FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 februari 2024

Schaatsster Daleman met overmacht weer wereldkampioene junioren

In het Japanse Hachinohe is het wereldkampioenschap schaatsen bij de junioren bezig, voor Nederland uiteraard een interessant toernooi met het oog op de toekomst. Vorig jaar pakte fenomeen Jordan Stolz met grote overmacht de allroundtitel en drie afstandstitels, terwijl de Nederlandse Angel Daleman de jongste wereldkampioene junioren ooit werd, inclusief vijf gouden medailles - drie keer individueel en twee met het team.

Vrouwen
Op de 500 meter was Daleman de topfavoriete en dat maakte ze helemaal waar: in 39,12 seconden snelde ze naar het goud op de afstand waarop ze vorig jaar nog genoegen moest nemen met zilver. De Zuid-Koreaanse Jung Hui-dan pakte in 39,55 zilver, voor de Japanse Hana Noake (39,80).

Vervolgens was de 1500 meter aan de beurt en weinig verrassend was Daleman daar de beste: 1:58,72 leverde het goud op, ruim voor de Japanse Emika Miyagawa (2:00,61) én nog een Nederlandse, Meike Veen (2:00,84). Daarmee kwam de allroundtitel langzaam al een beetje in zicht, maar er moesten nog twee afstanden verreden worden.

Zaterdag was Daleman op de 1000 meter ook al de beste, met 1:18,03 gaf ze Miyagawa (1:18,54) opnieuw het nakijken. Veen mocht opnieuw het podium op, want met 1:19,06 pakte ze haar tweede bronzen medaille van het WK en nestelde ze zich stevig in de strijd om de podiumplaatsen in het allroundtoernooi.

Op de afsluitende 3000 meter was Daleman, meer een sprintster, net even niet snel genoeg voor de medailles, maar met 4:18,79 werd ze vijfde en was ze ruimschoots snel genoeg om de allroundtitel te pakken. De Noorse stayer Aurora Grinden Løvås pakte in 4:12,35 minuten de winst en schoof op naar plek twee in het eindklassement, voor Veen, die in 4:22,87 elfde werd.

Mannen
Bij de mannen was het voor de Nederlanders allemaal wat minder succesvol: het beste resultaat was de zevende plaats van Mats van den Bos op de 500 meter. De Zuid-Koreaan Koo Kyung-min pakte op de kortste afstanden het goud in 35,55 seconden en 1:10,52 minuten, terwijl Didrik Eng Strand uit Noorwegen in 1:48,06 op de 1500 meter nét wat sneller was dan het Duitse toptalent Finn Sonnekalb (1:48,18).

Op de afsluitende 5000 meter waren de ogen gericht op Sigurd Henriksen, en terecht: in een zeer scherpe 6:18,76 reed de Noorse stayer naar het afstandsgoud, voor de Tsjech Metodej Jilek (6:19,60). Het catapulteerde Henriksen naar de vijfde plek in het eindklassement, dat werd gewonnen door Strand, voor Sonnekalb en nog een Noor, Finn Elias Haneberg. Freek van der Ham was op de elfde plek de beste Nederlandse allrounder in Hachinohe.

Noors feest op WK biatlon: goud, zilver en brons

In het Tsjechische Nove Mesto is zaterdag de sprint voor de mannen afgewerkt tijdens het wereldkampioenschap biatlon. In een nog altijd treurig groene omgeving lag nog net genoeg kunstsneeuw voor de wedstrijd, waarbij de Noren niet geheel verrassend de boel domineerden.

Johannes Thingnes Bø, zoals bijna altijd de voornaamste favoriet, begon met een misser bij het liggend schieten, maar na vijf treffers in staande positie deed de Noor gewoon weer volop mee voor de overwinning. Hij was snel op de ski's en dook meer dan een halve minuut onder de tot dan leidende tijd van zijn broer, Tarjei Bø.

Veel kanshebbers kwamen niet in de buurt van Bø, de één vanwege missers op de schietbaan en de ander vanwege een gebrek aan snelheid, maar toch zat het goud er niet in: landgenoot Sturla Holm Lægreid schoot alle schijven omver, verloor zijn voorsprong in de slotronde, maar in de laatste paar honderd meter vond hij toch nog genoeg energie om 3,5 seconden onder Bø's tijd door te duiken.

