Politiek wil geen vuurwerkverbod maar hardere aanpak van 'tuig'

Er zal geen totaalverbod op vuurwerk komen. De oproep van de Amsterdamse hoofdcommissaris Frank Paauw om met een dergelijk verbod meer controle te krijgen over de rellen tijdens oud en nieuw, wordt niet opgevolgd in Den Haag. Partijen geven de voorkeur aan een strengere aanpak van illegaal vuurwerk.

Een groot deel van de Tweede Kamer is tegen een totaalverbod op vuurwerk. Het demissionaire kabinet heeft ook geen plannen om met een dergelijk voorstel te komen. Er wordt echter nog wel gekeken naar andere mogelijke maatregelen. Er wordt verwacht dat er uiterlijk maandag een brief zal worden gepresenteerd, maar volgens insiders zal hierin geen voorstel voor een landelijk vuurwerkverbod worden opgenomen. De oproep van Paauw zal wel besproken worden in de brief.

Er zijn al verschillende soorten vuurwerk verboden, zoals losse vuurpijlen en knalvuurwerk. Bovendien hebben sommige gemeenten al een plaatselijk vuurwerkverbod ingesteld. Ondanks deze maatregelen wordt er nog steeds veel illegaal vuurwerk uit het buitenland geïmporteerd en afgestoken. Tijdens de jaarwisseling hebben plastisch chirurgen 54 personen behandeld die ernstige verwondingen hebben opgelopen door vuurwerk.

Een meerderheid in de Tweede Kamer is van mening dat het verbieden van legaal siervuurwerk niet de oplossing is voor al het geweld en de problemen tijdens oud en nieuw. De grootste partij, de PVV, is tegen een dergelijk verbod. Geert Wilders, de leider van de PVV, vindt dat er strenger moet worden opgetreden tegen het "tuig" dat verantwoordelijk is voor aanvallen op agenten en hulpverleners.

Hoewel NSC nog geen definitief standpunt heeft ingenomen, benadrukt Judith Uitermark van NSC dat in steden waar een algeheel vuurwerkverbod gold, dit vaak slecht tot niet te handhaven bleek te zijn. Caroline van der Plas, leider van BBB, merkte al eerder op dat vuurpijlen en rotjes al verboden zijn. Volgens haar is er sprake van een gedragsprobleem, dat hard aangepakt moet worden. Een vuurwerkverbod lost dit gedragsprobleem van relschoppers in ons land niet op.

PvdD en D66 vinden dat er gehoor moet worden gegeven aan de oproep van de politie, de overheid zou nu te weinig doen om mensen te beschermen die als omstander gewond raken door het gebruik van legaal vuurwerk.

Vorig jaar sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich al uit voor een strengere aanpak, bijvoorbeeld door illegaal vuurwerk onder de Wet wapens en munitie te laten vallen. Op die manier kunnen zwaardere straffen worden opgelegd, aangezien het vuurwerk immers als wapens wordt gebruikt en ernstig letsel kan veroorzaken. Momenteel wordt het bezit ervan alleen nog beschouwd als een economisch delict.