Zweedse langlaufsers domineren in Zwitserland, Klbo boekt dubbele zege

's Werelds beste langlaufers kwamen dit weekeinde bijeen in Zwitserland, waar voor het eerst in een jaar of twintig weer eens een World Cup-wedstrijd in Goms werd gehouden. Op vrijdag werd het feest geopend met een estafette, daarna volgden nog de sprint en massastart in de vrije stijl.

Gemengde estafette
De startlopers van de twee Noorse ploegen waren het sterkst: Mattis Stenshagen (NOR-2) en Martin Løwstrøm Nyenget (NOR-1), maar de gaten werden daarna wel gedicht door de twee Zweedse teams en Finland. Na William Poromää's optreden voor Zweden-1 nam Frida Karlsson het over en zij sloeg een gat met de rest, maar Jens Burman werd daarna bijgehaald en zakte flink terug. Hij gaf over aan de Zweedse slotloopster Linn Svahn, die op haar beurt dan weer het gat dicht wist te skieën.

Noorwegen-2 was met slotloopster Maria Hartz Melling afgehaakt, net als Finland met Krista Pärmäkoski, maar Noorwegen-1 en de twee Zweedse teams streden nog om de winst. Svahn had echter weinig zin in een sprint en op het laatste klimmetje ging ze er op machtige wijze vandoor, wat Zweden-1 de winst bezorgde. Het werd zelfs op de estafette een 1-2'tje, want Maja Dahlqvist bracht Zweden-2 met verder nog Johan Häggström, Ebba Andersson en Edvin Anger naar plek twee, voor het Noorwegen-1 van Nyenget, Margrethe Bergane, Simen Hegstad Krüger en Tiril Udnes Weng.

Sprint vrije stijl, vrouwen
Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Linn Svahn, Emma Ribom en Frida Karlsson zorgden voor een bijna volledig Zweedse finale, alleen thuisfavoriete Nadine Fähndrich kwam er nog bij. De Zwitserse moest al vrij vroeg afhaken, terwijl Sundling vanaf de koppositie onderuit ging. Svahn opende vervolgens de aanval en pakte met grote overmacht de winst, terwijl Dahlqvist in de slotmeters nét voorbij de weer opgekrabbelde Sundling naar plek twee sprintte.

Sprint vrije stijl, mannen
Met Håvard Solås Taugbøl, Johannes Høsflot Klæbo en Erik Valnes had Noorwegen drie finalisten, Frankrijk had er met Lucas Chanavat en Richard Jouve twee en de thuisfans konden juichen voor Valerio Grond. Chanavat voerde het tempo bijzonder hoog op, alleen Klæbo kon hem richting de eindsprint echt volgen en de Noor sprintte er in de laatste meters nog nét voorbij. Chanavat werd tweede, Taugbøl kwam als derde over de meet.

20km massastart vrije stijl, vrouwen
Lange tijd bleef een forse groep samen, die beetje bij beetje uit begon te dunnen. Vooral de Zweedse Frida Karlsson leek constant sterk en zij was dan ook degene die in de slotronde de eerste serieuze aanval opende. Jessie Diggins wist aan te haken en met de Amerikaanse ging Karlsson op de finish af, wat eigenlijk op voorhand een verloren strijd is. Dat bleek, want Diggins sprintte Karlsson er met overmacht uit, terwijl Nadine Fähndrich voor eigen publiek naar een mooie derde plek sprintte.

20km massastart vrije stijl, mannen
Ook bij de mannen kreeg men lange tijd een groot peloton te zien, maar na een ruime zestien kilometer begon Simen Hegstad Krüger het tempo serieus op te voeren en gelijk spatte de groep uit elkaar. Na nog een nieuwe versnelling op een van de laatste klimmetjes kreeg hij alleen landgenoot Johannes Høsflot Klæbo mee, voor antisprinter Krüger precies de verkeerde: Klæbo legde hem er met gemak op in de sprint. De derde plek ging ruim achter Krüger naar de verrassende Fransman Jules Lapierre, voor World Cup-leider Harald Østberg Amundsen.