FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 februari 2024

Van Rouwendaal zwemt naar dubbele wereldtitel

In Doha zijn woensdag de wedstrijden over vijf kilometer afgewerkt op het wereldkampioenschap openwaterzwemmen. In de haven van de Qatarese hoofdstad leverde dat Nederlands goud op, net als een paar dagen eerder op de tien kilometer bij de vrouwen.

Vrouwen
Sharon van Rouwendaal pakte het goud op de tien kilometer, de olympische afstand in het openwaterzwemmen, en op de vijf kilometer lag ze ook constant voorin het veld. In de slotfase kon de Nederlandse zich met de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, de Amerikaanse Katie Grimes en Chelsea Gubecka uit Australië wat loswerken van de rest en het was de 30-jarige Van Rouwendaal die het rapste eindschot had en zo de dubbelslag pakte. Gubecka tikte aan voor zilver, Cunha pakte het brons.

Mannen
Een echte ontsnapping kwam er niet, maar dat zorgde wel voor een zinderende slotfase. In een ongelooflijk spannende sprint, waarin de heren bijna over elkaar heen klommen om de medailles te pakken, werd het een Frans 1-2'tje: goud voor Logan Fontaine, de vicewereldkampioen van vijf jaar geleden, en zilver voor Marc-Antoine Olivier, de wereldkampioen van 2017 en eerder ook al goed voor zilver op de dubbele afstand. Het brons ging naar Italië, dankzij Domenico Acerenza, net als vorig jaar.

Gamepass games voor de maand februari

Xbox heeft de lineup voor de maand februari bekendgemaakt. Voor de American-Football fans wordt eindelijk Madden24 toegevoegd.

Gisteren was het voor mijn gevoel nog oud en nieuw, nu is de maand januari alweer voorbij. Dat betekent twee dingen: Dat de tijd erg snel gaat. En dat er weer nieuwe games worden toegevoegd aan Gamepass. Zie het onderstaande overzicht om te kijken of er wat voor jou bij zit.

Gamepass Februari

 • A Little To The Left (14 februari): een puzzelspel waarin een vervelende kat probeert de door jou opgeruimde spullen overhoop te halen. (Cloud, console en pc)

 • Bloodstained Ritual of the Night (14 februari):een side scrolling action/RPG waarin de hoofdpersoon Miriam door een vloek langzaam in kristal verandert. Aan jou de taak als speler om de verantwoordelijke te vinden en de vloek op te heffen. (Cloud, console en pc)

 • Plate Up (15 februari): Kook, serveer en maak schoon in dit steeds chaotischer wordende restaurant. (Cloud, console en pc)

 • Resident Evil 3 (13 februari):Jill Valentine is na haar ontsnapping uit Spencer Mansion in Raccoon City aangekomen. Het T-Virus dat Spencer Mansion in zijn greep had verspreid zich nu ook in Raccoon City. (Cloud, console en pc)

 • Return To Grace (20 februari):Ga als ruimte archeoloog op zoek naar de laatste rustplaats van de A.I.-God Grace. In dit first person avontuur ga je samen met verschillende A.I. Persoonlijkheden op ontdekkingsreis om uit te zoeken waarom Grace al die jaren geleden is uitgezet. (Cloud, console en pc)

 • Train Sim World 4 (7 februari): Bestuur verschillende soorten treinen op allerlei routes. Een droom voor alle treinfanaten. (Cloud, console en pc)

 • Madden 24 (8 februari):Kies jouw American footballteam en wordt kampioen in deze nieuwe NFL game. (Console en pc)

Op 15 februari verdwijnen de volgende titels uit Gamepass:

 • Galactic Civilizations III (PC)
 • Opus: Echo of Starsong (Cloud, Console, PC)

Snowboardcrosser Grondin pakt dubbele World Cup-zege, Bankes springt naar winst

Voor de liefhebber van een goede partij snowboardcross keren we nog even een paar dagen terug en wel naar Georgië. In een steenkoud Gudauri werd bij een dikke tien graden onder nul de vierde en vijfde World Cup-wedstrijd van de winter afgewerkt, met flink wat spannende en mooie finales.

Vrouwen, wedstrijd één
De Tsjechische Eva Adamczykova kende een topstart in de finale, maar werd gevolgd door Michela Moioli. De Italiaanse viel aan, maar werd gepasseerd door de aangesloten Française Chloe Trespeuch, die in de slotbocht op fraaie wijze voorbij Adamczykova naar de winst wist te boarden. De Tsjechische werd tweede, plek drie ging naar de Zwitserse Sophie Hediger, die Moioli omver kegelde.

