging Tim Merlier van vroeg aan. De Belg van Soudal-QuickStep ging van veel te vroeg aan. Jasper Phlipsen zat in het wiel van zijn landgenoot en maakte het vervolgens simpel af. Voor Philipsen is het zijn eerste seizoenszege van het jaar. Biniam Girmay kwam als derde over de streep, maar doordat de Eritreeër van zijn lijn afweek werd hij naar de laatste plaats in het peloton gezet en werd Axel Zingle derde. 

Results powered by FirstCycling.com

Updated-Facebook / Instagram onbereikbaar

Velen van u zullen het al gemerkt hebben: Facebook & instagram hebben wat technische probleempjes. Inloggen is momenteel niet mogelijk, en als je nog ingelogd bent, kun je op bijvoorbeeld Insta(gram) je 'feed' niet verversen.

Users krijgen een melding dat de combinatie gebruikersnaam / wachtwoord niet zou kloppen. Je wachtwoord vervolgens resetten is ook niet mogelijk.


Updates 19.45u. Zo te zien werkt alles weer

Darter Van den Bergh wint UK Open na zinderende finale

Voor de liefhebber werpen we nog even een blik terug op het weekeinde. In Minehead werd een van de grootste majors in het darts gespeeld, de UK Open, met in totaal 158 deelnemers.

De Nederlanders waren niet echt lekker op dreef. Vincent van der Voort ging er in de vijfde ronde met 10-6 uit tegen Dimitri van den Bergh, Kevin Doets verloor in diezelfde ronde met 10-9 van Stephen Bunting en Danny Noppert sneuvelde met 10-9 tegen Martin Lukeman.

Alleen Gian van Veen kwam de achtste finales in, maar daarin dolf ook hij het onderspit: Damon Heta was met 10-8 te sterk. In de kwartfinales rekende wereldkampioen Luke Humphries vervolgens met 10-2 af met Bunting, terwijl Heta in een geweldige wedstrijd met 10-8 van Luke Littler won. Ricky Evans klopte Rob Cross met 10-7 en Van den Bergh schoof Lukeman met 10-5 opzij.

De halve finales waren niet al te spannend: Van den Bergh klopte Heta met 11-6 en Humphries was met 11-2 te sterk voor Evans. De finale was dan weer wel heerlijk spannend: Van den Bergh gaf een 7-2 voorsprong uit handen en Humphries kwam terug tot 10-10, maar in de beslissende leg maakte de Belg het toch af voor de tweede majortitel uit zijn carrière.

Zouden ouders moeten meebeslissen over inhoud van 'Week van de Lentekriebels'

De Week van de Lentekriebels is deze week weer van start gegaan. Er is mede door de onderhand traditionele desinformatie, weer de nodige ophef over deze week, waarin basisscholen stilstaan bij relationele en seksuele vorming. Zouden ouders moeten kunnen meebeslissen over de inhoud van zo'n lespakket?

Week van de Lentekriebels  (@seksuelevorming.nl)
Week van de Lentekriebels (@seksuelevorming.nl)

Opnieuw Russisch schip keihard onder vuur door Oekraïense drones

Gisteravond gingen er een aantal Oekraïense kamikazedrones los op de Sergey Kotov, een project 22160 patrouilleboot dat nog maar enkele jaren geleden in de vaart is genomen.

De Oekraïense militaire inlichtingendienst zei dat een eenheid met de naam Groep 13 het Russische patrouilleschip van de Zwarte Zeevloot aanviel in de buurt van de Straat van Kertsj.

Op de beelden zijn meerdere inslagen te zien. In het filmpje zie je hoe een drone een eerder geslagen gat onder het helikopterdek invaart om daar te exploderen. De kans dat de boot of de daarop aanwezige helicopter Ka-29 nog kan functioneren valt te betwijfelen.

