FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 december 2023

Uitslag AZ - Almere City FC

AZ heeft zaterdag met 4-1 gewonnen van Almere City FC en neemt door de zege de derde plaats weer over van FC Twente.

AZ kwam in eigen huis al vroeg op voorsprong. Vangelis Pavlidis zorgde na een mooie aanval al in de zevende minuut voor de openingsgoal en de Alkmaarders leken een vrij gemakkelijke avond tegemoet te gaan tegen Almere City, maar gedurende de eerste helft kwam de ploeg van Alex Pastoor steeds beter aan voetballen toe en kreeg vlak voor rust de kans op de gelijkmaker, maar die viel nog niet.

Maar tien minuten in de tweede helft kwam Almere City wel op gelijke hoogte. Uit een corner kopte Loïc Mbe Soh raak en leek Almere City te mogen hopen op een resultaat in Almere. Na twee wissels aan de kant van AZ nam de thuisploeg het weer over en via invaller Dani de Wit kwam het opnieuw op voorsprong. Tien minuten voor tijd besliste David Møller Wolfe de wedstrijd. De Noorse linksback was het eindstation na een mooie aanval en in de extra tijd maakte Pavlidis zijn tweede van de avond en zo won AZ met 4-1.

Uitslag PEC Zwolle - NEC

NEC kent een goede week. Nadat het woensdag won van AZ was de ploeg van Rogier Meijer ook te sterk voor PEC Zwolle. In Zwolle won NEC met 1-3 en komt daarmee in het linkerrijtje van de eredivisie.

Afgelopen woensdag moest NEC de laatste minuten uitspelen tegen AZ en nam de drie punten mee naar Nijmegen en ook in Zwolle wist de ploeg van Rogier Meijer te winnen. Vlak voor rust kwam NEC in Zwolle op voorsprong dankzij Elayis Tavşan en direct na rust maakte Bart van Rooij de 0-2.

NEC leek op weg naar een makkelijke zege in Zwolle, maar na een fout van Jasper Cillessen kwam PEC toch terug in de wedstrijd. PEC probeerde het met een slotoffensief om een gelijkspel eruit te slepen, maar slaagde daar niet. In de extra tijd maakte Youri Baas nog de 1-3, waardoor NEC de drie punten mee naar huis nam. Door de zege stijgt NEC naar de negende plaats, een week geleden stond het nog op plaats zestien.

Shorttrackploeg pakt World Cup-zege op aflossing, Velzeboer en Van 't Wout derde

De World Cup shorttrack is deze week neergestreken in Beijing. In de Chinese hoofdstad werden vrijdag zoals gebruikelijk de voorrondes afgewerkt, zaterdag werden de finales van de 1500 meters, de eerste van twee 500 meters en de gemengde aflossing verreden.

1500m vrouwen
Xandra Velzeboer stond in de A-finale en zat daarin constant voorin, maar wist nét niet helemaal naar voren te komen. De Zuid-Koreaanse Kim Gil-li ging er met de winst vandoor, voor thuisfavoriete Li Gong, maar Velzeboer pakte wel een keurige derde plek. Selma Poutsma reed in de B-finale naar een vijfde plek.

1500m mannen
Itzhak de Laat reed de B-finale en kwam er daarin niet echt aan te pas: zesde. In de grote finale werd hevig gevochten en daarin was de winst uiteindelijk voor de Zuid-Koreaan Kim Gun-woo. Hij klopte de thuisfavoriet Li Wenlong en de Canadees William Dandjinou na een fraai gevecht in de slotronden.

500m vrouwen 1
In de A-finale kon Yara van Kerkhof zich niet echt goed naar voren knokken, ze moest het uiteindelijk doen met een verder prima vijfde plek. De thuisfans leken even een dubbelslag te kunnen vieren, maar daar kwam niks van terecht: de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold ging in de laatste ronde met een fraaie actie buitenom langs Fan Kexin en Wang Ye uit China en pakte de winst, voor de Chinese dames. Michelle Velzeboer pakte de winst in de B-finale, Diede van Oorschot ging er in de kwartfinales uit.

500m mannen 1
Liu Shaoang en Lin Xiaojun reden voor de juichende fans op één en twee, maar Lin reed zichzelf en zijn landgenoot onderuit. Jordan Pierre-Gilles pakte zo de leiding en de Canadees reed naar de winst, voor de ietwat verrassende Fransman Quentin Fercoq én Jens van 't Wout, die de snel opgekrabbelde Liu verschalkte voor plek drie. Teun Boer boekte een mooie zege in de B-finale, Kay Huisman sneuvelde in de kwartfinales.

Gemengde aflossing
Teun Boer, Selma Poutsma, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer knokten stevig met de Chinese en Amerikaanse teams - Italië haakte al vroeg af - en dat leverde Nederland met slotrijder Van 't Wout een fraaie zege op. Fan Kexin, Gong Li, Lin Xiaojun en Sun Long reden China naar plek twee, voor de Amerikanen Andrew Heo, Marcus Howard, Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard.

Uitslag Ajax - Sparta

Ajax heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam gewonnen. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 2-1 en stijgen door de zege naar een voorlopige vijfde plaats.

De eerste helft kregen beide ploegen kansen om te scoren, maar bij rust stond Ajax met 2-0 voor. Snel in de eerste helft zorgde Brian Brobbey na een prachtige aanval voor de openingstreffer. Vlak voor rust verdubbelde Steven Bergwijn de score vanuit een penalty na een overtreding op Brobbey.

Na rust maakte Sparta snel de aansluitingstreffer. Camiel Neghli zorgde met een fraai afstandsschot voor de 2-1, maar verder zouden de Rotterdammers niet komen en bleef het 2-1 in Amsterdam. Door de zege van Ajax stijgt de ploeg van John van 't Schip naar de voorlopige vijfde plaats.

Man uit Druten verdacht van foltering, marteling en seksueel geweld tegen Syrische burgers

In het Gelderse Druten is vrijdagochtend 8 december 2023 een 55-jarige Syrische man opgepakt die verdacht wordt van internationale misdrijven gepleegd in Syrië. Hij wordt onder andere verdacht van seksueel geweld als misdrijf tegen de menselijkheid. Het is voor het eerst dat iemand in Nederland van dit zware misdrijf wordt beschuldigd.

