Marc Overmars wereldwijd geschorst wegens wangedrag

Marc Overmars, de voormalig directeur van Ajax, heeft een wereldwijde schorsing opgelegd gekregen van de FIFA wegens grensoverschrijdend gedrag. Deze beslissing volgt op de nationale schorsing die in november door het Nederlands Instituut Sportrechtspraak (ISR) werd uitgesproken. Overmars, die momenteel directeur voetbalzaken is bij het Belgische Royal Antwerp FC, kan deze functie door de schorsing niet langer uitoefenen.

De ISR had Overmars voor twee jaar geschorst, waarvan één jaar voorwaardelijk, voor grensoverschrijdende berichten naar vrouwelijke medewerkers tijdens zijn tijd bij Ajax. Na navraag van NRC bij de FIFA, bevestigde een woordvoerder dat de FIFA de sanctie van de KNVB heeft uitgebreid tot een wereldwijde schorsing. Overmars, die sinds 2022 bij Royal Antwerp FC werkt en een contract heeft tot medio 2026, ziet hiermee zijn rol in het voetbal aanzienlijk beperkt.

Frank Neervoort, de woordvoerder van Overmars, heeft tegenover De Telegraaf gereageerd op de berichtgeving. Volgens Neervoort verwacht Overmars een effectieve straf van tien maanden, rekening houdend met de tijd sinds de uitspraak van het ISR. Overmars heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de wereldwijde schorsing, maar het is nog onbekend of hij dat zal doen. Verwacht wordt dat kamp-Overmars binnenkort met een uitgebreide reactie komt.