Mannen, wedstrijd één
Eliot Grondin was in de finale de favoriet, maar hij werd wel uitgedaagd door de Oostenrijker Alessandro Hämmerle, Cameron Bolton uit Australië en de Italiaan Omar Visintin. In die finale pakte Grondin gelijk de leiding en hoewel Hämmerle en Bolton aan konden sluiten, stond de Canadees die niet meer af. Bolton ging naar de tweede plek, Hämmerle completeerde het podium, voor Visintin. Glenn de Blois was nipt blijven steken in de kwalificaties.

Vrouwen, wedstrijd twee
Bij de start trokken Trespeuch en de Australische Belle Brockhoff gelijk een flink gat met Moioli en de Britse Charlotte Bankes, maar Bankes kwam wat later alsnog bijzonder lekker op gang. Ze sloot aan en met een perfect getimede slotsprong wist de Britse naar de winst te springen, voor Trespeuch en Brockhoff.

Mannen, wedstrijd twee
Dit keer zat De Blois er wel bij, maar kwam de Nederlander niet door de achtste finales heen. Grondin, Bolton en Visintin stonden opnieuw in de eindstrijd, dit keer met de verrassende Canadees Liam Moffatt erbij. Grondin en Bolton vochten een fraaie strijd om de winst uit, maar die werd 'gewoon' weer gewonnen door Grondin. Bolton viel bij de finish, maar bleef Visintin nét voor - Moffatt kwam niet echt in het spel voor.

Rodelaars Langenhan en Taubitz van 21e en 22e plek naar de winst in nat Altenberg

In het Duitse Altenberg is de vijfde van negen World Cup-evenementen in het rodelen afgewerkt. Zoals vrijwel overal in West-Europa was het ook in Altenberg zeer slecht winterweer: hoge temperaturen en veel regen zorgden voor slechte omstandigheden op de baan, wat dan weer een voordeel betekenden voor degenen die vroeg mochten starten.

Mannendubbels
De Duitse grootheden Tobias Wendl en Tobias Arlt stonden na run één aan de leiding, maar gingen in run twee al snel de fout in en werden slechts zestiende. De winst was zo voor de Oostenrijkers Juri Gatt en Riccardo Schöpf, die vanaf plek twee opschoven. Hun landgenoten Thomas Steu en Wolfgang Kindl werden op slechts acht duizendsten van een seconde tweede, voor de Italianen Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner (+0,125).

Mannen
Wereldkampioen Max Langenhan maakte in run één een grote fout en de dit jaar vrij dominante Duitser bleef steken op de 21e plek. In run twee mocht hij daardoor al vroeg naar beneden en dit keer was zijn run nagenoeg perfect, waarna de baan ook in rap tempo slechter werd. Langenhan zag de één na de ander stranden en nadat de Oostenrijker David Gleirscher 0,121 seconden tekort kwam was het binnen: winst vanaf de 21e plek. Gleirscher werd tweede, zes duizendsten voor de Let Kristers Aparjods.

Vrouwendubbels
Anda Upite en Kitija Bogdanova openden de wedstrijd in run één en zagen dat niemand hun tijd wist te verbeteren. In de tweede run zakten ze toch één plek terug: Andrea Vötter en Marion Oberhofer stegen van de vierde plek naar de winst. Upite en Bogdanova wonnen de spannende strijd om plek twee op 0,201 seconden van de winnaars, nét voor de Duitsers Dajana Eitberger en Saskia Schirmer (+0,211), Chevonne Forgan en Sophia Kirkby namens de VS (+0,215) en het Duitse duo Jessica Degenhardt/Cheyenne Rosenthal (+0,268).

Vrouwen
Bij de vrouwen was het thuisfavoriete Julia Taubitz die deed wat Langenhan bij de mannen deed: een fout in de eerste run goedmaken in run twee. Taubitz stond zelfs 22e na de eerste manche, maar had in de tweede afdaling het voordeel van de vroege start, wat nog duidelijker was dan bij de andere disciplines. Niemand kwam serieus in de buurt en Taubitz pakte de winst, voor de Letse Elina Vitola (+0,149) en de Oostenrijkse Lisa Schulte (+0,297), die na de eerste run respectievelijk vijftiende en dertiende stonden. De top-5 werd gecompleteerd door de Duitse Anna Berreiter en de Amerikaanse Emily Sweeney, komend vanaf de 19e en 26e plek. De Italiaanse Verena Hofer, Sigita Berzina uit Letland en de Zwitserse Natalie Maag, de top-3 na run één, moest het doen met respectievelijk plek dertien, veertien en twaalf.

