Langlaufers Valnes en Karlsson sprinten naar massastartzege in zonnig Oberhof

De World Cup langlaufen is dit weekeinde aanwezig in het Duitse Oberhof. Na de sprints van vrijdag was het daar zaterdag tijd voor de massastart, twintig kilometer in de klassieke stijl in een voor Oberhof bijzonder ongebruikelijk zonnetje.

Mannen
De eerste negentien kilometer van de wedstrijd was vrij eenvoudig samen te vatten: af en toe voerde iemand het tempo een beetje op, waardoor er beetje bij beetje wat mannen af moesten haken, maar met een groep van ruim twintig mannen ging het peloton de slotkilometer in.

De Zweed William Poromää opende de eindsprint, maar werd overklast door onder meer vier Noren. De rapste van hen was zonder twijfel sprintkanon Erik Valnes, die met overmacht Martin Løwstrøm Nyenget naar plek twee verwees. Pål Golberg pakte de derde plek, voor Mattis Stenshagen, die zo de Noorse top-4 completeerde. De Nederlands-Oostenrijkse Mika Vermeulen zat er lange tijd heel goed bij, maar had de sprintbenen niet helemaal en zakte in de laatste kilometer terug naar plek twintig.

Vrouwen
Ook bij de vrouwen bleef lange tijd een grote groep samen, hoewel die groep wel iets sneller uit zou dunnen dan bij de mannen. Een kilometer voor het einde waren er nog zo'n tien over, maar er was er maar één de sterkste: de Zweedse Frida Karlsson viel op de slotklim aan, kreeg Katharina Hennig en Kerttu Niskanen mee, maar sprintte de twee er overtuigend af voor de winst. Hennig werd tweede, Niskanen finishte als derde.