Op basis van onderzoek van het Team Internationale Misdrijven (TIM) van de Landelijke Recherche wordt de man ervan verdacht dat hij in 2013 en 2014 hoofd was van de verhoorafdeling van de National Defence Force (NDF) te Salamiyah, Syrië. De NDF is een paramilitaire groepering bestaande uit vele lokale pro-regime milities, die aan de kant van het Syrische regime vechten. De verdenking is dat de man zich vanuit zijn functie schuldig heeft gemaakt aan foltering, marteling en seksueel geweld tegen burgers.

Misdrijven tegen de menselijkheid
Hij wordt beschuldigd van het medeplegen van foltering, het medeplegen van marteling als misdrijf tegen de menselijkheid en het medeplegen van verschillende vormen van seksueel geweld als misdrijf tegen de menselijkheid. Misdrijven tegen de menselijkheid zijn misdrijven gepleegd als onderdeel van een wijdverbreide of stelstelmatige aanval gericht tegen de burgerbevolking.

Pro-regime militie
In de Syrische burgeroorlog, die sinds 2011 in het land woedt, slaat de regering van president Assad protesten van burgers keihard neer. Het Syrische leger wordt gesteund door paramilitaire groeperingen, die gebruikt worden om tekorten aan soldaten aan te vullen en het vuile werk op te knappen. Syrische burgers worden op grote schaal door Syrische veiligheidsdiensten en de pro-regime milities gearresteerd.

Sinds 2021 in Nederland
De verdachte is in juli 2021 in Nederland aangekomen en kreeg een tijdelijke asielvergunning. Vorig jaar vestigde hij zich met zijn gezin in Druten. Het Team Internationale Misdrijven (TIM) kwam hem kort na zijn aankomst in Nederland op het spoor, na een tip dat een persoon met een vergelijkbare naam hoofdverhoorder was geweest in de lokale vestiging van de NDF in Salamiyah en dat deze man nu in Nederland zou verblijven.

De verdachte wordt maandag 11 december voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De VS verkopen tankgranaten aan IsraŽl zonder toestemming van het Congres

De Amerikaanse regering maakt gebruik van een noodregeling om, buiten het Congres om, ongeveer 14.000 tankgranaten aan Israël te verkopen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gebruikte een overeenkomstige passage uit de Arms Export Control Act voor de munitie ter waarde van 106,5 miljoen dollar, aldus het ministerie van Defensie.

De granaten maken deel uit van een groter pakket met een geplande waarde van meer dan 500 miljoen dollar, waarvoor de regering van president Joe Biden goedkeuring van het Congres probeert te krijgen.

Iran waarschuwt voor 'explosieve situatie' in Midden-Oosten na Amerikaans veto

Na het Amerikaanse veto in de VN-Veiligheidsraad waarbij werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook, heeft Iran – dat de terroristische organisatie Hamas steunt – gewaarschuwd voor een “explosieve situatie” in het Midden-Oosten.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zei in een telefoongesprek met VN-secretaris-generaal António Guterres dat zolang de VS Israëls "misdaden" en "voortzetting van de oorlog" steunt, er "de mogelijkheid bestaat van een explosieve situatie in de regio."

Vrijdag oefenden de VS hun vetorecht uit bij een stemming in de VN-Veiligheidsraad over een resolutie over de oorlog tussen Israël en het radicaal-islamitische Hamas. De oproep van de resolutie tot een onmiddellijk staakt-het-vuren zou Hamas in staat stellen “de bloedige aanslagen van 7 oktober te herhalen”, zei de Amerikaanse vice-ambassadeur Robert Wood, verwijzend naar de brute aanval van de Palestijnse organisatie op Israël.

In het gesprek met Guterres riep Amir-Abdollahian ook op tot het onmiddellijk openen van de grensovergang bij Rafah tussen Egypte en de Gazastrook, zodat humanitaire hulp het Palestijnse gebied kon bereiken. Rafah (Egypte) is de enige grensovergang in de Gazastrook die niet door Israël wordt gecontroleerd.

De Verenigde Staten spraken hun veto uit over de resolutie, 13 van de 15 leden stemden vóór het door de Verenigde Arabische Emiraten ingediende ontwerp. Groot-Brittannië onthield zich van stemming. De stemming van Washington was verwacht, aangezien slechts enkele uren eerder de Amerikaanse vice-ambassadeur bij de VN, Robert Wood, had gezegd dat een dergelijke stap Hamas controle zou geven over het kustgebied waar nog steeds meer dan 100 gijzelaars worden vastgehouden door extremisten tijdens de terroristische aanval van 7 oktober. 

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het Amerikaanse veto in de VN-Veiligheidsraad als “immoreel” veroordeeld. Abbas werd door zijn kantoor in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever geciteerd dat hij de Verenigde Staten gedeeltelijk verantwoordelijk hield "voor het bloedvergieten van Palestijnse kinderen, vrouwen en ouderen in de Gazastrook door de Israëlische bezettingsmacht."

Met hun beleid waren de Verenigde Staten volgens Abbas medeplichtig aan "misdaden van genocide, etnische zuivering en oorlogsmisdaden gepleegd door de Israëlische bezetter in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem", vervolgde de verklaring. Dit beleid wordt een “gevaar voor de wereld en een bedreiging voor de veiligheid en vrede wereldwijd”, aldus de Palestijnse president. 

Schaatssters verliezen World Cup-zege door afwezige transponders, Kok derde op 500m

In het Poolse Tomaszow Mazowiecki is zaterdag de tweede dag van het World Cup-weekeinde voor de langebaanschaatsers aldaar afgewerkt. Er werd gestreden op vier individuele afstanden, met daarna nog het nodige drama op de ploegenachtervolging.

1500m vrouwen
Op het loodzware ijs was Joy Beune de eerste die écht een goede tijd noteerde: in rit vijf snelde ze naar 1:58,21 minuten. Marijke Groenewoud dook er daarna met 1:57,70 dankzij een goed slotstuk onderdoor, maar moest wel genoegen nemen met plek twee: de Japanse Miho Takagi was ongenaakbaar en reed in de slotrit naar 1:56,63 minuten. Groenewoud en Beune completeerden het podium, Elisa Dul werd in 2:00,41 elfde, Esther Kiel reed in 2:03,76 de twintigste en laatste tijd - Melissa Wijfje won eerder in 2:01,38 de B-groep.