Estafette
Bij Duitsland ging het fout, bij Oostenrijk ging het fout en bij Italië ging het fout, wat de weg opende voor een bijzonder podium. De zege voor Letland met Vitola, Martins Bots/Roberts Plume, Aparjods en Upite/Bogdanova viel nog wel mee, net als de tweede plek voor Sweeney, Dana Kellogg/Frank Ike, Tucker West en Forgan/Kirkby namens de VS (+1,003). Doordat het bij alle andere landen echter fout ging, werd het podium gecompleteerd door Roemenië, normaliter een van de achterste landen. Ioana-Corina Buzatoiu, Tudor-Stefan Handaric/Sebastian Motcza, Valentin Cretu en Raluca Stramaturaru/Mihaela-Carmen Mandescu zorgden op 1,856 seconden voor een sensatie met de podiumplek, nog net voor Oostenrijk, Duitsland en Italië.

Final Fantasy VII Rebirth demo nu beschikbaar

Square Enix heeft een demo van Final Fantasy VII Rebirth beschikbaar gemaakt op de PlayStation Store. Spelers kunnen in de demo het eerste hoofdstuk spelen die zich in Nibelheim afspeelt. Op 21 februari wordt de demo uitgebreid met een meer open sectie in Junon.

Spelers kunnen hun savedata van de demo straks ook overzetten op de volledige game en een paar extra items krijgens. Final Fantasy VII Rebirth komt op 29 februari uit en is voorlopig exclusief voor PS5. Rebirth is het tweede hoofdstuk in de aangekondigde 'remake-trilogie'.

NSC: geen overeenstemming bereikt over rechtsstaat en vertrouwen in Plasterk weg

NSC blijft openstaan voor gesprekken over een kabinet, maar niet meer "in deze fase". Dat verklaarde NSC-leider Omtzigt gisteravond in het RTL-programma Humberto, nadat hij en zijn partij zich gisteravond hadden teruggetrokken uit de huidige formatieronde.

Met welke partijen de onderhandelingen dan wel zouden moeten plaatsvinden, liet Omtzigt in het midden. Hij gaf aan dat de onderhandelingen ook verder zouden kunnen gaan met "een andere groep". Zijn voorkeur gaat nog steeds uit naar een minderheidskabinet. Een rechts meerderheidskabinet komt er in ieder geval niet vanwege de beslissing van NSC.

Update 17.45 uur: De frustratie over het stoppen aan de onderhandelingstafel door Omtzigt is groot bij de kopstukken van BBB, VVD en PVV. Vooral  omdat ze nog steeds geen duidelijkheid hebben waarom hij opstapte maar ook op de manier waarop dat gebeurde: eerst lazen ze het in de media, daarna stuurde Omtzigt een appje.

VVD, BBB en PVV wachten eerst af of Omtzigt vanavond toch nog komt opdagen bij een gesprek dat informateur Plasterk met de vier partijen wil voeren. Eerder had Omtzigt laten weten niet op deze uitnodiging in te gaan. Deze weigering is bij de overige drie partijen verkeerd gevallen. Niet komen opdagen zou schofterig zijn, onfatsoenlijk en onwelwillend. Omtzigt moet toch uitleg geven en vertellen wat hij nu verder wil? 

Omtzigt is vanmiddag vertrokken naar het oosten van het land. Hij zou in zijn woonplaats Enschede zijn om uit te rusten omdat hij doodmoe zou zijn.

Bronnen hebben aan BNR laten weten dat de gesprekken over de rechtsstaat en de Grondwet nooit zijn afgerond tijdens de informatieronde. Tijdens de eerste fase hebben de partijen geprobeerd om tot een overeenkomst te komen over een "gezamenlijke basislijn voor het waarborgen van de Grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat". Helaas liepen deze gesprekken al snel vast. Volgens bronnen hebben de partijen besloten tot een "agree to disagree", en zijn ze verder gegaan met andere onderwerpen. 

Verder is er een vertrouwensbreuk ontstaan tussen Omtzigt en Plasterk. De partijleider beweert dat dit komt doordat documenten over de financiële situatie van Nederland te laat aan hem ter inzage zijn gegeven, hierdoor werd duidelijk dat de financiën er veel slechter voor staan dan eerder werd aangenomen. Omtzigt zou nu van Plasterk afwillen.

Eerdere berichtgeving: Omtzigt benadrukte bij Humberto: "Het gebrek aan actuele informatie van de overheid over de financiële situatie was een belangrijke reden om uit de formatiegesprekken te stappen. Je praat er wekenlang over, als je niet eens op de hoogte bent dat de documenten beschikbaar zijn, ontbreekt de basis," aldus Omtzigt. "Gisteren wist ik nog niet eens van het bestaan van de brieven af." De brieven werden tussen 23 en 31 januari naar de informateur gestuurd. Omtzigt gaf aan dat hij pas op maandag op de hoogte werd gebracht van de documenten, wat volgens hem te laat was. Omtzigt vindt het onverantwoord om beloftes aan de kiezer te doen die in de praktijk financieel niet haalbaar zijn.

