FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 januari 2024

Tennisster Garcia verstoort comeback Osaka, Gauff simpel door op Australian Open

Op de Australian Open in Melbourne heeft tennisster Coco Gauff zich zonder problemen geplaatst voor de tweede ronde. De Amerikaanse US Open-winnares van vorig jaar, als vierde geplaatst, rekende met 6-3, 6-0 simpel af met de Slowaakse Anna Karolina Schmiedlova.

Ook de Tunesische Ons Jabeur (6) staat zonder problemen in de tweede ronde: de kwartfinaliste van 2020 was met 6-3, 6-1 te sterk voor de Oekraïnse qualifier Yulia Starodubtseva. Voor de Tsjechische Marketa Vondrousova (7) viel het doek al in ronde één: de Oekraïnse qualifier Dayana Yastremska was met 6-1, 6-2 beduidend sterker.

De Braziliaanse Beatriz Haddad Maia, als tiende geplaatst, had het een stuk moeilijker met de Tsjechische Linda Fruhvirtova, maar won wel: 6-2, 3-6, 6-2. Het doek viel voor de Russische Veronika Kudermetova (15), die met 7-6 (4), 1-6, 6-1 sneuvelde tegen de Zwitserse Viktorija Golubic.

Tweevoudig winnares Naomi Osaka keerde terug na een jaar afwezigheid wegens zwangerschap, maar dat verliep nog niet geweldig: Caroline Garcia uit Frankrijk, als zestiende geplaatst, was de Japanse met 6-4, 7-6 (2) de baas.

Iran's "As van Verzet" uitgelegd

Een alliantie van door Iran gesteunde groepen vormt een landbrug door het Midden-Oosten. Teheran noemt dit netwerk, waarmee het invloed uitoefent in het Midden Oosten, de 'As van het Verzet'.

Mensen en materieel worden verplaatst langs deze landbrug, Ook geeft deze posities van waaruit Westerse belangen aangevallen kunnen worden.

WSJ geeft in deze explainer uitleg over deze alliantie, waartoe Hamas, Hezbollah en de Houthi's in Jemen behoren.

0:00 'As van het Verzet'
0:37 Iraanse bondgenoten'
1:44 De geschiedenis van Iran'
3:22 VS in het Midden-Oosten'
4:14 Aanvallen sinds 7 oktober

Medvedev door op Australian Open, Auger-Aliassime wint thriller van Thiem

Tennisser Daniil Medvedev heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De als derde geplaatste Rus nam het in Melbourne in de eerste ronde op tegen de Franse qualifier Terence Atmane, die in de vierde set geblesseerd op moest geven bij 5-7, 6-2, 6-4, 1-0 voor Medvedev.

De Griek Stefanos Tsitsipas (7) speelde in ronde één tegen de Belgische lucky loser Zizou Bergs, die de eerste set nog won, maar daarna zijn meerdere moest erkennen in de Griek: 5-7, 6-1, 6-1, 6-3. De Pool Hubert Hurkacz (9) trof met de Australiër Omar Jasika ook iemand uit de kwalificaties en zette de voormalig US Open-winnaar bij de junioren met 7-6 (4), 6-4, 6-2 opzij.

De Canadees Milos Raonic haalde in 2016 de halve finales, maar zakte door blessureleed ver weg. Hij speelde tegen de als tiende geplaatste Australiër Alex de Minaur en won de eerste set, maar in set drie moest Raonic geblesseerd opgeven: 6-7 (6), 6-3, 2-0. De Rus Karen Khachanov (15) rekende met de nodige moeite af met Daniel Altmaier uit Duitsland: 5-7, 6-3, 7-6 (5), 7-6 (3).

Dé thriller van de eerste ronde ging tussen de als 27e geplaatste Canadees Felix Auger-Aliassime en de Oostenrijker Dominic Thiem, nog niet eens zo heel lang geleden nog een echte wereldtopper en in 2020 verliezend finalist in Melbourne. Thiem knokte zich na twee verloren sets volledig terug in de wedstrijd, maar na een vijf uur durende thriller won Auger-Aliassime toch: 6-3, 7-5, 6-7 (5), 5-7, 6-3.

Sloveense schansspringers winnen superteamwedstrijd, zeldzaam Fins podium

In het schansspringen was het weer een druk weekeinde: de vrouwen kwamen twee keer in actie in het Japanse Sapporo, terwijl de mannen in het Poolse Wisla sprongen - eerst in teamverband, daarna ook nog individueel.

Vrouwen Sapporo, wedstrijd één
De in supervorm verkerende World Cup-leidster Nika Prevc was na de eerste ronde de beste, maar met een uiterst matige tweede sprong zakte de Sloveense weg naar plek tien. De overwinning was voor de nog maar net van een forse blessure teruggekeerde Oostenrijkse Eva Pinkelnig, die na ronde één op plek twee stond en dankzij Prevc opschoof naar de winst. Jenny Rautionaho uit Finland stuntte met een uiterst zeldzame podiumplek, de Noorse Eirin Maria Kvandal werd derde, vlak voor thuisfavorietes Sara Takanashi en Yuki Ito.

