FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 maart 2024

F1: Verstappen overtuigend naar eerste poleposition van het jaar

Max Verstappen is het Formule 1-seizoen alvast uitstekend begonnen. Vrijdagmiddag werd de kwalificatie verreden voor de Grand Prix van Bahrein en de Nederlandse wereldkampioen was in de Red Bull weer eens duidelijk de sterkste van het veld.

In de eerste sessie werd de snelste tijd genoteerd door Carlos Sainz, met nota bene Lance Stroll in de Aston Martin op de tweede plek. Verstappen zat er niet ver achter met de derde tijd, terwijl Ferrari-coureur Charles Leclerc al beduidend meer toe moest geven.

Leclerc gaf er een flinke dot gas bij in de tweede sessie en was daarin ruimschoots de snelste, met een ruime twee tienden van een seconde achterstand was Verstappen de enige die nog een beetje in de buurt bleef. Sainz was wederom prima bezig en noteerde de derde tijd.

Uiteindelijk ging het natuurlijk om Q3 en daarin liet Verstappen zien hoe de vlag er eigenlijk bij hangt: hij was meer dan twee tienden van een seconde sneller dan Leclerc en pakte overtuigend de poleposition. George Russell zette de Mercedes knap op de derde plek, voor Sainz en Verstappen's teamgenoot Sergio Perez - Lewis Hamilton mag vertrekken vanaf plek negen.

De race gaat zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd van start.

Uitslag FC Volendam - NEC

NEC heeft vrijdagavond eenvoudig gewonnen bij FC Volendam. De Nijmegenaren wonnen met 2-5 en stijgen naar een knappe zesde plaats.

Dinsdag had NEC via verlengingen nog de finale bereikt van het KNVB-toernooi. Tegen Volendam leken de Nijmegenaren vroeg tegen een achterstand aan te kijken, maar het doelpunt na acht minuten werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Daarna nam NEC over en bij rust stond de ploeg van Rogier Meijer al met 0-3 voor. Sontje Hansen zorgde voor de openingstreffer en later maakten ook Kodai Sano en Sylla Sow hun doelpunten.

Direct na rust maakte Vivaldo Semedo de 1-3 en mocht Volendam nog een beetje hopen op een resultaat, maar dat zou er niet komen voor Volendam. Een kwartier later maakte Rober González de 1-4, Volendam kwam terug tot 2-4 via Zach Booth, waarna Lars Olden Larsen in de negentigste minuut voor de 2-5 zorgde.

Poolse boeren protesteren bij de Litouwse grens over Oekraïens en Russisch graan

Poolse boeren organiseerden vrijdag aan de grens van Litouwen een protest tegen de vermeende import van Oekraïens graan via het Baltische land.

“We protesteren vandaag om de aandacht te vestigen op de aanvoer van graan naar de Europese interne markt, graan dat uit Oekraïne en Rusland afkomstig is maar ons land binnenkomt als Europees graan. Dit doordat in Litouwen en Letland de bijbehorende documenten worden 'aangepast' en het graan vervolgens door heel Europa wordt gedistribueerd als een Europees product", aldus Karol Pieczynski.

De Poolse premier Donald Tusk zei donderdag dat de Poolse regering en boeren aan dezelfde kant staan en hetzelfde doel nastreven. 

Is Japan met uitsterven bedreigd?

Het land van de rijzende zon is volop aan het vergrijzen. De gemiddelde leeftijd stijgt al jaren en het gemiddelde aantal geboorten per vrouw is al 50 jaar lang lager dan nodig is om de bevolking stabiel te houden.

Het gevolg is dat de bevolking krimpt; elk jaar sneller. In 2023 nam de bevolking met ruim ruim 830.000 personen af. Dat is dus wederom een record afname. De Japanse bevolking piekte 15 jaar geleden op ruim 128 miljoen inwoners, nu zijn er inmiddels bijna 6 miljoen Japanners minder. Dat is een afname gelijk aan de volledige bevolkingsomvang van Denemarken!

De afname is ondanks maatregelen die de overheid al nam om reproductie te stimuleren. Inmiddels is de bevolking al 15 jaar aan het krimpen en wordt de daling alleen maar sterker. Ondermeer premies voor zwangerschap en geboorte mochten niet baten, evenals subsidie op kinderopvang. Demografen en journalisten belichtten al het doemscenario dat de Japanse bevolking gedoemd is om uit te sterven...