Dat zou uiteindelijk wél genoeg blijken voor het goud, dus Lægreid mag zich de nieuwe wereldkampioen noemen. Bø pakte het zilver, terwijl op 18,6 seconden het brons ook naar Noorwegen ging in de persoon van Vetle Sjåstad Christiansen, voor de verrassende Fransman Eric Perrot.

Odermatt wint 9e reuzenslalom op rij, Gut-Behrami zegeviert in Andorra

In de World Cup alpineskiën was het zaterdag reuzenslalomdag. De mannen kwamen in actie in het Bulgaarse Bansko, terwijl de vrouwen in Andorra waren en daar in Soldeu hun wedstrijd afwerkten. Zondag staat op beide locaties een slalom op het programma.

Reuzenslalom mannen, Bansko
In de eerste run was Marco Odermatt weer eens de snelste, hoewel dat nog even spannend was: Joan Verdu was een stuk sneller onderweg, maar de verrassende man uit Andorra ging onderuit. In run twee kwam Odermatt's overwinning niet in gevaar, de Zwitser boekte zijn negende opeenvolgende reuzenslalomzege, een ongelooflijke prestatie in het alpineskiën.

Ruim achter Odermatt werd de strijd om de tweede plek gewonnen door de Noor Alexander Steen Olsen, op 0,91 seconden van de Zwitser. Steen Olsen stond na run één al op de tweede plek en bleef de Oostenrijker Manuel Feller voor, die zijn derde plek na run één verzilverde met plek drie in de eindstand op 1,08 seconden.

Reuzenslalom vrouwen, Soldeu
Marta Bassino was in de eerste run de snelste, hoewel de Française Clara Direz daar een serieuze aanval op deed...tot ze in de fout ging en de finish niet haalde. De grote ster werd echter weer Lara Gut-Behrami: de Zwitserse stond na de eerste manche nog op de negende plek, maar was fantastisch in de tweede run en zag de één na de ander zich stukbijten op haar tijd.

Bassino zakte uiteindelijk zelfs weg naar de zesde plek, maar spannend was het nog wel voor Gut-Behrami. Alice Robinson, derde na run één, benaderde haar tot op één honderdste van een seconde en werd tweede, voor de Amerikaanse AJ Hurt (+0,15), die na de eerste run nog op de zesde plek stond.

Shorttracksters Velzeboer en Schulting 2e en 3e, aflossingploeg 2e in World Cup Dresden

's Werelds beste shorttrackers zijn deze week neergestreken in Dresden, waar dit weekeinde de voorlaatste World Cup-wedstrijd van het seizoen gehouden wordt. Zaterdag stonden de eerste finales op het programma, met de 1500 meters, de eerste 1000 meters - zondag volgen die nogmaals - en de gemengde aflossing.

1000m vrouwen
Xandra Velzeboer stond in de A-finale en nam daar in de slotfase de leiding, maar met een prachtige actie buitenom ging de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li er in de laatste bocht voorbij naar de winst. Velzeboer werd tweede, voor de Poolse Kamila Stormowska. Michelle Velzeboer kreeg in de B-finale een penalty, Selma Poutsma ging er in de kwartfinales uit.

1000m mannen
De Nederlanders deden het niet zo best: Teun Boer en Kay Huisman kwamen de herkansingen niet door, Hugo Bosma stond dan weer wel keurig in de kwartfinales. In de grote finale ging de Italiaan Thomas Nadalini vanaf de leiding onderuit, waarna Park Ji-won uit Zuid-Korea naar de winst reed, vlak voor Felix Roussel en Steven Dubois uit Canada.

1500m vrouwen
Suzanne Schulting betrad voor het eerst dit seizoen het World Cup-ijs en stond gelijk in de finale. Daarin streed ze mee om de winst, maar de Belgische Hanne Desmet en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold waren simpelweg te sterk - Schulting werd achter Desmet en Santos-Griswold keurig derde. Diede van Oorschot ging er in de halve finales uit, Yara van Kerkhof sneuvelde in de herkansingen.

1500m mannen
In de finale knokte Friso Emons tot in de slotronde met de Belg Stijn Desmet voor de tweede plek, terwijl hij met succes de Canadees Pascal Dion achter zich hield. In de laatste bocht ging het echter alsnog fout en zag hij twee man langszij komen, waardoor Emons als vijfde finishte. De winst was voor de dit seizoen zo sterke Canadees William Dandjinou, voor Desmet en de Zuid-Koreaan Kim Gun-woo. Daan Kos won de B-finale, waarin Itzhak de Laat als vijfde finishte.