Rautionaho's podium was een zeldzame voor Finland: het land was ooit een van de absolute grootmachten, maar die tijd ligt al zo'n anderhalf decennium achter ons. Rautionaho's tweede plek is het eerste Finse World Cup-podium sinds haar nog altijd actieve landgenote Julia Kykkänen tien jaar geleden twee keer derde werd, een maand na het laatste Finse podium bij de mannen.

Overigens waren niet alle toppers in staat om te springen: er waren veel problemen om al het materiaal op tijd in Sapporo te krijgen, met Canada als voornaamste slachtoffer. Alexandria Loutitt en Abigail Strate, twee dames uit de top-10 van de World Cup, hadden simpelweg geen ski's en konden dus niet starten.

Vrouwen Sapporo, wedstrijd twee
De Japanse Yuki Ito was in de eerste ronde de beste en voor eigen publiek maakte ze dat in de finaleronde op keurige wijze af, waarmee haar negende World Cup-zege een feit was. Katharina Schmid uit Duitsland stond na ronde één nog op de vierde plek, maar werkte zich op naar plaats twee, voor de Sloveense Nika Kriznar. Loutitt kon dit keer wel mee doen en deed dat niet verkeerd: de Canadese werd keurig vierde.

Mannen Wisla, superteamwedstrijd
In de superteamwedstrijd deden landen mee met twee springers per land, die dan elk maximaal drie keer zouden springen - de eerste twaalf landen mochten door naar ronde twee en de beste acht mochten naar de derde en laatste ronde. Er stond uiteindelijk geen maat op het Sloveense duo Lovro Kos en Anze Lanisek, die de wedstrijd volledig naar hun hand zetten. Plek twee ging naar Manuel Fettner en Jan Hörl namens Oostenrijk, voor de Duitsers Stephan Leyhe en Andreas Wellinger. De Noren, Japanners en uit vorm zijnde Polen grepen naast de podiumplekken en completeerden de top-6.

Mannen Wisla, individuele wedstrijd
Ryoyu Kobayashi won de Vierschansentournee en wilde die vorm in Wisla door zien te trekken. Met plek vijf na de eerste ronde lukte dat redelijk, maar in de finaleronde deed hij het er een forse schep bovenop en sprong de Japanner zich zowaar zelfs naar de winst. De Oostenrijkse World Cup-leider Stefan Kraft moest zijn leidende positie na ronde één afstaan voor de tweede plaats, Andreas Wellinger uit Duitsland werd derde.

Rus eenvoudig naar tweede ronde Australian Open

Arantxa Rus heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de tweede ronde op de Australian Open. Tegen de Oekraïense Anhelina Kalinina won Rus met 6-1, 6-0.

Arantxa Rus had het in de eerste drie games van de wedstrijd lastig met haar tegenstandster Anhelina Kalinina, de nummer dertig van de wereld. Rus, die vijftien plaatsen lager op de wereldranglijst staat, won haar tweede servicegame nadat ze zes breakpunten overleefde. Daarna ging het snel voor de Nederlandse tennisster en won ze de eerste set met 6-1.

Rus brak in de tweede set direct de service van haar Oekraïense tegenstandster. In de tweede game overleefde de Nederlandse meerdere breakkansen en sleepte de game eruit, waarna het verzet van Kalinina was gebroken en Rus won met 6-0 in de tweede set.

Woensdag speelt Rus in de tweede ronde tegen de Russin Anna Kalinskaya.

NS start proef met bodycams voor hoofdconducteurs en servicemedewerkers

Een groep hoofdconducteurs en servicemedewerkers draagt vanaf vandaag een bodycam. NS start de proef met de bodycams om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van collega´s te vergroten. In lastige situaties kunnen zij de camera, die beeld en geluid opneemt, aanzetten. De camerabeelden kunnen, in aanvulling op de camera´s in treinen en stations, gebruikt worden voor opsporingsdoeleinden door justitie en politie. Met de proef breidt NS het gebruik uit van de bodycam die al standaard door ruim 700 medewerkers Veiligheid & Service gedragen wordt. In totaal nemen 120 NS´ers vrijwillig deel aan de proef.

Agressie en intimidatie tegen NS-medewerkers komt helaas dagelijks voor. “Niemand gaat naar zijn werk om uitgescholden, bespuugd of geslagen te worden,“ aldus Eelco van Asch lid Raad van Bestuur NS. “Wij doen er alles aan om de veiligheid van onze collega´s en reizigers te vergroten. Een bodycam werkt de-escalerend en wordt al door veel beroepsgroepen gedragen. Bijkomend voordeel is dat deze camerabeelden gebruikt kunnen worden voor opsporingsdoeleinden en collega´s ondersteunt bij hun aangifte. Dit helpt justitie en politie om mensen die voor ellende zorgen op te sporen en te vervolgen.“

Hoe ziet de proef eruit?
Gedurende zes maanden geeft de proef informatie over het gebruik van de bodycam en het effect ervan. Aan de ene kant gaat het over de praktische kant. Zit de camera niet in de weg bij het uitvoeren van de werkzaamheden? Aan de andere kant gaat het over het effect op reizigers en gedrag. Hoe reageren reizigers op het gebruik van de bodycam? Zorgt de bodycam voor een preventieve werking wat betreft agressie? Na een half jaar worden de resultaten geëvalueerd.

