Eindelijk eerste World Cup-zege biatlete Hcki-Gross, B verslaat B in Antholz

De beste biatleten ter wereld zijn neergestreken in het altijd mooie Süd-Tirol in Italië, waar het traditionele januaridrieluik af wordt gesloten: na Oberhof en Ruhpolding in Duitsland is het de beurt aan het doorgaans zonnige Antholz, met ruim 1600 meter het hoogstgelegen biatlonstadion in de World Cup. De week begon met de korte individuele wedstrijden, met vier schietbeurten en 45 strafseconden per misser.

Mannen
De omstandigheden waren lastig in Antholz, waar het vooral in het begin van de wedstrijd behoorlijk mistig was. Dat zorgde hier en daar voor de nodige problemen op de schietbaan, maar niet bij Johannes Thingnes Bø: de Noor was één van slechts twee deelnemers - van de ruim honderd - die alle twintig schijven omver schoten, en met zijn altijd snelle langlaufen erbij betekende dat uiteraard een riante overwinning.

Een minuut na Johannes was oudere broer Tarjei Bø vertrokken en ook hij deed het goed. Met tien treffers bij het liggend schieten en twee keer één misser in staande positie werd hij op 1:36 minuten van zijn broer tweede. Even leek Johannes Dale-Skjevdal met zijn drie missers voor een volledig Noors podium te zorgen, maar de Duitser Johannes Kühn, jarenlang een van de matigste schutters in het veld, trof achttien keer doel en werd op 1:44 minuten derde, net voor Dale-Skjevdal. Een zeer eervolle vermelding was er voor Danilo Riethmüller uit Duitsland, die bij zijn World Cup-debuut fantastisch zevende werd.

Vrouwen
Na meer dan 250 World Cup-starts, waarin ze het vooral vaak volledig af liet weten op de schietbaan, was het vrijdag eindelijk de dag van Lena Häcki-Gross. De Zwitserse pakte eerder dit seizoen al haar tweede World Cup-podium ooit, maar met twintig treffers op de schietbaan was het vrijdag pas écht feest: de één na de ander haakte door missers bij het schieten af en Häcki-Gross mocht haar allereerste World Cup-zege vieren.

De Française Julia Simon leek goede kans te maken om Häcki-Gross van de troon te stoten, maar bij de laatste schietbeurt noteerde ze haar tweede misser en dat was er één teveel: tweede op 20,2 seconden. Haar landgenote Lou Jeanmonnot hield het bij één misser en werd op 31,4 seconden derde, voor de Duitse Vanessa Voigt - ook foutloos, maar met 37,2 seconden achterstand simpelweg niet snel genoeg op de langlaufski's.