FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 februari 2024

CDA: 'arresteer boeren die op de snelweg demonstreren'

CDA-Kamerlid Derk Boswijk vind dat boeren die demonstreren op de snelweg ter plaatse moeten worden aangehouden en hierbij moeten hun tractors in beslag worden genomen. Hij vraagt demissionair minister van Justitie Yeşilgöz om in actie te komen. Zo meldt WNL

Boswijk kan er met zijn pet niet bij dat 'radicale boeren' hun gang kunnen gaan. Dinsdag werden er opnieuw grensovergangen met België geblokkeerd. Maandagavond ontstond er een botsing op de A15 waardoor twee personen gewond raakte, de vermoedelijke oorzaak van de botsing was rook die afkomstig was van een vuur dat aangestoken was bij de boerenprotesten.  

Het Kamerlid heeft geen greintje begrip voor de wegblokkades en andere vormen van boerenprotesten op (snel)wegen en wil dat de overheid ingrijpt.

NSC blaast formatie op

NSC-leider Pieter Omtzigt heeft laten weten dat zijn partij niet langer deel uit weel maken van de kabinetsformatie. PVV leider Geert Wilders laat weten het onbegrijpelijk te vinden: "Nederland wil dit kabinet en nu gooit Pieter Omzigt de handdoek in de rind met deze ronde van gesprekken terwijl we tot  vandaag nog in gesprek waren. Ik begrijp er niets van". 

BBB leider Caroline van der Plas snapt er ook niets van: "verbijsterend'. VVD leider Yesilgöz sluit aan met "Ik hoop dat we snel weer om tafel kunnen om te horen wat er hier aan de hand is". Ook verkenner Plassterk is verrast door het besluit. Hij weet niet wat er aan de hand is: "Ik ben een beetje verbaasd, en tot nu heb ik een warrig verhaal gehoord. Ik kreeg het in een appje te horen en hoop er morgen meer duidelijkheid over te krijgen."

Het grootste probleem lijken de begrotingen te zijn, waarbij het financiele plaatje volgens de NSC niet klopt  en de partij volgens hem geen loze beloftes aan de kiezers wil doen. 

Schansspringster Seifriedsberger wint na 11 jaar, Wellinger wint in Willingen voor thuispubliek

Voor de liefhebber gaan we nog even terug naar een drijfnat herfstweekeinde, hoewel afgelopen weekeinde uiteraard gewoon onder de winter valt. In een druilerig en droevig groen Willingen in Duitsland kwamen de dames en heren in de World Cup schansspringen in actie, met twee wedstrijden op de grote Mühlenkopfschanze - de wind zorgde vooral op dag één voor een soort 'windloterij'.

Vrouwen, wedstrijd één
Het was een droomdag voor Jacqueline Seifriedsberger: op de dag af elf jaar na haar eerste en enige World Cup-zege was het eindelijk zover, zege nummer twee. De Oostenrijkse was in de eerste ronde de beste en hield die positie in de finaleronde vast. Plek twee was voor de ooit zo ongelooflijk dominante Japanse Sara Takanashi, die zo voor het eerst weer eens op het podium stond sinds februari vorig jaar, toen ze in Willingen haar enige twee podiumplekken van vorig seizoen pakte. De derde plek ging naar thuisspringster Katharina Schmid.

Mannen, wedstrijd één
Johann André Forfang maakte in zijn carrière onderdeel uit van veel winnende Noorse teams, maar individueel stond hij al sinds december 2018 op drie zeges. Daar kwam verandering in, want met twee geweldige sprongen - inclusief een schansrecord - pakte de Noor de overwinning in Willingen, ver voor de Japanner Ryoyu Kobayashi. Plek drie ging naar de Noor Kristoffer Eriksen Sundal, die nog nooit verder was gekomen dan twee zevende plaatsen. De leiding was na ronde één overigens nog in handen van de Fin Antti Aalto, die twee zesde plekken als beste resultaat had, maar hij zakte met een mislukte tweede sprong weg naar plek veertien.

Vrouwen, wedstrijd twee
Voor de Noorse Silje Opseth verloopt het seizoen erg moeizaam, maar in Willingen viel het ineens weer op z'n plek: de Noorse pakte met twee uitstekende sprongen de overwinning, met de jonge Sloveense World Cup-leidster Nika Prevc op de tweede plek. Het podium werd gecompleteerd door de ervaren Japanse Yuki Ito, voor haar landgenote Sara Takanashi.

Mannen, wedstrijd twee
Voor eigen publiek stond Andreas Wellinger na de eerste ronde nog op de zevende plek, maar hij werkte zich flink naar voren en zag uiteindelijk niemand meer aan zijn score komen: winst voor de Duitser op de Mühlenkopfschanze. Ryoyu Kobayashi pakte opnieuw een tweede plek, terwijl de Zwitser Gregor Deschwanden voor de tweede keer dit seizoen én in zijn carrière het podium mocht beklimmen. Na ronde één was de leiding overigens voor Aleksander Zniszczol uit Polen, die tot aan Willingen teerde op een negende plek in 2012 en een zesde plek in 2020. Hij kon het niet afmaken, maar pakte wel nét als op dag één de achtste plek, het beste weekeinde uit zijn carrière.