NS gaat door met maatregelen nemen
Veiligheid in de trein en op het station is nauw verbonden met ontwikkelingen in de samenleving. NS neemt structurele maatregelen zoals gericht cameratoezicht, (permanente) ingangscontroles en inzet van veiligheidspersoneel daar waar het nodig is. Voor het vergroten van de veiligheid is ook de hulp van de overheid nodig. NS wil dat de informatiepositie van onze collega´s wordt verbeterd, onder andere voor het zelf kunnen controleren van identiteit. Dit voorkomt escalatie en ontlast de politie die zo´n 7000 keer per jaar in actie moet komen voor identiteitscontroles. De overheid ziet de noodzaak, maar neemt vooralsnog geen concrete maatregelen. In de tussentijd zit NS niet stil en kijkt zelf naar andere mogelijkheden om veiligheid te vergroten. Naast de proef met de bodycam, werkt NS aan het eerder en sneller uitreiken van een reis- en stationsverbod en gaat de werving voor extra veiligheidspersoneel door.

Aanbieding toiletpapier loopt uit de hand in Utrechtse supermarkt

Een mooie aanbieding van toiletpapier in een Utrechtse supermarkt liep volledig uit de hand. Zes rollen toiletpapier voor één euro, lokten vele mensen die van de aanbieding gebruik wilden maken. Binnen de eerste vier minuten van de opening van de winkel was al het toiletpapier volgens de eigenaar 'geplunderd'.

Op beelden van de beveiligingscamera’s zijn de mensen te zien die massaal toiletpapier inslaan en elkaar bijna naar het leven staan om toch maar het goedkope wc-papier te bemachtigen. De eigenaar is dan ook zeer kritisch over het gedrag van de klanten. Ze maakten onderling ruzie, duwden elkaar opzij in hun haast naar de kassa en scholden zelfs de supermarktmedewerkers uit.

Zeldzame witte pinguin gespot op Antarctica

Een zeldzame witte pinguïn is gefilmd terwijl hij rondzwierf in Chileens Antarctica.

Beelden van begin januari tonen het vrouwtje van de Gentoo soort, die normaal te herkennen is aan zijn zwart-witte gekleurde veren en een witte vlek op de bovenkant van hun kop.

Dit exemplaar, opgenomen op de Gabriel Gonzalez Videla basis, is voornamelijk wit als gevolg van leucisme, een genetische aandoening die wordt veroorzaakt door een gedeeltelijk verlies van pigmentatie van het verenkleed of de vacht van de dieren.

De aandoening verschilt van albinisme omdat de dierenbij leucisme hun normale oogkleur behouden, volgens dierenarts Diego Penaloza.

Wie betaalt het opruimen van drugsafval in het milieu?

Een drugsput met de afmetingen van een olympisch zwembad vol met giftige grond is recent aangetroffen in Halsteren, Brabant. De zoveelste lozing van drugsafval in de ongerepte natuur. NOS op 3 geeft uitleg over het probleem van drugsafval en alles wat daar bij komt, waaronder de kosten van het opruimen en wie dat betaalt.

00:00 Intro
02:23 Zo veel labs en dumpingen zijn er
04:36 Hoe vind je een drugsput en hoe ruim je die op?
05:40 Wie betaalt dat?
07:45 Opruimen in 30 seconden
09:20 Gevolgen voor mens en natuur
14:36 Conclusie

Noodlottig quadongeluk in Landgraaf eist leven van 9-jarig meisje

Een tragisch incident in Landgraaf heeft geleid tot het overlijden van een 9-jarig meisje. Ze raakte gistermiddag zwaargewond nadat de quad waar zij en haar vader op zaten door het ijs van een ondergelopen weiland zakte.

Het ongeval vond plaats rond 13.45 uur nabij de Maastrichterweg. Het meisje kwam onder het ijs terecht en werd door de brandweer uit het water gehaald. In kritieke toestand werd ze naar het ziekenhuis in Maastricht vervoerd, waar ze later overleed aan haar verwondingen. Haar vader, die ook in het water viel, kon zelfstandig uit het water komen. Zijn huidige toestand is onbekend.

De politie heeft bevestigd dat het om een noodlottig ongeval gaat. Uit respect voor de nabestaanden is besloten geen verdere informatie vrij te geven.

Houthi-aanvallen kunnen op korte termijn Europese economie raken


In een recente ontwikkeling waarschuwt Eurocommissaris Paolo Gentiloni voor potentiële economische gevolgen in Europa als gevolg van aanhoudende aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee door Jemenitische rebellen.

Deze aanvallen, uitgevoerd door de Houthi-rebellen, hebben tot doel vrachtschepen die door de Rode Zee varen te hinderen of zelfs te kapen. Deze acties zijn naar verluidt een protest tegen Israëlische aanvallen op de Palestijnse Gazastrook. Israël richt zijn acties tegen Hamas in de regio, een organisatie die, net als de Houthi's, steun ontvangt van Iran.

De verstoringen hebben invloed op een cruciale vaarroute voor de wereldhandel, waardoor veel vrachtschepen kiezen voor een langere route om Afrika. Dit brengt extra kosten met zich mee en kan de prijzen opdrijven. Tot nu toe heeft deze situatie echter nog geen directe impact gehad op de energieprijzen of inflatie in Europa, aldus Gentiloni, Eurocommissaris van Begroting.