Gemengde aflossing
Nederland stond in de finale met Teun Boer, Friso Emons, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer. Het werd een strijd tegen de Amerikaanse ploeg met Andrew Heo, Marcus Howard, Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard, waarbij Nederland leek te winnen. Emons liet zich in de laatste bocht echter verschalken door Heo, waardoor de Amerikanen wonnen, voor Nederland en het Zuid-Koreaanse kwartet Kim Gil-li, Kim Gun-woo, Park Ji-won en Shim Suk-hee.

Uitslag Almere City - AZ

AZ heeft zaterdag opnieuw punten verspeeld. In de vijfde wedstrijd onder leiding van Maarten Martens werd er met 0-0 gelijkgespeeld tegen Almere City en lijkt de derde plaats steeds verder weg voor de Alkmaarders.

AZ zit in een teleurstellende fase en ook tegen Almere City konden de Alkmaarders niet overtuigen. In eerste helft was Ruben van Bommel dichtbij de openingsgoal, maar hij schoot voorlangs. In de tweede helft was Vangelis Pavlidis dichtbij de openingsgoal, maar de topscoorder van de eredivisie faalde. Ook Almere City kwam in eigen huis niet tot scoren en het bleef 0-0 in Almere.

Door de overwinning van FC Twente eerder op de avond is het verschil tussen de nummer drie en AZ opgelopen tot acht punten. Almere City staat op een keurige elfde plaats in de eredivisie.

Uitslag Excelsior - FC Twente

FC Twente heeft eenvoudig de uitwedstrijd tegen Excelsior gewonnen. Binnen het kwartier was de wedstrijd in Rotterdam al gespeeld door drie doelpunten in het openingskwartier: 0-3.

FC Twente stond na dertien minuten al met 0-3 voor. Daan Rots opende al vroeg de score na een fout van Excelsior-doelman Stijn van Gassel. Na de openingstreffer werd het ook snel 0-2 en 0-3 dankzij doelpunten van Ricky van Wolfswinkel.

FC Twente speelde het vervolg van de wedstrijd makkelijk uit en boekte de eerste uitoverwinning van het jaar en staat daarmee op een stevige derde plaats in de eredivisie.

Qatar wint Asia Cup na penaltyhattrick Afif

In het Lusail Stadium in de economische hoofdstad van Qatar, Lusail, is zaterdag de finale van de Asia Cup gespeeld. Gastland en verdedigend kampioen Qatar nam het daarin op tegen Jordanië, dat er voor het eerst in de geschiedenis in was geslaagd de halve finales en dus ook de finale te bereiken.

Na een kleine twintig minuten werd Akram Afif neergehaald, wat de Qatarees een penalty opleverde. Hij legde zelf aan, opende zo de score en kwam op gelijke hoogte met de Irakees Aymen Hussein en diens zes goals. Op slag van rust ramde Musa Al-Taamari namens Jordanië voor een halfopen doel over, dus 1-0 was de ruststand.

Jordanië begon goed aan de tweede helft, vooral na een kwartier kregen ze kans na kans. Keeper Meshaal Barsham lag in de weg, stompte een halve omhaal van Yazan Al-Arab uit het doel en verdedigde nog wat kansen met succes, maar na een dik uur was het toch raak: een werkelijk perfecte pass kwam bovenop de voet terecht van Yazan Al-Naimat, die de bal ook perfect aannam en snoeihard de gelijkmaker het doel in knalde.

De vreugde was van korte duur, want niet veel later ging de scheidsrechter twee minuten na een mogelijke overtreding nog eens naar de kant om de herhaling te bekijken: penalty Qatar, die door Afif kneiterhard raak werd geschoten. In de blessuretijd werd diezelfde Afif neergehaald door doelman Yazid Abu Layla, wat nog een penalty opleverde: Afif raakte wederom en met zijn penaltyhattrick bezorgde hij zichzelf de Gouden Schoen en Qatar de Asia Cup.

Waterpolosters met moeite naar kwartfinales WK

De Nederlander waterpolosters hebben zich met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinales op het wereldkampioenschap in Doha. De regerend wereldkampioen moest, nadat de groepsfase als tweede werd afgesloten, in de tussenronde aantreden tegen China.

