FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 januari 2024

Odermatt wint weergaloze afdalingsklassieker op Lauberhorn, Goggia wint in Altenmarkt

In de World Cup alpineskiën was het zaterdag een van de topdagen van het jaar: de afdalingsklassieker op de Lauberhorn in het Zwitserse Wengen stond op het programma, de langste afdaling van het hele World Cup-circus. De vrouwen kwamen in actie in Oostenrijk en wel in Altenmarkt-Zauchensee, waar zondag nog een super-G volgt.

Afdaling mannen, Wengen
De Franse veteraan Adrien Theaux opende de wedstrijd in een zonovergoten Wengen en zijn tijd leek gelijk meer dan uitstekend. Als achtste kwam Marco Odermatt naar beneden, nog altijd met Theaux bovenaan de tijdenlijst, en de Zwitser maakte nog meer indruk dan hij normaal al doet: beruchte punten als de sprong bij de Hundschopf en de uiterst technische Kernen-S leken voor hem nauwelijks te bestaan en met één van de beste runs in de afgelopen jaren knalde hij maar liefst 2,55 seconden onder Theaux's tijd door.

Gelijk na Odermatt kwam de in bloedvorm verkerende Fransman Cyprien Sarrazin naar beneden en die bleef met een eveneens zeer indrukwekkende run nog goed in de buurt, hij werd op 0,59 seconden tweede. Achter hen was echter pas duidelijk dat Odermatt en Sarrazin zich in een totaal andere competitie leken te bevinden: plek drie was voor de Italiaanse veteraan Dominik Paris op 1,92 seconden, een wereld van verschil op de afdaling. Adrian Smiseth Sejersted uit Noorwegen werd op 2,20 seconden vierde, voor de Oostenrijker Vincent Kriechmayr (+2,49) en Theaux.

De wedstrijd lag lange tijd stil na een zware val van de Noor Aleksander Aamodt Kilde in de Ziel-S bij de finish. Hij gleed daar weg en ging hard de netten in, naar verluidt liep hij daarbij een open beenbreuk op.

Afdaling vrouwen, Altenmarkt-Zauchensee
De Italiaanse Nicol Delago mocht als eerste naar beneden en zette een scherpe tijd neer, die enige tijd de snelste bleef. Landgenote Sofia Goggia bracht daar verandering in en kwam 0,34 seconden sneller aan de finish, wat op haar beurt dan weer een tijdje in de hot seat opleverde.

Thuisfavoriete Mirjam Puchner benaderde Goggia tot op 0,34 seconden en deelde de tweede plek dus met Delago, maar beiden zouden nog één plekje zakken: met Stephanie Venier kwam een andere Oostenrijker er tussendoor, zij kwam 0,10 seconden tekort om Goggia te kloppen en werd tweede.

Uitslag PSV - Excelsior

PSV heeft hun eigen eredivisierecord geëvenaard. Thuis tegen Excelsior won de ploeg van Peter Bosz met 3-1 van Excelsior door drie doelpunten van Luuk de Jong en heeft net zoals in 1987/1988 de eerste zeventien competitiewedstrijden gewonnen.

PSV maakte snel duidelijk aan Excelsior dat er weinig te halen viel voor de Rotterdamse club. Na een goed kwartier stond de Eindhovense club al met 2-0 voor, dankzij twee goals van Luuk de Jong. Dat was ook de stand bij rust en in de tweede helft maakte de aanvoerder van PSV ook nog eens zijn derde doelpunt van de avond.

Na de 3-0 nam PSV wat gas terug en in het slot van de wedstrijd toen de zege al lang binnen was maakte Excelsior een eretreffer via Derensili Sanches Fernandes.

Uitslag PEC Zwolle - sc Heerenveen

PEC Zwolle en sc Heerenveen hebben hun eerste competitiewedstrijd in 2024 gelijkspeeld. In Zwolle werd het 2-2 tussen de beide ploegen.

Na acht minuten kwam Heerenveen in Zwolle op voorsprong dankzij een benutte strafschop van Anas Tahiri en dat zou ook de ruststand zijn. In de tweede helft kwam PEC Zwolle na twintig minuten in de tweede helft langszij. Andries Noppert werd door zijn eigen verdediger aangespeeld, maar de bal stuitte net wat op, waardoor de Heerenveen-doelman de bal inleverde bij Younes Namli, die de gelijkmaker binnenschoot.

Snel na de gelijkmaker maakte Lennart Thy de 2-1 dankzij een rake kopbal en leek de thuisploeg er met de zege ervandoor te gaan. Uiteindelijk hield Heerenveen toch nog een puntje over aan het duel tegen Zwolle dankzij een doelpunt van Ché Nunnely in de extra tijd.

