Schansspringster Seifriedsberger wint na 11 jaar, Wellinger wint in Willingen voor thuispubliek

Voor de liefhebber gaan we nog even terug naar een drijfnat herfstweekeinde, hoewel afgelopen weekeinde uiteraard gewoon onder de winter valt. In een druilerig en droevig groen Willingen in Duitsland kwamen de dames en heren in de World Cup schansspringen in actie, met twee wedstrijden op de grote Mühlenkopfschanze - de wind zorgde vooral op dag één voor een soort 'windloterij'.

Vrouwen, wedstrijd één
Het was een droomdag voor Jacqueline Seifriedsberger: op de dag af elf jaar na haar eerste en enige World Cup-zege was het eindelijk zover, zege nummer twee. De Oostenrijkse was in de eerste ronde de beste en hield die positie in de finaleronde vast. Plek twee was voor de ooit zo ongelooflijk dominante Japanse Sara Takanashi, die zo voor het eerst weer eens op het podium stond sinds februari vorig jaar, toen ze in Willingen haar enige twee podiumplekken van vorig seizoen pakte. De derde plek ging naar thuisspringster Katharina Schmid.

Mannen, wedstrijd één
Johann André Forfang maakte in zijn carrière onderdeel uit van veel winnende Noorse teams, maar individueel stond hij al sinds december 2018 op drie zeges. Daar kwam verandering in, want met twee geweldige sprongen - inclusief een schansrecord - pakte de Noor de overwinning in Willingen, ver voor de Japanner Ryoyu Kobayashi. Plek drie ging naar de Noor Kristoffer Eriksen Sundal, die nog nooit verder was gekomen dan twee zevende plaatsen. De leiding was na ronde één overigens nog in handen van de Fin Antti Aalto, die twee zesde plekken als beste resultaat had, maar hij zakte met een mislukte tweede sprong weg naar plek veertien.

Vrouwen, wedstrijd twee
Voor de Noorse Silje Opseth verloopt het seizoen erg moeizaam, maar in Willingen viel het ineens weer op z'n plek: de Noorse pakte met twee uitstekende sprongen de overwinning, met de jonge Sloveense World Cup-leidster Nika Prevc op de tweede plek. Het podium werd gecompleteerd door de ervaren Japanse Yuki Ito, voor haar landgenote Sara Takanashi.

Mannen, wedstrijd twee
Voor eigen publiek stond Andreas Wellinger na de eerste ronde nog op de zevende plek, maar hij werkte zich flink naar voren en zag uiteindelijk niemand meer aan zijn score komen: winst voor de Duitser op de Mühlenkopfschanze. Ryoyu Kobayashi pakte opnieuw een tweede plek, terwijl de Zwitser Gregor Deschwanden voor de tweede keer dit seizoen én in zijn carrière het podium mocht beklimmen. Na ronde één was de leiding overigens voor Aleksander Zniszczol uit Polen, die tot aan Willingen teerde op een negende plek in 2012 en een zesde plek in 2020. Hij kon het niet afmaken, maar pakte wel nét als op dag één de achtste plek, het beste weekeinde uit zijn carrière.