Frankrijk legt het recht op abortus als eerste land vast in grondwet

Het Franse parlement heeft maandag gestemd om het recht op abortus in de grondwet te verankeren, waarmee Frankrijk het eerste land ter wereld is dat expliciete bescherming voor het afbreken van een zwangerschap in zijn grondwet heeft staan.

Een congres van beide kamers van het parlement, bijeen in een speciale kamer in het paleis van Versailles, kreeg zonder moeite de benodigde meerderheid om de wijziging in de grondwet op te nemen. 780 parlementsleden stemden voor stemden en 72 tegen.

Er was overweldigende publieke steun voor het initiatief. Activisten en voorstanders van abortusrechten verzamelden zich in het centrum van Parijs om te vieren dat de wetgevers de maatregel met een overweldigende meerderheid hadden aangenomen.

Abortus is sinds 1975 legaal in Frankrijk. Aanleiding voor de grondwetswijziging was het schrappen van het recht op abortus in de VS door het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2022.

'Consumenten kopen minder nieuwe fietsen, ook verkoop e-bikes gedaald'

Het afgelopen jaar is de vraag naar nieuwe fietsen afgenomen. Zelfs de verkoop van e-bikes is gedaald. Dat is opvallend omdat het juist de e-bike is geweest die een groot aandeel heeft gehad in de groei van de totale omzet van de fietsbranche.

De verkoop van nieuwe (elektrische) fietsen staat momenteel onder druk nadat consumenten tijdens corona volop fietsen hebben gekocht. Ook de druk op het besteedbaar inkomen vanwege hoge inflatie speelt een rol. Dit zorgt ervoor dat consumenten voorzichtiger zijn bij het doen van grotere aankopen. Daar heeft ook de fietsbranche last van. Verder neemt de populariteit van alternatieven voor een nieuwe fiets toe, zoals de aankoop van een tweedehands fiets of het leasen van een fiets via een vast bedrag per maand.

De afnemende vraag naar nieuwe fietsen valt samen met een toename van het aanbod. Door verstoringen in de toeleveringsketen zijn fietsonderdelen langere tijd slecht leverbaar geweest. Inmiddels is het aantal verstoringen weer afgenomen en zijn eerder bestelde onderdelen plotseling beschikbaar gekomen. Hierdoor zijn de voorraden sterk opgelopen. Fabrikanten zijn daarom overgegaan tot het afprijzen van e-bikes.

Op de korte termijn is de verwachting dat de winstmarges in de branche ten minste tot eind 2024 onder druk blijven staan. De fietsmarkt blijft tot die tijd uitdagend en ook sterk prijs- en actie gedreven. De vooruitzichten voor de lange termijn zijn positiever. De fiets gaat een belangrijke rol spelen in het mobiliteitsvraagstuk. Meer mensen zullen de fiets naar school of werk (moeten) pakken. Of gaan vaker fietsen in hun vrije tijd.

Naar verwachting blijft de elektrische fiets in de toekomst populair. De verkoop van deze fietsen zal bijdragen aan een gemiddeld hogere prijs per verkocht artikel. Dat gaat op de langere termijn zorgen voor een positief effect op de omzet van de Nederlandse fietsbranche.

'Vrouwen nog vaak voor dilemma: je baan of je baby'

Veel zwangere vrouwen en jonge moeders hebben last van discriminatie op het werk. Denk aan het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst, afwijzingen bij sollicitaties of op het laatste moment niet doorgaan van een nieuw contract of aanpassing daarvan. Ook lopen vrouwen promotie, salarisverhoging, bonus of scholing mis. Daarnaast zijn er vrouwen die problemen hebben met afspraken over zwangerschapsverlof en de terugkeer op het werk.

Bij juridisch dienstverlener DAS werden er in 2023 ruim 130 zaken gemeld voor juridische hulp in een arbeidsgeschil die gerelateerd was aan een zwangerschap. In 2022 waren dat er 110.