Handballers boeken simpele zege op Bosnië op EK

De Nederlandse handballers zijn prima bezig op het Europees kampioenschap. In het Duitse Mannheim begon de ploeg donderdag al met een 34-29 overwinning op Georgië, zaterdag volgde wedstrijd twee tegen Bosnië & Herzegovina.

De ploeg van bondscoach Staffan Olsson was ruimschoots favoriet en dat was al vanaf het begin duidelijk. Nederland liep snel weg naar een 17-7 voorsprong bij rust en bouwde dat gestaag uit naar een 36-20 overwinning, met onder meer negen goals van Rutger ten Velde.

Zweden, dat donderdag met 29-20 van de Bosniërs won, boekte een 42-26 zege op Georgië. Maandagavond speelt Nederland tegen Zweden voor de groepswinst, maar beide landen zijn zoals verwacht al zeker van een plekje in de volgende groepsfase.

Waterpolosters Europees kampioen na thriller tegen Spanje

De Nederlandse waterpolosters zijn na wereldkampioen nu ook Europees kampioen. In de finale tegen Spanje won Oranje met 8-7 (1-2, 4-1, 1-2, 2-2) na een laat doelpunt van Bente Rogge.

De finale tegen Spanje was een herhaling van de finale op het WK. Toen won Nederland na strafworpen en ook dit keer werd het een spannende finale tussen de beide landen. De Spaanse waterpolosters begonnen sterk aan de wedstrijd en namen een 0-2 voorsprong. Nederland kwam in het eerste kwart nog wel terug tot 1-2 na een rake strafworp van Simone van de Kraats.

In het tweede kwart ging Nederland beter en zou dankzij Kitty-Lynn Joustra op voorsprong komen na twee snelle doelpunten achter elkaar. Spanje kwam terug tot 3-3, waarna de Nederlandse waterpolosters uitliepen naar een 5-3 voorsprong dankzij goals van Sabrina van der Sloot en Vivian Sevenich.

Waar Oranje in het tweede kwart duidelijk de overhand had ging Spanje vanaf het derde kwart vooral aanvallend beter spelen. Spanje kwam in het derde kwart terug tot 6-5 en vrij snel in het laatste kwart maakte Spanje gelijk. Nederland kwam weer op voorsprong dankzij aanvoerder Van der Sloot, en daarna maakten de Spaanse waterpolosters opnieuw gelijk.

Met nog dertig seconden in het laatste kwart hadden de Nederlandse waterpolosters een vrouw meer in het bad en daar profiteerde Oranje optimaal van doordat Bente Rogge met nog zes seconden te gaan raak schoot.

Baansprinter Lavreysen met overmacht naar EK-goud, Hoogland grijpt naast brons

In het Apeldoornse Omnisport is zaterdagavond de voorlaatste dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen afgesloten. Op vijf onderdelen werd gestreden om de medailles en dat leverde één - bepaald niet verrassende - Nederlandse medaille op.

500m tijdrit vrouwen
De Britse Katy Marchant was de snelste in de kwalificatie en dat herhaalde ze in de finale: met 33,319 seconden was ze nét iets sneller dan de Française Taky Marie Divine Kouamé en haar 33,356 seconden - opvallend was dat Marchant de snelste openingsronde van iedereen had, terwijl Kouamé de snelste slotronde noteerde. Brons ging in 33,444 seconden naar de Duitse Pauline Grabosch, Kyra Lamberink en Kimberly Kalee grepen in de kwalificatie met een negende en elfde plek naast de finale.

Puntenkoers vrouwen
De Belgische Lotte Kopecky zat er de hele koers goed bij, hoewel Anita Stenberg uit Noorwegen enige tijd de leiding had. In de slotfase kwam Kopecky er echter overheen en dat was genoeg om de titel te pakken. Stenberg ging met het zilver naar huis, voor de Tsjechische Jarmila Machacova, die dankzij het winnen van de laatste sprint nog naar het brons reed - Marit Raaijmakers moest het doen met de zesde plek.

Afvalkoers vrouwen
Enkele minuten na de puntenkoers begon de afvalkoers met wederom Kopecky aan de start, en de Belgische was met afstand de beste: ze klopte de Duitse Lea Lin Teutenberg in de eindsprint en pakte binnen drie kwartier twee Europese titels, wat haar een welverdiende staande ovatie opleverde. De Britse Jessica Roberts pakte het brons, Babette van der Wolf werd tiende.

Individuele sprint mannen
In de finale nam wereldkampioen Harrie Lavreysen het op tegen Mateusz Rudyk en de Pool had, zoals ook wel te verwachten viel, eigenlijk geen kans: Lavreysen won met twee indrukwekkende sprints de titel. Jeffrey Hoogland ging er in de halve finales uit tegen Lavreysen en verloor ook de strijd om het brons: Mikhail Yakovlev uit Israël was hem in twee heats de baas, hoewel Hoogland er in heat twee nog bíjna voorbij ging.