Het gebrek aan onderling vertrouwen speelde ook een rol bij de beslissing van Omtzigt. Hij ergerde zich ook aan het lekken van een vertrouwelijk gesprek tussen de leiders van de PVV, VVD, NSC en BBB naar journalisten afgelopen maandag op het ministerie van Justitie. Desondanks ziet Omtzigt nog steeds mogelijkheden voor een volgende ronde. Op dit moment beschouwt hij verkiezingen zeker niet als een realistische optie.

Plasterk heeft de leiders van de onderhandelende partijen gisteren meteen uitgenodigd voor een gesprek vanavond om de situatie netjes af te handelen, maar Omtzigt heeft al laten weten niet op die uitnodiging in te gaan. "Eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed wat de heer Omtzigt nou precies wil’’, reageerde Plasterk.

De kans is gering dat de andere drie partijen besluiten om op woensdagavond verder te onderhandelen over de minderheidsvariant die Omtzigt voorstelt. De leider van de grootste partij PVV, Geert Wilders, heeft al aangegeven dat hij de voorkeur geeft aan een meerderheidskabinet. Op dinsdagavond lieten de drie achterblijvende partijen weten verbaasd en teleurgesteld te zijn dat Omtzigt zich heeft teruggetrokken.

Na het gesprek vanavond zal Plasterk de Tweede Kamer informeren over de gebeurtenissen van de afgelopen twee maanden en zijn advies geven over het vervolgtraject. In een debat volgende week zal de Kamer beslissen welke stap er genomen zal worden.

Het is nog onduidelijk welke richting er gekozen zal worden. Er zijn eigenlijk twee opties: ofwel de PVV, VVD en BBB gaan verder met onderhandelen over een minderheidskabinet, of er wordt besloten om eerst een andere meerderheidsvariant te verkennen.

Bij eerdere formaties werd bij een mislukte eerste poging altijd geprobeerd om toch tot een meerderheidskabinet te komen. Het is mogelijk dat een nieuwe verkenner moet worden aangesteld om te adviseren welke partijen nu tot overeenstemming zouden moeten komen. In dit geval zou niet de PVV, maar de tweede partij GroenLinks-PvdA het voortouw kunnen nemen in de formatie. De kans is echter minimaal dat de partij van Frans Timmermans erin slaagt om een meerderheidscoalitie te vormen. Timmermans heeft de PVV in een eerder stadium al uitgesloten en de VVD heeft aangegeven niet met Timmermans te willen samenwerken.

Zie ook: NSC blaast formatie op

'Xbox-games krijgen ports voor andere consoles'

Microsoft is van plan een aantal van hun games op andere consoles te zetten. Dat melden The Verge en XboxEra op basis van bronnen. De uitgever zou van plan zijn om een andere strategie te hanteren die niet meer leunt op het verkopen van zoveel mogelijk consoles.

Er gingen al langer geruchten rond dat games als Hi-Fi Rush en Sea of Thieves mogelijk naar PS5 en Switch (of de opvolger daarvan) zouden komen, maar volgens verschillende sites overweegt Microsoft nu een bredere multiplatformstrategie. Games als Starfield, Gears of War en zelfs de aankomende Indiana Jones and the Great Circle. Veel Xbox-fans reageren verbaasd en ontsteld op het nieuws.

Xbox-baas Phil Spencer heeft inmiddels op de nieuwsberichten gereageerd. "We luisteren en we horen jullie. We hebben voor volgende week een bedrijfsupdate gepland, waar we meer details met je willen delen over onze visie op de toekomst van Xbox. Wordt vervolgd."

Wilde boerenacties voorlopig van de baan: FDF stelt met trekkergroepen ultimatum

FDF Nederland en enkele leiders van 'trekkergroepen' hebben tijdens een bijeenkomst in Nijkerk op dinsdagavond besloten om voorlopig ruimte te geven aan onderhandelingen met minister van LNV Piet Adema. Dit werd dinsdagavond laat bekendgemaakt in een verklaring door FDF.

Adema krijgt tot donderdag 15 februari de tijd om met versoepelingen voor boeren te komen, anders zal FDF de strijd hervatten. Dit vanwege nog steeds hoge emoties.

LTO Nederland heeft aangekondigd dat ze met Adema gaan praten over bemestingswetgeving en de huidige onrust. FDF wil deze gesprekken nu de kans geven en heeft overleg gevoerd met de 'trekkerleiders'.