500m mannen
Olympisch kampioen Gao Tingyu was in rit twee al aan de beurt en maakte in een mooie race tegen Jordan Stolz indruk met een rappe 34,70 seconden, tegen 34,82 voor Stolz. Die tijden bleven lang bovenaan staan, die van Gao werd zelfs helemaal niet verslagen: Laurent Dubreuil uit Canada werd in 34,77 seconden tweede, Wataru Morishige uit Japan moest het na vier opeenvolgende zeges met 34,82 doen met plek drie. Jenning de Boo was in 35,24 de beste Nederlander op plek elf, Janno Botman werd zestiende (35,43), Hein Otterspeer negentiende (35,48) - in de B-groep werd Sebas Diniz derde (35,63), Tim Prins noteerde de negende tijd (35,96).

1500m mannen
De in topvorm verkerende Wesly Dijs noteerde met 1:47,19 minuten een op het oog scherpe tijd, maar in rit zeven ging er een forse hap af: de Noor Peder Kongshaug snelde naar 1:46,41 en deed een gooi naar de zege. Ning Zhongyan uit China strandde na 1:46,99 minuten, Patrick Roest kwam niet hard genoeg op gang en bleef hangen bij 1:47,07. In de slotrit deed Stolz een serieuze gooi naar Kongshaug's tijd, maar de Amerikaan kwam nét tekort: 1:46,48 en plek twee, achter nieuwe winnaar Kongshaug en voor Ning. Roest en Dijs werden vierde en vijfde, in de B-groep kwamen de Nederlanders er niet aan te pas: Gert Wierda werd elfde (1:50,65), Jesse Speijers zeventiende (1:51,30).

500m vrouwen
De achtste rit leek op voorhand de klapper te worden en dat werd het ook: de Amerikaanse Erin Jackson snelde naar 37,80 seconden, uiteindelijk de winnende tijd, tegen 38,13 voor Femke Kok. Kim Min-sun uit Zuid-Korea nestelde zich er met 37,96 seconden nog tussen, Kok behield wel de derde plek. Marrit Fledderus werd in 38,28 seconden vierde, Dione Voskamp noteerde de achtste tijd (38,51) en Naomi Verkerk werd negende (38,54) - Michelle de Jong won eerder de B-groep in een uitstekende 38,39 seconden.

Ploegenachtervolging vrouwen
Nederland reed met Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud een dijk van een race, de snelste van allemaal, maar het leverde helemaal niks op: Beune had geen transponders om haar enkels - naar eigen zeggen had iemand anders ze gepakt en kon ze de transponders dus niet vinden - en de ploeg werd gediskwalificeerd. De winst werd zo in de schoot geworpen van Japan, dat met Momoka Horikawa, Miho Takagi en Ayano Sato in 3:00,35 minuten finishte. Plek twee ging naar Valerie Maltais, Beatrice Lamarche en Ivanie Blondin namens Canada (3:03,24), terwijl de Poolse dames Natalia Jabrzyk, Karolina Bosiek en Magdalena Czyszczon met 3:05,88 ineens ook mochten juichen voor een podiumplek.

Ploegenachtervolging mannen
Een gelegenheidstrio van Marcel Bosker, Bart Hoolwerf en Gert Wierda vertegenwoordigde Nederland, maar zonder groot succes: vierde in 3:49,34 minuten. De winst was voor de Amerikanen Casey Dawson, Emery Lehman en Ethan Cepuran, die een mooie race besloten in 3:44,85 minuten. Italië werd met Andrea Giovannini, Davide Ghiotto en Michele Malfatti tweede in 3:45,39 minuten, voor de 3:46,50 van de Noren Peder Kongshaug, Hallgeir Engebråten en Sverre Lunde Pedersen.

Random Pics van de Dag #1124

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Amerikaanse en Duitse rodelaars trappen World Cup-seizoen met winst af

In het Amerikaanse Lake Placid is vrijdagavond het World Cup-seizoen afgetrapt in het rodelen, de laatste van de olympische wintersporten waarin het seizoen nu echt op gang is gekomen. Op dag één stonden de dubbels op het programma, met de mannen op de eenzitters als afsluiters van de dag.

Mannendubbels
Thomas Steu boekten jarenlang leuke successen met Lorenz Koller, maar die hield het voor gezien en ietwat verrassend stapte Steu voor dit seizoen op de slee met Wolfgang Kindl, wereldtopper op de eenzitter. Hun eerste World Cup-run ging gelijk geweldig: de Oostenrijkers waren het snelst, voor de Amerikanen Zach Di Gregorio en Sean Hollander (+0,145) en landgenoten Juri Gatt en Riccardo Schöpf (+0,206). De Letten Martins Bots/Roberts Plume voerden op 0,308 seconden de rest van het veld aan, voor de Duitse grootheden Tobias Wendl/Tobias Arlt en de Italianen Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner (beiden +0,326).

Rieder en Kainzwaldner behielden in run twee in elk geval hun positie, Wendl en Arlt doken daar 0,090 seconden onderdoor. Bots en Plume waren nog eens 0,112 seconden sneller, maar zagen Gatt en Schöpf 0,039 seconden onder hun tijd door duiken. Di Gregorio en Hollander verzekerden zich van plek twee met een 0,072 seconden snellere tijd, waarna het aan Steu en Kindl was. De Oostenrijkers kwamen nét tekort en moesten op 0,052 seconden genoegen nemen met plek twee, waardoor Di Gregorio en Hollander voor de eerste Amerikaanse zege bij de dubbels zorgden in meer dan tien jaar, voor Steu/Kindl en Gatt/Schöpf.

Vrouwendubbels
Namens Oostenrijk was de snelste tijd in run één voor Selina Egle en Lara Kipp, die 0,127 seconden sneller naar beneden gingen dan Dajana Eitberger en Saskia Schirmer uit Duitsland. Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië noteerden op 0,279 seconden de derde plek, terwijl verder Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal uit Duitsland (+0,305) en thuisteam Chevonne Forgan/Sophia Kirkby (+0,365) nog podiumkansen leken te hebben.

Forgan en Kirkby namen in de tweede run ruimschoots de leiding in handen en zagen Degenhardt en Rosenthal maar liefst 0,242 seconden achter hen terecht komen. Vötter en Oberhofer gingen er met 0,104 seconden wel onderdoor, maar Eitberger en Schirmer waren met 0,433 seconden nog een klap sneller. Egle en Kipp mochten het afmaken en deden dat met verve: met 0,113 seconden pakten ze de winst, voor Eitberger/Schirmer en Vötter/Oberhofer.

Mannen
De Duitser Max Langenhan was in de eerste run met opvallend groot verschil de snelste: Jonas Müller uit Oostenrijk volgde op 0,220 seconden, drie duizendsten van een seconde voor de Amerikaan Tucker West. Dominik Fischnaller uit Italië volgde op 0,311 seconden, vlak voor de Let Kristers Aparjods (+0,322) en de Oostenrijker Nico Gleirscher (+0,326).