Desondanks benadrukt hij het belang van nauwgezette monitoring van deze situatie, aangezien de economische consequenties op korte termijn voelbaar kunnen worden.

Vermogen 5 rijkste mannen verdubbeld, 5 miljard mensen armer

Het vermogen van de vijf rijkste mannen ter wereld is sinds 2020 meer dan verdubbeld: van $ 405 miljard naar $ 869 miljard. Dit komt neer op een stijging van circa $ 14 miljoen per uur. In diezelfde periode zijn vijf miljard mensen alleen maar armer geworden doordat hun reële inkomen is uitgehold door hoge inflatie. Dit blijkt uit het jaarlijkse Oxfam-rapport over economische ongelijkheid wereldwijd dat vandaag bij de start van het World Economic Forum in Davos gepubliceerd wordt.

Ook in Nederland groeit de kloof. De gemiddelde Nederlander werkte in 2022 per saldo ruim 2 weken “onbetaald” door de toegenomen inflatie. Tegelijkertijd telde Nederland eind vorig jaar een recordaantal van 51 miljardairs. Oxfam Novib roept de nieuwe Tweede Kamer en de onderhandelende partijen op om de steeds groter wordende ongelijkheid een halt toe te roepen, te beginnen met de invoering van een permanente vermogensbelasting voor de superrijken.

Uit het nieuwe Oxfam ongelijkheidsrapport ‘Inequality Inc.’ blijkt dat:

  • Miljardairs zijn $ 3,3 biljoen rijker dan in 2020 en hun vermogen is 3x sneller gegroeid dan de inflatie. 7 van de 10 grootste bedrijven worden bestuurd of zijn in handen van miljardairs. De rijkste 1 procent bezit 43 procent van alle wereldwijde financiële activa, zoals aandelen, obligaties en bank- en spaartegoeden.
  • Tegelijkertijd zijn bijna 5 miljard mensen sinds 2020 armer geworden. Deze 60% van de wereldbevolking bezit slechts 2% van het totale mondiale vermogen. Als de huidige economische trends zich voortzetten, dient zich binnen tien jaar de eerste biljonair aan ($ 1.000.000.000.000), maar duurt het nog 229 jaar voordat armoede wereldwijd is uitgebannen.
  • De lonen van bijna 800 miljoen werknemers wereldwijd houden geen gelijke tred met inflatie. Zij verloren daardoor de afgelopen twee jaar $ 1,5 biljoen. Dat zijn 25 dagen “onbetaald werk” per werknemer. In Nederland kwam dit neer op iets meer dan 2 weken.
  • 148 van de grootste bedrijven ter wereld hebben vanaf juni 2022 tot juni 2023 samen $ 1,8 biljoen aan winst binnengehaald, dat is een stijging van 52 procent vergeleken met de gemiddelde nettowinst in 2018-2021. Voor elke $ 100 winst die 96 grote bedrijven boekten werd 82% uitbetaald aan aandeelhouders.

Miljarden mensen worden geconfronteerd met economische tegenslagen als gevolg van inflatie en oorlog. Dit gaat ten koste van hun inkomen en bestaanszekerheid. Tegelijkertijd boeken bedrijven enorme winsten en worden vooral de superrijken alleen maar rijker. Deze extreme ongelijkheid is geen toeval. Doordat lonen achterblijven bij de inflatie, inkomen uit arbeid veel zwaarder wordt belast dan vermogen, en de belasting op bedrijfswinsten al jaren afneemt, wordt de kloof alleen maar groter, zowel wereldwijd als in Nederland", zo stelt Michiel Servaes, directeur Oxfam Novib.

Oproep aan nieuwe Tweede Kamer: vergroten bestaanszekerheid kan niet zonder aanpakken van groeiende ongelijkheid

Eén van de hoofdthema’s van de afgelopen verkiezingen was bestaanszekerheid. Voor de gemiddelde Nederlander staat de betaalbaarheid van en toegang tot essentiële voorzieningen zoals zorg en huisvesting onder druk. Ook de energierekening en de kosten voor boodschappen zijn steeds moeilijker op te brengen. Dit heeft alles te maken met de ongelijke verdeling van welvaart in Nederland.

  • Zo bezit de rijkste 1% meer dan een kwart van het totale gezamenlijke vermogen van de Nederlandse huishoudens.
  • In de eerste week van dit nieuwe jaar harkten de topbestuurders van Nederlandse multinationals al net zoveel binnen als een werknemer met het minimumloon in een jaar verdient.
  • Bovendien betaalt de rijkste 1% relatief minder belasting dan de rest van Nederland. Dit komt doordat inkomen uit arbeid in Nederland zwaarder wordt belast dan inkomen uit vermogen. Dit betekent voor de rijkste 1% dat zij gemiddeld 20 tot 30% belasting betalen, terwijl de gemiddelde Nederlander uitkomt op circa 40%.

Michiel Servaes: "De belofte dat meer economische groei automatisch leidt tot meer welzijn en welvaart voor iedereen is al lang verbroken. Vooral grote bedrijven en de superrijken profiteren. Niet voor niets was 'graaiflatie' het woord van het afgelopen jaar. De harde cijfers uit ons rapport leggen dit nu bloot."

