Odermatt wint weergaloze afdalingsklassieker op Lauberhorn, Goggia wint in Altenmarkt

In de World Cup alpineskiën was het zaterdag een van de topdagen van het jaar: de afdalingsklassieker op de Lauberhorn in het Zwitserse Wengen stond op het programma, de langste afdaling van het hele World Cup-circus. De vrouwen kwamen in actie in Oostenrijk en wel in Altenmarkt-Zauchensee, waar zondag nog een super-G volgt.

Afdaling mannen, Wengen
De Franse veteraan Adrien Theaux opende de wedstrijd in een zonovergoten Wengen en zijn tijd leek gelijk meer dan uitstekend. Als achtste kwam Marco Odermatt naar beneden, nog altijd met Theaux bovenaan de tijdenlijst, en de Zwitser maakte nog meer indruk dan hij normaal al doet: beruchte punten als de sprong bij de Hundschopf en de uiterst technische Kernen-S leken voor hem nauwelijks te bestaan en met één van de beste runs in de afgelopen jaren knalde hij maar liefst 2,55 seconden onder Theaux's tijd door.

Gelijk na Odermatt kwam de in bloedvorm verkerende Fransman Cyprien Sarrazin naar beneden en die bleef met een eveneens zeer indrukwekkende run nog goed in de buurt, hij werd op 0,59 seconden tweede. Achter hen was echter pas duidelijk dat Odermatt en Sarrazin zich in een totaal andere competitie leken te bevinden: plek drie was voor de Italiaanse veteraan Dominik Paris op 1,92 seconden, een wereld van verschil op de afdaling. Adrian Smiseth Sejersted uit Noorwegen werd op 2,20 seconden vierde, voor de Oostenrijker Vincent Kriechmayr (+2,49) en Theaux.

De wedstrijd lag lange tijd stil na een zware val van de Noor Aleksander Aamodt Kilde in de Ziel-S bij de finish. Hij gleed daar weg en ging hard de netten in, naar verluidt liep hij daarbij een open beenbreuk op.

Afdaling vrouwen, Altenmarkt-Zauchensee
De Italiaanse Nicol Delago mocht als eerste naar beneden en zette een scherpe tijd neer, die enige tijd de snelste bleef. Landgenote Sofia Goggia bracht daar verandering in en kwam 0,34 seconden sneller aan de finish, wat op haar beurt dan weer een tijdje in de hot seat opleverde.

Thuisfavoriete Mirjam Puchner benaderde Goggia tot op 0,34 seconden en deelde de tweede plek dus met Delago, maar beiden zouden nog één plekje zakken: met Stephanie Venier kwam een andere Oostenrijker er tussendoor, zij kwam 0,10 seconden tekort om Goggia te kloppen en werd tweede.