Gleirscher wist zijn positie in de tweede run in elk geval te verdedigen, waarna Aparjods met 0,184 seconden achterstand twee plekken verloor. Fischnaller leverde met 0,274 seconden achterstand drie plekken in, West leek zijn podiumplek veilig te stellen, maar kwam drie duizendsten van een seconde tekort. Müller was met 0,187 seconden degene die Gleirscher van plek één stootte, waarna alleen Langenhan nog boven stond. De Duitser was ongenaakbaar en met 0,446 seconden opende hij het seizoen met een zeer dominante zege, voor Müller en Gleirscher.

Waarom mogen onze kinderen niet opgroeien bij onze American Bullies?

De familie Duartes zijn American Bully XL fokkers uit Californië. Ouders Wayne en Johanna delen hun huis met hun drie kinderen; Sherlene, Selena en Samuel, evenals hun geliefde fokhonden; Hussle, Choko en Athena. Ze zijn er trots op dat ze een gezinsgerichte fokker zijn en hun zakelijke social media pagina's staan dan ook vol met foto's en video's van hun kleine kinderen in interactie met hun grote, sterke honden.

Wayne geeft toe: "American Bullies zijn beresterk en in de handen van de verkeerde persoon kunnen ze net als elke hond schade aanrichten", maar hij beweert dat zijn eigen honden ongevaarlijk zijn.

De familie heeft online veel kritiek gekregen van mensen die zeiden dat AmericanBullies "gevaarlijke dieren zijn die gefokt zijn om te doden" en "ik zou zo'n hond nooit in de buurt van mijn kinderen vertrouwen". Wayne reageert: "Ik vertrouw er meer op dat mijn hond voor mijn kind zorgt dan dat ik een mens daarop zou vertrouwen," en hij verkondigt zijn controversiële theorie dat veel van American Bullies die in het nieuws komen "waarschijnlijk geen zuivere rashonden zijn". Nu iedereen zich druk maakt over het recente Britse rasverbod, maakt de familie zich zorgen over de toekomst van het ras en pleit ze voor het legaal houden ervan. Ze hebben Wayne's vader, die aanvankelijk sceptisch was, al overtuigd en de Duartes zullen niet stoppen met proberen iedereen ervan te overtuigen dat American Bullies eigenlijk gewoon vriendelijke reuzen zijn.

Archeologen graven duidelijke bewijzen Romeinse slavernij op in Pompeii

In de ruïnes van Pompeii is een bakkerij ontdekt waar tot slaaf gemaakte mensen gevangen werden gehouden en werden uitgebuit om brood te produceren. Dit is het meest schokkende voorbeeld van slavernij in de oude Romeinse stad.

De krap behuisde bakkerij met kleine ramen met ijzeren tralies maakte deel uit van een huis dat tevoorschijn kwam tijdens opgravingen in het Regio IX-gebied van het archeologische park van Pompeii in Zuid-Italië. De ontdekking levert meer bewijs voor het dagelijks leven van de slaven van Pompeii, die vaak worden vergeten door historische bronnen, maar die de meerderheid van de bevolking uitmaakten en wier harde werk de economie van de stad en de cultuur en het weefsel van de Romeinse beschaving ondersteunde.

Men denkt dat het huis werd gerenoveerd toen de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 AD plaatsvond. Maar de afgelopen maanden zijn overblijfselen van drie slachtoffers gevonden in een van de kamers van de bakkerij, wat erop wijst dat het huis tijdens de uitbarsting bewoond werd.

Poetin stelt zich opnieuw kandidaat voor presidentsverkiezingen 2024

Vladimir Poetin heeft vrijdag aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar, wat zijn presidentsschap met nog minstens zes jaar verlengd.

Na een prijsuitreiking in het Kremlin kondigde Poetin zijn besluit aan om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024, toen oorlogsveteranen en anderen hem vroegen of hij zich herkiesbaar te stellen.

"Ik zal het niet voor jullie verbergen - ik heb er in de loop der tijd verschillende gedachten over gehad, maar nu hebben jullie gelijk, het is noodzakelijk om een beslissing te nemen," zei hij tegen hen.

Poetin geniet nog steeds brede steun na bijna een kwart eeuw aan de macht te zijn geweest, ondanks het feit dat hij een peperdure oorlog in Oekraïne is begonnen die duizenden van zijn soldaten het leven heeft gekost, herhaalde aanslagen in Rusland heeft uitgelokt - waaronder één op het Kremlin zelf - en zijn aura van onoverwinnelijkheid heeft aangetast.

"Hopelijk heeft hij genoeg gezondheid hiervoor," zei Mikhail Achkasov, een inwoner van Moskou, in reactie op het nieuws. "Ik geloof dat Rusland hem nodig heeft," voegde hij eraan toe.

Don't Nod Studios onthult nieuwe adventure game Lost Records: Bloom & Rage

Don't Nod Studios, de ontwikelaars achter de populaire franchise Life is Strange hebben een nieuwe adventure game aangekondigd tijdens de Game Awards genaamd Lost Records: Bloom & Rage.

De ontwikkeling van de game was gestart tijdens de corona-epidemie, wat voor de meeste ontwikkelstudios nog al een uitdaging vormde. Don't Nod Studios adopteerde al snel een remote-work policy bedrijfsbreed, waarbij "het proces om een nieuw team op te zetten een interessante uitdaging was", aldus de Managing Director, Frederique Fourny-Jennings. Er is een klein team opgezet met een aantal belangrijke sleutelfiguren die ervaring hadden met de Life is Strange-franchise om dit nieuwe spel vorm te geven.

De premisse van het verhaal is als volgt:

De magische zomer van 1995 is er een van zelfontdekking en het smeden van onbreekbare banden voor middelbare schoolvrienden Swann, Nora, Autumn en Kat. Na 27 jaar geen contact te hebben gehad, brengt het lot hen weer samen om het lang verborgen geheim te confronteren dat hen deed beloven nooit meer met elkaar te praten.

"Bloom & Rage is de eerste game in het Lost Records-universum. We wilden natuurlijk doorgaan met het maken van verhalende avonturengames met een sterke focus op personages die mensen aanspreken. Bloom & Rage deelt veel DNA met onze vorige games, maar innoveert ook op sommige vlakken. Het maken van een universum en de verhalen daarin met elkaar laten samenhangen is iets waar we van hebben gedroomd. De mogelijkheden zijn eindeloos en de verhalen die we in dit universum kunnen vertellen zijn enorm. Don't Nod Montréal is hard aan het werk om deze ideeën en games tot leven te brengen!" waren de woorden van de Managing-Director, Frederique Fourny-Jennings.


