Duitsers domineren EK bobsleeën, goud voor Ammour-broers

We keren nog even terug naar het weekeinde en wel naar Letland, want op de baan van Sigulda stond weer een World Cup bobsleeën op het programma. Die deed ook gelijk dienst als EK voor drie disciplines - de viermansbob komen in Sigulda niet in actie, daar is de baan te krap voor, zij werkten in december in Innsbruck hun EK al af.

Tweemansbob vrouwen, wedstrijd één
Een Duits feestje om het weekeinde mee te beginnen: Laura Nolte en debutante Claudia Schüssler stonden op plek één na de eerste run, maar in run twee werden ze voorbij gestreefd door landgenotes Kim Kalicki en Leonie Fiebig, die 0,04 seconden sneller waren over twee runs. Het Duitse podium werd gecompleteerd door Lisa Buckwitz en remster Vanessa Mark op 0,12 seconden.

Monobob vrouwen (EK)
De eerste wedstrijd in Sigulda waar tevens EK-medailles in werden verdeeld, hoewel dat voor het podium uiteindelijk weinig uit zou maken. Lisa Buckwitz stond na run één nog op de derde plek, maar werkte zich naar voren, mede door een matige run van landgenote Maureen Zimmer, die van plek twee naar de zesde plek zakte. Buckwitz pakte zo het goud, de Roemeense Andreea Grecu - leidster na de eerste manche - won op 0,27 seconden knap het zilver, voor Laura Nolte (+0,41). Dat was dan ook het EK-podium, terwijl in de World Cup de Amerikaanse Elana Meyers Taylor nog het podium op mocht, want zij deelde plek drie met Nolte.

Tweemansbob mannen, wedstrijd één
Dit was dan weer alléén een World Cup-wedstrijd, de EK-titel zou op de slotdag vergeven worden. Het leverde een eerste World Cup-zege op voor Duits toptalent Adam Ammour en remmer Benedikt Hertel, die in beide runs het snelst waren. De tweede plek was op 0,12 seconden voor de Zwitsers Michael Vogt en Sandro Michel, vlak voor de Duitse duo's Francesco Friedrich/Matthias Sommer (+0,15) en Johannes Lochner/Georg Fleischhauer (+0,19).

Tweemansbob vrouwen, wedstrijd twee (EK)
Waar de eerste wedstrijd nog alleen een World Cup-wedstrijd was, telde het hier ook mee als het EK. Nolte kwam dit keer in actie met vaste remster Neele Schuten en dat wierp zijn vruchten af: twee keer de snelste tijd en dus goud voor het duo. Samen met remster Anabel Galander pakte Kalicki op 0,29 seconden zilver, voor de Zwitserse Melanie Hasler en remster Mara Morell (+0,53) - Buckwitz en Mark grepen op 0,57 seconden net naast de medailles.

Tweemansbob mannen, wedstrijd twee (alléén EK)
Omdat er anders teveel tweemanswedstrijden zijn in de World Cup, in verhouding tot de viermanswedstrijden, telde de laatste wedstrijd alléén mee als EK en dus niet als World Cup. Het leverde weer een zege op voor Adam Ammour, maar dit keer had hij broer Issam Ammour achter zich in de slee. Het duo stond vierde na run één, maar met een fantastische tweede run gingen ze de gehele top-3 voorbij. Zilver was op 0,06 seconden voor Vogt en Michel in de Zwitserse slee, één honderdste voor Lochner en Erec Bruckert - Friedrich en zijn nog onervaren remmer Tim Becker moesten het op 0,28 seconden doen met plek vier.