Vooraf werd een zeer ruime overwinning verwacht, aangezien het tegenwoordig vrij ver weggezakte China in de groepsfase met grote cijfers klop kreeg van Spanje en Griekenland. Nederland had het echter bijzonder zwaar met China: na het eerste kwart stond het 5-5, pas later in de wedstrijd wist Nederland wat op gang te komen.

Een 15-11 voorsprong leek geruststellend in het laatste kwart, maar China kwam nog even dichter in de buurt dan Nederland lief had. Toch kwam het goed, Oranje hield stand en won met 16-14. Maandag staat de kwartfinale tegen Hongarije op het programma, in Doha begint die wedstrijd om 17.00 uur Nederlandse tijd.

In de andere kwartfinales speelt de VS tegen Australië, Spanje tegen Canada en Italië tegen Griekenland.

Zweden stuurt troepen naar NAVO-frontlinie nu lidmaatschap nadert

Het land bereidt zich voor op toetreding tot de door de VS geleide alliantie, maar ondervindt nog steeds tegenstand van Hongarije.

Zweden zal gevechtstroepen naar Letland sturen, terwijl het land zich opmaakt voor een mogelijk NAVO-lidmaatschap. De Zweedse soldaten zullen deel uitmaken van de eerste verdedigingslinie tegen een mogelijke Russische invasie in de Baltische staten.

Hoewel het land nog niet formeel is toegetreden tot de door de VS geleide militaire alliantie, begint Zweden al wel actief te opereren binnen de kaders van de NAVO.

Stockholm zal een bataljon van ongeveer 600-800 soldaten en zware bepantsering sturen om deel uit te maken van de 'Enhanced Forward Presence' van de NAVO. Het bataljon zal zes maanden in Letland blijven.

Na de inval van Rusland in Oekraïne deed Zweden in mei 2022 een aanvraag om lid te worden van de alliantie, waarmee het zijn lang gekoesterde neutraliteitspolitiek overboord zette, hoewel het nauw verbonden was met het blok. 

Het lidmaatschap werd echter tegengehouden door Turkije en Hongarije, die voor hun goedkeuring politieke concessies van Stockholm wilden afdwingen. Volgens de NAVO-regels moeten alle lidstaten akkoord gaan voordat een nieuwe staat kan worden toegelaten tot het blok.

Het Turkse parlement bekrachtigde dinsdag het Zweedse NAVO-lidmaatschapsverzoek, waarmee na 20 maanden uitstel de grootste resterende hindernis voor de uitbreiding van het westerse militaire bondgenootschap uit de weg is geruimd.

Maar Hongarije ligt nog steeds dwars omdat de Hongaarse premier Viktor Orbán beledigd is over de Zweedse kritiek op de uitholling van de rechtsstaat in Hongarije. Orbán ontkent dergelijke kritiek.

Wat de uitkomst van de stemming in Stockholm over het lidmaatschap in Hongarije en Turkije ook is, Zweden is al ingelijfd als volwaardig lid van de 'Steadfast Defender 2024' NAVO-manoeuvres, de grootste oefening in zijn soort sinds de Koude Oorlog.

Peiling: PVV schiet verder omhoog naar 52 zetels, NSC zakt verder weg

In de peiling van Maurice de Hond blijft de populariteit van de PVV stijgen. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de partij van Geert Wilders maar liefst 52 zetels behalen, wat 15 zetels meer is dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023. Gisteravond maakte De Hond dat bekend bij Op1. Zo meldt WNL.

NSC zakt naar 11, de VVD naar 13. Het CDA klimt iets omhoog uit het dal en komt op 8 zetels. BBB, D66 en SP winnen allen 1 zetel. GroenLinks-PvdA blijft met 25 zetels stabiel.

Hieronder de peiling van vorige week 3 februari, hier is zichtbaar dat de stoelendans in de peilingen al langere tijd gaande is.

Langlaufer Vermeulen stunt met World Cup-podium in Canada, Diggins sprint naar zege

Voor het eerst sinds 2019 is de World Cup langlaufen weer eens neegestreken in Noord-Amerika. Deze week is men in het prachtige Canmore in Canada, volgende week keert het circus zelfs voor het eerst in meer dan twee decennia terug naar de VS, waar de duizenden tickets binnen een half uur uitverkocht waren.

