Franse biatletes pakken 'sweep' op WK biatlon, kersvers moeder 5e

In het Tsjechische Nove Mesto is vrijdagavond het eerste individuele onderdeel afgewerkt op het wereldkampioenschap biatlon: de sprint bij de vrouwen, de wedstrijd over 7,5 kilometer met één liggende en één staande schietbeurt, wat vooral een groot Frans feest werd.

Julia Simon mocht als tweede het parcours betreden en liet gelijk zien voor niks minder dan goud te gaan: ze was prima op de langlaufski's én schoot alle tien schijven omver op de schietbaan. Ze zou slechts door één persoon uitgedaagd worden: landgenote Justine Braisaz-Bouchet liet één schijf staan bij het liggend schieten, maar was bijzonder snel op de ski's. Het was echter net niet genoeg, aan de finish kwam ze 4,9 seconden tekort om Simon te verslaan.

Daarmee waren de gouden en zilveren medailles verdeeld, terwijl met Lou Jeanmonnot op 40,8 seconden nog een Française op plek drie stond. Zij kreeg uiteindelijk twee uitdaagsters, te beginnen met landgenote Sophie Chauveau, die met één misser op 44,2 seconden van Simon strandde.

Kort na Chauveau kwam de verrassende Letse Baiba Bendika met een serieuze aanval op het brons, hoewel die aanval bijna een zekerheid had kunnen zijn: haar tiende en laatste schot ging mis. Zoals gebruikelijk vocht Bendika zich in de slotronde helemaal leeg en dat resulteerde op 46,5 seconden in de vijfde plek, het beste resultaat uit de carrière van de 32-jarige Letse, die nog geen 4,5 maand geleden beviel van een zoontje.