De release datum van Lost Records: Bloom & Rage staat gepland voor eind 2024 voor in ieder geval het Xbox-platform. Andere platformen zijn nog niet bekend.

Skull and Bones krijgt (eindelijk) release datum

Skull & Bones, ziet na jaren van "development-hell" alsnog het levenslicht in 2024. Dat kondigde Ubisoft aan tijdens de Game Awards. De game gebaseerd op het piraten-zeeslag onderdeel van Assasins's Creed: Black Flag was al in ontwikkeling sinds de eerste E3 reveal in 2017, daarna werd het geplaagd door een aaneengeschakelde ketting van ontwikkel-tegenslagen, een reboot in 2019, gevolgd door een serie van uitstel (komt afstel) door de jaren heen.

Men kan in ieder geval concluderen dat de game een turbulente zeëen heeft moeten trotseren om uiteindelijk uitgebracht te kunnen worden en hopelijk met goed resultaat voor Ubisoft.

Naast de release-trailer is er nog een uitgebreidere gameplay-trailer te zien hieronder:

De game staat gepland voor 16 februari 2024 en komt uit voor de platformen PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc (via Epic Games Store). De game is inmiddels te pre-orderen.

Ook middelbare scholen vragen om landelijk verbod energiedrank voor kinderen

Uit een rondvraag van RTL Nieuws blijkt dat meer dan 100 middelbare scholen in Nederland pleiten voor een landelijk verbod op energiedrankjes voor minderjarigen. Deze scholen sluiten zich aan bij kinderartsen die al eerder hebben gepleit voor een dergelijk verbod. In reactie hierop hebben de scholen zelf actie ondernomen: het merendeel van de ondervraagde scholen heeft namelijk al een verbod op energiedrankjes ingesteld.

Petra Kok, schoolleider van PVO in Amsterdam, vertelt: "Ik zag leerlingen stuiteren door de gangen." Op haar school geldt al geruime tijd een verbod, maar sinds zij vorig jaar schoolleider werd, wordt dit verbod strenger gehandhaafd. Energiedrankjes zijn goedkoop, lekker zoet en lijken te helpen tegen de middagdip. Hierdoor is de keuze voor veel tieners snel gemaakt, aldus Kok.

Hideo Kojima onthult een tipje van de sluier van zijn nieuwe project OD

Uiteraard zijn de Game Awards, de Game Awards niet zonder een podium voor de legendarische Game producer Hideo Kojima. Tijdens de Awards, presenteerde hij zijn laatste project wat in ontwikkeling is. De nieuwe Survival-Horror game OD.

Er zijn nog niet veel details bekend over de game. Maar wat wel bekend is dat de game in samenwerking ontwikkeld wordt met Xbox Game Studios en een aantal promintenten uit de film-industrie zoals Jordan Peele. Het is opvallend omdat Hideo Kojima eerder altijd de voorkeur gaf voor de samenwerking met Sony. Maar ditmaal is er gekozen voor Microsoft, omdat Kojima de "Cloud-technologie" hiervoor wilde inzetten. Het gerucht ging dat deze game eerder zou uitkomen op Google Stadia platform, maar vanwege de ondergang van dat platform moest uitwijken naar Microsoft. Verder is bekend dat de game ontwikkeld wordt in de Unreal-engine en niet in de eerdere Decima-engine die nog werd gebruikt voor Kojima's vorige game Death's Stranding.

Bekijk hieronder de mysterieuze teaser-trailer:

Het is nog niet bekend wanneer en voor welke platformen deze game gaat uitkomen.

Lilian Marijnissen stapt op als fractievoorzitter en als Tweede Kamerlid SP

Lilian Marijnissen heeft zojuist aangekondigd dat ze haar functie als fractievoorzitter van de SP neerlegt. Dit heeft ze zelf bekendgemaakt via het sociale netwerk X. In haar bericht schrijft ze: "Het was een voorrecht om volksvertegenwoordiger te zijn". Daarnaast zal Marijnissen ook aftreden als Kamerlid.

Enkele dagen na de teleurstellende verkiezingsuitslag van 22 november gaf Marijnissen nog aan dat ze door wilde gaan. Ze zei: "Ik ben vastberaden om door te gaan". Er zou echter wel een analyse plaatsvinden om te achterhalen waar het mis was gegaan en waarom de kiezers de SP hebben genegeerd.

In eerste instantie kon Marijnissen rekenen op brede steun, maar de afgelopen weken begon er toch onrust te ontstaan binnen de partij. Er was een gevoel dat er echt iets moest veranderen. Sommige leden vonden dat Marijnissen niet langer de juiste persoon was om de partij te leiden. Volgens een insider liepen de emoties hoog op.

Archetype Entertainment's Exodus reveal trailer

De ontwikkelstudio Archetype Entertainment heeft op de GameAwards met de intro van Matthew McConaughey en veel bombarie hun nieuwste game Exodus aangekondigd. Nu zul je denken Archetype Entertainment, waar moeten we die van kennen? Het blijkt een nieuwe studio te zijn met een aantal oude veteranen die aan de populaire Mass-Effect franchise meegewerkt hebben.

Exodus belooft de nieuwe Epic Sci-fi Action-adventure Role-Playing-Game franchise te worden volgens de ontwikkelaars. Hopelijk zet Matthew McConaughey een "Stellar Performance" neer en kan het spel de hoge verwachtingen waarmaken in de nabije toekomst. Het ziet er in ieder geval prachtig uit en zet een Massive-Effect-achtige vibe neer. Helaas nog enkel cinematische fragmenten en nog geen gameplay beeld.

De Reveal-trailer kun je hieronder bekijken:


En de Cinematic story trailer is hier terug te kijken.

Het is nog onbekend in welk jaar en op welke platformen deze game gaat verschijnen.

Skicrossers openen World Cup-seizoen met mooie finales en nieuwe winnaars

In het Franse Val Thorens is deze week het World Cup-seizoen voor de skicrossers geopend. Er stonden twee wedstrijden op het programma in het prachtige skigebied, waar de toeschouwers mooie finales voorgeschoteld kregen.