"Politici die pleiten voor meer bestaanszekerheid moeten beseffen dat dit alleen kan door een eerlijkere verdeling van welvaart. Zonder ingrijpen zal de scheefgroei alleen maar schever worden. 7 op de 10 Nederlanders vindt dat de superrijken in Nederland meer belasting moeten betalen. Zodat we kunnen investeren in de kansen van anderen en zo de ongelijkheid in ons land aanpakken. Ik hoop dat de nieuwe Tweede Kamer naar hun wensen luistert en snel in beweging komt”, aldus Servaes.

Oxfam Novib roept de nieuwe Tweede Kamer concreet op "voer een permanente vermogensbelasting in voor de superrijken". Specifiek roepen we op tot:

  • Een vermogensbelasting van 2% op het vermogen van de top 1% rijksten, vanaf 2,3 miljoen euro.
  • Een vermogensbelasting van 3% op een vermogen van boven de 50 miljoen euro
  • Een vermogensbelasting van 5% op een vermogen van boven de 1 miljard euro
  • Belast inkomen uit vermogen gelijk aan inkomsten uit arbeid. Gebruik de belastinginkomsten om ongelijkheid tegen te gaan en bestaanszekerheid te versterken. Dit kan door de koopkracht te vergroten van mensen die hun inkomen per saldo achteruit hebben zien gaan en direct te investeren in toegankelijke, kwalitatief goede en betaalbare publieke voorzieningen.
  • Beperk de macht en invloed van bedrijven op de Nederlandse samenleving. Draai de privatiseringen van essentiële publieke taken en voorzieningen, zoals in de zorg en huisvesting, terug.
  • Ondersteun bedrijven waarin niet korte termijn winstbejag en de belangen van aandeelhouders centraal staan maar het publieke belang. Zo kunnen gemeenten via lokale aanbesteding de ontwikkeling van dit soort bedrijven aanjagen. Stimuleer nieuwe bedrijfsmodellen waarin werknemers meer zeggenschap hebben over de koers van het bedrijf en maak internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) de wettelijke norm.

Wo Long krijgt complete edition op alle platforms

De souls-like actie RPG Wo Long: Fallen Dynasty krijgt een complete editie waar alle tot op heden verschenen DLC bij is inbegrepen. Vanaf 7 februari is de allesomvattende editie op te pikken op alle relevante platforms.

Sinds de release van Wo Long in maart van vorig jaar zijn er al verschillende uitbreidingen verschenen. Zo kwam in juni 2023 Battle of Zhongyuan uit en kregen we enkele weken geleden de uitbreiding Upheaval in Jingxiang voorgeschoteld. De uitbreidingen beloven nieuwe stages, nieuwe divine beasts, nieuwe wapentypes zoals de cestus en de zweep, maar ook nieuwe personages en armor sets. Wo Long: Fallen Dynasty Complete Edition verschijnt op 7 februari voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

FOK! Wat een weer: gladheid en winterse buien

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het hele land is gladheid mogelijk door bevriezing van natte weggedeelten en door winterse buien (hagel of sneeuw). Vooral verder landinwaarts kan zich op meerdere plaatsen een tijdelijk sneeuwdek van enkele centimeters vormen. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. Vanmiddag en ook dinsdagmiddag beperkt de gladheid zich tijdelijk tot sneeuwresten en winterse buien, aangezien de temperaturen dan tijdelijk (ruim) boven het vriespunt liggen.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het wisselend bewolkt en zijn er buien met (natte) sneeuw of hagel. In de kuststrook is ook onweer mogelijk. Plaatselijk is het glad en verder landinwaarts kan zich een tijdelijk sneeuwdekje van enkele centimeters vormen. De wind komt uit het westen en is matig, aan de kust komt de wind uit noordwest en is krachtig, windkracht 6, in het noordelijk kustgebied hard, windkracht 7.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt met buien, vaak met natte sneeuw of hagel en mogelijk ook onweer. Tijdens een zware sneeuw- of hagelbui kan het nog steeds plaatselijk glad zijn. De middagtemperatuur ligt tussen 1°C in het zuiden van Limburg en 5°C aan de kust. De wind komt uit het westen en is matig, aan de kust komt de wind uit noordwest en is krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het wisselend bewolkt met buien met sneeuw en hagel. De sneeuw en hagel blijven landinwaarts liggen en ook door bevriezing van natte weggedeelten kan het glad zijn. De wind komt uit het west tot noordwest en is matig, aan de kust komt de wind uit noordwest en is krachtig, windkracht 6.

Komende nacht zijn er enkele buien met (natte) sneeuw of hagel en plaatselijk is het glad. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt: verder landinwaarts iets eronder en aan de kust iets erboven. De wind komt landinwaarts uit het zuidwesten en is matig. Aan de kust komt de wind uit het noordwesten en is vrij krachtig, eerst nog krachtig, windkracht 6.

Tot morgen!

                   

 Een natte sneeuw weerbeeld in Purmerend, wat vandaag ook zomaar kan. (Foto: Pukeko)
Een natte sneeuw weerbeeld in Purmerend, wat vandaag ook zomaar kan. (Archieffoto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Noorse biatleten domineren in Duitsland, ook Vittozzi pakt overwinning

Voor de liefhebbers van het biatlon trekken we naar Duitsland, want in Ruhpolding stond weer een volle week World Cup-actie op het programma. Men begon de week met de estafettes, gevolgd door de sprints en op zondag stonden de achtervolgingen op het programma, met de uitslag van de sprint als startlijst.

