Achtste wereldtitel in tweemansbob voor Friedrich, Nolte prolongeert monobobtitel

In het Duitse Winterberg is het eerste weekeinde van het wereldkampioenschap bobsleeën afgewerkt. De vrouwen kwamen in de monobobs in actie, de mannen in de tweemansbobs. Ook stond de gemengde teamwedstrijd in het skeleton nog op het programma, met één man en één vrouw per team.

Monobob vrouwen
Na de openingsrun was de leiding in handen van de Duitse Lisa Buckwitz, maar Cynthia Appiah uit Canada (+0,05), de Australische Breeana Walker (+0,06), Buckwitz' landgenote en regerend kampioene Laura Nolte (+0,08) én de Amerikaanse Elana Meyers Taylor (+0,13) deden allemaal nog volop mee voor de medailles.

De tweede run was een goede voor Meyers Taylor, die naar plek twee klom op 0,09 seconden van Buckwitz. Walker zakte naar plek drie op 0,11 seconden, voor Nolte (+0,18) - Appiah zakte wat weg na een moeizame run. In run drie sloeg Nolte dan toe: ze was het snelst van allemaal en pakte de leiding over, met Walker op 0,10 seconden en Buckwitz én Meyers Taylor op 0,22 tellen gedeeld op de derde plek.

Nolte wist het in de afsluitende vierde run af te maken, alleen Meyers Taylor was nog iets sneller. Dat bracht de Amerikaanse naar het zilver op 0,18 seconden van de Duitse wereldkampioene, terwijl Buckwitz op 0,23 seconden Walker met één honderdste van het podium stootte en zo de eerste Australische WK-medaille ooit voorkwam. Loren Djolo was er namens Nederland bij en eindigde op de 26e plek.

Tweemansbob mannen
Al in run één namen favorieten Francesco Friedrich en Alexander Schüller de leiding, maar broers Adam en Issam Ammour zaten met 0,06 seconden bovenop hun landgenoten. Johannes Lochner en Georg Fleischhauer volgden op 0,25 seconden voor een volledig Duitse top-3, wat de rest van het WK stand zou houden.

In de tweede en derde run waren Friedrich en Schüller weer het snelst, in de afsluitende vierde run waren de Ammour-broers net iets sneller. Dat was echter niet genoeg om Friedrich en Schüller van de winst af te houden, wat voor Friedrich zijn achtste wereldtitel in de tweemansbob betekende. De Ammours pakten op 0,34 seconden zilver, wat niemand aan het begin van het seizoen had durven voorspellen, terwijl brons op 0,47 seconden naar Lochner en Fleischhauer ging.

Dave Wesselink en Jelen Franjic zorgden ervoor dat Nederland weer eens van de partij was, op 4,95 seconden eindigden ze niet onverdienstelijk als negentiende.

Skeleton, gemengde teams
Duits goud bij de gemengde duo's: Hannah Neise noteerde de derde tussentijd, maar Christopher Grotheer maakte dat volledig goud en hielp Duitsland naar het goud. Op 0,12 seconden was het zilver voor het Britse duo Tabita Stoecker/Matt Weston, terwijl Jacqueline Pfeifer en Axel Jungk op 0,22 seconden ook voor Duits brons zorgden.