Fransman tijdens 3 dagen durende gijzeling gebeten, geschopt en geslagen

Een 43-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht samen met minimaal twee andere mannen een Fransman te hebben gegijzeld en mishandeld. Hierbij is het slachtoffer meerdere malen met een vuurwapen bedreigd, geslagen met een riem, gebeten en tot tweemaal toe heeft hij een plastic zak over zijn hoofd gehad waarna hij bewusteloos raakte. De officier van justitie eist daarom vijf jaar gevangenisstraf tegen verdachte Jahmal M.

De gijzeling start op dinsdag 22 augustus 2023 en op donderdag 24 augustus weet het slachtoffer via het balkon, vluchtend langs de regenpijp aan zijn belagers te ontkomen. De rol van de verdachte is opmerkelijk, want hoewel het hier gaat om de woning van verdachte Jahmal M. ontkent hij betrokken te zijn bij de mishandeling. Sterker nog, hij zegt zelf ook slachtoffer te zijn van deze gebeurtenis en beweert geen enkele rol bij het voorval gespeeld te hebben.

Slaapkamer
Die dinsdag komt verdachte Jahmal M. thuis uit zijn werk en hij stapt in de middag zijn woning in de flat Hakfort binnen. Het Franse slachtoffer bezoekt die dag samen met een vriend Amsterdam en een stuk verderop stappen zij bij metrostation Bullewijk uit. Daar worden ze aangesproken door enkele mannen en eenmaal bij de flat escaleert de boel. Zijn reisgenoot gaat ervandoor, terwijl de Fransman de lift wordt in gedwongen door mannen met een vuurwapen. Ze stappen uit op de etage van M., waarop hij naar buiten komt. Naar eigen zeggen reageert hij op het geluid op de galerij en hij wil ingrijpen, omdat hij ziet dat de mannen in een worsteling zijn. In plaats van omkeren, dwingen de mannen de Fransman en M. de woning binnen. Jahmal M. wordt vervolgens gesommeerd op zijn slaapkamer te blijven.

Vuurwapen tegen hoofd
De gruwelijkheden die zich in de woning van M. hebben plaatsgevonden liegen er niet om. Hoewel M. zegt er niets van gezien te hebben, heeft hij het wel gehoord. Het slachtoffer ontvluchtte uiteindelijk op donderdag 24 augustus zwaargehavend de woning. De Fransman is ernstig toegetakeld en met de dood bedreigd. Hij krijgt meerdere keren een vuurwapen tegen zijn hoofd, heeft een sok in zijn mond en is vastgebonden. Hij wordt 26 keer met een riem op zijn rug geslagen, hij wordt gebeten en krijgt klappen en trappen tegen zijn hoofd en lichaam. Tijdens de gijzeling is er contact gezocht met vrienden en familieleden van het slachtoffer, mogelijk om geld los te krijgen voor zijn vrijlating. 

M. ontkent dus onderdeel te zijn van de gewelddadige groep die zich uitleeft op het slachtoffer. Hij verklaart vanuit zijn slaapkamer te horen dat de man wordt mishandeld en dat er om geld wordt gevraagd. Uit zijn kamer komen mag hij niet, zo geeft hij in de rechtbank aan. Naar eigen zeggen vlucht hij op donderdagochtend zijn huis uit, maar in plaats van naar de politie, gaat hij naar zijn werk. Ook heeft hij contact gehad met zijn vrouw, die op dat moment in het buitenland is. Hierin laat hij nergens uit blijken dat hij twee zeer gruwelijke dagen heeft beleefd.

Angst
Volgens zijn advocaten, Vito Shukrula en Alexander Gerbrandij, heeft dat te maken met angst. Zij stellen dat hij zich niet naar de politie is gegaan uit angst dat de mannen die in zijn woning waren zouden terugkeren om hem, zijn vrouw en haar kind iets aan te doen. Daarnaast wijzen ze op de omstandigheden van de mishandelde Fransman, die volgens de advocaten in het drugsmilieu actief is. Daarom vinden ze zijn verklaring niet betrouwbaar genoeg om tot een veroordeling te komen. Verder blijkt uit DNA-onderzoek dat er geen sporen van de verdachte zijn gevonden op het lichaam van het slachtoffer.

Er is DNA gevonden van twee andere mannen, die vooralsnog niet gevonden zijn. Tot slot geven zij aan dat het mogelijk is dat de groep mannen een andere woning op het oog hadden om de Fransman daar vast te houden. Ook geven zij aan dat op basis van verklaringen van het slachtoffer geen uitsluitsel kan worden gegeven of M. wel of niet betrokken is geweest bij de mishandeling. Daarom stellen de advocaten dat er nog te veel onduidelijk is in deze zaak en dat betrokkenheid van hun cliënt niet bewezen kan worden. Zij pleiten voor het opheffen van de voorlopige hechtenis en willen vrijspraak.