Tijdens dit overleg is een ultimatum gesteld. Hoewel het niet duidelijk is wie exact verantwoordelijk was voor de 'wilde' boerenprotesten, kan uit de verklaring van FDF worden opgemaakt dat deze acties voorlopig stopgezet worden. De acties liepen uit de hand, waarbij dinsdag twee mensen zijn gearresteerd wegens het dumpen van afval en brandstichting tijdens een protest op de A50 bij Apeldoorn.

FDF stelt echter wel eisen aan de onderhandelingen. Zo moeten bufferzones langs sloten worden afgeschaft (een regel ter verbetering van de waterkwaliteit), moeten Nutriënt Verontreinigde (NV)-gebieden verdwijnen, moet het direct mogelijk zijn om mest uit te rijden en moet vanaf dit jaar kunstmest kunnen worden vervangen door dierlijke mest en mineralenconcentraat.

Als er op 15 februari geen duidelijke stappen vooruit zijn gezet, zal er een nieuwe golf van spontane boerenprotesten over Nederland uitrollen aldus FDF.

FDF publiceerde gisteravond het volgende persbericht:

“Wanhoop in de ogen van redelijke mensen”
6 februari 2024

Europa staat in brand. Boerenprotesten. In onder andere Duitsland, Frankrijk, Polen, Litouwen, Hongarije, Ierland, België, Spanje en Italië. En nu ook in Nederland. Waarom? EU Beleid. Falend beleid. Onbehoorlijk bestuur.

Mestbeleid, natuurbeleid, klimaatbeleid, de Green Deal: krimp van de landbouw als doel. Overal in de EU worden de boeren opgerookt door beleidsmakers. Weggevaagd. IJskoud.

Nederland

DEMISSIONAIR Minister Adema van LNV:

 • Pleegde landroof door 4% van de boerengrond te stelen voor “bufferstroken”,
 • Legde beslag op 60% van de landbouwgrond door er Nitraat Verontreinigde gebieden van te maken – OP BASIS VAN 14 JAAR OUDE DATA!

Krimp van de landbouw als doel … via krimp van de mestplaatsingsruimte – een ijskoude, gratis sanering.

In één keer terug naar 170 kg. Alle grondgebonden boeren moeten op slag mest gaan afvoeren. Terwijl er geen mesttransport genoeg is; geen logistiek; geen plaatsingsruimte; geen uitweg.

Adema weigert de kalenderlandbouw wat naar voren te halen … terwijl de weersomstandigheden dat toelaten. Onbetrouwbare overheid.

Vee staat in de stront. Boeren raken in paniek. Wanhoop. De boer die de mest wel uitrijd – voor zijn vee – pleegt een economisch delict, krijgt tonnen boete, gevangenisstraf en zijn bedrijf wordt verkocht.

650.000 melkkoeien moeten afgevoerd worden

Tussen nu en twee jaar – door bovengenoemde stapeling van maatregelen. De helft van de melkveestapel. Het einde van de melkveesector.

Weg met jouw bedrijf. Jouw bestaansrecht. Jouw ziel. Jouw wezen.

Adema doet niks. Rutte doet niks. Adema en Rutte voeren de Green Deal uit. Krimp van de landbouw. Hun ijskoude sanering. Er is geen uitweg. Er is geen kabinet dat ingrijpt. Razernij.

En terwijl in Hilversum de ratten van de riooljournalistiek met leugens, aantijgingen en smadelijke praat over de producenten van ook hún eten, de publieke opinie opjagen en haat zaaien tegen de boeren van Nederland, zwijgt de grote massa.

En terwijl in Den Haag de kruiperige uitvoerders van de ijskoude boerensanering, aanklager, rechter en beul spelen, af willen maken waar ze jaren terug mee begonnen – de krimp van de landbouw, zwijgt de grote massa. Zij worden niet geïnformeerd, maar zien wat politiek en pers doen.

Het is die massa die in maart een andere weg koos…

Het is die massa die in november een andere weg koos…

Het is die massa die in de peilingen nog steeds groeit…

Europa staat in brand.

De boeren voeren actie. Boeren die zich niet gezien, niet gehoord voelen. Met de rug tegen de muur zijn gezet door Den Haag en Brussel.

Radeloosheid. “Wanhoop in de ogen van redelijke mensen”.

Samen strijders, samen gaan we door. De strijd om ons bestaan. We hebben geen keus. Een rechtvaardige strijd. ALL4One!

Het FDF Bestuur,

06 februari 2024

Canadezen Nova Scotia moeten door meter sneeuw graven na sneeuwstorm

Tienduizenden Canadezen moesten zich een weg uit een dikke laag sneeuw graven vanwege een hevige meerdaagse sneeuwstorm die Nova Scotia en Prince Edward Island teisterde.

In sommige gebieden viel ongeveer een meter sneeuw en in Cape Breton, N.S., geldt nog steeds de plaatselijke noodtoestand.