Onderscheid verboden
Werkgevers mogen vrouwen die zwanger of jonge moeder zijn niet afwijzen voor een vacante functie en anders behandelen op de werkvloer. In Nederland geldt namelijk dat gelijke gevallen, gelijk moeten worden behandeld. De wet verbiedt onderscheid vanaf de werving en selectie tot ontslag en alles wat hiertussen zit.

Forse oversterfte duizenden hartpatiënten door uitstel zorg in coronatijd

Tijdens de coronapandemie zijn enkele duizenden mensen extra overleden aan hartklachten. Ongeveer de helft van hen had waarschijnlijk eerder gedotterd moeten worden, maar dat lukte niet doordat de reguliere zorg in die tijd vrijwel stillag. Dat constateert gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg.

De gezondheidseconoom bestudeerde de medische informatie over bijna 113.000 mensen die tussen 2018 en 2021 met hartklachten in een Nederlands ziekenhuis waren beland. Bij een deel moest binnen een paar dagen ingegrepen worden. Anderen konden langer wachten op hulp. In de coronajaren 2020 en 2021 zijn in beide groepen meer mensen overleden dan in de jaren voor de uitbraak, 2018 en 2019. Het uitstel van de dotterbehandelingen heeft met name tot sterfte geleid onder mensen die binnen een paar dagen na de diagnose geholpen hadden moeten worden. Ook onder mensen die langer konden wachten op een dotterbehandeling is sprake van een flinke oversterfte. Artsen beperkten zich in die tijd vooral tot mensen die mogelijk in levensgevaar waren en meteen hulp nodig hadden. Meer hierover bij Skipr.

Kwart van de hoofdmaaltijden in 2023 vegetarisch, eiwittransitie komt op gang

Een kwart van alle hoofdmaaltijden die in 2023 werden gegeten was vegetarisch. De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd. 31 procent at nooit een vegetarische hoofdmaaltijd, terwijl 3 procent altijd vegetarisch at. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Voedingscentrum, waarin voor het eerst vragen zijn gesteld over de zeven hoofdmaaltijden die mensen per week eten.

5 procent van de Nederlanders eet helemaal geen vlees: 2 procent eet geen vlees maar wel vis (de pescotariërs), 2 procent eet geen vlees en geen vis (de vegetariërs) en 0,5 procent eet volledig plantaardig (de veganisten). Het overgrote deel van de Nederlanders eet dus vlees, maar lang niet elke dag: 22 procent van de Nederlanders eet wel vlees maar minstens drie dagen in de week een hoofdmaaltijd zonder vlees of vis (de flexitariërs). 43 procent eet een of twee dagen in de week een vegetarische hoofdmaaltijd.

25 procent van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch, 63 procent met vlees
Van de zeven hoofdmaaltijden die in een week zitten geven Nederlanders aan dat die gemiddeld 1,8 keer vegetarisch is. Vlees wordt gemiddeld bij 4,4 hoofdmaaltijden gegeten en vis bij 0,8. Daarmee was 25 procent van alle hoofdmaaltijden die in 2023 werden gegeten vegetarisch, 63 procent waren met vlees en 12 procent met vis.

Wo- en hbo-opgeleiden eten vaker vegetarisch
Hoe vaak mensen vegetarisch eten hangt onder meer samen met het type opleiding. Van de volwassenen met een universitaire opleiding eet 45 procent altijd of minstens drie keer per week een vegetarische hoofdmaaltijd. Bij hbo-opgeleiden is dat 32 procent, terwijl het voor degenen met een (v)mbo- of havo-/vwo-opleiding 19 procent is. Leeftijd en geslacht spelen ook een rol. Mensen tussen 25 en 35 jaar eten relatief vaak een vegetarische hoofdmaaltijd: 32 procent altijd of minstens drie keer per week. Vrouwen zijn vaker vegetariër, pescotariër of flexitariër dan mannen (31 tegen 23 procent). Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen doet zich voor in de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar.