Estafette vrouwen
Het werd een verrassend leuke estafette, waar vooral Frankrijk, Zweden en Duitsland lange tijd dicht bij elkaar zaten, vooral doordat die landen allemaal bijzonder goed op dreef waren op de schietbaan. Bij de laatste schietbeurt viel de beslissing: de Franse slotloopster Julia Simon schoot daar alles in korte tijd raak en ging er vandoor, waardoor zij met Lou Jeanmonnot, rookie Jeanne Richard en Sophie Chauveau de winst pakte. Achter Frankrijk ging plek twee naar Anna Magnusson, Linn Persson, Mona Brorsson en Elvira Öberg namens Zweden, voor het thuisland met Janina Hettich-Walz, Sophia Schneider, Franziska Preuss en Hanna Kebinger, die degene was die bij de eerste twee af moest haken.

Estafette mannen
Met Justus Strelow en Johannes Kühn begon Duitsland erg sterk, maar de Noren Sturla Holm Lægreid en Johannes Dale-Skjevdal zaten er nagenoeg bovenop. De derde Noor, Tarjei Bø, nam vervolgens het heft in handen en sloeg een gat, waarna Vetle Sjåstad Christiansen dat keurig af kon maken. Bij de Duitsers ging het helemaal fout voor Benedikt Doll, die twee keer de strafronde in moest en terugzakte naar plek zes, maar slotloper Philipp Nawrath herstelde vrijwel alle schade en bracht de Duitsers alsnog naar plek twee. De derde plek ging naar Italië met Elia Zeni, Didier Bionaz, Lukas Hofer en Tommaso Giacomel, die als slotloper voorbij de Franse slotloper Quentin Fillon Maillet ging.

Sprint vrouwen
De Noorse Ingrid Landmark Tandrevold vertrok al als derde, maar met tien rake treffers en zeer rap langlaufen was al snel duidelijk dat het voor iedereen een schier onmogelijke opgave zou worden om haar tijd te verbeteren. Dat bleek, niemand kwam zelfs maar echt in de buurt: Tandrevold won met 18,2 seconden voorsprong op de Zweedse Mona Brorsson, die haar tweede podiumplaats ooit mocht vieren. Op acht tienden van een seconde achter Brorsson ging de derde plek naar de Italiaanse Lisa Vittozzi, ook foutloos, voor de eveneens foutloze Française Lou Jeanmonnot (+24,8) en de Zweedse Elvira Öberg (+33,9), die twee missers had geschoten en vooral heel snel was op de ski's.

Sprint mannen
De Noor Tarjei Bø schoot alles raak en noteerde een snelle tijd, maar niet veel later moest hij de hot seat al verlaten: de jonge Italiaan Tommaso Giacomel zette de wedstrijd van zijn leven neer en ging ondanks één misser enkele seconden onder Bø's tijd door. Giacomel's tijd zou uiteindelijk de tweede plek opleveren, want er was er één nog beter: de Noor Vetle Sjåstad Christiansen schoot alles raak en was dusdanig snel dat hij 16,9 seconden onder Giacomel's tijd door kon duiken. Bø behield op 20,1 seconden de derde plek, voor de foutloze Fransman Emilien Jacquelin (+20,9) en de Noor Johannes Dale-Skjevdal en diens twee missers (+23,0).

Achtervolging vrouwen
Sprintwinnares Ingrid Landmark Tandrevold begon prima met tien treffers in de liggende positie, maar bij de eerste staande schietbeurt noteerde ze een misser. Lisa Vittozzi kon zo aansluiten, net als landgenote Juni Arnekleiv, die met louter treffers vanaf plek vijftien op kwam zetten. De drie gingen na een foutloze laatste schietbeurt gezamenlijk de slotronde in, waarbij Arnekleiv af moest haken - zij werd wel keurig derde. Vittozzi was in de sprint vervolgens net even te snel voor Tandrevold en pakte de overwinning, voor het Noorse duo.

Achtervolging mannen
De winnaar van de sprint, Vetle Sjåstad Christiansen, kende aanvankelijk geen enkel probleem: zijn tien schoten in liggende positie gingen allemaal raak en ook na één misser bij de derde schietbeurt had hij een ruime voorsprong. Bij schietbeurt vier ging het echter fout: twee missers, waardoor ineens landgenoten Johannes Dale-Skjevdal, Johannes Thingnes Bø, de Duitser Justus Strelow en Emilien Jacquelin uit Frankrijk de aansluiting vonden. De vijf gingen groepsgewijs de slotronde in, iets wat we in de World Cup maar zelden zien, waarbij Strelow als eerste af moest haken. De Noren voerden het tempo op en daarmee moest ook Jacquelin er af, dus werd het een Noors feestje. Dale-Skjevdal was de rapste en pakte de winst, voor Christiansen en Bø.