Het kan nog dagen duren voordat sommige wegen weer vrij zijn, de federale en provinciale overheden bieden de inwoners hulp aan.

Sommige inwoners gingen er op uit om de sneeuwstorm op beeld vast te leggen.

Moskee in Heerlen beklad met racistische leuzen en hakenkruizen

In de nacht van maandag op dinsdag is de moskee Nour in Heerlen beklad met racistische leuzen en hakenkruizen. Er is ook een steen door een raam gegooid. De politie heeft twee mannen gearresteerd op dinsdagochtend.

De racistische teksten werden ontdekt door het bestuur van de moskee. Op de deur en een bord stonden leuzen zoals "Fuck Islam", "Oprotten", "Kankerlijers", "White Power" en "Vol is vol". Daarnaast waren er hakenkruizen op de deur getekend.

De politie heeft twee mannen gearresteerd in verband met de vernielingen. De verdachten zijn 29 en 38 jaar oud en komen beiden uit Heerlen. Een woordvoerder meldt dat een van hen ook wordt verdacht van een diefstal die een dag eerder heeft plaatsgevonden.

Een bestuurslid van de moskee heeft aan 1Limburg gemeld dat ze zich niet geïntimideerd voelen ook al is de vernieling al de derde keer in drie jaar. De politie doet haar werk en is een onderzoek gestart en de burgemeester staat achter ons aldus het bestuur van de moskee.

Tweede Kamer tegen schrappen forse extra bezuiniging op jeugdzorg

Een poging in de Tweede Kamer om een extra structurele bezuiniging op de jeugdzorg van ruim 500 miljoen euro te schrappen, is gestrand. Een motie hiertoe van GroenLinks-PvdA, SP, ChristenUnie en de SGP kreeg dinsdag niet genoeg steun. Onder meer de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB – die een meerderheid vormen – waren tegen.

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) had zelf aangegeven dat hij ook tegen de extra bezuiniging is. Hij noemde die vorige week in een debat over de jeugdzorg “onverantwoord”. Vlak daarvoor had hij in een Kamerbrief opties aangegeven over de manier waarop deze bezuiniging zou moeten worden gerealiseerd. Daarvoor zou het onder meer noodzakelijk zijn om cliënten in de jeugdzorg een eigen bijdrage te laten betalen. Meer hierover bij Skipr.

Brein achter diamantroof Schiphol aangehouden op Ibiza

Errol H.V., het brein achter de diamantenroof op Schiphol in 2005, is op Ibiza opgepakt. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving in De Telegraaf. H.V. werd in 2021 in hoger beroep veroordeeld tot 9,5 jaar cel voor zijn rol in de megaroof. Hij mocht die uitspraak in vrijheid afwachten en nam in die periode de benen. Zo meldt AT5.

Volgens de krant waren de opsporingsdiensten al maanden op jacht naar de hoofdverdachte, die dus op Ibiza bleek te verblijven. Hij werd uiteindelijk op de weg klemgereden door de Spaanse politie. Wanneer hij wordt uitgeleverd is nog onduidelijk. De landelijke eenheid van de politie wil het verhaal tegenover de krant "bevestigen noch ontkennen."

B. pleegde de roof samen met Marlon D. die in december werd opgepakt in Amsterdam. De diamantrovers waren bewapend en hadden het gemunt op een vliegtuig van Schiphol naar Antwerpen dat volgeladen zou worden met sieraden. 

70 miljoen
In een KLM-busje reden ze naar het vliegtuig, waarbij ze net deden alsof ze op het vliegveld werkzaam waren. Eenmaal bij het vliegtuig aangekomen wachtten ze het busje waar de sieraden inzaten op, om het vervolgens te kapen. De vracht bestond uit sieraden ter waarde van 70 miljoen dollar, waarvan de overvallers ongeveer de helft achterlieten. Van de rest van de buit is slechts een klein deel teruggevonden. 

De roof deed veel stof opwaaien, omdat de daders schijnbaar eenvoudig de zwaar beveiligde luchthaven op konden rijden. Later bleek dat de mannen hulp hadden gekregen van KLM-medewerker Ramazan B.. Van de vijf verdachten werden er uiteindelijk vier berecht. August B., de bestuurder van de vluchtauto, overleed in 2018.

Hoger beroep
Nadat de rechtbank hem 7 jaar cel had opgelegd, ging H.V. in hoger beroep. De straf van het gerechtshof viel met 9,5 jaar hoger uit. H.V. ging hiertegen in cassatie, maar de celstraf werd in 2023 bekrachtigd door de Hoge Raad. Ook Marlon D. kreeg 9,5 jaar cel.