Waar woon je het meest klimaatbestendig?

Banken attenderen huizenkopers er op dat er bij het kopen van een huis op de toekomstige klimaatrisico's moet worden gelet. Maar hoe dan? Een klimaatlabel voor woningen bestaat (nog) niet. Daarom zocht NOS op 3 uit waar je in Nederland in 2050 het meest klimaatbestendig kunt wonen.

00:00 Intro

01:11 Dit zijn de vijf klimaatrisico’s

01:39 Overstromingsgevaar

03:40 Natuurbranden

04:49 Kans op paalrot

06:18 Risico op verzakking

07:06 De rol van hitte

08:36 Dus… waar moet je wonen?

10:04 De klimaatrisico’s in jóuw buurt

Navalny onder grote belangstelling en zware bewaking begraven

Vandaag wordt Alexi Navalny begraven in Moskou. De uitgesproken Poetin-criticus stierf op 16 februari in de gevangenis, waar hij vastzat op wat aanhangers politiek gemotiveerde aanklachten noemden. 

Update 16.00 uur:  Ondanks de massale aanwezigheid van veiligheidstroepen kwamen vrijdag duizenden mensen afscheid nemen bij de kerk. Toeschouwers applaudisseerden, gooiden met bloemen en scandeerden „Navalny, Navalny.” Onder de rouwenden. ook hoge diplomaten, de dienst werd naar verluidt onder druk van de autoriteiten afgebroken.

Het Kremlin heeft gewaarschuwd dat degenen die deelnemen aan “ongeoorloofde bijeenkomsten” “door de wet ter verantwoording zullen worden geroepen”

Russische media berichten dat enkele honderden mensen de dienst mochten bijwonen in de kerk zelf. Het ging onder meer om de ouders van Navalny. 

Eerdere berichtgeving: Er is al politiebewaking ingezet bij de kerk waar de ceremonie voor Navalny zal plaatsvinden. De politie arriveerde in bussen en zette barrières op om de straat naar de kerk te blokkeren. Naar verluidt hebben verschillende kerken geweigerd de dienst te houden.

Een aantal activisten uit de oppositie geloven dat het Kremlin de begrafenis van Navalny strak heeft geregisseerd uit angst dat een openbare ceremonie tot demonstraties zal leiden.

Kabinet gaat miljardenorder plaatsen voor nieuwe oorlogsschepen

Het kabinet is van plan om vier nieuwe luchtverdedigings- en commandofregatten aan te schaffen. Deze schepen zullen worden vervaardigd door de Nederlandse maritieme industrie, waarbij scheepswerf Damen een belangrijke rol zal spelen. Bronnen binnen de politieke redactie van RTL Nieuws melden dat dit vrijdag zal worden besloten tijdens de ministerraad.

Eerder werd verwacht dat het ministerie van Defensie minimaal 2,5 miljard euro zou uitgeven voor de aanschaf van de fregatten zelf. Voor de speciale bewapening die op deze en andere schepen en onderzeeërs kan worden geïnstalleerd, mocht maximaal nog eens 2,5 miljard euro worden besteed.
Kostbaarder

Haagse bronnen bevestigen echter dat de kosten naar alle waarschijnlijkheid zullen stijgen tot wel 8 miljard euro. Het plan is om de fregatten na 2030 operationeel te maken.

De vier 'oude' fregatten worden gemoderniseerd, en krijgen onder meer nieuwe antischipraketten en apparatuur om elektromagnetische signalen te kunnen verstoren.

Mens of AI, hoe AI steeds meer de schoonheidsidealen lijkt te gaan bepalen

Afbeeldingen gemaakt door AI worden exponentieel beter, en zijn steeds moeilijker te onderscheiden van echt.

Terwijl deze technologie zich blijft ontwikkelen, zijn de uitdagingen voor onze perceptie van wat echt is of niet enorm, en wordt het moeilijker om te kunnen geloven wat we zien.

Door AI gecreeerde 'mensen' zijn al bezig met een opmars in sectoren als mode en marketing, maar zijn ze in staat een correcte weerspiegeling te geven van de mens in al zijn hoedanigheden of zullen ze zich ontwikkelen naar het ideaalbeeld van hun scheppers?