Omnium mannen
De Belg Fabio van den Bossche ging als leider de afsluitende puntenkoers in, na winst op de tempokoers en afvalkoers. Yanne Dorenbos had de scratch gewonnen en de Nederlander begon als tweede aan de puntenkoers, maar zakte ondanks een paar dappere pogingen het podium af: vierde. Van den Bossche moest het doen met brons, want de Brit Ethan Hayter ging hem met een paar goede sprints voorbij naar het goud, net voor Niklas Larsen uit Denemarken.

Uitslag FC Twente - AZ

FC Twente heeft zaterdag een belangrijke zege op AZ geboekt in de strijd om de derde plaats. Twente keek vroeg tegen een achterstand, maar door twee doelpunten van Manfred Ugalde won het in eigen huis met 2-1 van AZ.

AZ kende een uitstekende start in Enschede. Na vier minuten opende Jens Odgaard de score na een pass van Mayckel Lahdo. AZ kreeg via eredivisie-topscoorder Vangelis Pavlidis een kans, alleen kon de Griekse spits die niet afmaken. Vlak voor rust kwam FC Twente verdiend langszij dankzij Manfred Ugalde. De spits kopte raak uit een goede voorzet van Manfred Ugalde.

In de tweede helft kregen beide ploegen kansen. De grootste kans was voor Myron van Brederode na balverlies van Twente-doelman Lars Unnerstall, maar de jonge aanvaller kon die niet afmaken. Twintig minuten voor tijd wist Ugalde wel te profiteren na balverlies bij AZ en zette FC Twente op voorsprong. De thuisploeg hield in de resterende tijd die voorsprong vast en pakte de drie punten en door de zege staat FC Twente stevig op de derde plaats, die recht geeft op de voorrondes in de Champions League.

Random Pics van de Dag #1158

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Goud en zilver op EK voor shorttracksters Velzeboer en Poutsma, ook medailles Emons en De Laat

In het Poolse Gdansk zijn zaterdag de eerste medailles vergeven op het Europees kampioenschap shorttrack. Op de eerste finaledag stonden de 1500 meters en de 500 meters op het programma, naast de halve finales op de aflossingen.

1500m vrouwen
Xandra Velzeboer en Diede van Oorschot stonden namens Nederland in de A-finale, waarin Velzeboer en de Belgische favoriete Hanne Desmet in de slotfase naar voren kwamen. Dat ging echter fout: met anderhalve ronde te gaan schoof Desmet vanaf de leiding onderuit, gelijk gevolgd door Velzeboer. Van Oorschot leek zo nog op weg naar brons, maar ging ook onderuit en werd vijfde, nog voor Velzeboer. Het werd zo ineens een 1-2'tje voor twee Italiaanse dames die hun verbazing en geluk niet op konden: goud voor Elisa Confortola, voor Gloria Ioriatti, met brons voor de Hongaarse Rebeka Sziliczei-Nemet. Yara van Kerkhof moest het doen met een vierde plek in de B-finale.

1500m mannen
Met Itzhak de Laat, Jens van 't Wout en Friso Emons stonden alle Nederlanders in de A-finale, waarbij Van 't Wout na een aanvaring met de Belg Stijn Desmet wat terugzakte - hij werd teleurstellend vijfde. Emons zat er goed bij en deed in de slotronde zelfs een aanval voor het goud, maar de Italiaan Pietro Sighel kwam er nét voorbij en pakte de titel. Emons ging er met het zilver vandoor, De Laat bleef de Let Roberts Kruzbergs in een zinderende finish nog nét voor en pakte het brons.

500m vrouwen
Selma Poutsma kende in de A-finale weer eens een geweldige start, Xandra Velzeboer sloot aan op plek twee. De twee vriendinnen streden om het goud en in de slotronde knalde Velzeboer er onderdoor: goud voor Velzeboer, zilver voor Poutsma en de Belgische Hanne Desmet pakte het brons. Yara van Kerkhof stond opnieuw in de B-finale en pakte daarin de winst.

500m mannen
Kay Huisman ging er in de kwartfinales uit, Itzhak de Laat moest het doen met plek twee in de B-finale, maar Teun Boer stond in de grote finale. Hij was ijzersterk weg, maar in de slotfase kwam Pietro Sighel nog wel langszij. De Italiaan pakte het goud, Boer won een fraaie zilveren medaille en brons was voor de Belg Stijn Desmet.

Amsterdamse scholieren doelwit van intimiderende Tikkie-rovers

In Amsterdam is een alarmerende toename van straatroven onder jongeren waargenomen. Scholieren worden door straatrovers gedwongen om via Tikkie geld over te maken, een methode die zowel gewiekst als intimiderend is. Deze dieven, vaak rijdend op scooters of fatbikes, dwingen hun slachtoffers om kleding en telefoons te tonen en controleren dan het banksaldo. Vervolgens wordt een QR-code van een zogenaamde 'geldezel' gebruikt om het geld over te maken.