FOK! Wat een weer: regen in het zuiden

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend regent het in de zuidelijke helft. Elders is er af en toe zon en is het droog. In de loop van de ochtend wordt het geleidelijk ook in het zuiden droog, m.u.v. Zuid-Limburg. Langs de noordkust staat een vrij krachtige noordwestenwind, elders is de wind matig tot zwak.

Vanmiddag regent het in Zuid-Limburg. Verder is het droog en is er vooral in het midden en noorden ruimte voor de zon. De middagtemperatuur is ongeveer 7°C. In het noorden staat een matige wind uit het noordwesten, elders is er weinig wind.

Vanavond kan het eerst in Zuid-Limburg nog regenen, elders is het droog. Er staat weinig wind, in het Waddengebied staat een matige wind uit het noordwesten.

Komende nacht is er in het Waddengebied kans op een enkele bui, mogelijk met hagel. Elders blijft het droog. In het zuidoosten is er plaatselijk kans op mist. Het koelt af naar 2°C in het uiterste zuiden tot plaatselijk -3°C in het noordoosten. Er staat weinig wind, alleen in het Waddengebied staat een zwakke tot matige wind uit het noordwesten.

Tot morgen!

                   

Ochtend aan de ringvaart in Purmerend (Foto: Pukeko)
Ochtend aan de ringvaart in Purmerend (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Biden beschuldigt Trump van blokkeren steunpakket voor Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn voorganger, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, ervan beschuldigd de goedkeuring van een miljardenhulppakket voor Oekraïne in het Amerikaanse Congres te ondermijnen. “Alles wijst erop dat dit wetsvoorstel niet eens een stemming krijgt in de Senaat. Waarom? Om één simpele reden: Donald Trump. Omdat Donald Trump denkt dat het politiek gezien slecht voor hem is”, zei Biden. "Hij zou dit probleem liever uitbuiten dan het daadwerkelijk oplossen."

De vrijgave van nieuwe Amerikaanse hulp aan Oekraïne wordt geblokkeerd door een binnenlands politiek geschil tussen Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse parlement. Republikeinen hebben onder meer hun twijfels geuit over de steun aan Oekraïne of wijzen deze volledig af.

Ze eisen ook aanzienlijk meer middelen om de Amerikaanse grens te beveiligen. Illegale immigratie naar de VS is een van de dominante kwesties in de campagne voor de presidentsverkiezingen. Een succesvolle wet door Biden zou een nadeel voor Trump kunnen betekenen. 

Zondag presenteerden Amerikaanse senatoren een voorstel voor een hulppakket van 118 miljard dollar. Dit omvat militaire hulp ter waarde van miljarden aan Oekraïne en Israël, evenals fondsen voor grensbescherming bij Mexico. Maandag zeiden de Republikeinse leiders in het Huis van Afgevaardigden: “Elke behandeling van dit wetsvoorstel in zijn huidige vorm is tijdverspilling. We moedigen de Amerikaanse Senaat aan om het te verwerpen.”

Biden schreef deze negatieve houding toe aan de pogingen van Trump om het wetsvoorstel te torpederen. De afgelopen 24 uur heeft hij “niets anders gedaan dan de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat geïntimideerd, zodat ze tegen dit voorstel zouden stemmen”, aldus de president.

Republikeinen zeggen al jaren dat ze de grens beter willen beveiligen. “Nu hebben ze de sterkste grenswet voorliggen die dit land ooit heeft gezien.” De partij moet beslissen wie ze dient, zei Biden: “Donald Trump of het Amerikaanse volk?”

Biden benadrukte verder dat Oekraïne afhankelijk is van hulp uit de VS. "De klok tikt elke week, elke maand die voorbijgaat zonder nieuwe hulp." Dit speelt de Russische president Vladimir Poetin in de kaart. Oekraïne is sinds februari 2022 bezig met het afweren van een Russische agressieoorlog en heeft daarvoor nog steeds buitenlandse steun nodig. Volgens de regering zijn de fondsen die eerder door het Amerikaanse Congres voor het land waren goedgekeurd, grotendeels opgebruikt. "De wereld kijkt toe", zei Biden. “We kunnen deze kleinzielige partijpolitiek niet voortzetten en onze verantwoordelijkheid ontlopen.”

EU wil geweld tegen vrouwen strenger aanpakken

Seksueel en huiselijk geweld moeten in de toekomst strenger worden bestraft in de EU. Onderhandelaars uit het Europees Parlement en de EU-landen zijn het in Straatsburg eens geworden over een wet die bepaalde misdaden in alle landen op gelijke wijze zou reguleren. Volgens EU-landen en parlement is het de eerste EU-wet die seksueel geweld bestrijdt.