Zo is in Spanje Influencer Aitana mateloos populair, ze heeft ruim 270.000 volgers op Instagram en ontvangt veel fanmail waaronder dickpics. Dit terwijl ze met behulp van AI is gecreërd. Ze post voornamelijk selfies bij concerten, of vanuit haar slaapkamer, terwijl ze merken van kleding, lingerie of haarproducten aanbeveelt. Merken betalen haar ongeveer 1000 dollar per post, ondanks dat Aitana niet echt bestaat. Zo levert ze haar makers duizenden euro's per maand op.

FOK! F1-manager 2024 is van start!

Op het circuit van Bahrein zijn de wintertests van de Formule 1 weer achter de rug. Voor het eerst zijn er dit jaar maar liefst 24 races, een druk seizoen voor de coureurs en natuurlijk alle crew. Er zijn dit jaar weer zes sprintraces (China, Miami, Oostenrijk, Verenigde Staten Sao Paulo en Qatar). Terug op de kalender is de Grand Prix van China, dat voor het eerst sinds 2019 weer een race huisvest. De Grand Prix van Nederland in Zandvoort is in dezelfde week als vorig jaar, namelijk op 25 augustus 2024.

Reden genoeg om ook dit jaar weer de FOK! Formule 1-manager 2024 te openen! Net als de voorgaande edities kan je weer een team bestaande uit twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten wordt budget uitgekeerd, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Naarmate het F1-seizoen vordert zal de waarde van de onderdelen steeds geleidelijker veranderen. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2024-topic in het Formule 1-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 1 maart 2024 om 13:29 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen voor de Grand Prix van Bahrein

We wensen je veel plezier met het seizoen 2024 van de FOK! Formule 1-manager!

Formatiegesprekken zitten vast, staat de deur naar links open?

Kim Putters is nog steeds in gesprek met fractievoorzitters om mogelijke coalities te verkennen. Er wordt gekeken of er een rechts kabinet gevormd kan worden, of dat er ook ruimte is voor een links kabinet gezien de moeizame voortgang van de formatiegesprekken. Victor Pak, politiek journalist bij EW Magazine, merkt op dat dit altijd in gedachten is gehouden door Putters. Zo meldt WNL.

Pieter Omtzigt, leider van het NSC, lijkt steeds meer aan te sturen op een gedoogrol binnen een rechts kabinet. Zou dit voor Putters reden genoeg zijn om te overwegen om naar een centrumlinks kabinet te kijken, inclusief GroenLinks en de PvdA? Pak geeft aan dat Putters hier zeker over nadenkt, maar benadrukt tevens dat de informateur ook goed rekening houdt met de cijfers. "GroenLinks en de PvdA hebben samen 25 zetels. Dat is nog ver verwijderd van de 76 zetels die nodig zijn voor een meerderheid." 

Ongeacht of het om een klassieke meerderheidsregering gaat of om een extraparlementaire coalitie aan de linkerkant, blijft het volgens Pak complex. "Met de NSC erbij kom je op 45 zetels. Dan moet je naar de VVD kijken om ook aan te sluiten, maar die hebben daar momenteel echt geen interesse in."

Verder stelt Pak dat een links kabinet "heel vreemd" zou zijn gezien de verkiezingsuitslag. "Bijna niemand is daar voorstander van, en zelfs Frans Timmermans ziet dat niet zitten." Volgens Pak is een centrumlinks kabinet net zo complex als wat er de laatste tijd veel besproken is: een coalitie met PVV, VVD, NSC en BBB.

Omtzigt sluit categorisch uit om met NSC in een regering te stappen waar ook de PVV deel van uitmaakt. "Dat is ondubbelzinnig", benadrukt Pak. Toch lijkt Omtzigt nog steeds twijfels te hebben. "Na zijn ontmoeting met Kim Putters noemde hij gisteren een extraparlementair kabinet als een mogelijke optie."

De VVD staat open voor dit idee. "Dilan Yeşilgöz heeft recent verklaard dat zij een extraparlementair kabinet wel ziet zitten." Echter, de liberalen stellen wel enkele voorwaarden. Zo willen ze strenge financiële richtlijnen en de bescherming van de internationale positie van Nederland garanderen. Als er een samenwerking met NSC komt, eist de VVD dat Omtzigt wel ministers aandraagt.