De politie heeft al vijf verdachten gearresteerd in verband met deze nieuwe vorm van straatroof, die doet denken aan eerdere incidenten in Haarlem. Misdaadjournalist Mick van Wely legt uit dat criminelen zich steeds meer richten op digitale diefstal, gezien het afnemende gebruik van contant geld. Hij suggereert preventieve maatregelen zoals het tijdelijk overzetten van geld naar een andere rekening of het verwijderen van bankapps van telefoons.

De politie adviseert waakzaamheid en raadt aan om geen luxe spullen te tonen en elkaar in de gaten te houden. In geval van een beroving is het cruciaal om direct het alarmnummer te bellen. Deze nieuwe trend in straatroof, gekenmerkt door dreiging en intimidatie, baart grote zorgen en vereist een snelle en doeltreffende reactie.

 

Omwonenden Albergen in actie tegen komst asielzoekers

In het rustige Overijsselse dorp Albergen is opschudding ontstaan na het besluit van de gemeente Tubbergen om een hotel om te vormen tot een asielzoekerscentrum (azc). Ondanks de recente goedkeuring voor een omgevingsvergunning voor vijf jaar, waardoor maximaal 150 asielzoekers gehuisvest kunnen worden, klinkt er luid protest vanuit de lokale gemeenschap. Hennie de Haan, die de buurt vertegenwoordigt, benadrukt dat er nauwkeurig naar de vergunning gekeken zal worden om mogelijke bezwaarpunten te vinden. Het dorp heeft al eerder zijn ongenoegen geuit over de plannen.

Een opvallend aspect is dat het nog lege asielhotel recentelijk is beschoten, vermoedelijk met een luchtbuks, wat resulteerde in schade aan het pand. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bevestigd dat er aangifte is gedaan van de incidenten. Deze acties, die door De Haan worden afgekeurd, onderstrepen de gespannen sfeer in het dorp.

De situatie in Albergen roept vragen op over de integratie van asielzoekers en de houding van lokale gemeenschappen tegenover asielopvang. De Haan benadrukt dat statushouders die een toekomst in Nederland willen opbouwen welkom zijn, maar de zorgen over mogelijke overlast blijven bestaan.

Asielhotel Albergen (Foto: Google)
Asielhotel Albergen (Foto: Google)

Desi Bouterse spoorloos: mogelijk in Venezuela

De situatie rondom oud-president Desi Bouterse, die momenteel spoorloos is, heeft voor heel wat opschudding gezorgd. Bouterse, veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982, kwam niet opdagen bij de gevangenis om zijn straf te beginnen. Er heerst grote onduidelijkheid over zijn verblijfplaats. Volgens de Surinaamse krant Times of Suriname is Bouterse mogelijk naar Venezuela gevlucht, nadat hij eerst naar Brazilië was gereisd. Het Openbaar Ministerie is nu actief op zoek naar Bouterse en zijn voormalige lijfwacht.

De geruchtenmolen draait op volle toeren. Sommige partijgenoten beweren dat Bouterse nog in Suriname is, terwijl anderen zijn afwezigheid bevestigen. Bij zijn woning verzamelden aanhangers om steun te betuigen aan zijn familie. Bouterse's advocaat, Irvin Kanhai, was bij de Santo Boma gevangenis, waar drie andere veroordeelden voor de Decembermoorden hun straf begonnen. Hij gaf aan met Bouterse te zullen spreken, benadrukkend dat Bouterse altijd respect heeft getoond voor de wet en het recht.

Deze zaak werpt een donkere schaduw over de Decembermoorden, waarin vijftien tegenstanders van Bouterses regime zonder proces werden geëxecuteerd. Deze tragische gebeurtenis blijft een pijnlijk hoofdstuk in de Surinaamse geschiedenis.

Smite 2 Aangekondigd

De bekende third person MOBA (Multiplayer online battle arena) Smite krijgt een tweede deel. Dit is door Hi-Rez Studios aangekondigd tijdens het wereldkampioenschap Smite.

In Smite nemen tien spelers in teams van vijf tegen vijf het tegen elkaar op. Iedereen kiest een personage om te besturen. In Smite zijn de speelbare personages allemaal goden met allemaal hun eigen krachten. In tegenstelling tot de meeste andere MOBA-games is Smite een third person game en daardoor dus prima met een controller op consoles te spelen.

De eerste Smite kwam in 2014 uit en draait op de Unreal 3 engine. Smite 2 wordt gebouwd op de Unreal 5 engine. Er wordt dus een flinke upgrade gedaan aan de graphics, effecten en animaties van het spel. Er zijn nieuwe speelbare goden aangekondigd en ook zullen er nieuwe vaardigheden worden toegevoegd aan verschillende personages die al in Smite speelbaar waren. Verder is er een volledig nieuw matchmaking systeem en nieuwe gebruikersinterface gecreëerd. De eerste Alpha playtest voor Smite 2 staat gepland in de lente van 2024. Smite 2 zal er niet voor zorgen dat de originele Smite verdwijnt, deze blijft beschikbaar als op zichzelf staand spel.

