Schansspringer Kraft pakt derde en vierde zeges op rij, zeldzame Franse zege Pagnier

Voor de liefhebber keren we nog even een paar dagen terug: in Lillehammer werd het tweede World Cup-weekeinde van het seizoen afgewerkt voor de schansspringers. De mannen en vrouwen kwamen beiden in actie, allebei één keer op de kleine en één keer op de grote schans.

Vrouwen, kleine schans
De Canadese Alexandria Loutitt maakte een sterke indruk en was in de eerste ronde de beste, voor de Noorse Eirin Maria Kvandal, Josephine Pagnier uit Frankrijk en de Japanse Yuki Ito. Anna Odine Strøm uit Noorwegen deed ook nog prima mee, de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer stond op plek zes al op een redelijke achterstand.

In ronde twee behield Kramer in elk geval haar positie, Strøm ging er met één tiende punt voorbij. Ito sprong op haar beurt dan weer ruim voorbij de twee en zag Pagnier net tekort komen, maar de Française mocht wel het podium op: Kvandal kwam vlak achter haar terecht en alleen Loutitt stond nog boven. De Canadese sprong prima, maar nét niet goed genoeg voor de winst: ze werd derde, met Ito als winnares en Pagnier als verrassende nummer twee.

Vrouwen, grote schans
De in topvorm verkerende Pagnier vloog in ronde één naar de leiding en er bleven er maar drie een beetje in de buurt: Loutitt, de Sloveense Ema Klinev en Kvandal. Takanashi voerde op plek vijf de rest van het veld aan, maar dat was al op forse afstand van de podiumplaatsen.

Takanashi leverde in de tweede ronde een plekje in bij de Noorse Silje Opseth, Kvandal sprong naar de leiding en Klinec kwam vervolgens achter de twee Noorse vrouwen terecht. Een fantastische sprong bracht Loutitt ruimschoots naar de leiding met alleen Pagnier nog op de startbalk en de Française deed het: haar allereerste World Cup-zege was een feit, en de eerste Franse in bijna elf jaar, vóór Loutitt en Kvandal.

Mannen, kleine schans
De Oostenrijker Stefan Kraft was in de eerste ronde weer eens de beste, nadat hij de eerste twee wedstrijden van het seizoen al won. Andreas Wellinger en Pius Paschke uit Duitsland volgden, met daarachter dan weer twee Oostenrijkers: Manuel Fettner en Daniel Tschofenig. Marius Lindvik was op plek zes de enige thuisspringer in de top-10, voor de Duitser Karl Geiger.

Geiger behield zijn positie in de tweede ronde, Lindvik zakte vier plekken weg. Tschofenig wist zijn plek wel vast te houden en nam dus de leiding, waarna Fettner twee posities inleverde. Paschke kwam vlak achter hem terecht, maar Wellinger wist wél de leiding over te nemen. Alleen Kraft moest zijn tweede sprong nog maken en de Oostenrijker maakte het keurig af: overwinning drie in dit seizoen was een feit.

Mannen, grote schans
Wederom was Kraft in de eerste ronde de beste, maar landgenoot Jan Hörl zat er dit keer vlak achter. Ook nu volgden met Karl Geiger en Wellinger twee Duitsers, met Fettner achter hen op de vijfde plek. Voor de tweede dag op rij was Lindvik op de zesde plek de beste Noor, Michael Hayböck uit Oostenrijk stond vlak achter hem op plek zeven.

Hayböck zakte met zijn tweede sprong twee plekken terug, Lindvik liet weer een goede sprong zien en nam plek twee in beslag, achter de Japanner Ryoyu Kobayashi. Fettner viel drie plekken terug, maar Wellinger sprong ruimschoots naar de leiding. Landgenoot Geiger kwam achter hem terecht, Hörl nam nét achter Wellinger plaats en Kraft mocht het weer eens afmaken. Dat deed de Oostenrijker met verve, na vier wedstrijden staat hij op vier zeges. Alleen Thomas Morgenstern begon een seizoen ooit beter: in 2007/08 opende de Oostenrijker met zes zeges.