Langlaufers Karlsson en Golberg sprinten naar massastartwinst in Canmore

In het Canadese Canmore hebben 's werelds beste langlaufers zondagavond de derde World Cup-wedstrijd van hun verblijf aldaar afgewerkt. Dit keer stond er een massastart over twintig kilometer op het programma, in tegenstelling tot de vijftien kilometer van vrijdag ging dat in de klassieke stijl.

Vrouwen
Even na de helft van de wedstrijd wist een groepje van zeven vrouwen zich los te werken van de rest, hoewel de Duitse Katharina Hennig die groep al snel moest laten gaan. Met z'n zessen trokken ze richting de slotronde, waarin de Finse Kerttu Niskanen en Frida Karlsson uit Zweden ontsnapten. Zij streden vervolgens om de winst en het was Karlsson die, niet geheel verrassend, de rappere sprintbenen had. Niskanen werd tweede, de Noorse Heidi Weng klopte landgenote Astrid Øyre Slind in de sprint om plek drie.

Mannen
De Zweed Jens Burman was de enige echte aanvaller, maar zijn solopoging werd al vrij snel in de kiem gesmoord door de grote groep, die in de ronden daarna beetje bij beetje kleiner werd. Toch was er nog een groep van meer dan tien mannen over voor de eindsprint, die ietwat verrassend gewonnen werd door de Noor Pål Golberg. Hij klopte topfavoriet en landgenoot Johannes Høsflot Klæbo, terwijl Mattis Stenshagen het Noorse podium completeerde. De Nederlandse Oostenrijker Mika Vermeulen finishte keurig als tiende.