Golden Sun en Golden Sun: The Lost Age komen naar Nintendo Switch Online

De twee iconische Gameboy Advance rpg`s Golden Sun en Golden Sun: The Lost Age komen uit op Nintendo Switch Online. Dit is zojuist bekendgemaakt door Nintendo. Iedereen met Nintendo Switch Online + expansion pack kan de twee games vanaf 16 januari spelen.

Golden Sun cover art

In Golden Sun speel je als de vier jonge helden Isaac, Garet, Ivan en Mia. Zij moeten zien te voorkomen dat de oude kracht van Alchemie opnieuw op hun wereld wordt losgelaten. Je zult in het spel vele puzzels en uitdagingen moeten overwinnen en onderweg zul je veel vijanden moeten verslaan. Train je magie met de hulp van Djinns. Dit zijn kleine mysterieuze wezens die de helden onderweg helpen met het ontwikkelen van hun spreuken en vaardigheden.

In Golden Sun: The Lost Age speel je als Felix, een jonge magie gebruiker die in het eerste deel de vijand van de helden was. Felix wil bewijzen dat Alchemie geen allesvernietigende kracht is, maar juist een kracht die mensen kunnen gebruiken om de wereld te verbeteren. Felix wordt vergezeld door Jenna (het zusje van Felix) en Sheba, twee andere jonge magie gebruikers en Kraden een geleerde die gespecialiseerd is in het zoeken naar de geheimen van de Alchemie.

Golden Sun fight

Beide Golden Sun titels hebben een diep meeslepend verhaal en zijn beide ontzettend goede rpg`s. Je zult ze als je ze niet al gespeeld hebt, nooit meer vergeten.

World Cup-zege skeletonster Bos op historische baan van St Moritz

De World Cup skeleton is vrijdag in actie gekomen in St Moritz. Op het heilige ijs in Zwitserland, waar de enige elk jaar opnieuw opgebouwde baan ter wereld ligt én waar de sport ooit begon, raasden de vrouwen en mannen naar beneden van St Moritz naar het dorpje Celerina.

Vrouwen
Kimberley Bos was in de eerste run de snelste, pas aan het einde kwam iemand echt bij haar in de buurt: de Amerikaanse veterane Katie Uhlaender zette een toprun neer en volgde Bos op 0,04 seconden. De Italiaanse Valentina Margaglio stond op 0,15 seconden, de rest van het veld werd aangevoerd door de Chinese Dan Zhao en Susanne Kreher uit Duitsland (beiden +0,28), de Duitse Jacqueline Pfeifer (+0,29), de Amerikaanse Mystique Ro (+0,30) en veteranen Janine Flock uit Oostenrijk (+0,38) en Tina Hermann uit Duitsland (+0,47).

Hermann verdedigde in run twee in elk geval haar positie ruimschoots, Flock kwam 0,07 seconden tekort en Ro kwam 0,19 seconden achter Hermann terecht. Pfeifer was 0,02 seconden te langzaam om Hermann voor te blijven, maar Kreher dook er met 0,04 seconden onderdoor. Zhao leverde 0,26 seconden en daarmee vijf plekken in, maar Margaglio liet zien hoe het echt moest: 0,40 seconden sneller en zeker van het podium. Uhlaender gaf 0,11 seconden toe en was zo óók zeker van het podium, met alleen Bos nog te gaan. Op de Nederlandse en haar Bromley-slee stond geen enkele maat: met 0,73 seconden vloog ze naar een prachtige overwinning.

Mannen
In run één stond er geen maat op Amedeo Bagnis: de Italiaan was met afstand de snelste en zette de Duitser Christopher Grotheer al op 0,56 seconden. Met Jung Seung-gi (+0,67) en Kim Ji-soo (+0,75) volgden twee Zuid-Koreanen, gevolgd door de Britten Matt Weston (+0,76) en Craig Thompson (+0,84).

Thompson maakte in run twee een grote fout en viel flink terug, maar wereldkampioen Weston pakte wel de leiding over. Na een forse fout was Kim de snelheid kwijt, hij leverde vier plekken in, waarna Jung met 0,09 seconden de leiding pakte. Een geweldig onderste deel bracht Grotheer met 0,37 seconden naar plek één, met alleen Bagnis nog te gaan. De Italiaan hield overtuigend stand en met 0,52 seconden pakte hij niet alleen zijn eerste World Cup-zege ooit, maar ook de eerste World Cup-zege ooit voor een Italiaanse man. Grotheer werd tweede, Jung completeerde het podium.

