Skeletonster Bos 3e in World Cup La Plagne, eerste zege Stoecker en Jung

De World Cup skeleton is weer eens neergestreken in het Franse La Plagne. Op de olympische baan van 1992 wordt eens de zoveel jaar een World Cup-wedstrijd gehouden en vrijdag mochten de skeletonners er weer in actie komen, met Nederlands succes.

Vrouwen
In de eerste run was Kimberley Bos de snelste op het Franse ijs, maar de concurrentie was niet ver weg: de verrassende Britse Tabitha Stoecker volgde op 0,04 seconden, voor de Duitse veterane Jacqueline Pfeifer (+0,09). Ook Jane Channell uit Canada stond met 0,12 seconden nog dicht bij Bos, de rest van het veld werd aangevoerd door het Amerikaanse startkanon en bijna-debutante Mystique Ro (+0,21).

Met nog een indrukwekkende run behield Ro in elk geval haar positie in de tweede run, Channell leverde op 0,39 seconden vier plekken in. Pfeifer, tot dit seizoen bekend en succesvol als Jacqueline Lölling, kwam 0,03 seconden tekort om Ro voor te blijven, maar Stoecker ging met 0,07 seconden wél naar de leiding. Alleen Bos stond nog boven, maar de Nederlandse kwam door een paar onfortuinlijke foutjes nét tekort voor de winst: op 0,09 seconden pakte ze wel een uitstekende derde plek. De winst was zo voor de verrassende Stoecker, voor Ro, die net als Stoecker pas haar tweede World Cup-wedstrijd afwerkte.

Mannen
De Zuid-Koreaan Jung Seung-gi was in de eerste run de snelste en eigenlijk bleef er maar één echt in de buurt: Christopher Grotheer uit Duitsland hield de schade beperkt tot 0,08 seconden. De rest van het veld werd aangevoerd door een Britse armada: Matt Weston (+0,28), Craig Thompson (+0,35) en Marcus Wyatt (+0,37), met de Italiaan Amadeo Bagnis op 0,59 seconden ook al op geruime afstand van de podiumplekken.

In run twee wist Bagnis zijn plek ruimschoots te verdedigen, maar Wyatt dook er met 0,29 seconden wel gelijk ruim onderdoor. Thompson nestelde zich met 0,15 seconden achterstand tussen hen in, Weston nam met 0,25 seconden de leiding over. Grotheer kwam precies 0,25 seconden tekort en kwam dus op gelijke hoogte met Wyatt, met alleen Jung nog te gaan. Met een tweede superstart schoot de Koreaan zich op gang: hij bouwde zo een grote voorsprong op, en hield aan de finish 0,08 seconden over voor zijn allereerste World Cup-zege, voor Weston en de gedeelde derde plek van Grotheer en Wyatt.