Goud en zilver op EK voor shorttracksters Velzeboer en Poutsma, ook medailles Emons en De Laat

In het Poolse Gdansk zijn zaterdag de eerste medailles vergeven op het Europees kampioenschap shorttrack. Op de eerste finaledag stonden de 1500 meters en de 500 meters op het programma, naast de halve finales op de aflossingen.

1500m vrouwen
Xandra Velzeboer en Diede van Oorschot stonden namens Nederland in de A-finale, waarin Velzeboer en de Belgische favoriete Hanne Desmet in de slotfase naar voren kwamen. Dat ging echter fout: met anderhalve ronde te gaan schoof Desmet vanaf de leiding onderuit, gelijk gevolgd door Velzeboer. Van Oorschot leek zo nog op weg naar brons, maar ging ook onderuit en werd vijfde, nog voor Velzeboer. Het werd zo ineens een 1-2'tje voor twee Italiaanse dames die hun verbazing en geluk niet op konden: goud voor Elisa Confortola, voor Gloria Ioriatti, met brons voor de Hongaarse Rebeka Sziliczei-Nemet. Yara van Kerkhof moest het doen met een vierde plek in de B-finale.

1500m mannen
Met Itzhak de Laat, Jens van 't Wout en Friso Emons stonden alle Nederlanders in de A-finale, waarbij Van 't Wout na een aanvaring met de Belg Stijn Desmet wat terugzakte - hij werd teleurstellend vijfde. Emons zat er goed bij en deed in de slotronde zelfs een aanval voor het goud, maar de Italiaan Pietro Sighel kwam er nét voorbij en pakte de titel. Emons ging er met het zilver vandoor, De Laat bleef de Let Roberts Kruzbergs in een zinderende finish nog nét voor en pakte het brons.

500m vrouwen
Selma Poutsma kende in de A-finale weer eens een geweldige start, Xandra Velzeboer sloot aan op plek twee. De twee vriendinnen streden om het goud en in de slotronde knalde Velzeboer er onderdoor: goud voor Velzeboer, zilver voor Poutsma en de Belgische Hanne Desmet pakte het brons. Yara van Kerkhof stond opnieuw in de B-finale en pakte daarin de winst.

500m mannen
Kay Huisman ging er in de kwartfinales uit, Itzhak de Laat moest het doen met plek twee in de B-finale, maar Teun Boer stond in de grote finale. Hij was ijzersterk weg, maar in de slotfase kwam Pietro Sighel nog wel langszij. De Italiaan pakte het goud, Boer won een fraaie zilveren medaille en brons was voor de Belg Stijn Desmet.