Sloveense schansspringers winnen superteamwedstrijd, zeldzaam Fins podium

In het schansspringen was het weer een druk weekeinde: de vrouwen kwamen twee keer in actie in het Japanse Sapporo, terwijl de mannen in het Poolse Wisla sprongen - eerst in teamverband, daarna ook nog individueel.

Vrouwen Sapporo, wedstrijd één
De in supervorm verkerende World Cup-leidster Nika Prevc was na de eerste ronde de beste, maar met een uiterst matige tweede sprong zakte de Sloveense weg naar plek tien. De overwinning was voor de nog maar net van een forse blessure teruggekeerde Oostenrijkse Eva Pinkelnig, die na ronde één op plek twee stond en dankzij Prevc opschoof naar de winst. Jenny Rautionaho uit Finland stuntte met een uiterst zeldzame podiumplek, de Noorse Eirin Maria Kvandal werd derde, vlak voor thuisfavorietes Sara Takanashi en Yuki Ito.

Rautionaho's podium was een zeldzame voor Finland: het land was ooit een van de absolute grootmachten, maar die tijd ligt al zo'n anderhalf decennium achter ons. Rautionaho's tweede plek is het eerste Finse World Cup-podium sinds haar nog altijd actieve landgenote Julia Kykkänen tien jaar geleden twee keer derde werd, een maand na het laatste Finse podium bij de mannen.

Overigens waren niet alle toppers in staat om te springen: er waren veel problemen om al het materiaal op tijd in Sapporo te krijgen, met Canada als voornaamste slachtoffer. Alexandria Loutitt en Abigail Strate, twee dames uit de top-10 van de World Cup, hadden simpelweg geen ski's en konden dus niet starten.

Vrouwen Sapporo, wedstrijd twee
De Japanse Yuki Ito was in de eerste ronde de beste en voor eigen publiek maakte ze dat in de finaleronde op keurige wijze af, waarmee haar negende World Cup-zege een feit was. Katharina Schmid uit Duitsland stond na ronde één nog op de vierde plek, maar werkte zich op naar plaats twee, voor de Sloveense Nika Kriznar. Loutitt kon dit keer wel mee doen en deed dat niet verkeerd: de Canadese werd keurig vierde.

Mannen Wisla, superteamwedstrijd
In de superteamwedstrijd deden landen mee met twee springers per land, die dan elk maximaal drie keer zouden springen - de eerste twaalf landen mochten door naar ronde twee en de beste acht mochten naar de derde en laatste ronde. Er stond uiteindelijk geen maat op het Sloveense duo Lovro Kos en Anze Lanisek, die de wedstrijd volledig naar hun hand zetten. Plek twee ging naar Manuel Fettner en Jan Hörl namens Oostenrijk, voor de Duitsers Stephan Leyhe en Andreas Wellinger. De Noren, Japanners en uit vorm zijnde Polen grepen naast de podiumplekken en completeerden de top-6.

Mannen Wisla, individuele wedstrijd
Ryoyu Kobayashi won de Vierschansentournee en wilde die vorm in Wisla door zien te trekken. Met plek vijf na de eerste ronde lukte dat redelijk, maar in de finaleronde deed hij het er een forse schep bovenop en sprong de Japanner zich zowaar zelfs naar de winst. De Oostenrijkse World Cup-leider Stefan Kraft moest zijn leidende positie na ronde één afstaan voor de tweede plaats, Andreas Wellinger uit Duitsland werd derde.