SkiŽr Allegre pakt eerste World Cup-zege in Garmisch, Gut-Behrami wint in Cortina

In de World Cup alpineskiën was het een weekeinde met veel snelle onderdelen. In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo werkten de vrouwen vrijdag en zaterdag al een afdaling af op de Olympia della Tofane, zondag stond er een super-G op het programma. De mannen kwamen in actie op de Kandahar 1-piste in Garmisch-Partenkirchen en kregen daar zaterdag én zondag een super-G voor de kiezen.

Super-G 1 mannen, Garmisch-Partenkirchen
De Zwitser Loïc Meillard dook als vijfde de piste op en noteerde de snelste tijd, waarna hij zag hoe Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk 0,07 seconden tekort kwam en zijn landgenoot en topfavoriet Marco Odermatt op 0,03 seconden strandde. Toch zou het niet helemaal de dag van Meillard worden, want Guglielmo Bosca uit Italië dook 0,07 seconden onder zijn tijd door.

Een stunt leek in de maak, maar Bosca zou ook niet de snelste blijken. Gelijk na hem ging Nils Allegre naar beneden en na ruim honderd World Cup-starts lukte het de Fransman niet alleen om eindelijk een podiumplek te pakken, maar met 0,18 seconden pakte hij zijn eerste World Cup-zege. Bosca stond wel voor het eerst in zijn loopbaan op het podium, Meillard werd derde.

Super-G 2 mannen, Garmisch-Partenkirchen
Odermatt mocht dit keer als achtste naar beneden en was een klap sneller dan de tot dan leidende Kriechmayr. Dit keer zou niemand aan Odermatt's tijd komen, de tweede plek ging op 0,30 seconden naar Raphael Haaser uit Oostenrijk. Een stunt kwam er wel: Franjo von Allmen uit Zwitserland snelde op 0,61 seconden naar plek drie en in zijn twaalfde World Cup-start pakte de jongeling zo gelijk al zijn eerste podiumplek.

Super-G vrouwen, Cortina d'Ampezzo
Lara Gut-Behrami mocht als zesde naar beneden en pakte met afstand de op dat moment snelste tijd. Vervolgens kon de Zwitserse achterover leunen en toekijken hoe de één na de ander zich stuk zou bijten op haar run, wat uiteindelijk voor iedereen zou gelden. De Oostenrijkse Stephanie Venier pakte op 0,21 seconden een prima tweede plek, terwijl de Française Romane Miradoli op 0,41 seconden haar derde World Cup-podium ooit behaalde.

Op de twee afdalingen in Cortina ging het eerder al meerdere malen fout: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin ligt er in elk geval een ruime week uit, Corinne Suter en Joana Hählen uit Zwitserland scheurden beiden een kruisband af. Ook zondag was het raak: de Canadese Valerie Grenier, vrijdag nog derde, vloog hard de netten in - over een diagnose is nog niks bekend.