Het is twijfelachtig of de PVV hiermee akkoord zal gaan, aangezien partijleider Geert Wilders openlijk heeft verklaard dat hij de ambitie heeft om het Torentje te betrekken. "Hij beseft ook dat als er een extraparlementaire variant komt met die vier rechtsere partijen, het Torentje niet voor hem is." Dit komt doordat in deze variant fractieleiders in de Tweede Kamer zitten en op afstand een kabinet selecteren.

Hoe dan ook, het blijft volgens Pak ingewikkeld om een extraparlementair kabinet te vormen. "We hebben hier weinig ervaring mee, maar het kan Nederland wel iets opleveren. Omdat de wens dat de Tweede Kamer meer macht krijgt, breed wordt gedragen in het parlement."

Inflatie in februari 2,8 procent bij snelle raming

Bij de snelle raming was de inflatie in februari 2,8 procent, meldt het CBS. Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In januari was de inflatie 3,2 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De reguliere cijfers van de CPI van februari worden op 12 maart gepubliceerd.

Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 12 maart wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Nieuwe methode energieprijzen
Voor het meten en verwerken van de energieprijzen in de CPI gebruikt het CBS vanaf juni 2023 een nieuwe methode. Op 30 juni publiceerde het CBS een achtergrondartikel waarin het in meer detail uitlegt wat de overstap betekent voor de CPI, de inflatie en het gebruik van de CPI voor indexeringsdoeleinden.
Snelle raming HICP
Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in februari 2,7 procent. In januari was de inflatie 3,1 procent.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. Eurostat berekent op basis van de HICP-cijfers van alle EU-landen de inflatie voor de eurozone en de Europese Unie. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP, in tegenstelling tot de CPI, geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Voetbalcrimineel Promes gearresteerd in Dubai

Mogelijk goed nieuws voor liefhebbers van het arresteren van criminelen: voetballer Quincy Promes lijkt een fors probleem te hebben. De veroordeelde drugscrimineel en nevensteker zou vastzitten in Dubai.

Promes was met zijn Russische ploeg Spartak Moskou op trainingskamp in Dubai, waarvandaan de ploeg weer terug zou vliegen naar Rusland. Een ieder kwam netjes door de grenscontrole, behalve de voormalig Ajacied, hoewel niet duidelijk is of dat door zijn dubbele veroordeling in Nederland komt of dat hij zich dit keer op een andere manier misdragen heeft.

Er is een klein beetje hoop, want Nederland heeft tegenwoordig een (beperkt) uitleveringsverdrag met Dubai. Collegacrimineel Ridouan Taghi werd er bijvoorbeeld ook opgepakt en zit nu netjes in Nederland. De internationaal gesignaleerd staande Promes was eerder dit jaar overigens al eens in Dubai om zijn verjaardag te vieren.

Erevoorzitter van de Russische voetbalbond, Vasili Bogdanov, vond het maar dom dat Spartak de crimineel mee naar Dubai nam, omdat algemeen bekend is dat hij in Nederland is veroordeeld. Svetlana Zhurova, voormalig topschaatsster en tegenwoordig parlementslid, was niet zo onder de indruk van het mogelijk verlies van Promes voor de Russen: "Er komen wel weer andere goede voetballers."

FOK! Wat een weer: regen, droog, regen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend valt er eerst plaatselijk nog wat lichte regen in het noorden en oosten. Van het westen uit volgen dan enkele opklaringen, maar later raakt het in het zuidwesten weer bewolkt. De wind is meest matig uit zuid tot zuidwest en neemt aan de kust en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig. In het oosten komt de wind eerst nog uit zuid tot zuidoost.

Vanmiddag neemt de bewolking van het zuidwesten uit verder toe. Van het westen uit gaat het regenen, maar in het oosten blijft het nog droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het westen tot plaatselijk 12°C in het oosten. De wind uit zuid tot zuidoost neemt toe naar matig tot vrij krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond is het bewolkt. In het oosten blijft het meest droog, elders valt plaatselijk regen. Later gaat het in het zuidwesten harder regenen. Er waait een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige wind uit zuid tot zuidoost.