Op tijd voor werk
De officier van justitie eist echter vijf jaar gevangenisstraf. Zij ziet M., eigenaar van de woning die meerdere dagen het decor was van grof geweld, als medeverdachte. Ze vindt het niet aannemelijk dat hij zich twee dagen op zijn kamer stil heeft moeten houden. Ook haalt ze aan dat de verdachte op donderdagochtend uit zijn huis vertrekt, precies op het tijdstip om op tijd op zijn werk te verschijnen. Ook wijst de officier op verklaringen van het slachtoffer waaruit zou blijken dat M. wel degelijk betrokken is geweest bij de mishandeling. Het slachtoffer heeft daarnaast geen enkele keer verklaard dat er nog iemand in de woning werd vastgehouden, terwijl verdachte Jahmal M. naar eigen zeggen twee dagen niet van zijn slaapkamer af mocht komen.

De rechtbank oordeelt vandaag dat de voorlopige hechtenis blijft staan en doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Auto rijdt 27 jaar rond zonder APK

Bijna dertig jaar lang reed een auto rond zonder de verplichte jaarlijkse keuring te ondergaan, tot eind januari. Tijdens zijn ronde controleerde Martin Bekkenk, wijkagent in het Gelderse Asperen en Heukelum, een voertuig en kwam erachter dat de auto al 27 jaar niet gekeurd was.

Volgens de Gelderlander heeft de bestuurder een boete van 160 euro gekregen, dat is in vergelijking met de bespaarde garagekosten helemaal niets. 

Hoe dit mogelijk is geweest wordt nog onderzocht. Zonder een geldige APK mag een auto niet de weg op, zelfs niet als deze geparkeerd staat. Normaal gesproken volgt er automatisch eerst een waarschuwing en daarna een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) als de verplichte keuring niet wordt uitgevoerd. Alleen auto's die ouder zijn dan vijftig jaar zijn vrijgesteld van deze keuring. Het is niet bekend of de auto gedurende al die tijd dezelfde eigenaar heeft gehad.

EU-Commissie krabbelt terug op pesticidenwetgeving na boerenprotesten

Brussel wil het gebruik van pesticiden aanzienlijk beperken. Hoewel er nog geen meerderheid is gevonden voor een wetsvoorstel, zorgt het wel voor onvrede onder boeren. Commissievoorzitter von der Leyen zet nu een stap in de richting van de demonstranten. Het plan is echter nog niet helemaal van tafel.

Door de hevige protesten van boeren in de EU wil EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een voorstel voor een milieubeschermingswet tegen hoog gebruik van pesticiden intrekken. De kwestie is echter niet van tafel, kondigde von der Leyen aan in het Europees Parlement. De Commissie zou een nieuw voorstel kunnen indienen in overleg met belanghebbenden zoals boeren of milieuorganisaties.

Zo'n vier maanden voor de Europese verkiezingen zet von der Leyen daarmee een nieuwe stap in de richting van boeren die zich onevenredig onder druk gezet voelen door de milieuregels van de EU. De afgelopen weken zijn boeren in heel Europa aan het demonstreren tegen onder andere de EU-regelgeving.

Boeren zouden het gebruik van pesticiden de komende jaren juist aanzienlijk moeten verminderen. Concreet zou volgens het voorstel van de Commissie tegen 2030 in totaal 50 procent minder pesticiden moeten worden gebruikt. Dit was onder andere bedoeld om het uitsterven van bepaalde diersoorten tegen te gaan.

Het voorstel werd verworpen in het EU-parlement. Ook onder de EU-lidstaten zijn er discussies. Von der Leyen noemde het een legitiem doel om de risico's van chemische bestrijdingsmiddelen te verminderen. Het voorstel heeft echter de meningen gepolariseerd. Daarom zal ze haar collega's in de Commissie voorstellen het voorstel in te trekken. Het is onduidelijk wanneer er een nieuw voorstel kan komen.

China investeert miljarden in Iran

Na de sancties in verband met zijn kernprogramma is Iran op zoek gegaan naar sterkere handelsrelaties in het Oosten en vindt wat het zoekt in Rusland. China verhoogt ook aanzienlijk zijn investeringen in Teheran.

Volgens een bericht zijn de Chinese investeringen in Iran binnen een jaar vertienvoudigd. Het bedrag steeg van 200 miljoen dollar naar 2 miljard dollar, zo meldde het Iraanse persbureau Tasnim, dat de voorzitter van de Organisatie voor Buitenlandse Investeringen citeerde. Het geld zou vooral naar projecten op het gebied van logistiek, infrastructuur en mijnbouw gaan.

