Shorttracksters Velzeboer en Schulting 2e en 3e, aflossingploeg 2e in World Cup Dresden

's Werelds beste shorttrackers zijn deze week neergestreken in Dresden, waar dit weekeinde de voorlaatste World Cup-wedstrijd van het seizoen gehouden wordt. Zaterdag stonden de eerste finales op het programma, met de 1500 meters, de eerste 1000 meters - zondag volgen die nogmaals - en de gemengde aflossing.

1000m vrouwen
Xandra Velzeboer stond in de A-finale en nam daar in de slotfase de leiding, maar met een prachtige actie buitenom ging de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li er in de laatste bocht voorbij naar de winst. Velzeboer werd tweede, voor de Poolse Kamila Stormowska. Michelle Velzeboer kreeg in de B-finale een penalty, Selma Poutsma ging er in de kwartfinales uit.

1000m mannen
De Nederlanders deden het niet zo best: Teun Boer en Kay Huisman kwamen de herkansingen niet door, Hugo Bosma stond dan weer wel keurig in de kwartfinales. In de grote finale ging de Italiaan Thomas Nadalini vanaf de leiding onderuit, waarna Park Ji-won uit Zuid-Korea naar de winst reed, vlak voor Felix Roussel en Steven Dubois uit Canada.

1500m vrouwen
Suzanne Schulting betrad voor het eerst dit seizoen het World Cup-ijs en stond gelijk in de finale. Daarin streed ze mee om de winst, maar de Belgische Hanne Desmet en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold waren simpelweg te sterk - Schulting werd achter Desmet en Santos-Griswold keurig derde. Diede van Oorschot ging er in de halve finales uit, Yara van Kerkhof sneuvelde in de herkansingen.

1500m mannen
In de finale knokte Friso Emons tot in de slotronde met de Belg Stijn Desmet voor de tweede plek, terwijl hij met succes de Canadees Pascal Dion achter zich hield. In de laatste bocht ging het echter alsnog fout en zag hij twee man langszij komen, waardoor Emons als vijfde finishte. De winst was voor de dit seizoen zo sterke Canadees William Dandjinou, voor Desmet en de Zuid-Koreaan Kim Gun-woo. Daan Kos won de B-finale, waarin Itzhak de Laat als vijfde finishte.

Gemengde aflossing
Nederland stond in de finale met Teun Boer, Friso Emons, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer. Het werd een strijd tegen de Amerikaanse ploeg met Andrew Heo, Marcus Howard, Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard, waarbij Nederland leek te winnen. Emons liet zich in de laatste bocht echter verschalken door Heo, waardoor de Amerikanen wonnen, voor Nederland en het Zuid-Koreaanse kwartet Kim Gil-li, Kim Gun-woo, Park Ji-won en Shim Suk-hee.