Vrouwen, wedstrijd één
Topfavoriete Sandra Näslund stond namens Zweden in de finale, samen met de Zwitserse Fanny Smith, Brittany Phelan namens Canada en thuisfavoriete Marielle Berger Sabbatel. Näslund startte weer eens als snelste en sloeg zoals altijd weer een gat: de Zweedse was opnieuw de beste. Smith en Berger Sabbatel streden om de overige podiumplaatsen en het was Smith die dat duel won, voor de Française en met Phelan die genoegen moest nemen met plek vier.

Mannen, wedstrijd één
In de finale troffen we de Amerikaan Tyler Wallasch, de Oostenrijker Tristan Takats, Romain Detraz namens Zwitserland en de Canadees Kristofor Mahler. Takats pakte bij de start de leiding, terwijl Mahler al snel een poortje niet wist te halen en dus uit de race lag. Detraz en Wallasch raakten elkaar vervolgens, waardoor Takats onbedreigd naar zijn eerste World Cup-overwinning kon skiën, ruim voor Wallasch en Detraz.

Vrouwen, wedstrijd twee
Näslund, Berger Sabbatel en Phelan stonden wederom in de finale, dit keer aangevuld met de Duitse Daniela Maier. Ook nu kwam Näslund als beste uit de startblokken, maar Maier wist goed te volgen en opende zelfs de aanval. De Duitse wist zeer verrassend vol te houden en pakte na negen eerder podiumplekken eindelijk haar eerste World Cup-zege. Phelan en Berger Sabbatel completeerden zowaar het podium, voor Näslund, die tot dan achttien keer op rij won: de laatste keer dat ze niet won was in december 2021 in Arosa, eveneens een vierde plek.

Mannen, wedstrijd twee
De vier finalisten waren David Mobärg uit Zweden, Johannes Rohrweck voor Oostenrijk, thuisfavoriet Youri Duplessis Kergomard en de Canadees Jared Schmidt. Duplessis Kergomard kende een goede start, maar Rohrweck ging er snel voorbij. De Fransman maakte kort daarop een foutje, gleed bijna onderuit, maar kwam tegen Rohrweck aan: de Oostenrijker ging wél onderuit, Duplessis Kergomard bleef overeind en kwam als eerste over de meet, voor Schmidt en Mobärg. Duplessis Kergomard werd vanwege de glijpartij echter teruggezet naar de vierde en laatste plek, waardoor Schmidt voor het eerst de winst pakte, Mobärg tweede werd en Rohrweck het podium nog op mocht.

Dead Cells' ontwikkelaar onthult nieuwe game Windblown

De ontwikkelaar van Dead Cells, Motion Twin, heeft op de Game Awards een trailer onthult van hun nieuwe game Windblown. Het is wederom een rogue-lite achtige, bliksemsnelle actiegame, die je solo kan spelen of in Co-op mode met twee spelers.

De game zal eerst als Early-Access beschikbaar komen in 2024 op pc-platform en is nu al te wishlishten op Steam.

"Je speelt als een Leaper; een van de helden, op een missie om de Ark te verdedigen tegen een zeer aggro Vortex. Absorbeer herinneringen van gevallen krijgers en gebruik ze vervolgens door hun vaardigheden in je wapens te verwerken. Dit is wat zij gewild zouden hebben.." aldus de ontwikkelaar.

De winnaars van de Game Awards zijn bekend

De stemmen zijn geteld, de uitslagen zijn inmiddels bekend. Nee, het gaat hier niet over de tweede kamerverkiezingsuitslagen, maar deze keer om de Game Awards. Baldur's Gate 3 is de grootste winnaar met zes Game Awards, Alan Wake 2 steelt de show met hun muzikale optreden en 3 prijzen, Microsoft en Nintendo sprokkelen hier en daar een paar troostprijsjes mee en Sony is de grote verliezer met 7 nominaties maar nul prijzen. Het 3,5 urig durende hollywoodspektakel was een groot commercieel succes voor Geoff Keighley en hiermee bewees het wel weer dat 2023 een heel goed jaar was voor games.

De volledige lijst met categorieën en winnaars staat hieronder:

 • Game of the Year: Baldur's Gate 3 (Larian Studios)
 • Best Game Direction: Alan Wake 2 (Remedy Entertainment)
 • Best Narrative: Alan Wake 2 (Remedy Entertainment)
 • Best Art Direction: Alan Wake 2 (Remedy Entertainment)
 • Best Score & Music: Final Fantasy XVI, Composer Masayoshi Soken (Square Enix)
 • Best Audio Design: Hi-Fi Rush (Tango Gameworks/Bethesda Softworks)
 • Best Performance: Neil Newbon, (Baldur’s Gate 3)
 • Innovation in Accessibility: Forza Motorsport (Turn 10 Studios/Xbox Game Studios)
 • Games for Impact: Tchia (Awaceb/Kepler Interactive)
 • Best Ongoing Game: Cyberpunk 2077 (CD Projekt Red)
 • Best Community Support: Baldur’s Gate 3 (Larian Studios)
 • Best Indie Game: Sea of Stars (Sabotage Studio)
 • Best Debut Indie Game: Cocoon (Geometric Interactive/Annapurna Interactive)
 • Best Mobile Game: Honkai: Star Rail (HoYoverse)
 • Best VR/AR Game: Resident Evil Village VR (Capcom)
 • Best Action Game: Armored Core VI: Fires of Rubicon (FromSoftware/Bandai Namco)
 • Best Action-Adventure Game: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Nintendo EPD/Nintendo)
 • Best RPG Game: Baldur’s Gate 3 (Larian Studios)
 • Best Fighting Game: Street Fighter 6 (Capcom)
 • Best Family Game: Super Mario Bros. Wonder (Nintendo EPD/Nintendo)
 • Best Sim/Strategy Game: Pikmin 4 (Nintendo EPD/Nintendo)
 • Best Sports/Racing Game: Forza Motorsport (Turn 10 Studios/Xbox Game Studios)
 • Best Multiplayer Game: Baldur’s Gate 3 (Larian Studios)
 • Best Adaptation: The Last of Us (PlayStation Productions/HBO)
 • Most Anticipated Game: Final Fantasy VII Rebirth (Square Enix)
 • Player's Voice: Baldur’s Gate 3 (Larian Studios)
 • Content Creator of the Year: IronMouse
 • Best eSports Game: Valorant (Riot Games)
 • Best eSports Athlete: Lee “Faker” Sang-hyeok (League of Legends)
 • Best eSports Team: JD Gaming (League of Legends)
 • Best eSports Coach: Christine “potter” Chi (Evil Geniuses – Valorant)
 • Best eSports Event: 2023 League of Legends World Championship

