Oudste kinderen Jan des Bouvrie krijgen nog geen geld uit erfenis

De twee oudste kinderen van Jan des Bouvrie kunnen op dit moment geen geld opeisen uit de nalatenschap van hun vader. Dat is de beslissing van de rechtbank Midden-Nederland in een procedure tussen de twee oudste kinderen en de weduwe en de jongste kinderen van de in 2020 overleden interieurontwerper. De oudste zoon en dochter wilden al geld ontvangen, maar de rechtbank oordeelt dat dit pas kan als de weduwe van Des Bouvrie is overleden. Zo staat het ook in het testament.

Legaten
Jan des Bouvrie heeft de oudste kinderen in zijn testament onterfd. Wel heeft hij hierin legaten voor hen opgenomen. Een legaat is een bepaling in een testament waarin staat dat iets aan iemand wordt nagelaten, bijvoorbeeld geld. In het testament van Des Bouvrie is bepaald dat de omvang van de legaten gelijk is aan de zogenaamde legitieme portie. Dat is het deel van de nalatenschap waar een kind altijd recht op heeft, ook als hij of zij is onterfd. In deze zaak gaat het om de berekening van de hoogte van die legaten en het moment waarop ze moeten worden uitgekeerd. De oudste kinderen willen dat de weduwe en de twee jongste kinderen worden veroordeeld om de legaten nu al aan hen te betalen.

Niet direct opeisbaar
De rechtbank wijst deze vordering af. In het testament staat namelijk duidelijk dat de legaten pas hoeven te worden uitgekeerd als de weduwe is overleden. Maar de oudste kinderen zijn bang dat er dan geen geld meer is. De weduwe is namelijk maar voor 1/100e deel erfgenaam en zij heeft de erfenis beneficiair aanvaard. Dat betekent dat schuldeisers van de nalatenschap, dus ook de twee oudste kinderen, hun vordering niet kunnen verhalen op het privévermogen van de weduwe. De rechtbank vindt de vrees van de kinderen dat hun legaten bij het overlijden van de weduwe niet kunnen worden uitbetaald onterecht. De rechtbank stelt door uitleg van het testament vast dat Des Bouvrie voor wat betreft de legaten van de oudste kinderen heeft willen aansluiten bij de wettelijke regeling over de legitieme portie. Die wettelijke regeling houdt kort gezegd in dat als in het testament staat dat de legitieme portie pas opeisbaar is bij het overlijden van de weduwe, de oudste kinderen hun vordering ook op haar hele privévermogen kunnen verhalen, ondanks het beneficiair aanvaarden.

Omvang van de legaten
De oudste kinderen willen ook graag weten wat de precieze hoogte van hun legaten is. Daarvoor is nodig, net als bij de legitieme portie, dat de omvang van de nalatenschap wordt vastgesteld. In de nalatenschap vallen onder andere de aandelen van de B.V. en de woning van Des Bouvrie en de weduwe. Voor de waardering van de aandelen zal de rechtbank een deskundige benoemen, zoals de oudste kinderen ook willen. Voor de waardering van de woning sluit de rechtbank aan bij een taxatierapport dat de weduwe en de twee jongste kinderen hebben laten opstellen. De oudste kinderen hebben onvoldoende duidelijk gemaakt dat dat rapport niet klopt. Doordat de omvang van de nalatenschap nog niet duidelijk is, kan de rechtbank de hoogte van de legaten nog niet vaststellen. Wanneer de rechtbank dit wel kan, is nog niet bekend. Daarvoor moeten eerst de aandelen worden gewaardeerd.