Vrijdagavond stonden de eerste wedstrijden in Canmore op het programma, wat in principe een tien kilometer vrije stijl met intervalstart had moeten zijn - het reguliere tijdritformat dus. De benodigde timingapparatuur arriveerde wegens een staking van Lufthansa echter niet op tijd, dus werd het omgezet naar een massastart over vijftien kilometer, waar wat minder ingewikkelde apparatuur voor nodig was.

Vrouwen
Beetje bij beetje werd de grote groep uitgedund in de eerste paar kilometers en halverwege de wedstrijd wisten vijf dames zich los te werken onder aanvoeren van de Amerikaanse Sophia Laukli, die als klimspecialiste vooral bergop een moordend tempo liet zien. De groep werd niet heel veel later echter weer bijgehaald door de achtervolgers, onder leiding van de Noorse Astrid Øyre Slind, waarna er gestreden werd om de overwinning. De Amerikaanse Jessie Diggins viel in de laatste halve kilometer aan en dat gaf de doorslag: de rappe Amerikaanse klopte de Française Delphine Claudel, terwijl de Noorse Heidi Weng het podium completeerde - de drie podiumklanten zaten allemaal al in de vroege kopgroep van vijf, Slind werd vierde.

Mannen
De eerste echte aanval kwam van niemand minder dan Mika Vermeulen, de zoon van de Nederlandse oud-langlaufer Vincent Vermeulen, geboren in en uitkomend voor Oostenrijk. Vermeulen werd weer bijgehaald door de groep, waarna de Noorse specialist Simen Hegstad Krüger halverwege de aanval opende. Hij sloeg gelijk een flink gat en al vrij snel was het duidelijk: niemand zou hem meer bij gaan halen en dus pakte Krüger een indrukwekkende zege. Een groep van vijf, waaronder Vermeulen, sprintte om de tweede plek, die ging naar de Noorse World Cup-leider Harald Østberg Amundsen. Plek drie ging echter naar Vermeulen, het allereerste World Cup-podium voor de Nederlandse Oostenrijker, die daar uiteraard dolgelukkig mee was.

Israël wil offensief uitbreiden naar Rafah, IDF actief in Zuidelijk Gaza

Na het bevel van premier Benjamin Netanyahu om een evacuatieplan op te stellen voor de burgerbevolking uit Rafah, is het Israëlische leger doorgegaan met het bombarderen van doelen in de regio van de stad in het zuiden van de Gazastrook.

Ooggetuigen meldden zaterdagochtend aanvallen in de buurt van de stad, waar nu ongeveer 1,3 miljoen Palestijnen wonen. Vrijdag had Netanyahu de Israëlische strijdkrachten opgeroepen om voor de regering een "plan op te stellen om zowel de bevolking te evacueren als de bataljons" van Hamas in Rafah te vernietigen. Het zou "onmogelijk zijn om het oorlogsdoel te bereiken" als er een aantal Hamasbataljons in Rafah zouden achterblijven.

Meer dan een miljoen Palestijnse ontheemden hebben sinds het begin van de oorlog hun toevlucht voor de gevechten in de stad gezocht aan de grens met Egypte. Het Witte Huis en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) hebben scherpe kritiek geuit op de aankondiging van Netanyahu.

Kritiek op speciaal onderzoeker voor uitspraken over Biden's geheugen

Het Witte Huis in Washington heeft kritiek geuit op het rapport van een speciale onderzoeker over de omgang van president Biden met vertrouwelijke documenten.

Een woordvoerder zei dat het rapport onnauwkeurige, ongefundeerde en ongepaste kritiek bevatte. Vice-president Harris noemde de opmerkingen in het rapport van Special Counsel Hur politiek gemotiveerd. Volgens het rapport komt de president over als een "goedbedoelende, oudere man met een slecht geheugen".

Het rapport concludeert ook dat de affaire rond de ontdekking van geheime overheidsdocumenten in Biden's privékantoor geen juridische gevolgen heeft. De geheime documenten uit Biden's tijd als vicepresident werden eind 2022 ontdekt, onder meer in zijn privékantoren en in zijn privéwoning.