Als grote afnemer van Iraanse olie is China een belangrijke economische partner voor Teheran. De twee landen tekenden in 2021 een 25-jarige samenwerkingsovereenkomst. Tegelijkertijd heeft het leiderschap in Teheran ook de betrekkingen met Rusland uitgebreid in het licht van internationale sancties en steunt het volgens Westerse inlichtingendiensten het land in de oorlog in Oekraïne. Volgens Tasnim behoren de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije ook tot de grotere investeerders.

Iran is onderworpen aan sancties, voornamelijk vanwege zijn nucleaire programma. Het leiderschap van het land heeft daarom de afgelopen jaren de banden met Rusland en China aangehaald, maar is ook op zoek gegaan naar nieuwe partners. De Islamitische Republiek is nu lid van de Shanghai Cooperation Organisation en maakt sinds begin dit jaar deel uit van de BRICS-statenbond. Deze strategie is echter in Iran zelf bekritiseerd. Veel mensen zouden graag zien dat de betrekkingen met het Westen verbeteren.

China keurt steun aan Houthi's af
China oefent meer politieke druk uit, maar niet zonder bijbedoelingen. Eind januari vertelden Chinese regeringsfunctionarissen hun Iraanse collega's dat ze de zakelijke relaties met Peking in gevaar zouden kunnen brengen als ze de aanvallen van de Houthi-militie in de Rode Zee niet zouden afremmen. Het wordt als feit beschouwd dat de militie wordt gesteund en bewapend door Iran.

Volgens een insider zou China hebben gezegd: "Als onze belangen op enigerlei wijze worden geschaad, zal dat gevolgen hebben voor onze zaken met Teheran. Dus zeg tegen de Houthi's dat ze zich terugtrekken." De Chinese regeringsfunctionarissen zouden echter geen specifieke opmerkingen hebben gemaakt over hoe de handelsbetrekkingen van Peking met Iran in de toekomst zouden kunnen worden beïnvloed.

Doden en gewonden bij terreuraanslag in Istanbul

Volgens officiële berichten heeft de Turkse politie een terroristische aanslag op een gerechtsgebouw in Istanbul voorkomen. De verdachten, een vrouw en een man, zijn dood, kondigde minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya aan op X. Volgens de verklaring werden politieagenten die het gerechtsgebouw bewaakten aangevallen door de twee.

Volgens Yerlikaya behoorden de aanvallers tot de extreemlinkse DHKPC, die in het verleden al meer aanslagen heeft gepleegd in Turkije. Zes mensen raakten gewond, onder wie drie politieagenten, voegde Yerlikaya eraan toe. Hij bedankte de politieagenten voor hun inzet.

Op beelden is te zien hoe mensen in paniek het gebouw in vluchten, terwijl buiten schoten te horen waren. Een politiehelikopter cirkelt boven het gebouw, dat in het verleden al het toneel is geweest van gewapende aanvallen. In 2015 werd een officier van justitie gedood in het gerechtsgebouw nadat de DHKPC hem had gegijzeld.

Betaal je te veel als slapende internetklant?

Heb je nog een idee wanneer je je huidige internet contract hebt afgesloten? Misschien was het tijdens een verhuizing of toen ze glasvezel in je straat aanlegden. Zulke momenten zijn ideaal om een nieuw internet pakket te kiezen. Maar als je abonnement 'gewoon werkt', waarom zou je dan op zoek gaan naar een andere provider?

Veel korting voor nieuwe klanten

Er zijn genoeg redenen! Providers zijn natuurlijk blij met hun trouwe klanten, maar ze zijn vooral continu op zoek naar nieuwe klanten. En die lokken ze maar wat graag met aanbiedingen, cadeaus en fikse kortingen. Terwijl jij als loyale klant al heel lang het reguliere tarief betaalt. Waarom zou je niet kijken of je ook kunt overstappen? Grote kans dat jij zometeen ook een aantrekkelijker pakket krijgt.

Is overstappen ingewikkeld?

Natuurlijk moet je er wel wat voor regelen. Welke internetsnelheid heb je nodig? Gebruik je nog vast bellen of televisie in je pakket? En welke providers zijn eigenlijk beschikbaar op jouw adres?
Je hoeft niet elke provider individueel te bellen, want er zijn makkelijkere manieren. Met een vergelijkingssite zoals Prijsvergelijken kun je met je postcode zien welke providers er bij jou beschikbaar zijn. Selecteer je wensen, sorteer op prijs en binnen een paar minuten weet je welke provider het beste bij je past.

En als je niet kan of wil overstappen?

Stel je voor, je woont in een gebied met slechte internetsnelheid en hebt slechts een paar opties. Dan is internet vergelijken misschien niet zinvol. Maar wat je wel kunt doen, is bellen met je provider zodra je contractvrij bent. (Controleer eerst of ze een speciaal nummer hebben voor het opzeggen van je abonnement.) Als je aangeeft dat je overweegt om op te zeggen, is er vaak nog wel iets mogelijk. Wie weet krijg je als trouwe klant toch een paar maanden korting. Je hebt niets te verliezen!

Malaga? Bezoek deze stad bij voorkeur in de herfst of lente!

