Shorttrackster Velzeboer oppermachtig op 500m, estafettedames winnen en Schulting 2e

In het Duitse Dresden is zondag de voorlaatste World Cup-week van het shorttrackseizoen afgesloten. Net als zaterdag stonden er wedstrijden over 1000 meter op het programma, met dit keer ook de 500 meters en de estafettes bij de mannen en vrouwen.

500m mannen
De Kazach Denis Nikisha vocht een hevig duel uit met Felix Roussel en finishte 0,008 seconden voor de Canadees, maar die vreugde was van korte duur: Nikisha duwde Roussel bij de finish naar de binnenkant, waardoor beiden onderuit gingen, en werd bestraft. Roussel won, voor landgenoot Jordan Pierre-Gilles en met de Pool Lukasz Kuczynski op plek drie. Teun Boer werd tweede in de B-finale, Kay Huisman en Hugo Bosma gingen er in de kwartfinales uit.

500m vrouwen
Sprintkanon Xandra Velzeboer schoot uit de startblokken en reed met grote overmacht naar de winst, alleen het Chinese toptalent Ye Wang kwam een klein beetje in de buurt. De Poolse Kamila Stormowska werd derde, voor Michelle Velzeboer - Selma Poutsma moest het doen met een tweede plek in de B-finale.

1000m mannen
Rookie Daan Kos schopte het bijzonder knap tot de A-finale, maar daarin ging hij halverwege onderuit vanaf de tweede plek. Dat deed de Canadees William Dandjinou hem na, waarna de Zuid-Koreanen Park Ji-won en Jang Sung-woo een 1-2'tje pakten, voor de Kazach Adil Galiakhmetov - Kos reed uiteindelijk nog wel naar een vierde plek. Friso Emons en Itzhak de Laat reden in de B-finale naar de derde en vierde plek.

1000m vrouwen
Suzanne Schulting stond in de grote finale en reed daarin aanvankelijk achter de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold aan. De Belgische Hanne Desmet kwam zich vervolgens ook melden en de Amerikaanse ging onderuit, waarna Kim Gil-li voorbij kwam. De Zuid-Koreaanse reed naar de winst, voor Schulting en de Amerikaanse Corinne Stoddard. Yara van Kerkhof ging er in de kwartfinales uit, Diede van Oorschot sneuvelde in de voorrondes.

Estafette vrouwen
Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer reden een ijzersterke wedstrijd en werden eigenlijk nauwelijks bedreigd. In de laatste bocht gingen de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse slotrijdsters onderuit, waardoor de Nederlandse zege definitief binnen was. Canada werd tweede met Danae Blais, Kim Boutin, Claudia Gagnon en Courtney Sarault, voor de Amerikaanse ploeg van Eunice Lee, Julie Letai, Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard.

Estafette mannen
Geen Nederland in de finales, de ploeg ging er al in de kwartfinales uit. De Koreaanse favorieten namen in de A-finale al snel de leiding, terwijl de Amerikaanse ploeg bij een van de laatste wissels onderuit ging. Op Zuid-Korea stond geen maat en Jang Sung-woo, Kim Gun-woo, Kim Tae-sung en Park Ji-won pakten de winst, voor Kosei Hayashi, Shogo Miyata, Keita Watanabe en Kazuki Yoshinaga uit Japan. Polen finishte als derde, maar kreeg een straf en dus ging plek drie naar Balazs Bontovics, Mark Csizmadia, Peter Jaszapati en Daniel Tiborcz uit Hongarije.