Zie ook: Biden boos na onderzoeksrapport, 'mijn geheugen is prima'

Operationeel directeur Melkweg creëerde angstcultuur onder werknemers

De operationeel directeur van de Melkweg zorgt volgens een groep medewerkers voor een angstcultuur binnen de concerthal. Na diverse klachten is er een onderzoek uitgevoerd door de ondernemingsraad. Daarin zou naar voren komen dat er volgens de medewerkers meerdere gevallen van grensoverschrijdend gedrag hebben plaatsgevonden. De Melkweg laat weten op de hoogte te zijn van de klachteninventarisatie en verbaasd te zijn over de inhoud.  

De ondernemingsraad heeft tijdens dat onderzoek met 24 van de ongeveer honderd medewerkers gesproken. Uit die gesprekken werd duidelijk dat het personeel angstig is om hun ervaringen te delen en dat privé-informatie wordt doorgespeeld. Daarnaast zouden werknemers zich niet gehoord voelen, zo blijkt uit gedeeltes die AT5 over het document met klachten heeft gezien en te horen kreeg.

Voorvallen die worden beschreven gaan onder andere over werknemers die zich geïntimideerd voelen, het kleineren van het personeel wanneer ze hun mening geven en dat het personeel het gevoel heeft niet serieus te worden genomen. De operationeel directeur zou zich daarnaast niet professioneel opstellen in situaties die volgens de ondertekende gedragscodes van groot belang zijn voor de concerthal. 

'De fascist'
De operationeel directeur werkt sinds de zomer van 2022 bij de Melkweg en focust zich onder andere op de financiële administratie, het gebouwbeheer en de publiekservices. Bij de ondernemingsraad zijn de afgelopen tijd 'meerdere zorgwekkende meldingen' binnengekomen over het gedrag van de directeur en hoe hij met bepaalde zaken omgaat. 

De directeur zou daarnaast hebben verteld dat hij bij zijn vorige werkgevers bekend stond als 'de nazi' of 'de fascist'. Dat zou hij ook op een trotse manier hebben gezegd. Verder vragen de medewerkers zich af of de operationeel directeur beslissingen neemt die voortkomen uit zijn eigen belang. 

Roddelcultuur
Uit een aantal voorbeelden komt naar voren dat er een roddelcultuur bij de concerthal zou heersen. Dingen zouden vaak achter de rug van medewerkers om worden gezegd. Ook zijn er meldingen bij de ondernemingsraad binnengekomen dat vertrouwelijke informatie werd doorgespeeld naar anderen. 

De operationeel directeur zou neerbuigend zijn over de voorgaande directies, contracten van medewerkers en de mening van personeelsleden. Opmerkingen in de trant van "je gaat gewoon je mond houden verder" kregen medewerkers te horen nadat ze zich uitspraken over iets. Door de roddel- en angstcultuur durft een gedeelte van het personeel hun ervaringen niet openlijk te delen tijdens het onderzoek en dat ook zelfs niet anoniem te doen. 

Intimidatie
In de klachteninventarisatie wordt ook een aantal zaken genoemd waarin de operationeel directeur intimiderend overkwam. Zo kregen medewerkers die een petitie waren gestart over een arbeidsconflict, te horen dat ze de petitie moesten verwijderen. Bij een spoedvergadering over een staking werd het personeel verplicht om fysiek aanwezig te zijn, online aansluiten mocht niet. De organisatoren van de mogelijke staking voelden zich daardoor geïntimideerd en konden niet het gesprek aangaan over de staking.  

Daarbij wordt ook een aantal keren aangekaart dat de directeur incidenten niet juist heeft afgehandeld. Zo kwam er een klacht binnen van een organisator dat er op een evenement racistische opmerkingen werden gemaakt door iemand van het Melkweg-personeel, maar zouden er geen stappen zijn ondernomen na het incident. 

In het eigen ondernemingsplan beschrijft de Melkweg hun missie over gelijkheid als volgt: "De uitdaging voor de Melkweg als publieke instelling is in verbinding te blijven met, en toegankelijk te zijn voor stadsbewoners die soms totaal verschillende percepties hebben ten aanzien van vrijheid en gelijkwaardigheid." Medewerkers gaven daarom aan niet te begrijpen dat er geen stappen werden gezet. De concerthal heeft ook de 'Code Diversiteit en Inclusie' ondertekend en verplicht trainingen over het onderwerp racisme. 

De ondernemingsraad heeft de inventarisatie van de klachten neergelegd bij de Raad van Toezicht van de Melkweg. De OR adviseert in het document dat er een enquête moet worden gehouden op het gebied van veiligheid en een 'giftige werksfeer' binnen de Melkweg en verzoekt de directie om in gesprek te gaan over de klachten. 