Komende nacht valt er vooral in het westen en midden regen. Verder naar het oosten blijft het zo goed als droog. De zuid tot zuidoostenwind is matig, vlak aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig. De minimumtemperatuur loopt uiteen 6°C in het oosten tot plaatselijk 3°C in het westen.

Tot morgen!

                   

Glons België, waar de zon wél schijnt. In ieder geval op de foto. (Foto: Professionele-idioot)
Glons België, waar de zon wél schijnt. In ieder geval op de foto. (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Tientallen doden tijdens distributie van hulpgoederen in Gaza

In Gaza-stad is een stormloop op hulpgoederen geëscaleerd. De gezondheidsautoriteit in Gaza meldt meer dan 100 doden. Er is nog veel onduidelijk en er gaan verschillende versies rond over wat er gebeurd zou zijn.

Veel mensen zijn omgekomen tijdens chaos en door geweervuur bij de aankomst van een hulpkonvooi in de Gazastrook. Het Israëlische leger zei dat veel inwoners zich rond de vrachtwagens met hulpgoederen verdrongen om ze te plunderen. Volgens Israëlische bronnen zijn er minstens 24 mensen gedood door verdringing en vertrapping. De door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteit geeft veel hogere cijfers en rapporteert 104 doden en 760 gewonden. De dienst beschuldigde het Israëlische leger ervan de groep in Gaza-stad te hebben beschoten terwijl ze op de hulpgoederen stonden te wachtten.

Israël: 'Het is een tragedie'
In een eerste verklaring sprak de Israëlische regering van een tragedie. De eerste aanwijzingen duiden erop dat de sterfgevallen zijn veroorzaakt doordat bezorgers op de menigte inreden. “Op een gegeven moment werden de vrachtwagens bestormd”, vertelde Avi Hyman aan Reuters.

De vrachtwagenchauffeurs waren civiele chauffeurs uit Gaza. De vrachtwagens reden de menigte in en doodden hierbij "tientallen mensen, voor zover ik weet", zei Hyman. "Het is duidelijk een tragedie, maar we hebben nog niet alle informatie beschikbaar". 

Catastrofale humanitaire situatie in Gaza
VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths uitte zijn afschuw. “Zelfs na bijna vijf maanden van brute vijandelijkheden kan de situatie in Gaza ons nog steeds choqueren”, schreef hij op het X-platform (voorheen Twitter). “Het leven wordt in een alarmerend tempo uit de Gazastrook geperst.”

Onderzoek
De Verenigde Naties roepen op tot een onderzoek naar het drama, aldus een woordvoerder van VN-secretaris-generaal António Guterres in New York. “Er komt een tijd van verantwoordelijkheid”, voegde Stephane Dujarric eraan toe. Medewerkers van de Verenigde Naties waren niet aanwezig bij het incident, zij kennen niet alle feiten en zijn zich ervan bewust dat er verschillende verhalen de ronde doen.

De VS wil "antwoorden" van Israël en verlangt een garantie voor veilige hulpleveringen. "We hebben dringend aanvullende informatie nodig over wat er precies is gebeurd", zei Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse regering heeft contact met de Israëlische regering en wordt geïnformeerd over het lopende onderzoek. “We zullen dit onderzoek nauwlettend volgen en aandringen op antwoorden”, zei Miller.

Goede wijn omgezet tot industriële alcohol vanwege lagere wijn-consumptie

De EU heeft de afgelopen jaren miljoenen uitgegeven om overtollige wijn om te zetten naar goedkope industriële alcohol. Sinds begin 2023 is ruim 105 miljoen euro betaald voor de zogenoemde crisisdistillatie. De reden: de wijnconsumptie daalt.

Volgens de Europese Commissie werd er vorig jaar ongeveer 34 miljoen euro uitgegeven aan de distillatie van wijn. Dit jaar was dat in januari al voor bijna 71 miljoen. De hoogste kosten werden gemaakt in Frankrijk, gevolgd door Portugal en Italië. 

Distillatie als crisismaatregel
Afgelopen juni besloot de Europese Commissie tot een speciale maatregel die het voor de lidstaten mogelijk maakte om crisisdistillatie te gebruiken om overtollige wijn van de markt te halen. Dit was bedoeld om de wijnmarkt te stabiliseren en opslagcapaciteit voor nieuwe wijn te creëren. Reden voor de gespannen situatie: Volgens de Europese Commissie was door de inflatie eten en drinken zo duur geworden dat mensen minder wijn kochten. Daarnaast was er veel aanbod door goede oogsten en waren bedrijven nog niet volledig hersteld van de coronapandemie.

