Olympische Jeugdwinterspelen: Daleman en Veenhuis schaatsen naar goud en zilver

Op de Olympische Jeugdwinterspelen in Gangwon was het vrijdag een opmerkelijk rustig dagje: er stonden slechts vier sets medailles klaar om verdeeld te worden, maar dat leverde Nederland dit keer wel twee medailles op.

Schaatsen, massastart vrouwen
Niemand wilde in de finale echt een poging wagen om weg te komen, waardoor het aan zou komen op een langgerekte sprint. Angel Daleman en Jasmijn Veenhuis voerden het tempo op en de rest moest vechten om het brons: Daleman pakte goud, Veenhuis zilver, een Nederlands 1-2'tje. Brons ging naar China dankzij Liu Yunqi, die de Poolse Zofia Braun klopte in de sprint.

Schaatsen, massastart mannen
Leo Huber plaatste een vroege aanval en sloeg een enorm gat, maar na de eerste tussensprint liet de Duitser het opvallend genoeg lopen, om vervolgens onzichtbaar naar plek zeven te rijden. Sem Spruit was de volgende die het probeerde, nadat hij in de halve finales onderuit werd gekegeld, maar toch een finaleplek kreeg. Spruit's aanval werd geneutraliseerd door de Duitse topfavoriet Finn Sonnekalb, die in de laatste meters naar het goud sprintte, vlak voor de Chinees Pan Baoshuo en Eirik Andersen uit Noorwegen.

Alpineskiën, gemengde teamwedstrijd
Astrid Hedin en Elliot Westlund uit Zweden namen het in de finale op tegen Maja Waroschitz en Florian Neumayer uit Oostenrijk, wat een spannende strijd werd. Waroschitz klopte Hedin twee keer, maar Westlund was twee keer sneller dan Neumayer, waarna Oostenrijk op basis van de gecombineerde tijden het goud pakte. In de strijd om brons stonden Annika Hunt en Jevin Palmquist namens de VS tegenover Amelie Bjorksten en Altti Pyrro uit Finland, maar Hunt kon haar twee races niet starten, vermoedelijk vanwege een blessure. Palmquist won zijn beide races wel van Pyrro, maar voor een gecombineerde tijd is ook een vrouwentijd nodig en dus pakte Finland het brons.

Freestyleskiën, dual moguls gemengde teamwedstrijd
De Amerikaanse Elizabeth Lemley heeft al vier World Cup-podiums op haar naam staan en dat ze met Porter Huff het goud pakte was dan ook geen verrassing; het duo was in de finale te sterk voor Yun Shi-ee en Lee Yoon-seung uit Zuid-Korea. Brons ging ook naar de VS en wel dankzij Abby McLarnon en Jiah Cohen, die te sterk waren voor Hikaru Sakai en Takuto Nakamura uit Japan.