BMW-bestuurder negeert volgteken politie, krijgt huisbezoek en de nodige boetes

De verkeerspolitie speurt ook dit jaar weer naar asociale weggebruikers. Ditmaal treffen ze een BMW die zich misdraagt op de weg. Maar als de verkeerspolitie een volgteken geeft, gaat de BMW er als een speer vandoor. Op het moment dat de politie de achtervolging te gevaarlijk vindt worden, besluiten ze naar de woning van de kentekenhouder te gaan. Daar blijkt de zoon des huizes met de BMW van zijn vader op pad te zijn gegaan. 

6 procent vrijgekomen corporatiewoningen in 2021 naar statushouders

In 2021 werd 6 procent van alle vrijgekomen corporatiewoningen toegewezen aan huishoudens met statushouders. Deze huishoudens lieten minder vaak een vrije woning achter dan huishoudens zonder statushouders. Van alle huishoudens die verhuisden naar een corporatiewoning en geen vrije woning achterlieten, was 10 procent een huishouden met statushouders. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

In 2021 kwamen 169 duizend corporatiewoningen vrij waar een ander huishouden in ging wonen. Het gaat hier om corporatiewoningen die niet werden gedeeld door meerdere huishoudens.

Van de vrijgekomen corporatiewoningen werd 3 procent (bijna 5 duizend woningen) toegewezen aan statushouders die ofwel in 2021 een verblijfsvergunning kregen, ofwel met een eerder verkregen verblijfsvergunning aan het begin van dat jaar in een opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woonden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de eerste huisvesting van statushouders. Daarnaast werd 3 procent van de corporatiewoningen toegewezen aan statushouders die al langer dan een jaar een verblijfsvergunning hadden en niet meer in een COA-opvanglocatie woonden.

Statushouders verhuisden vaker met kinderen
Bij huishoudens met statushouders die naar een corporatiewoning verhuisden, ging het vaker om gezinnen met kinderen dan bij huishoudens zonder statushouders (respectievelijk 32 en 7 procent). Huishoudens zonder statushouder die verhuisden naar een corporatiewoning, waren juist vaker eenpersoonshuishoudens, eenoudergezinnen of stellen zonder kinderen.

Van de gezinnen met kinderen die naar een corporatiewoning verhuisden, was 21 procent een gezin met een statushouder. Hierbij kwam meer dan twee derde uit een COA-locatie of had minder dan een jaar geleden een verblijfsstatus gekregen. Van de eenpersoonshuishoudens en eenoudergezinnen die naar een corporatiewoning verhuisden, was minder dan 5 procent (ruim 5 duizend eenpersoonshuishoudens en ruim duizend eenoudergezinnen) een huishouden met een statushouder. Bij stellen zonder kinderen die naar corporatiewoningen verhuisden, was dit 3 procent (700).

Statushouders laten minder vaak vrije woning achter
Bijna een kwart van de huishoudens met statushouders liet bij hun verhuizing naar een corporatiewoning een vrije huur- of koopwoning achter. Huishoudens zonder statushouders deden dat met 55 procent ruim twee keer zo vaak.

Iets meer dan de helft van de huishoudens met statushouders was starter op de woningmarkt (bijna 6 duizend huishoudens), 21 procent verhuisde vanuit een andere woning zonder dat deze beschikbaar kwam (ruim 2 duizend huishoudens). Dat was vaak omdat er nog andere bewoners achterbleven.

Van de gezinnen van statushouders met kinderen liet 31 procent een vrije woning achter, terwijl dat bij gezinnen zonder statushouders 83 procent was. Bij eenpersoonshuishoudens lieten niet-statushouders ongeveer drie keer zo vaak een vrije woning achter als statushouders.

Van alle 80 duizend huishoudens die verhuisden naar een corporatiewoning en geen vrije woning achterlieten, was bijna 10 procent een huishouden met statushouders.

Regionale verschillen
Het aandeel corporatiewoningen dat in 2021 werd toegewezen aan huishoudens met statushouders verschilde per regio. In de regio’s Alkmaar en omgeving, Midden-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen kreeg een relatief hoog aantal vrijgekomen woningen (8 procent) een huishouden met statushouders als nieuwe bewoner. In Delft en Westland (4 procent) en Delfzijl en omgeving (2 procent) was dit het laagst. Voor de huishoudens met statushouders die minder dan een jaar een verblijfsstatus hadden of op 1 januari nog in een opvanglocatie van het COA verbleven, varieerde het aandeel tussen 1 procent (Delfzijl en omgeving) en 5 procent (Midden-Limburg).

Bijna 230 duizend mensen naar corporatiewoning
In 2021 werden de 169 duizend vrijgekomen corporatiewoningen betrokken door ruim 227 duizend mensen. Hiervan waren ruim 20 duizend (9 procent) statushouder. Dat het aandeel statushouders dat verhuisde naar een corporatiewoning op persoonsniveau hoger lag dan op het niveau van huishoudens (6 procent) komt doordat de huishoudens zonder statushouders gemiddeld uit minder mensen bestonden dan de huishoudens met statushouders.

Corporatiewoningen gedeeld met andere huishoudens
In 2021 werden ook 22 duizend corporatiewoningen betrokken door huishoudens die de woning deelden met andere huishoudens. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om woningen waarin meerdere huishoudens een keuken of sanitair delen, zoals bij studentenwoningen. Van de 38 duizend huishoudens die naar deze woningen verhuisden, waren er ruim duizend huishoudens (3 procent) met statushouders.

