World Cup-zege skeletonster Bos op historische baan van St Moritz

De World Cup skeleton is vrijdag in actie gekomen in St Moritz. Op het heilige ijs in Zwitserland, waar de enige elk jaar opnieuw opgebouwde baan ter wereld ligt én waar de sport ooit begon, raasden de vrouwen en mannen naar beneden van St Moritz naar het dorpje Celerina.

Vrouwen
Kimberley Bos was in de eerste run de snelste, pas aan het einde kwam iemand echt bij haar in de buurt: de Amerikaanse veterane Katie Uhlaender zette een toprun neer en volgde Bos op 0,04 seconden. De Italiaanse Valentina Margaglio stond op 0,15 seconden, de rest van het veld werd aangevoerd door de Chinese Dan Zhao en Susanne Kreher uit Duitsland (beiden +0,28), de Duitse Jacqueline Pfeifer (+0,29), de Amerikaanse Mystique Ro (+0,30) en veteranen Janine Flock uit Oostenrijk (+0,38) en Tina Hermann uit Duitsland (+0,47).

Hermann verdedigde in run twee in elk geval haar positie ruimschoots, Flock kwam 0,07 seconden tekort en Ro kwam 0,19 seconden achter Hermann terecht. Pfeifer was 0,02 seconden te langzaam om Hermann voor te blijven, maar Kreher dook er met 0,04 seconden onderdoor. Zhao leverde 0,26 seconden en daarmee vijf plekken in, maar Margaglio liet zien hoe het echt moest: 0,40 seconden sneller en zeker van het podium. Uhlaender gaf 0,11 seconden toe en was zo óók zeker van het podium, met alleen Bos nog te gaan. Op de Nederlandse en haar Bromley-slee stond geen enkele maat: met 0,73 seconden vloog ze naar een prachtige overwinning.

Mannen
In run één stond er geen maat op Amedeo Bagnis: de Italiaan was met afstand de snelste en zette de Duitser Christopher Grotheer al op 0,56 seconden. Met Jung Seung-gi (+0,67) en Kim Ji-soo (+0,75) volgden twee Zuid-Koreanen, gevolgd door de Britten Matt Weston (+0,76) en Craig Thompson (+0,84).

Thompson maakte in run twee een grote fout en viel flink terug, maar wereldkampioen Weston pakte wel de leiding over. Na een forse fout was Kim de snelheid kwijt, hij leverde vier plekken in, waarna Jung met 0,09 seconden de leiding pakte. Een geweldig onderste deel bracht Grotheer met 0,37 seconden naar plek één, met alleen Bagnis nog te gaan. De Italiaan hield overtuigend stand en met 0,52 seconden pakte hij niet alleen zijn eerste World Cup-zege ooit, maar ook de eerste World Cup-zege ooit voor een Italiaanse man. Grotheer werd tweede, Jung completeerde het podium.

Teamwedstrijd
Met één man en één vrouw per team - en niemand minder dan Kimberley Bos als co-commentator - was Italië toch wel de topfavoriet: Margaglio en Bagnis maakten dat volledig waar, ze noteerden de snelste tijd van respectievelijk alle vrouwen en mannen in de wedstrijd. Het Duitse duo Susanne Kreher/Felix Keisinger werd op 0,89 seconden tweede, plek drie was voor hun landgenoten Jacqueline Pfeifer en Felix Seibel (+1,66). Ondanks een straftijd van 0,65 seconden wegens een valse start bleven ze het tweede Italiaanse duo, Alessandra Fumagalli en Mattia Gaspari, zo nog twee honderdsten voor.