Teamwedstrijd
Met één man en één vrouw per team - en niemand minder dan Kimberley Bos als co-commentator - was Italië toch wel de topfavoriet: Margaglio en Bagnis maakten dat volledig waar, ze noteerden de snelste tijd van respectievelijk alle vrouwen en mannen in de wedstrijd. Het Duitse duo Susanne Kreher/Felix Keisinger werd op 0,89 seconden tweede, plek drie was voor hun landgenoten Jacqueline Pfeifer en Felix Seibel (+1,66). Ondanks een straftijd van 0,65 seconden wegens een valse start bleven ze het tweede Italiaanse duo, Alessandra Fumagalli en Mattia Gaspari, zo nog twee honderdsten voor.

FOK! Wat een weer: motregen en dooi

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en valt er af en toe lichte motregen. In Zuid-Limburg kan het plaatselijk nog glad zijn. De wind komt uit een westelijke richting en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag blijft het bewolkt met plaatselijk regen of motregen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het zuidoosten tot 7°C in het noordwesten. De wind komt uit een westelijke richting en is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond valt er nog steeds wat regen of motregen. De wind komt uit een westelijke richting en is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig, windkracht 6.

Komende nacht zijn er enkele buien. De minimumtemperatuur ligt tussen 1°C in Zuid-Limburg tot 5°C vlak aan zee. De wind komt uit het westen, in het zuiden uit het zuidwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied eerst af en toe krachtig, windkracht 6.

Tot morgen!

                   

 Regenbui in Zaandam (Foto: Charged)
Regenbui in Zaandam (Archieffoto: Charged) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Israël voor hooggerechtshof: 'De hypocrisie van Zuid-Afrika kent geen grenzen'

Vanuit Israëls perspectief zijn de aanvallen op de Houthi’s het noodzakelijke antwoord op de aanvallen vanuit Jemen van de afgelopen weken en maanden – op het scheepvaartverkeer in de Rode Zee en ook rechtstreeks tegen Israël.

De Houthi's hadden verschillende keren raketten afgevuurd op Eilat in het zuiden van Israël, die allemaal werden uitgeschakeld door luchtverdediging. Israël had gedreigd actie te ondernemen tegen de Houthi’s zelf. Nu hebben de bondgenoten, de VS en Groot-Brittannië, dit overgenomen. Van Israël wordt niet verwacht dat het rechtstreeks deelneemt aan de operaties tegen de Houthi's, omdat dit het risico met zich meebrengt dat het conflict zich verder verspreidt.

Netanyahu wijst beschuldigingen van genocide van de hand
Een groot blok aan het been voor Israël is de procedure bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Donderdag, nadat de Zuid-Afrikaanse zijde als aanklager had gesproken en Israël ervan beschuldigde genocidale bedoelingen in de Gazastrook na te streven, maakte de Israëlische premier Netanyahu vrijdag duidelijk dat zijn land zichzelf ten onrechte beschuldigd ziet.

"Wat een omgekeerde wereld", klaagde hij in een videoboodschap. "Ons leger, het meest morele ter wereld, dat er alles aan doet om degenen die er niet bij betrokken zijn geen kwaad te doen, wordt beschuldigd – door de vertegenwoordigers van de monsters van de genocide. De hypocrisie van Zuid-Afrika kent geen grenzen.”

Israël claimt zelfverdediging
Israël beschuldigt Zuid-Afrika ervan zichzelf met de aanklacht in Den Haag tot instrument van Hamas te maken. De Israëlische lijn bij het Internationale Gerechtshof is het claimen van zelfverdediging. De voormalige Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit sprak de beschuldigingen tegen in een interview met de Israëlische omroep Channel 12.

"Als Israël genocide wilde plegen en zoveel mogelijk Palestijnen wilde doden, waarom handelde het dan zoals het nu deed? Om zoveel mogelijk Palestijnen uit de noordelijke Gazastrook te verwijderen en hen zo te beschermen?" Dat past niet bij de misdaad van genocide, zei Mandelblit.Aan Palestijnse zijde bestaat er brede steun voor de acties van Zuid-Afrika.

Mohammed Shtayyeh, premier van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, sprak in een interview met persbureau Reuters vol lof over Zuid-Afrika. "We zeggen dank aan onze kameraden uit Zuid-Afrika. Israël moet nu gehoor geven aan de beschuldiging van het plegen van genocide tegen ons volk in Gaza."

Gevechten in de centrale en zuidelijke Gazastrook
Er wordt hevig gevochten in de Gazastrook. Het Israëlische leger zei dat zijn troepen de afgelopen 24 uur tientallen Hamas-strijders hadden gedood tijdens gevechten in het centrum van de Gazastrook en in Khan Yunis in het zuiden. Het leger breidt daar momenteel zijn operaties uit – met onder meer als doel het opsporen van Hamas-leiders die zich vermoedelijk in tunnels bevinden.