Klimaat meest genoemde reden om geen of minder vlees te eten
In het onderzoek Belevingen zei 35 procent van de 18-plussers in 2023 in het afgelopen jaar minder vlees te zijn gaan eten, ofwel door vleesloze dagen in te lassen, ofwel door kleinere porties vlees te eten. De meesten, 57 procent, geven aan dat hun vleesconsumptie in het afgelopen jaar niet is veranderd. Sinds 2020 is het aantal vleesminderaars en het aantal vleesmijders vrijwel niet veranderd.

In 2023 was de zorg voor het klimaat de meest genoemde reden om geen of beperkt vlees te eten. In 2020 was dat nog gezondheid. In 2023 speelden de kosten van vlees vaker een rol bij de keuze om geen of minder vlees te eten dan in 2020.

De eiwittransitie
Naast vlees en vis zijn ook zuivel en eieren voorbeelden van dierlijke eiwitbronnen. Verschillende partijen, waaronder de Gezondheidsraad, adviseren een eetpatroon met 60 procent plantaardige en 40 procent dierlijke eiwitten. Dit is beter voor de gezondheid, het milieu en het welzijn van veel dieren. De Voedselconsumptiepeiling van het RIVM meet de voeding van Nederlanders gedetailleerd op samenstelling van voedingsstoffen. Uit dit onderzoek blijkt dat gemiddeld per persoon 43 procent van de eiwitconsumptie uit plantaardige eiwitten bestaat.

U mag het zeggen: A of B -

Mogge! 

(Ik heb al méér bijdrages geplaatst dan heel vorig jaar tezamen!

U mag het zeggen: kiezen jullie voor de versie van Kenny, of die van Michael met de Doobie Brothers? 

Geschreven door beide heren. Eind jaren 70 ook in beide versies uitgebracht. Opvallend genoeg werd de single niet in ons land uitgebracht in die tijd. Bij Kenny Loggins werd zijn duet met Stevie Nicks de hitsingle. Een schitterend duet, en voor beide één van de weinige grotere (solo)hits. 

Voor Kenny bleek dit de eerste van slechts 2 hitnoteringen te worden. En voor Stevie geldt zelfs, dat het meteen haar grootste solo/duet-hit zou worden. 

Terug naar WAFB. Uiteindelijk bracht Michael McDonald rond 1986 een 'Greatest Hits'' album uit, en daardoor wist het nummer alsnog een 12e positie te halen in de Top 40. 

Een beetje een vreemde geschiedenis dus. 

Nu de vraag: welke versie preferen jullie? 

Tot spoedig! 

 

FOK! Wat een weer: weinig zon, lichte regen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend raakt het op veel plaatsen bewolkt en hier en daar valt lichte regen. In het midden en zuiden kan de zon ook af en toe tevoorschijn komen. Op enkele plaatsen in het noorden is het eerst nog mistig. In het noordoosten en op het IJsselmeer steekt een matige wind uit het oosten op, elders staat er weinig wind.

Vanmiddag overheerst de bewolking en valt er plaatselijk lichte regen. In het zuiden kan de zon af en toe te zien zijn. De maximumtemperaturen liggen rond de 10°C, in het (uiterste) noordoosten wordt het ongeveer 7°C. In het noorden staat er een matige wind uit het oosten, elders staat er weinig wind.

Vanavond valt er vooral in het midden en noorden soms nog lichte regen. In het noorden en op het IJsselmeer staat een zwakke tot matige oostenwind, elders is er nauwelijks wind.

Komende nacht valt er vooral in de noordelijke helft plaatselijk wat lichte motregen. In de zuidelijke helft ontstaat op veel plaatsen mist. De minimumtemperatuur varieert van rond het vriespunt plaatselijk in het zuiden tot 5°C in de noordelijke helft van het land. In het noorden en op het IJsselmeer staat een matige oostenwind, elders is er weinig wind.

Tot morgen!

                   

Het was en is bewolkt, nu zelfs met regen! (Foto: Charged)
Het is bewolkt, ook met regen! ((Archief(foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1208

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
special
Random Pics van de Dag #1442
©FOK.nl e.a.