De Melkweg laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van de klachteninventarisatie en dat het signaal dat de werknemers hiermee afgeven serieus gaat worden genomen. "We zijn in goed overleg wat we hiermee kunnen doen." 

Melkweg verbaasd over klachten
De concerthal geeft aan de afgelopen anderhalf jaar "heel hard" te hebben gewerkt aan een prettig werkklimaat. Zo zijn en trainingen aangeboden over het verschillende onderwerpen die daarmee te maken hebben en is er een interne en externe vertrouwenspersoon aangesteld. De Melkweg is daarom ook naar eigen zeggen verbaasd dat er klachten zijn binnengekomen bij de ondernemingsraad over de directie en betreurt het dat er naar de pers is gestapt "voordat wij gesprekken hebben kunnen voeren over het eerdergenoemde signaal".

Ook de ondernemingsraad van de Melkweg noemt het "heel vervelend" dat het stuk naar buiten is gekomen. "Hiermee komt onze integriteit als ondernemingsraad op het spel te staan, terwijl we juist samen met de RvT en de directie prettige en constructieve gesprekken voeren over hoe we beleid rondom omgangsvormen en gedrag nog beter kunnen implementeren bij alle afdelingen van onze organisatie."

Passende uitrusting voor vrouwelijke militairen krijgt vorm

Passende uitrusting voor vrouwen. De daad wordt bij het woord gevoegd. Deze week is een model van een voorgevormd, verstelbaar en daardoor beter passend scherfvest gepresenteerd aan minister Kajsa Ollongren en enkele leden uit de militaire top.

Vrouwen moeten net als mannen in staat zijn hun werk optimaal en veilig uit te voeren. Passende uitrustingstukken, beschermingsmiddelen en kleding zijn niet alleen voor henzelf prettig, het komt bovenal de operatie ten goede. Hoe beter de uitrusting zit, hoe beter de vrijheid van bewegen. Dit leidt ook tot minder kans op blessures en uitval.

Binnen de innovatieomgeving van het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) is daarom de zoektocht naar een scherfvest voor vrouwen gestart.

Militairen doen hun werk vaak onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. Ollongren: “Het is daarom noodzakelijk om vrouwen een passend uniform en uitrustingsstukken aan te bieden voor hun veiligheid en weerbaarheid.” Eerste luitenant Raissa Broeren is tijdens het passen van het prototype al enthousiast. “Het vest is comfortabeler en ik heb meer bewegingsvrijheid.”

Diversiteit stimuleren
Passende uitrusting voor vrouwen biedt volgens Ollongren ook kansen op nauwere internationale samenwerking. “Ik kan mij voorstellen dat de krijgsmachten van bondgenoten tegen dezelfde problemen aanlopen. Door krachten te bundelen kunnen we effectiever en sneller oplossingen aanbieden en daarmee diversiteit stimuleren.”

Boudica
Het project ‘scherfvesten’ kreeg een boost binnen het zogeheten ecosysteem Boudica van het CML. Hierbij werken binnen- en buitenlandse partijen uit de militaire wereld en de industrie samen. Ook start-ups en kennisinstituten als TNO sloten zich erbij aan. Boudica, vernoemd naar de Keltische koningin, heeft als doel de uitrustingen voor vrouwelijke militairen te verbeteren.

Zo is er sinds kort ook een project gestart, samen met het Korps Mariniers, om de rugzak voor vrouwelijke mariniers in opleiding te verbeteren. De bedoeling is te komen tot een versie die beter bij het vrouwelijke lichaam past. Dit kan helpen om blessures en mogelijk uitval te voorkomen.

Scherfvest voor vrouwen (@ Defensie febr 2024)
Scherfvest voor vrouwen (@ Defensie febr 2024)

Verdachten bekladding Moskee Heerlen gedagvaard voor politierechter

De officier van justitie heeft een 29-jarige en een 38-jarige man uit Heerlen gedagvaard. Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) verdenkt de twee van het bekladden van moskee Nour in Heerlen in de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 februari. Ook is er een steen door de ruit gegooid. De mannen moeten zich op 6 juni 2024 verantwoorden voor de politierechter.

Zowel deuren als borden zijn beklad met hakenkruizen en racistische leuzen. De twee verdachten werden dinsdag 6 februari door de politie aangehouden en zaten sindsdien vast. Een van de mannen wordt ook verdacht van een diefstal van levensmiddelen bij een supermarkt. Dat gebeurde afgelopen maandag.

