Noors feest op WK biatlon: goud, zilver en brons

In het Tsjechische Nove Mesto is zaterdag de sprint voor de mannen afgewerkt tijdens het wereldkampioenschap biatlon. In een nog altijd treurig groene omgeving lag nog net genoeg kunstsneeuw voor de wedstrijd, waarbij de Noren niet geheel verrassend de boel domineerden.

Johannes Thingnes Bø, zoals bijna altijd de voornaamste favoriet, begon met een misser bij het liggend schieten, maar na vijf treffers in staande positie deed de Noor gewoon weer volop mee voor de overwinning. Hij was snel op de ski's en dook meer dan een halve minuut onder de tot dan leidende tijd van zijn broer, Tarjei Bø.

Veel kanshebbers kwamen niet in de buurt van Bø, de één vanwege missers op de schietbaan en de ander vanwege een gebrek aan snelheid, maar toch zat het goud er niet in: landgenoot Sturla Holm Lægreid schoot alle schijven omver, verloor zijn voorsprong in de slotronde, maar in de laatste paar honderd meter vond hij toch nog genoeg energie om 3,5 seconden onder Bø's tijd door te duiken.

Dat zou uiteindelijk wél genoeg blijken voor het goud, dus Lægreid mag zich de nieuwe wereldkampioen noemen. Bø pakte het zilver, terwijl op 18,6 seconden het brons ook naar Noorwegen ging in de persoon van Vetle Sjåstad Christiansen, voor de verrassende Fransman Eric Perrot.