Achttiende wereldtitel biatleet Bø, Simon pakt derde goud in drie wedstrijden

In het Tsjechische Nove Mesto is zondag de eerste week op het wereldkampioenschap biatlon afgerond. De achtervolgingswedstrijden stonden op het programma, met de top-60 van de sprints als deelnemersveld en de tijdverschillen van de sprints als tijdverschillen bij de start.

Vrouwen
Julia Simon en Justine Braisaz-Bouchet uit Frankrijk konden bijna tegelijk beginnen aan de wedstrijd en deden dat ook op vergelijkbare wijze: één misser in de tweede liggende schietbeurt, waardoor ze gezamenlijk bij de eerste staande schietbeurt arriveerden. Daar liet Braisaz-Bouchet twee schijven staan, terwijl Simon alles trof. Dat herhaalde ze bij de laatste schietbeurt en dus zag iedereen haar pas bij de finish weer terug, Simon's derde wereldtitel in drie wedstrijden was een feit - ze won ook al de sprint en pakte goud met de gemengde estafette.

De Italiaanse Lisa Vittozzi, komend van plek zeven, ging na vijftien treffers bij de derde schietbeurt voorbij Braisaz-Bouchet naar de tweede plek, die ze ondanks een misser in de laatste schietbeurt wist te verzilveren. Het brons ging dan wel naar Braisaz-Bouchet, die in de slotronde haar vanaf plek vier gekomen Franse landgenote Sophie Chauveau verschalkte.

Mannen
De Noor Vetle Sjåstad Christiansen, als derde gestart, was in de liggende positie bijzonder sterk op de schietbaan en nam met tien treffers een ruime voorsprong. Landgenoot Tarjei Bø was als zesde vertrokken en kwam halverwege op een kleine halve minuut als tweede door, samen met landgenoot Johannes Dale-Skjevdal en de Zweed Sebastian Samuelsson - allemaal waren ze nog foutloos. Johannes Thingnes Bø had al drie keer gemist, maar de nummer twee van de sprint was dusdanig rap op de ski's dat hij samen met de andere drie bij de derde schietbeurt arriveerde.

Daar liet Christiansen voor het eerst een schijf staan, terwijl broers Tarjei en Johannes vijf keer doel troffen. Zij naderden Christiansen tot op tien seconden bij de volgende schietbeurt en drie druk werd de leider teveel: twee missers. Tarjei Bø schoot er echter zelfs vier mis, maar Johannes was dit keer trefzeker en met vijf rake schoten dook hij ruimschoots als leider de slotronde in, zijn achttiende wereldtitel was binnen. Christiansen werd vergezeld door sprintwinnaar en landgenoot Sturla Holm Lægreid, die hem in de slotronde achter liet: Lægreid pakte zilver, Christiansen brons en Dale-Skjevdal completeerde met Tarjei Bø de geheel Noorse top-5.