En toch ondanks dat het een goed jaar voor games was, zijn er nog wel een aantal verbeterpunten op de Game Awards aan te merken voor Geoff Keighley. De focus van het 3,5 urige evenement voelde meer aan als één groot reclame-blok met los van de nieuwe games onthullingen voor de komende twee jaar, wat ook behoorlijk veel opvulmateriaal bevatte met de zoveelste add-on content van Fortnite of random HoyoVerse game. Of de extra opgetrommelde hollywood-acteurs die zogenaamd een grappige intro moeten geven van een nieuwe game, die uiteindelijk nergens over ging. De enige grappige opmerking was van Christopher Judge (winnaar voor Best Performance vorig jaar met God of War), die aangaf dat zijn toespraak in ieder geval langer en meer inhoud had dan de laatste Call of Duty - Single Player campaign, ondanks de verwoede pogingen van de camera-regie om zijn toespraak kort en bondig te houden.

Het stond dit jaar nog minder in het teken van de prestaties van de game-ontwikkelaars die toch wel een aantal moeilijke jaren gehad hebben. Er werd bijvoorbeeld niet stilgestaan bij de massa-ontslagen in de game-industrie, de mensen achter schermen die allemaal meegeholpen hebben bij het ontwikkelen van deze prachtige games.

Veel prijzen waren het podium blijkbaar niet eens waard (zoals Best indie, Actie of RPG game) en voor de publisher/ontwikkelaars die wel het podium kregen een minuut om een speech te geven, (de timer om de toespraak af te ronden ging al lopen na een halve minuut) wat bijna beschamend was om te zien bij de uitreiking Game of the Year award, terwijl Sven Vincke net even stil wilde blijven staan bij de gevallen compagnons, die meegeholpen hebben bij de moeilijke zes-jarige ontwikkeling van de game. Laat staan dat hij überhaupt de kans kreeg om zijn best game van het jaar te pitchen bij het Xbox-publiek, die zelfde dag nog een release kreeg op het Xbox-platform.

Hopelijk legt Geoff volgend jaar iets meer de focus op de het vieren van de prestaties van de game-ontwikkelaars in plaats van de grote reclameblokken en opgetrommelde Hollywood-acteurs. Oja, Geoff fix die prijsvragenronde. Als je 100 Steam Decks gaat weggeven via een site, dan moet je wel een werkende site hebben, zeker voor de mensen die nog om 01:30 in de nacht wakker blijven om je show te volgen.

De gehele Game Awards-ceremonie is hieronder terug te kijken:

Kok, Otterspeer en Hoolwerf schaatsen naar World Cup-podium, 6e 3km-zege op rij Wiklund

's Werelds beste langebaanschaatsers zijn dit weekeinde in Polen: in Tomaszów Mazowiecki wordt alweer de vierde World Cup van het seizoen afgewerkt. Vrijdagavond stonden de eerste drie reguliere afstanden op het programma, met een massastart als afsluiter.

500m vrouwen
De Poolse Andzelika Wojcik maakte in rit vier een sterke indruk met een tijd van 38,16 seconden, waar de topper tussen Femke Kok en de Amerikaanse Kimi Goetz voor nodig was om het te verbreken: Kok snelde naar 37,95 seconden, Goetz kwam met 38,48 tekort. Het leverde Kok plek twee op, want in de slotrit was de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun met 37,82 nog wat sneller, tegen 38,17 voor de Amerikaanse Erin Jackson. Winst voor Kim dus, met Kok en Wojcik ook op het podium. Dione Voskamp (38,47), Marrit Fledderus en Michelle de Jong (beiden 38,52) werden zesde, zevende en achtste, Naomi Verkerk's 38,55 leverde plek tien op. Noemenswaardig was nog de jonge Italiaanse Serena Pergher, die de B-groep won in 38,44 seconden, wat in de A-groep plek vijf betekend zou hebben.

1000m mannen
Hein Otterspeer reed al in rit één en met 1:09,80 leek zijn tijd op voorhand degelijk edoch niet geweldig te zijn. Een rit later was de Japannar Ryota Kojima met 1:09,73 al iets sneller, maar de Amerikaanse alleskunner Jordan Stolz knalde daar al snel dik onderdoor: 1:08,64 minuten, onder meer door een dijk van een slotronde. In de overige zeven ritten beet íedereen zich echter stuk op de drie rapste tijden en dus was de winst voor Stolz, met de verrassende Kojima én Otterspeer op het podium. Tim Prins reed met 1:10,10 de tiende tijd, Jenning de Boo werd gediskwalificeerd - Wesly Dijs won de B-groep in een rappe 1:09,44 minuten, sneller dan de nummer twee in de A-groep.

3000m vrouwen
Het ijs lag er flink traag bij, zo merkte Elisa Dul al in de openingsrit: 4:10,09 minuten, tegen 4:11,64 voor de van zwangerschapsverlof teruggekeerde Italiaanse Francesca Lollobrigida. Een rit later dook Irene Schouten er met 4:07,74 ruim onderdoor, waarna zij weer zag hoe Marijke Groenewoud met 4:07,03 nog iets sneller was, tegen 4:10,09 van Joy Beune. Achteraf bleken daarmee posities twee tot en met vijf bezet, maar de winst ging naar Ragne Wiklund: de Noorse snelde in 4:06,69 minuten naar haar zesde opeenvolgende World Cup-zege op de drie kilometer. Sanne in 't Hof kwam er niet aan te pas en werd in 4:16,88 minuten dertiende.

Massastart mannen
Een leuke race vol aanvallen, waar onder meer de indrukwekkende Belgische nieuwkomer Indra Medard en Marcel Bosker bij betrokken waren. Het liep uiteindelijk toch 'gewoon' uit op een sprint en daarin was de Italiaan Andrea Giovannini wederom de rapste, voor de Zuid-Koreaan Chung Jae-won en Bart Hoolwerf - Bosker werd uiteindelijk achtste.

Skiester Goggia domineert eerste super-G van het jaar

In het Zwitserse St Moritz is het voor de alpineskiesters eindelijk gelukt om de eerste World Cup-wedstrijd op een snelle discipline af te werken: na eerdere annuleringen - voor de mannen zelfs twee weekeinden - kon vrijdag de super-G voor de vrouwen afgewerkt worden.