Cyberstalking, gedwongen huwelijken, vrouwelijke genitale verminking – of het zonder toestemming versturen van intieme beelden zullen nu in de hele EU strafbaar zijn. Er zijn echter geen EU-brede normen inzake verkrachting overeengekomen. De nieuwe eisen moeten nog worden goedgekeurd door het Parlement en de EU-landen. In de meeste gevallen is dit een formaliteit. “Vandaag zetten we de eerste stap om van Europa het eerste continent ter wereld te maken dat geweld tegen vrouwen uitbant”, aldus onderhandelaar Frances Fitzgerald van het Europees Parlement.

"We konden geen overeenstemming bereiken over de definitie van verkrachting", zei Fitzgerald. Dit is “echt een grote teleurstelling – vooral als je kijkt naar het hoge aantal geweldsmisdrijven in Europa." Met betrekking tot verkrachting riep het Parlement op tot een regeling volgens welke elke seksuele handeling moet worden goedgekeurd: 'alleen ja betekent ja'. Verschillende landen in de EU, waaronder Frankrijk en Duitsland, blokkeerden dit echter. De critici voerden aan dat er in het Europese recht geen wettelijke basis bestaat voor een dergelijke uniforme regeling, er werd gezegd dat de EU haar bevoegdheden zou overschrijden als zij de definitie van het misdrijf verkrachting in de hele EU zou harmoniseren.

In de toekomst zullen de EU-landen een nationale telefonische hulplijn moeten opzetten die slachtoffers van geweld 24 uur per dag en gratis kunnen bereiken. Ook moeten er maatregelen genomen worden om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen. Deze moeten er bijvoorbeeld op gericht zijn het bewustzijn te vergroten wat onder geweld tegen vrouwen valt en schadelijke genderstereotypen te bestrijden.

FAA: veiligheidstoezichtsysteem vliegtuigen van Boeing werkt niet

Het hoofd van het Amerikaanse agentschap dat belast is met het veilig houden van passagiersvliegtuigen (FAA) vertelde het Amerikaanse Congres dat de interne veiligheidsmaatregelen van Boeing mogelijk hebben gefaald en dat het toezichtsysteem "niet werkt".

Geconfronteerd met vragen van het Congres over waarom sommige Boeing-vliegtuigen losse bouten hadden, waarom het neuswiel van een vliegtuig vlak voor het opstijgen wegrolde en waarom een deurplug uit het vliegtuig sprong terwijl het in de lucht was, vertelde Michael Whitaker, hoofd van de Federal Aviation Administration (FAA), aan de House Aviation Committee, dat er veranderingen plaats moeten vinden. “Ik ben het er zeker mee eens dat het huidige systeem niet werkt omdat het geen veilige vliegtuigen oplevert, dus daar moeten we veranderingen in aanbrengen”, zei hij, verwijzend naar het interne toezichtproces van Boeing.

Whitaker vertelde het Amerikaanse Congres dat de FAA meer toezicht wil en naar al het andere kijkt dat kan worden gedaan om de veiligheid van vliegtuigen te verbeteren. Zijn optreden komt terwijl Boeing wordt geconfronteerd met forse kritiek na een reeks schijnbare mechanische storingen, zoals op 5 januari een wegspringende deurplug uit een Boeing MAX 9-vliegtuig van Alaska Airlines. 

Trump krijgt geen immuniteit in rechtzaak bestorming Capitool

De voormalige Amerikaanse president Trump kan worden vervolgd voor zijn daden in het hoogste ambt van de staat, heeft een hof van beroep geoordeeld. De rechtbank in het District of Columbia heeft een verzoek van de ex-president afgewezen die immuniteit wilde laten gelden.

Dit maakt een strafrechtelijk proces mogelijk vanwege de bestorming van het Capitool in Washington door zijn aanhangers drie jaar geleden. In de Amerikaanse hoofdstad is Trump aangeklaagd wegens poging tot verkiezingsfraude. Zijn advocaten hadden betoogd dat de Republikein niet juridisch vervolgd kon worden voor daden die deel uitmaakten van zijn taken als president. Een woordvoerder van Trump kondigde onmiddellijk een beroep aan en omschreef het besluit als destructief voor de Amerikaanse natie.

Tegen het vonnis kan nog beroep worden aangetekend bij de voltallige kamer van het Hof van Beroep en de Hoge Raad. Dit betekent dat de rechtzaak zou kunnen voortduren tot na de presidentsverkiezingen in november.

De campagnewoordvoerder van Trump, Steven Cheung, heeft een verklaring uitgegeven in reactie op de uitspraak, volgens hem Ckan een president zonder immuniteit niet "naar behoren zou functioneren".

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1197
review
Final Fantasy VII Rebirth
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
special
Random Pics van de Dag #1195
special
Random Pics van de Dag #1194
special
VrijMiBabes #196 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.