Bevel tot bewaring
Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) heeft vandaag aan de rechter-commissaris gevraagd om een ‘bevel tot bewaring’ af te geven. De rechter-commissaris heeft besloten om het verzoek af te wijzen. Dat betekent dat de verdachten niet langer in voorlopige hechtenis zitten. Op 6 juni moeten zij zich voor de politierechter verantwoorden op verdenking van discriminatie (groepsbelediging) en openlijke geweldpleging.

Franse biatletes pakken 'sweep' op WK biatlon, kersvers moeder 5e

In het Tsjechische Nove Mesto is vrijdagavond het eerste individuele onderdeel afgewerkt op het wereldkampioenschap biatlon: de sprint bij de vrouwen, de wedstrijd over 7,5 kilometer met één liggende en één staande schietbeurt, wat vooral een groot Frans feest werd.

Julia Simon mocht als tweede het parcours betreden en liet gelijk zien voor niks minder dan goud te gaan: ze was prima op de langlaufski's én schoot alle tien schijven omver op de schietbaan. Ze zou slechts door één persoon uitgedaagd worden: landgenote Justine Braisaz-Bouchet liet één schijf staan bij het liggend schieten, maar was bijzonder snel op de ski's. Het was echter net niet genoeg, aan de finish kwam ze 4,9 seconden tekort om Simon te verslaan.

Daarmee waren de gouden en zilveren medailles verdeeld, terwijl met Lou Jeanmonnot op 40,8 seconden nog een Française op plek drie stond. Zij kreeg uiteindelijk twee uitdaagsters, te beginnen met landgenote Sophie Chauveau, die met één misser op 44,2 seconden van Simon strandde.

Kort na Chauveau kwam de verrassende Letse Baiba Bendika met een serieuze aanval op het brons, hoewel die aanval bijna een zekerheid had kunnen zijn: haar tiende en laatste schot ging mis. Zoals gebruikelijk vocht Bendika zich in de slotronde helemaal leeg en dat resulteerde op 46,5 seconden in de vijfde plek, het beste resultaat uit de carrière van de 32-jarige Letse, die nog geen 4,5 maand geleden beviel van een zoontje.

FOK! Wat een weer: kans op een bui

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er in het noordwesten en noorden kans op een bui. In het zuidoosten en oosten zijn er zonnige perioden, elders is het half tot zwaar bewolkt. De wind waait aan zee en op het IJsselmeer matig uit het zuiden tot zuidoosten. Elders is er weinig wind.

Vanmiddag is het eerst droog met perioden met zon. Aan het einde van de middag begint het in het zuiden te regenen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 9°C op de Wadden tot plaatselijk 14°C in het zuidoosten. Er staat weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind, eerst uit het zuidoosten, later uit het oosten.

Vanavond begint met regen in het zuiden van het land. De regen breidt zich uit naar het noorden. Er staat weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind uit het oosten.

Komende nacht regent het op veel plaatsen. In de tweede helft van de nacht wordt het van het zuiden uit droog. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. Er waait een matige wind, in het noorden uit het oosten, in het zuiden uit het zuidwesten.

Tot morgen!

                   

Regen8 (Foto: Pixabay.com)
Regen, we zullen het vandaag ook nog zien. (Foto: Pixabay.com)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Even wachten... even wachten nog...

Pizza! En nee, het gaat even niet over het lied van de roodharige in Rotterdam geboren zingende komiek. Maar wel over pizza!

Of Italië of de VS nou het thuisland is van de ovengebakken deegschijf met een rijke variatie aan belegcombinaties zullen we deze keer in het midden laten. Of voel u vrij om, geheel op eigen risico, deze variatie op de friet-patat discussie in de comments aan te roeren.

Meer verrassend is wellicht in welk land de pizzaconsumptie per hoofd van de bevolking het hoogste is. En nee, Amerikanen noch Italianen hebben de meeste pizzapunten (naar binnengewerkt).

Verrassend genoeg zijn het de Noren die wel pap lusten van pizza. Met een royale 11,4kg pizza per persoon per jaar. Meer dan het dubbele van wat wij Nederlanders jaarlijks aan pizza naar binnen schuiven.

Random Pics van de Dag #1185

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.