Langlaufer Vermeulen stunt met World Cup-podium in Canada, Diggins sprint naar zege

Voor het eerst sinds 2019 is de World Cup langlaufen weer eens neegestreken in Noord-Amerika. Deze week is men in het prachtige Canmore in Canada, volgende week keert het circus zelfs voor het eerst in meer dan twee decennia terug naar de VS, waar de duizenden tickets binnen een half uur uitverkocht waren.

Vrijdagavond stonden de eerste wedstrijden in Canmore op het programma, wat in principe een tien kilometer vrije stijl met intervalstart had moeten zijn - het reguliere tijdritformat dus. De benodigde timingapparatuur arriveerde wegens een staking van Lufthansa echter niet op tijd, dus werd het omgezet naar een massastart over vijftien kilometer, waar wat minder ingewikkelde apparatuur voor nodig was.

Vrouwen
Beetje bij beetje werd de grote groep uitgedund in de eerste paar kilometers en halverwege de wedstrijd wisten vijf dames zich los te werken onder aanvoeren van de Amerikaanse Sophia Laukli, die als klimspecialiste vooral bergop een moordend tempo liet zien. De groep werd niet heel veel later echter weer bijgehaald door de achtervolgers, onder leiding van de Noorse Astrid Øyre Slind, waarna er gestreden werd om de overwinning. De Amerikaanse Jessie Diggins viel in de laatste halve kilometer aan en dat gaf de doorslag: de rappe Amerikaanse klopte de Française Delphine Claudel, terwijl de Noorse Heidi Weng het podium completeerde - de drie podiumklanten zaten allemaal al in de vroege kopgroep van vijf, Slind werd vierde.

Mannen
De eerste echte aanval kwam van niemand minder dan Mika Vermeulen, de zoon van de Nederlandse oud-langlaufer Vincent Vermeulen, geboren in en uitkomend voor Oostenrijk. Vermeulen werd weer bijgehaald door de groep, waarna de Noorse specialist Simen Hegstad Krüger halverwege de aanval opende. Hij sloeg gelijk een flink gat en al vrij snel was het duidelijk: niemand zou hem meer bij gaan halen en dus pakte Krüger een indrukwekkende zege. Een groep van vijf, waaronder Vermeulen, sprintte om de tweede plek, die ging naar de Noorse World Cup-leider Harald Østberg Amundsen. Plek drie ging echter naar Vermeulen, het allereerste World Cup-podium voor de Nederlandse Oostenrijker, die daar uiteraard dolgelukkig mee was.