Hamas: 'het lot van Israëlische gegijzelden is onbekend’

Op 7 oktober ontvoerden Hamas en zijn terroristische aanhangers ongeveer 250 Israëliërs naar de Gazastrook. Volgens Israëlische cijfers bevinden 132 van hen zich nog steeds op Palestijns grondgebied. Hoeveel van hen er nog in leven zijn, is onduidelijk.

Naar eigen zeggen weet Hamas niet wat het lot is van de overgebleven gegijzelden. Het lot van veel gijzelaars is nu "onbekend", zei de woordvoerder van de gewapende vleugel van Hamas, bekend als ‘Abu Obeida’, in een televisietoespraak. "Hoogstwaarschijnlijk" zijn velen van hen recent gedood, "de rest" verkeert voortdurend "in groot gevaar" door Israëlische aanvallen. Het leger en de leiding in Israël zijn hiervoor verantwoordelijk.

Hamas heeft ook een video vrijgegeven waarin te zien is dat drie gijzelaars vanuit Israël naar de Gazastrook zijn ontvoerd. In de video zijn een vrouw en twee mannen te zien. Ze spreken Hebreeuws en roepen de Israëlische regering op om aan hun vrijlating te werken. Het is onduidelijk wanneer de video is opgenomen en waar de gijzelaars zijn. Het eindigt met een tekstregel waarin wordt aangekondigd dat informatie over het lot van deze gijzelaars vandaag volgt.

Op 7 oktober lanceerde Hamas een brute aanval op Israël, waarbij 1.140 mensen om het leven kwamen en ongeveer 250 mensen naar de Gazastrook werden ontvoerd. Volgens Israëlische informatie bevinden 132 van hen zich nog steeds in de Gazastrook, hoewel wordt aangenomen dat 25 van hen dood zijn.

Als reactie op de brute Hamas-aanval verklaarde Israël de oorlog aan de islamistische Palestijnse organisatie en lanceerde een grootschalige militaire operatie in de Gazastrook. Volgens het Hamas-ministerie van Volksgezondheid, dat niet onafhankelijk kan worden geverifieerd, zijn daar sindsdien bijna 24.000 mensen vermoord door het Israëlische leger. 

Hamas zegt nog veel meer aanvallen op Israël te zullen uitvoeren
De woordvoerder, wiens echte naam en identiteit onbekend zijn, zei ook dat Hamas-bondgenoten van de 'As van het Verzet' hadden aangekondigd dat zij hun aanvallen op Israël zouden uitbreiden. Naast Hamas omvat de "As van het Verzet' ook de Houthi-rebellen in Jemen en de Libanese Hezbollah-militie.

Voorverkiezingen van start in Iowa, klimaatactivisten verstoren Trump bijeenkomst

Klimaatactivisten verstoorden een campagnebijeenkomst voor voormalig president Donald Trump in Indianola, Iowa. De demonstranten scandeerden ‘Trump, klimaatcrimineel’ en een jonge vrouw hield een spandoek omhoog met dezelfde woorden. De Trump-aanhangers in de zaal reageerden met luide kreten van 'Trump, Trump' en 'USA, USA', terwijl bewakers de activisten afvoerden. 

Vandaag, 15 januari, beginnen in Iowa de Republikeinse presidentsverkiezingen. Volgens peilingen is Trump de duidelijke favoriet voor de nominatie om in november de zittende Joe Biden uit te dagen bij de presidentsverkiezingen. Zijn sterkste rivalen binnen de partij zijn de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, en de gouverneur van Florida, Ron DeSantis.

Terwijl klimaatactivisten uit de zaal werden weggeleid, zei Trump tegen een activiste dat ze "jong en onvolwassen" was. "Ze vechten tegen olie", zei Trump. “Ze zeggen eigenlijk: laten we ons land op slot gooien.” Trump heeft lange tijd twijfels gezaaid over de wetenschappelijke consensus met betrekking tot de klimaatverandering. Een van zijn eerste officiële daden als president was de terugtrekking van de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs van 2015. Als hij wordt herkozen, wil hij de productie van fossiele brandstoffen een impuls geven.

Massale sneeuwval in Iowa
Kort voor de voorverkiezingen werd Iowa getroffen door een hevige winterstorm met enorme sneeuwval, harde wind en temperaturen onder nul. De Republikeinse presidentskandidaten moesten hierdoor een aantal optredens afzeggen. Voor vandaag worden temperaturen voorspeld die aanvoelen als temperaturen onder de min 30 graden. "Kleed je morgen warm aan", zei Trump tegen zijn aanhangers in Indianola. "Houd het weerbericht in de gaten, maar ga stemmen om Amerika te redden."

De Republikeinen stemmen bij de voorverkiezingen in de landbouwstaat in het middenwesten van de VS in de traditionele vorm van de caucus, waarbij partijleden bijeenkomen in scholen, kerken, sporthallen of huiskamers. De Democraten van president Biden stemmen voor het eerst in Iowa in een e-mailproces dat enkele weken duurt. In hun geval wordt Biden praktisch bevestigd als presidentskandidaat; hij heeft geen serieuze concurrenten.

Random Pics van de Dag #1159

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.