Regeling om gijzelaars van medicijnen te kunnen voorzien
Ondertussen heeft Israël medische voorraden veiliggesteld voor de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden. Zoals het kantoor van premier Netanyahu heeft aangekondigd, is hiervoor een overeenkomst bereikt met het emiraat Qatar. De medicijnen zouden de komende dagen bij de gijzelaars moeten aankomen.

Israëlische media hadden eerder bericht dat tijdens de onderhandelingen over het akkoord ook werd gesproken over medische voorzieningen voor de burgerbevolking in de Gazastrook. Het is onduidelijk of er inmiddels tot dergelijke leveringen is besloten.

Duizenden tractoren belemmeren het wegverkeer in Duitsland

Vrijdag, op de vijfde dag van de boerenprotesten waren er in heel Duitsland opnieuw wegblokkades. Duizenden boeren waren op pad met tractoren. De AWO heeft maandag een klacht ingediend over een brug over de Elbe die geblokkeerd stond.

De boerenprotesten gaan door. In veel delen van het land gingen boeren opnieuw de straat op, en in sommige gevallen waren er blokkades en verkeersbeperkingen. Volgens de politie verzamelden zich 5.000 demonstranten met ongeveer 2.500 tractoren en landbouwmachines in Neurenberg om te demonstreren tegen het federale landbouwbeleid.

Ook in het noorden vonden protesten plaats. In Sleeswijk-Holstein kwamen duizenden boeren samen in Kiel na een bijeenkomst van 16 geregistreerde tractorkonvooien uit de districten Plön en Rendsburg-Eckernförde. In de hoofdstad namen ze deel aan een protesttocht met minstens 3.100 tractoren en andere voertuigen, zei een politiewoordvoerster. Hierdoor kwam het verkeer vrijwel tot stilstand. Daarna was er een rally op het paradeterrein in Kiel.

De Duitse Boerenvereniging plant maandag een grote demonstratie voor de Brandenburger Tor in Berlijn. Er worden er in de hoofdstad duizenden boeren verwacht. De eerste boeren zijn al gearriveerd. Tussen de Brandenburger Tor en het Sovjetmonument Tiergarten staan al tientallen landbouwvoertuigen geparkeerd.Naar verwachting zullen ongeveer 5.000 tractoren en andere landbouwmachines uit heel Duitsland op weg zijn naar de bijeenkomst bij de Brandenburger Tor, aldus de politie. Verschillende sectoren, zoals de visserij en het transport, sloten zich aan bij de protestoproep. Ook restaurantvereniging Dehoga is er.

De boerenprotesten werden gang gezet door een akkoord van de Duitse federale overheid dat onder meer voorzag in de afschaffing van de vrijstellingen van de motorrijtuigenbelasting en de dieselsubsidies voor boeren. De federale regering trok later het afschaffen van de belastingvrijstelling in. De dieselsubsidie moet tegen 2026 geleidelijk worden afgebouwd.

De boerenvereniging dringt aan op een langdurige voortzetting van de dieselsubsidie. Sinds het begin van de week demonstreren boeren in het hele land met tractorkonvooien en blokkades tegen de subsidieverlagingen en tegen de federale overheid.

De Beierse Boerenvereniging heeft al aangegeven dat de protesten omvangrijker zullen worden. “We hebben tot nu toe afgezien van het blokkeren van infrastructuur, zoals de voedselvoorziening”, aldus het bericht. De federale overheid doet de boeren echter geen verdere concessies. Er zijn geen wijzigingen meer in de geplande subsidiebezuinigingen, zegt regeringswoordvoerster Christiane Hoffmann. De regering heeft haar 'zegje' gedaan. De protesten worden zeer serieus genomen en er zijn ook goede gesprekken met boeren.

Het waren niet alleen de geplande bezuinigingen op de landbouwsubsidies die de woede van de boeren teweegbrachten, maar ook het feit dat "boeren decennia lang door veranderende regeringen dingen werden beloofd die slechts gedeeltelijk of helemaal niet werden nagekomen."

Konijnen op Texels vakantiepark mogen worden afgeschoten

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft een beroep van 2 natuurverenigingen tegen een door de provincie ontleende ontheffing op het doden van konijnen op een Texels vakantiepark ongegrond verklaard.

De beheerder van het park mag de konijnenpopulatie in stand houden door konijnen te doden.

Ontheffing
Het vakantiepark heeft sinds december 2020 een ontheffing van de Wet natuurbescherming voor het doden van konijnen, om een gezonde populatie in stand te houden. Uit de ontheffing blijkt dat de konijnen talloze gaten en holen hadden gegraven op het terrein en dat veel schade is waargenomen bij zowel de vaste vakantieaccommodaties als op de kampeerterreinen en bij de toiletgebouwen.

