'Kombinierer' Riiber wint Seefeld Triple met driedubbele zege, Hagen slaat dubbelslag

In het Oostenrijkse Seefeld is gedurende het weekeinde een van de hoogtepunten afgewerkt op de World Cup-kalender in de noordse combinatie: de Seefeld Triple. De mannen werkten drie wedstrijden af met alsmaar grotere langlaufafstanden, de vrouwen kregen er twee voor de kiezen.

Mannen, vrijdag
Jarl Magnus Riiber was bij het schansspringen veruit de beste en gedurende de 7,5 kilometer langlaufen kwam de Noor geen seconde in de problemen: winst nummer één van het weekeinde was een feit. Landgenoot Jørgen Gråbak vertrok als derde en liet de Japanner Ryota Yamamoto, geen geweldig langlaufer, rap achter zich voor plek twee. Johannes Lamparter mocht na 56 seconden als zesde beginnen met langlaufen en voor eigen publiek werkte hij zich gestaag op naar de derde plek - het gehele podium kende uiteindelijk een wat eenzame wedstrijd.

Vrouwen, vrijdag
De Noorse Mari Leinan Lund was weer eens de beste bij het schansspringen, maar gedurende de vijf kilometer langlaufen werd ze al heel rap bijgebeend door landgenote Ida Marie Hagen, die 26 seconden later was gestart. Hagen liep een minuut weg bij haar landgenote en won weer eens, terwijl de Duitse Nathalie Armbruster na een wat eenzame wedstrijd op 1:13 minuten als derde finishte. Gyda Westvold Hansen werd vierde, al de zesde keer op rij dat er géén zege was voor de Noorse, die 22 van de eerste 24 World Cup-wedstrijden bij de vrouwen won.

Mannen, zaterdag
Ook nu vertrok Riiber als eerste en ook nu kwam hij simpelweg niet in de problemen: winst nummer twee was binnen. Achter hem vonden Lamparter en de Fin Eero Hirvonen elkaar, maar een door Gråbak aangevoerde groep nam ze na zo'n 7,5 van de 10 kilometer te grazen. Gråbak en landgenoot Jens Lurås Oftebro sprongen in de slotkilometer weg uit die groep en sprintten naar de tweede en derde plek, voor Hirvonen en Lamparter.

Vrouwen, zaterdag
Lund werd gediskwalificeerd bij het schansspringen, waardoor Hansen daar de winst pakte. Hagen mocht door het dit seizoen nieuwe 'compacte' format echter al na zes seconden beginnen aan het langlaufen en in no-time had ze haar landgenote bijgehaald. Voor ze halverwege waren parkeerde Hansen en ging Hagen er vandoor naar weer een oppermachtige overwinning. Hansen werd op een ruime minuut tweede, nog nét voor de aanstormende Armbruster, die 36 seconden later was begonnen met langlaufen.

Mannen, zondag
Dit keer stond er 12,5 kilometer langlaufen op het programma, maar ook nu was het geen probleem voor Riiber: hij domineerde weer van start tot finish en schreef voor de derde keer in zijn carrière de Seefeld Triple op zijn naam. Lamparter en landgenoot Stefan Rettenegger trokken enige tijd samen op, tot Lamparter na zeven kilometer onderuit ging. De bijna één minuut later vertrokken Gråbak pikte hem op en liet hem staan op het moment dat hij bij Rettenegger aansloot, waarna de Noor plek twee binnen kon slepen. Rettenegger completeerde het podium, ruim voor de moegestreden Lamparter.