Duitse bobsleeŽrs sluiten dominantste WK ooit af met dubbele sweep

In het Duitse Winterberg is het wereldkampioenschap bobsleeën afgesloten. Dat gebeurde met de wedstrijden in de tweemansbobs bij de vrouwen en in de grote viermansbobs, waarbij de Duitsers er nog een schepje bovenop deden na de sweep in de tweemansbob bij de mannen en het goud en brons in de monobob bij de vrouwen.

Tweemansbob vrouwen
Al in de eerste van vier runs werd duidelijk dat het volledig tussen de drie Duitse teams ging: Kim Kalicki en Leonie Fiebig waren het snelst, voor Lisa Buckwitz/Vanessa Mark en Laura Nolte/Deborah Levi. Buckwitz en Mark namen in de twede run de leiding over en vergrootten die in run drie met nog eens een paar honderdsten. Nolte en Levi maakten in de vierde run wel wat goed, maar het was net niet genoeg en met 0,05 seconden voorsprong kroonden Buckwitz en Mark zich tot wereldkampioenen. Zilver was dus voor Nolte en Levi, met brons op 0,28 seconden voor het na run één wat afgehaakte duo Kalicki/Fiebig.

Voor Nederland debuteerde Loren Djolo met remster Janna Doumpas, wat het Nederlandse duo een 24e plek opleverde.

Viermansbob
De Duitse teams van Francesco Friedrich en Johannes Lochner waren de topfavorieten en in run één maakten ze dat al waar. Het was wel wat minder spannend dan bij de vrouwen, want met remmers Thorsten Margis, Alexander Schüller en Felix Straub was Friedrich in alle vier runs het snelst. Zilver ging op een forse afstand van 0,88 seconden naar Lochner en remmers Florian Bauer, Erec Bruckert en Georg Fleischhauer, terwijl de Duitse sweep er ook kwam: piloot Adam Ammour stuurde de slee, met zijn broer Issam Ammour en reuzen Benedikt Hertel en Rupert Schenk als remmers, op 1,21 seconden naar het brons, anderhalve tiende voor de Letse slee van Emils Cipulis.

Nederland was ook eindelijk weer eens van de partij en deed het best prima: Dave Wesselink werd zestiende, met remmers Janko Franjic, Jelen Franjic en Stephan Huis in 't Veld.