Rodelaars Langenhan en Taubitz van 21e en 22e plek naar de winst in nat Altenberg

In het Duitse Altenberg is de vijfde van negen World Cup-evenementen in het rodelen afgewerkt. Zoals vrijwel overal in West-Europa was het ook in Altenberg zeer slecht winterweer: hoge temperaturen en veel regen zorgden voor slechte omstandigheden op de baan, wat dan weer een voordeel betekenden voor degenen die vroeg mochten starten.

Mannendubbels
De Duitse grootheden Tobias Wendl en Tobias Arlt stonden na run één aan de leiding, maar gingen in run twee al snel de fout in en werden slechts zestiende. De winst was zo voor de Oostenrijkers Juri Gatt en Riccardo Schöpf, die vanaf plek twee opschoven. Hun landgenoten Thomas Steu en Wolfgang Kindl werden op slechts acht duizendsten van een seconde tweede, voor de Italianen Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner (+0,125).

Mannen
Wereldkampioen Max Langenhan maakte in run één een grote fout en de dit jaar vrij dominante Duitser bleef steken op de 21e plek. In run twee mocht hij daardoor al vroeg naar beneden en dit keer was zijn run nagenoeg perfect, waarna de baan ook in rap tempo slechter werd. Langenhan zag de één na de ander stranden en nadat de Oostenrijker David Gleirscher 0,121 seconden tekort kwam was het binnen: winst vanaf de 21e plek. Gleirscher werd tweede, zes duizendsten voor de Let Kristers Aparjods.

Vrouwendubbels
Anda Upite en Kitija Bogdanova openden de wedstrijd in run één en zagen dat niemand hun tijd wist te verbeteren. In de tweede run zakten ze toch één plek terug: Andrea Vötter en Marion Oberhofer stegen van de vierde plek naar de winst. Upite en Bogdanova wonnen de spannende strijd om plek twee op 0,201 seconden van de winnaars, nét voor de Duitsers Dajana Eitberger en Saskia Schirmer (+0,211), Chevonne Forgan en Sophia Kirkby namens de VS (+0,215) en het Duitse duo Jessica Degenhardt/Cheyenne Rosenthal (+0,268).

Vrouwen
Bij de vrouwen was het thuisfavoriete Julia Taubitz die deed wat Langenhan bij de mannen deed: een fout in de eerste run goedmaken in run twee. Taubitz stond zelfs 22e na de eerste manche, maar had in de tweede afdaling het voordeel van de vroege start, wat nog duidelijker was dan bij de andere disciplines. Niemand kwam serieus in de buurt en Taubitz pakte de winst, voor de Letse Elina Vitola (+0,149) en de Oostenrijkse Lisa Schulte (+0,297), die na de eerste run respectievelijk vijftiende en dertiende stonden. De top-5 werd gecompleteerd door de Duitse Anna Berreiter en de Amerikaanse Emily Sweeney, komend vanaf de 19e en 26e plek. De Italiaanse Verena Hofer, Sigita Berzina uit Letland en de Zwitserse Natalie Maag, de top-3 na run één, moest het doen met respectievelijk plek dertien, veertien en twaalf.

Estafette
Bij Duitsland ging het fout, bij Oostenrijk ging het fout en bij Italië ging het fout, wat de weg opende voor een bijzonder podium. De zege voor Letland met Vitola, Martins Bots/Roberts Plume, Aparjods en Upite/Bogdanova viel nog wel mee, net als de tweede plek voor Sweeney, Dana Kellogg/Frank Ike, Tucker West en Forgan/Kirkby namens de VS (+1,003). Doordat het bij alle andere landen echter fout ging, werd het podium gecompleteerd door Roemenië, normaliter een van de achterste landen. Ioana-Corina Buzatoiu, Tudor-Stefan Handaric/Sebastian Motcza, Valentin Cretu en Raluca Stramaturaru/Mihaela-Carmen Mandescu zorgden op 1,856 seconden voor een sensatie met de podiumplek, nog net voor Oostenrijk, Duitsland en Italië.