De Spaanse stad Malaga behoort tot meest geliefde bestemmingen voor het boeken van een stedentrip in Europa. Niet zo vreemd natuurlijk, want deze stad heeft de toerist veel te bieden. Misschien wel iets té veel…? Als je echt rustig wilt genieten van al het moois dat Malaga te bieden heeft, luidt het advies om je tripje zo mogelijk in de lente of herfst te boeken. Waarom? Dat lees je hieronder!

Costa del Sol

De Spaanse kust is al vele jaren populair bij toeristen uit alle windstreken van Europa. Met name de Costa del Sol is een populaire vakantiebestemming in de zomer. Als je dan weet dat Malaga de enige echte stad van deze kuststreek is, begrijp je dat het er behoorlijk druk kan worden. In de zomer komen er namelijk niet alleen de mensen die een ticket Amsterdam Malaga geboekt hebben voor een stedentrip of een langer verblijf, maar ook nog eens de dagjesmensen die aan de kust verblijven en besluiten om even de 'grote stad' te gaan verkennen. Overigens worden zij zeker niet teleurgesteld, want Malaga is op Sevilla na de grootste stad in deze regio van Spanje. Maar als je de drukte wilt vermijden, ga je bij voorkeur buiten het hoogseizoen naar Malaga. Dat kan prima, want de zon schijnt er gemiddeld zo’n driehonderd dagen per jaar! 

Temperatuur

Juist die temperatuur is trouwens ook een dingetje in de zomermaanden. Het kwik schiet dan gemakkelijk omhoog tot dertig graden of zelfs daarboven. In Nederland zijn we dergelijke temperaturen voor een korte periode wel gewend, maar daar is het dus de hele zomer warm. Gezegd moet wel worden dat een verkoelend zeebriesje ervoor zorgt dat het zeer aangenaam toeven is in Malaga. Maar in de lente en herfst is het nog veel aangenamer, omdat het dan net iets koeler is. Zelfs overwinteren op deze plek is een populaire bezigheid, want vriezen doet het er eigenlijk vrijwel nooit. Als het hartje winter is, zit je in Malaga nog altijd met een temperatuur van gemiddeld dertien graden, dus maak je geen zorgen over de noodzaak om handschoenen in te pakken! 

Auto of fiets

Als toerist in Malaga heb je volop mogelijkheden om de stad en de directe omgeving daarvan te verkennen. Een aanrader is om een auto of fiets te huren en eropuit te trekken. Zo bepaal je zelf je bestemming!


'Kombinierer' Riiber wint Seefeld Triple met driedubbele zege, Hagen slaat dubbelslag

In het Oostenrijkse Seefeld is gedurende het weekeinde een van de hoogtepunten afgewerkt op de World Cup-kalender in de noordse combinatie: de Seefeld Triple. De mannen werkten drie wedstrijden af met alsmaar grotere langlaufafstanden, de vrouwen kregen er twee voor de kiezen.

Mannen, vrijdag
Jarl Magnus Riiber was bij het schansspringen veruit de beste en gedurende de 7,5 kilometer langlaufen kwam de Noor geen seconde in de problemen: winst nummer één van het weekeinde was een feit. Landgenoot Jørgen Gråbak vertrok als derde en liet de Japanner Ryota Yamamoto, geen geweldig langlaufer, rap achter zich voor plek twee. Johannes Lamparter mocht na 56 seconden als zesde beginnen met langlaufen en voor eigen publiek werkte hij zich gestaag op naar de derde plek - het gehele podium kende uiteindelijk een wat eenzame wedstrijd.

Vrouwen, vrijdag
De Noorse Mari Leinan Lund was weer eens de beste bij het schansspringen, maar gedurende de vijf kilometer langlaufen werd ze al heel rap bijgebeend door landgenote Ida Marie Hagen, die 26 seconden later was gestart. Hagen liep een minuut weg bij haar landgenote en won weer eens, terwijl de Duitse Nathalie Armbruster na een wat eenzame wedstrijd op 1:13 minuten als derde finishte. Gyda Westvold Hansen werd vierde, al de zesde keer op rij dat er géén zege was voor de Noorse, die 22 van de eerste 24 World Cup-wedstrijden bij de vrouwen won.

Mannen, zaterdag
Ook nu vertrok Riiber als eerste en ook nu kwam hij simpelweg niet in de problemen: winst nummer twee was binnen. Achter hem vonden Lamparter en de Fin Eero Hirvonen elkaar, maar een door Gråbak aangevoerde groep nam ze na zo'n 7,5 van de 10 kilometer te grazen. Gråbak en landgenoot Jens Lurås Oftebro sprongen in de slotkilometer weg uit die groep en sprintten naar de tweede en derde plek, voor Hirvonen en Lamparter.