In april 2023 is een nieuwe ontheffing verleend voor 5 jaar om de schade die konijnen op het park veroorzaken te voorkomen. Uit een deskundigenrapport komt naar voren dat het park een plan van aanpak heeft voor de aanwezige konijnenpopulatie, onder andere bestaande uit het aanbrengen van hekwerken, rasters en weringen en konijnwerende korrels. Het afschieten van konijnen is het allerlaatste redmiddel om economische en lichamelijke schade door overmatig gravende konijnen te voorkomen.

Alternatieven
De natuurstichtingen zeggen dat er geen significante schade is aangetoond. Ook is volgens hen niet aangetoond dat de ontheffing nodig is om schade of overlast te voorkomen. Volgens de provincie zijn er geen werkbare diervriendelijker alternatieven mogelijk voor het beheersen van de grootte van de konijnenpopulatie op het park. Er zijn al veel maatregelen getroffen om schade te voorkomen. Van andere maatregelen zoals het plaatsen van klaphekjes (waardoor konijnen het park kunnen verlaten, maar dan niet meer terug kunnen komen) wordt onvoldoende resultaat verwacht, omdat het park een aantrekkelijke omgeving is voor konijnen. Afvangen en elders uitzetten is ook geen reëel alternatief, omdat dat risicovol is en lang niet altijd succesvol.

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter staat voldoende vast dat een (te) grote  konijnenpopulatie in het park een concrete dreiging van belangrijke schade met zich meebrengt. De rechtbank is daarom van oordeel dat de ontheffing nodig is om schade door een snelle vermeerdering van de konijnenpopulatie op het park  te voorkomen. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft verweerder voldoende gemotiveerd waarom er geen goede alternatieven zijn voor het doden van de konijnen. De provincie mocht de ontheffing voor het doden van konijnen verlenen. De voorzieningenrechter verklaart het beroep daartegen dan ook ongegrond.

'Alternatieve coronapil' hydroxychloroquine werd honderden Nederlanders fataal

In de beginfase van de coronapandemie moeten ook enkele honderden Nederlanders zijn overleden aan de bijwerkingen van hydroxychloroquine, het malariamiddel dat beloftevol leek tegen covid. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit nieuwe doorrekeningen van de schade die het middel in diverse landen heeft aangericht.

Hydroxychloroquine (HCQ) leek korte tijd veelbelovend, totdat uit onderzoeken het tegendeel bleek. Ook nadat wetenschappers al ernstige twijfels hadden gekregen, werd het nog aangeprezen door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, die zichzelf ermee liet behandelen toen hij het coronavirus had opgelopen. Wereldwijd zijn zeker 17.000 mensen in de eerste fase van de pandemie overleden aan de bijwerkingen van hydroxychloroquine, blijkt uit een nieuwe analyse, door Franse wetenschappers. Meer hierover bij Skipr

Skiër Sarrazin domineert super-G op Lauberhorn, Hütter de beste in Altenmarkt

In het alpineskiën was het vrijdag tijd voor de super-G, het snelle maar ook technische onderdeel. De vrouwen gingen naar beneden in het Oostenrijkse Altenmarkt-Zauchensee, terwijl de mannen aan de beurt waren op de beruchte Lauberhorn in het Zwitserse Wengen.

Super-G vrouwen, Altenmarkt-Zauchensee
Van de eerste paar starters was de Oostenrijkse Mirjam Puchner de snelste, maar al snel ging een landgenote beduidend harder: Cornelia Hütter was aan de finish 0,56 seconden sneller. Kajsa Vickhoff Lie uit Noorwegen strandde op 0,09 seconden, waarna de Zwitserse Lara Gut-Behrami 0,21 seconden tekort kwam.

De laatste die echt een serieuze kans leek te maken om Hütter van plek één te stoten was de in topvorm verkerende Federica Brignone, maar de Italiaanse maakte een fout en moest op 0,32 seconden genoegen nemen met plek drie, voor landgenote Marta Bassino (+0,45). Hütter pakte zo de winst, voor Lie en Gut-Behrami.

Super-G mannen, Wengen
Cyprien Sarrazin verkeert in supervorm en de Fransman, die nu als derde naar beneden mocht, liet dat met een dijk van een run weer zien. Zijn vreugde was echter van niet al te lange duur: landgenoot Alexis Pinturault ging hard onderuit en moest per helikopter afgevoerd worden, vermoedelijk met een forse knie- en polsblessure.

Na een lange onderbreking konden we door, maar er kwam maar één man enigszins in de buurt van Sarrazin: alleskunner Marco Odermatt, toch wel dé beste alpineskiër ter wereld op dit moment, gaf 0,58 seconden toe. Het leverde plek twee op, voor de Noor Aleksander Aamodt Kilde, die exact een seconde langzamer was dan Sarrazin. Voor de Fransman was het zijn derde World Cup-zege, nadat hij ruim twee weken geleden in Bormio al voor het eerst in zeven jaar won.

Random Pics van de Dag #1157

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.