Een oneconomisch proces
“Wijn wordt niet beter door opslag”, legt Simone Loose, hoogleraar wijneconomie aan de Geisenheim Universiteit, uit. De wijnconsumptie neemt wereldwijd af, maar de wijngaarden zijn vaak ontworpen om 30 tot 40 jaar mee te gaan. Door het te destilleren tot industriële alcohol heeft de overtollige wijn nog steeds nut. Industriële alcohol zou echter veel goedkoper uit cellulose kunnen worden geproduceerd. “Dit is dus een zeer oneconomisch proces.”

De wetenschapper benadrukt dat crisisdistillatie alleen zin heeft om tijdelijk problemen met de afzet op te vangen en de consumptie zich daarna herstelt. Maar omdat mensen over het algemeen minder wijn kopen, is het logischer om de wijngaardgebieden in Europa te verkleinen. Deze kunnen dan bijvoorbeeld worden ingezet voor andere landbouwproducten, biodiversiteitsgebieden of alternatieve energieproductie.

Random Pics van de Dag #1204

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Paradiso pakt woekerhandel aan en maakt 2.400 tickets ongeldig

Paradiso heeft ruim 2.400 tickets bestemd voor de zwarthandel ongeldig gemaakt. De kaarten voor een groot aantal populaire concerten werden op doorverkoopplatforms te koop aangeboden, voor veel meer dan de oorspronkelijke prijs. De geannuleerde tickets zijn ondertussen opnieuw verkocht voor de oorspronkelijke prijs aan mensen die op wachtlijsten stonden. Zo meldt AT5

"Zwarthandelaren kopen tickets op en verkopen deze voor veel hogere bedragen door. Dit zorgt voor schaarste, waardoor ticketprijzen worden opgedreven op doorverkoopplatforms. Het wordt hierdoor voor fans steeds moeilijker om voor een eerlijke prijs tickets te kopen. Zwarthandelaren gaan op zeer geraffineerde wijze te werk, waardoor zij vaak lang onder de radar blijven. Toch heeft Paradiso een groot aantal verdachte bestellingen kunnen opsporen en annuleren", schrijft Paradiso op de website. 

Checken of je kaart nog geldig is
Mogelijk zijn er mensen die via een onofficiële weg een -onmiddels ongeldig- ticket hebben gekocht. Paradiso raadt die kopers aan contact op te nemen met de verkoper of de plek waar het ticket gekocht is om na te gaan of het ticket nog geldig is. Het gaat vaak om tussenhandelsites als Viagogo, Topticketshop, Marktplaats, Ticketswap en StubHub. Maar op Facebook of Instagram worden ook vaak tickets aangeboden. 

Paradiso heeft aangekondigd dat dit geen eenmalige actie is. De poptempel pakte opkopers in het verleden ook al aan, maar nog niet eerder op zo’n grote schaal.

Babboe bakfietsen verbannen van Marktplaats

Wie denkt nog snel even zijn onveilige bakfiets te verkopen, kan niet langer bij de populaire advertentiesite Marktplaats terecht.

Eergisteren is de site begonnen met het verwijderen van alle advertenties waarin de onveilig verklaarde vehikels worden aangeboden. RTV Utrecht schrijft dat Marktplaats advertenties voor de vooral onder families populaire bakfietsen van Babboe verwijdert, omdat het wil dat aangeboden producten veilig en legaal zijn.

Het besluit zou echter na overleg met de NVWA zijn genomen. Behalve de bakfietsen, mogen ook accessoires en onderdelen niet meer verkocht worden op Marktplaats. Daarmee blijkt het besluit van de NVWA om de verkoop van Babboe bakfietsen te stoppen verder te reiken dan de fabrikant zelf.

Recent zag Marktplaats een forse toename van het aantal aangeboden Babboe bakfietsen. Ook het aantal zoekopdrachten naar de fietsen op de site was flink gestegen.

(foto: Sven Brandsma op Unsplash)
(foto: Sven Brandsma op Unsplash)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.