Op de Corviglia-piste was de Oostenrijkse Cornelia Hütter de eerste die een echt snelle tijd liet noteren, waarmee ze 0,56 seconden onder de tot dan leidende tijd van landgenote Stephanie Venier dook. Gelijk na Hütter kwam waaghals Sofia Goggia naar beneden en de risicovolle stijl van de Italiaanse betaalde zich uit: aan de finish was ze 0,95 seconden sneller dan Hütter.

Vervolgens beet de een na de ander zich stuk op de tijd van Goggia, waaronder de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+1,08) en de Italiaanse Federica Brignone (+1,21), die vorig weekeinde in Canada nog twee reuzenslaloms won. Eén vrouw kwam nog wat dichter in de buurt, maar thuisfavoriete Lara Gut-Behrami strandde op 1,02 seconden en plek drie, achter Goggia en Hütter.

Zaterdag staat in St Moritz om 10.30 uur de afdaling op het programma, zondag volgt om dezelfde tijd dan nog een tweede super-G.

Nederlandse handbalsters winnen ook vijfde groepswedstrijd op WK handbal

De Nederlandse handbalsters hebben vrijdagavond eenvoudig ook hun vijfde wedstrijd op het WK handbal gewonnen. Oranje was met 40-21 te sterk voor Oekraïne en is daarmee vrijwel zeker van een plaats in de kwartfinale.

Oekraïne begon nog goed aan het duel tegen de Nederlandse handbalsters en nam snel een voorsprong (1-3), maar al snel nam Nederland het over en liep weg bij de Oekraïense handbalsters. Bij rust was de zege al binnen en stond Oranje met 19-8 voor. In de tweede helft zouden ze uitlopen naar een 40-21 overwinning. Lois Abbingh was met acht goals topscoorder van de ploeg en werd na afloop ook uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.

Oranje gaat na de ruime zege tegen Oekraïne alleen aan de leiding, doordat Spanje verrassend verloor tegen Tsjechië. Zondag sluit Nederland de groepsfase af tegen de Spaanse handbalsters.

FOK! Wat een weer: storm Elin komt langs

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In de nacht van zaterdag op zondag en aan het begin van zondagochtend komen er in de kustgebieden zware windstoten voor van 75 km/uur, direct langs de kust rond 90 km/uur. Dit komt door storm Elin.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het bewolkt en in de tweede helft van de ochtend gaat het in het zuiden en westen regenen. De wind komt uit het zuiden en is matig, langs de kust krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag is het bewolkt en regent het overal. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De zuidenwind neemt flink in kracht toe, naar matig tot vrij krachtig boven land en langs de kust krachtig of hard, windkracht 6 tot 7. In de Limburgse heuvels zijn later korte tijd windstoten tot 70 km/uur mogelijk.

Vanavond wordt het op de meeste plaatsen droog. De wind gaat uit het zuidwesten waaien en blijft matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig of hard, windkracht 6 tot 7. Langs de kust zijn zware windstoten van 75 km/uur mogelijk.

Komende nacht zijn er perioden met regen. De minimumtemperaturen liggen rond 8°C. De wind komt uit het westen en neemt nog wat in kracht toe. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, in de kustprovincies krachtig, windkracht 6. Aan de kust is de wind stormachtig windkracht 8, aan de westkust mogelijk storm, windkracht 9. In de kustprovincies komen er zware windstoten van 75 km/uur, direct aan de kust rond 90 km/uur.

Tot morgen!

                   

Winterse omstandigheden in Limburg België (Foto: Professionele-idioot)
Winterse omstandigheden in Limburg België (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Skeletonster Bos 3e in World Cup La Plagne, eerste zege Stoecker en Jung

De World Cup skeleton is weer eens neergestreken in het Franse La Plagne. Op de olympische baan van 1992 wordt eens de zoveel jaar een World Cup-wedstrijd gehouden en vrijdag mochten de skeletonners er weer in actie komen, met Nederlands succes.

Vrouwen
In de eerste run was Kimberley Bos de snelste op het Franse ijs, maar de concurrentie was niet ver weg: de verrassende Britse Tabitha Stoecker volgde op 0,04 seconden, voor de Duitse veterane Jacqueline Pfeifer (+0,09). Ook Jane Channell uit Canada stond met 0,12 seconden nog dicht bij Bos, de rest van het veld werd aangevoerd door het Amerikaanse startkanon en bijna-debutante Mystique Ro (+0,21).

Met nog een indrukwekkende run behield Ro in elk geval haar positie in de tweede run, Channell leverde op 0,39 seconden vier plekken in. Pfeifer, tot dit seizoen bekend en succesvol als Jacqueline Lölling, kwam 0,03 seconden tekort om Ro voor te blijven, maar Stoecker ging met 0,07 seconden wél naar de leiding. Alleen Bos stond nog boven, maar de Nederlandse kwam door een paar onfortuinlijke foutjes nét tekort voor de winst: op 0,09 seconden pakte ze wel een uitstekende derde plek. De winst was zo voor de verrassende Stoecker, voor Ro, die net als Stoecker pas haar tweede World Cup-wedstrijd afwerkte.

Mannen
De Zuid-Koreaan Jung Seung-gi was in de eerste run de snelste en eigenlijk bleef er maar één echt in de buurt: Christopher Grotheer uit Duitsland hield de schade beperkt tot 0,08 seconden. De rest van het veld werd aangevoerd door een Britse armada: Matt Weston (+0,28), Craig Thompson (+0,35) en Marcus Wyatt (+0,37), met de Italiaan Amadeo Bagnis op 0,59 seconden ook al op geruime afstand van de podiumplekken.

In run twee wist Bagnis zijn plek ruimschoots te verdedigen, maar Wyatt dook er met 0,29 seconden wel gelijk ruim onderdoor. Thompson nestelde zich met 0,15 seconden achterstand tussen hen in, Weston nam met 0,25 seconden de leiding over. Grotheer kwam precies 0,25 seconden tekort en kwam dus op gelijke hoogte met Wyatt, met alleen Jung nog te gaan. Met een tweede superstart schoot de Koreaan zich op gang: hij bouwde zo een grote voorsprong op, en hield aan de finish 0,08 seconden over voor zijn allereerste World Cup-zege, voor Weston en de gedeelde derde plek van Grotheer en Wyatt.

Laatste reviews en specials
review
Banishers: Ghosts of New Eden
special
Random Pics van de Dag #1207
special
VrijMiBabes #198 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1206
special
Random Pics van de Dag #1205
special
Random Pics van de Dag #1204
©FOK.nl e.a.