Vrouwen, zaterdag
Lund werd gediskwalificeerd bij het schansspringen, waardoor Hansen daar de winst pakte. Hagen mocht door het dit seizoen nieuwe 'compacte' format echter al na zes seconden beginnen aan het langlaufen en in no-time had ze haar landgenote bijgehaald. Voor ze halverwege waren parkeerde Hansen en ging Hagen er vandoor naar weer een oppermachtige overwinning. Hansen werd op een ruime minuut tweede, nog nét voor de aanstormende Armbruster, die 36 seconden later was begonnen met langlaufen.

Mannen, zondag
Dit keer stond er 12,5 kilometer langlaufen op het programma, maar ook nu was het geen probleem voor Riiber: hij domineerde weer van start tot finish en schreef voor de derde keer in zijn carrière de Seefeld Triple op zijn naam. Lamparter en landgenoot Stefan Rettenegger trokken enige tijd samen op, tot Lamparter na zeven kilometer onderuit ging. De bijna één minuut later vertrokken Gråbak pikte hem op en liet hem staan op het moment dat hij bij Rettenegger aansloot, waarna de Noor plek twee binnen kon slepen. Rettenegger completeerde het podium, ruim voor de moegestreden Lamparter.

Duitsers domineren EK bobsleeŽn, goud voor Ammour-broers

We keren nog even terug naar het weekeinde en wel naar Letland, want op de baan van Sigulda stond weer een World Cup bobsleeën op het programma. Die deed ook gelijk dienst als EK voor drie disciplines - de viermansbob komen in Sigulda niet in actie, daar is de baan te krap voor, zij werkten in december in Innsbruck hun EK al af.

Tweemansbob vrouwen, wedstrijd één
Een Duits feestje om het weekeinde mee te beginnen: Laura Nolte en debutante Claudia Schüssler stonden op plek één na de eerste run, maar in run twee werden ze voorbij gestreefd door landgenotes Kim Kalicki en Leonie Fiebig, die 0,04 seconden sneller waren over twee runs. Het Duitse podium werd gecompleteerd door Lisa Buckwitz en remster Vanessa Mark op 0,12 seconden.

Monobob vrouwen (EK)
De eerste wedstrijd in Sigulda waar tevens EK-medailles in werden verdeeld, hoewel dat voor het podium uiteindelijk weinig uit zou maken. Lisa Buckwitz stond na run één nog op de derde plek, maar werkte zich naar voren, mede door een matige run van landgenote Maureen Zimmer, die van plek twee naar de zesde plek zakte. Buckwitz pakte zo het goud, de Roemeense Andreea Grecu - leidster na de eerste manche - won op 0,27 seconden knap het zilver, voor Laura Nolte (+0,41). Dat was dan ook het EK-podium, terwijl in de World Cup de Amerikaanse Elana Meyers Taylor nog het podium op mocht, want zij deelde plek drie met Nolte.

Tweemansbob mannen, wedstrijd één
Dit was dan weer alléén een World Cup-wedstrijd, de EK-titel zou op de slotdag vergeven worden. Het leverde een eerste World Cup-zege op voor Duits toptalent Adam Ammour en remmer Benedikt Hertel, die in beide runs het snelst waren. De tweede plek was op 0,12 seconden voor de Zwitsers Michael Vogt en Sandro Michel, vlak voor de Duitse duo's Francesco Friedrich/Matthias Sommer (+0,15) en Johannes Lochner/Georg Fleischhauer (+0,19).

Tweemansbob vrouwen, wedstrijd twee (EK)
Waar de eerste wedstrijd nog alleen een World Cup-wedstrijd was, telde het hier ook mee als het EK. Nolte kwam dit keer in actie met vaste remster Neele Schuten en dat wierp zijn vruchten af: twee keer de snelste tijd en dus goud voor het duo. Samen met remster Anabel Galander pakte Kalicki op 0,29 seconden zilver, voor de Zwitserse Melanie Hasler en remster Mara Morell (+0,53) - Buckwitz en Mark grepen op 0,57 seconden net naast de medailles.

Tweemansbob mannen, wedstrijd twee (alléén EK)
Omdat er anders teveel tweemanswedstrijden zijn in de World Cup, in verhouding tot de viermanswedstrijden, telde de laatste wedstrijd alléén mee als EK en dus niet als World Cup. Het leverde weer een zege op voor Adam Ammour, maar dit keer had hij broer Issam Ammour achter zich in de slee. Het duo stond vierde na run één, maar met een fantastische tweede run gingen ze de gehele top-3 voorbij. Zilver was op 0,06 seconden voor Vogt en Michel in de Zwitserse slee, één honderdste voor Lochner en Erec Bruckert - Friedrich en zijn nog onervaren remmer Tim Becker moesten het op 0,28 seconden doen met plek vier.

