Mogulskiester Anthony wint vier keer in n week, Kingsbury slaat terug

's Werelds beste mogulskiërs zijn de afgelopen dagen weer volop in actie gekomen. Dat gebeurde eerst in het Canadese Val St. Come, waar het een graad of vijftien onder nul was, en daarna in het Amerikaanse Waterville.

Val St. Come, moguls vrouwen
Bepaald niet voor het eerst deze winter was Jakara Anthony de beste: de Australische scoorde in de finale met 82,01 punten ruimschoots meer dan de rest. Die rest werd aangevoerd door de Amerikaanse Jaelin Kauf en haar 74,87 punten, vlak voor de Japanse Hinako Tomitaka (74,19). Janneke Berghuis eindigde als 26e in de kwalificatie.

Val St. Come, moguls mannen
Olympisch kampioen Walter Wallberg ging er in de finale met de winst vandoor, dankzij 84,92 punten. Hij klopte daarmee thuisskiër Elliot Vaillancourt (82,37) en landgenoot Filip Gravenfors (77,70), terwijl de legendarische thuisheld Mikael Kingsbury in de eerste finaleronde onderuit ging en niet verder kwam dan plek dertien.

Val St. Come, dual moguls vrouwen
Wederom was Anthony de beste, dit keer won ze in de finale van Kauff, die onderuit ging. In de kleine finale was de Amerikaanse Olivia Giaccio de sterkste, geholpen door een valpartij van de Japanse Rino Yanagimoto. Berghuis werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Anastassiya Gorodko uit Kazachstan.

Val St. Come, dual moguls mannen
Kingsbury had het niet makkelijk, maar wist in de finale wraak te nemen door Gravenfors met 19-16 te verslaan. In de kleine finale ging de winst naar de Australiër Matt Graham, hoewel dat de nodige voeten in de aarde had: de Fransman Benjamin Cavet ging onderuit bij de eerste sprong en kwam precies terecht op de plek waar Graham landde, waardoor de Australiër min of meer op zijn gezicht landde. Graham kwam gelijk geschrokken naar Cavet toe, maar de beide heren waren gelukkig in orde en konden er aan de finish wel om lachen.

Waterville, moguls vrouwen
Geen verrassing: Anthony was wéér de beste, dit keer met 81,22 punten. Alle vijf overige finalisten kwamen uit de Verenigde Staten, maar slechts twee van hen wisten een min of meer degelijke en valpartijloze run neer te zetten. Kauf pakte met 71,71 punten de tweede plek, Hannah Soar werd met 67,93 punten derde.

Waterville, moguls mannen
Kingsbury finishte dit keer wel, maar kon weer niet winnen: met 80,07 punten moest hij het doen met de derde plek. De Japanner Ikuma Horishima ging er met 85,84 punten met de winst vandoor, voor de 81,04 punten van de Australiër Cooper Woods.

Waterville, dual moguls vrouwen
Weer stond Anthony in de finale en weer was ze de beste. Dit keer kon Kauf haar wel goed partij bieden, maar ze kwam nét tekort en met 18-17 kreeg Anthony de winst. In een Amerikaans onderonsje in de kleine finale was Giaccio opnieuw goed voor plek drie, dit keer door Tess Johnson te verslaan.

Waterville, dual moguls mannen
Met Kingsbury en Horishima kreeg men de droomfinale van de afgelopen jaren, en Kingsbury maakte het dit keer helemaal waar door met 30-5 de winst te pakken. De strijd om plek drie werd een Zweeds onderonsje, met 18-17 gewonnen voor Wallberg tegen Gravenfors.