FOK! Wat een weer: veel wind met motregen

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanaf vanmiddag komen er in het westen af en toe zware windstoten voor van 75-80 km/uur, aan zee tot ca. 90 km/uur. In de avond zijn er ook in het midden en rondom het IJsselmeer windstoten van 75-80 km/u mogelijk. De windstoten komen uit het westen tot zuidwesten en kunnen hinder opleveren voor het verkeer en voor buitenactiviteiten. In de nacht naar woensdag neemt de wind van het noorden uit af.

geel (Foto: buienradar)

Vanochtend is het bewolkt met plaatselijk af en toe (mot)regen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanmiddag is het bewolkt en valt er plaatselijk af en toe (mot)regen. De middagtemperatuur ligt rond de 11°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. In het westen komen af en toe (zware) windstoten van 75-80 km/uur voor, aan zee tot 90 km/uur.

Vanavond is het bewolkt en gaat het van het noorden uit flink regenen. Aan het einde van de avond regent het overal, behalve in het (uiterste) zuidoosten. De wind is westelijk en matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer hard tot stormachtig, windkracht 7-8. Vooral in het westen komen zware windstoten van 75-80 km/uur voor, aan zee rond 90 km/uur.

Komende nacht regent het af en toe flink door. In de loop van de nacht wordt het (met uitzondering van het zuiden) van het noorden uit droog. Het koelt af naar 9°C in het uiterste zuiden tot rond 3°C in het midden en noorden. Er staat eerst nog een (vrij) krachtige zuidwestenwind, aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7-8, met vooral in het westen kans op zware windstoten van 75-80 km/u en rond 90 km/u aan zee. In de loop van de nacht gaat de wind uit het noordwesten waaien en neemt deze af naar matig. Alleen langs de noordkust blijft er een (vrij) krachtige wind staan, windkracht 5-6.

Tot morgen!

                   

Ochtend aan de ringvaart in Purmerend (Foto: Pukeko)
Ochtend aan de ringvaart in Purmerend (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Baby langdurig mishandeld: cel en tbs geŽist tegen moeder

Het Openbaar Ministerie eist een jarenlange gevangenisstraf en tbs tegen een vrouw die haar eigen baby veelvuldig en langdurig mishandeld zou hebben. De vrouw van 35 uit Budel-Schoot mishandelde het meisje zo ernstig, dat het tot potentieel dodelijke verwondingen leidde. "Zij zal de rest van haar leven moeten omgaan met de gevolgen van het handelen van haar moeder", leidde de officier van justitie haar strafeis van vijf jaar cel en tbs maandag in.

De zaak kwam aan het licht na een melding van Veilig Thuis in november 2022. In het ziekenhuis in Weert werd een onderkoelde baby van bijna zes maanden oud opgenomen vanwege afname in haar gewicht. Na opname van de baby, viel het medewerkers op dat de ouders naar huis gingen en zich niet verder bekommerden om hun kindje. Uit medische onderzoeken bleek het meisje meerdere breuken te hebben, onder meer in de polsen, benen, ribben en schedel.

Aangrijpende video’s
Uit verder onderzoek bleken de verwondingen vermoedelijk veroorzaakt door het langdurig en hard schudden van de baby. Dit scenario wordt ondersteund door aangrijpende video’s die de politie vindt op de telefoon van de ouders. Daarop is onder meer te zien dat het baby’tje met kleding aan in bad wordt gedaan. Het bad wordt vervolgens door haar moeder met grote kracht op en neer geschud. De ouders worden daarop als verdachte aangemerkt en daarna aangehouden. Ook de vader is als verdachte aangemerkt in het onderzoek vanwege het niet ingrijpen. Zijn zaak wordt nog beoordeeld.

Zwakbegaafd
De moeder wordt verhoord over de feiten en uitgebreid psychologisch onderzocht. Daaruit komt onder meer naar voren dat de vrouw functioneert op een zwakbegaafd niveau en kampt met een groot aantal stoornissen. Ook was er onmacht over de verzorging van de baby en dat beeld komt ook naar voren in tekstberichten van de moeder van beledigende en gewelddadige aard, die op haar telefoon worden gevonden. Volgens de officier van justitie is er gelet op de complexe problematiek, de grote kans op herhaling en de ernst van de verwijten een absolute noodzaak tot een langdurige behandeling, zoals ook door deskundigen is geadviseerd.

‘Potentieel dodelijk letsel’
Naast een behandeling is echter ook een gevangenisstraf passend voor het OM, zeker gelet op de ernst van de feiten: "Ze heeft haar dochtertje van zes maanden potentieel dodelijk letsel toegebracht. Hoewel het meisje de diverse incidenten heeft overleefd, is sprake van ernstig en zoals het er nu naar uitziet langdurig trauma, met name in haar gedrag. Zij zal de rest van haar leven moeten omgaan met de gevolgen van het handelen van haar moeder."

Het OM eist een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging. Uitspraak is over twee weken.

Britse koning Charles heeft kanker en legt publieke taken voorlopig neer

De Britse koning Charles heeft kanker, meldt Buckingham Palace. Tijdens zijn recente ziekenhuisbehandeling voor zijn prostaat is elders een vorm van kanker geconstateerd. Charles III benadrukte dat hij dit aan het publiek meedeelde om speculatie te voorkomen.

De Britse vorst ondergaat een reguliere behandeling, die maandag gestart is. Artsen adviseerden hem gedurende deze periode geen publieke taken uit te voeren. Hij zal nog steeds staatszaken voortzetten. Buckingham Palace maakte niet bekend in welke fase de ziekte is en welke soort kanker bij Charles is ontdekt. Wel is bekend dat het geen prostaatkanker is.

'Prinses Amalia woont weer in Amsterdam'

Prinses Amalia woont weer in Amsterdam, dat meldt Het Parool vandaag. De kroonprinses kon anderhalf jaar lang niet terugkeren naar haar studentenhuis in de binnenstad vanwege dreiging uit het criminele circuit. Zo meldt AT5

Diverse buurtbewoners bevestigen aan Het Parool opnieuw activiteit te zien rondom het studentenhuis waar Amalia in 2022 zou gaan wonen. Zo zijn er meerdere camera's geïnstalleerd en is de persoonlijke beveiliging van Amalia gezien.  

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil ‘omwille van de persoonlijke levenssfeer van de prinses’ ontkennen noch bevestigen dat Amalia weer in Amsterdam woont. 

Dreiging
De prinses volgt de studie Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze verhuisde in september 2022 naar de stad, er werd een woonruimte voor haar en een aantal andere studenten gehuurd. 

Maar vanwege bedreigingen uit het criminele circuit kon Amalia daar niet meer wonen en ze werd zwaar beveiligd. Vorig jaar werd Mohamad E. aangehouden, hij wordt verdacht van het voorbereiden op een moord of ontvoering op de kroonprinses. Hij noemde tegenover Het Parool de beschuldigingen ‘krankzinnig en gestoord’. 

Burgemeester Femke Halsema noemde extra beveiliging van prinses Amalia en haar verhuizing 'een drama dat zich voltrekt'. "Je hart huilt hierom. Dat zo'n jonge vrouw, die al zo beklemd is in haar vrijheden vanwege haar positie, zo onvrij wordt gemaakt."

Wat dalende aandelenkoers van Tesla zegt over andere grote technologiebedrijven

De ‘Magnificent Seven’ – Apple, Amazon, Tesla, Microsoft, Meta, Nvidia en Alphabet – zijn de aandelen die bekend staan om hun immense groei in 2023. Maar nu staat Tesla in het rood, na een daling van 25% in de afgelopen vier weken. Dus waarom zijn deze technologiebedrijven zo belangrijk voor de aandelenmarkt? Gunjan Banerji van WSJ legt uit wat de daling van Tesla zegt over deze elitegroep van technologieaandelen en waarom beleggers zich zorgen maken. 

 0:00 Aandelen van grote technologiebedrijven 

 0:40 Waarom deze aandelen belangrijk zijn 

 2:21 Tesla

 3:18 AI op de aandelenmarkt

Waarom ademen veel mensen verkeerd?

Ademgoeroes strooien online met tips over hoe je moet ademen. Niet gek want honderduizenden Nederlanders ademen verkeerd (hyperventilatie) of dénken dat ze verkeerd ademen. Maar wat zijn die adviezen waard? UniversiteitvanNederland vraagt het aan longfysioloog Frans de Jongh van de Universiteit Twente. Hij onderzoekt de longen en ademhaling al meer dan 35 jaar. Volgens Frans is goed ademen geen rocket science.

Nederland haalt F-16's uit de verkoop, en doneert ze aan OekraÔne

Nederland staakt de gesprekken over de mogelijke verkoop van 6 F-16-jachtvliegtuigen. De Staat voerde gesprekken met de firma Draken International. Beide partijen zijn tot de conclusie gekomen dat verkoop en levering van deze F-16’s op korte termijn niet door zal gaan. Dat melden minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat maandag. 

Nederland had met de internationale firma in 2021 afspraken gemaakt over de verkoop van 12 F-16’s. Draken zou met deze toestellen de eigen vloot uitbreiden met vierde generatie vliegtuigen. Daarmee wil het bedrijf meedingen naar opdrachten en aanbestedingen.

Deze verkoop ging echter niet door, waarna Nederland Draken de mogelijkheid bood om in de toekomst alsnog 6 F-16’s te kopen. Dat zou gebeuren onder nog nader vast te stellen voorwaarden. Nu de gesprekken met Draken zijn beëindigd, is hiervan geen sprake meer.

Oekraïne
De 6 toestellen worden nu toegevoegd aan de 18 F-16’s die gereed worden gesteld voor levering aan Oekraïne. De overige 18 toestellen zijn bestemd voor een F-16-trainingscentrum in Roemenië.

De F-16 vormde jarenlang het belangrijkste deel van de slagkracht van de Koninklijke Luchtmacht. Deze rol is inmiddels overgenomen door de F-35. Alle F-16’s worden afgestoten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1204
review
Helldivers II
special
Random Pics van de Dag #1203
special
Random Pics van de Dag #1202
review
Madame Web: een visioen van een mislukt filmuniversum
special
Random Pics van de Dag #1201
©FOK.nl e.a.