FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 december 2023

NFL: Cowboys en Texans winnen thrillers van Seahawks en Broncos

De playoffs in de NFL komen alsmaar dichter in de buurt, inmiddels zit de dertiende speelweek van het jaar er ook al weer op. Donderdagavond begint de veertiende week zelfs al, nog precies op tijd om even kort terug te blikken op de dertiende week.

Dallas Cowboys - Seattle Seahawks
De 8-3 Cowboys speelden tegen de 6-5 Seahawks en dat werd een uiterst vermakelijke wedstrijd, met in het eerste kwart een 73-yard touchdown van DK Metcalf (Seahawks) en een 15-yard touchdown van CeeDee Lamb (Cowboys). In het tweede kwart vergrootten de Cowboys de voorsprong met een 7-yard touchdown van Brandin Cooks, maar Zach Charbonnet reageerde namens de Seahawks en een korte touchdown van DK Metcalf op slag van rust bracht de bezoekers zelfs op 20-21.

Quarterback Geno Smith vergrootte de voorsprong met een touchdown, maar Tony Pollard deed wat terug voor 27-28. In het vierde kwart was het wederom Metcalf die op aangeven van Smith een touchdown scoorde, maar na een field goal van Brandon Aubrey kwamen de Cowboys terug. In een geweldige laatste vijf minuten bezorgde Dak Prescott een touchdown pass bij Jake Ferguson, gevolgd door een two-point conversion naar Cooks, waarna Aubrey uiteindelijk de 41-35 zege voor Dallas op de borden trapte met een field goal.

Houston Texans - Denver Broncos
Beide ploegen begonnen met een 6-5 record aan de wedstrijd, waarin de Texans een voorsprong namen door twee field goals van Matt Ammendola en een korte touchdown van Dameon Pierce. Will Lutz deed voor de Broncos iets terug met een field goal, maar Ammendola tekende voor 16-3.

In de loop van Q3 wist quarterback Russell Wilson voor de Broncos Courtland Sutton te bedienen voor een 45-yard touchdown, maar CJ Stroud bereikte Nico Collins namens de Texans voor een touchdown en 22-10. Een korte touchdown van Wilson volgde al snel, maar vanaf 22-17 hielden de Texans stand en een interception op de mogelijk winnende drive van de Broncos in de slotfase bezorgde Houston definitief de winst.

Uitslagen NFL week 13
Dallas Cowboys - Seattle Seahawks 41-35
Tennessee Titans - Indianapolis Colts 28-31 OT
New England Patriots - Los Angeles Chargers 0-6
New Orleans Saints - Detroit Lions 28-33
New York Jets - Atlanta Falcons 8-13
Pittsburgh Steelers - Arizona Cardinals 10-24
Washington Commanders - Miami Dolphins 15-45
Houston Texans - Denver Broncos 22-17
Tampa Bay Buccaneers - Carolina Panthers 21-18
Los Angeles Rams - Cleveland Browns 36-19
Philadelphia Eagles - San Francisco 49ers 19-42
Green Bay Packers - Kansas City Chiefs 27-19
Jacksonville Jaguars - Cincinnati Bengals 31-34 OT

Schansspringer Kraft pakt derde en vierde zeges op rij, zeldzame Franse zege Pagnier

Voor de liefhebber keren we nog even een paar dagen terug: in Lillehammer werd het tweede World Cup-weekeinde van het seizoen afgewerkt voor de schansspringers. De mannen en vrouwen kwamen beiden in actie, allebei één keer op de kleine en één keer op de grote schans.

Vrouwen, kleine schans
De Canadese Alexandria Loutitt maakte een sterke indruk en was in de eerste ronde de beste, voor de Noorse Eirin Maria Kvandal, Josephine Pagnier uit Frankrijk en de Japanse Yuki Ito. Anna Odine Strøm uit Noorwegen deed ook nog prima mee, de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer stond op plek zes al op een redelijke achterstand.

In ronde twee behield Kramer in elk geval haar positie, Strøm ging er met één tiende punt voorbij. Ito sprong op haar beurt dan weer ruim voorbij de twee en zag Pagnier net tekort komen, maar de Française mocht wel het podium op: Kvandal kwam vlak achter haar terecht en alleen Loutitt stond nog boven. De Canadese sprong prima, maar nét niet goed genoeg voor de winst: ze werd derde, met Ito als winnares en Pagnier als verrassende nummer twee.

Vrouwen, grote schans
De in topvorm verkerende Pagnier vloog in ronde één naar de leiding en er bleven er maar drie een beetje in de buurt: Loutitt, de Sloveense Ema Klinev en Kvandal. Takanashi voerde op plek vijf de rest van het veld aan, maar dat was al op forse afstand van de podiumplaatsen.

Takanashi leverde in de tweede ronde een plekje in bij de Noorse Silje Opseth, Kvandal sprong naar de leiding en Klinec kwam vervolgens achter de twee Noorse vrouwen terecht. Een fantastische sprong bracht Loutitt ruimschoots naar de leiding met alleen Pagnier nog op de startbalk en de Française deed het: haar allereerste World Cup-zege was een feit, en de eerste Franse in bijna elf jaar, vóór Loutitt en Kvandal.

Mannen, kleine schans
De Oostenrijker Stefan Kraft was in de eerste ronde weer eens de beste, nadat hij de eerste twee wedstrijden van het seizoen al won. Andreas Wellinger en Pius Paschke uit Duitsland volgden, met daarachter dan weer twee Oostenrijkers: Manuel Fettner en Daniel Tschofenig. Marius Lindvik was op plek zes de enige thuisspringer in de top-10, voor de Duitser Karl Geiger.

Geiger behield zijn positie in de tweede ronde, Lindvik zakte vier plekken weg. Tschofenig wist zijn plek wel vast te houden en nam dus de leiding, waarna Fettner twee posities inleverde. Paschke kwam vlak achter hem terecht, maar Wellinger wist wél de leiding over te nemen. Alleen Kraft moest zijn tweede sprong nog maken en de Oostenrijker maakte het keurig af: overwinning drie in dit seizoen was een feit.

Mannen, grote schans
Wederom was Kraft in de eerste ronde de beste, maar landgenoot Jan Hörl zat er dit keer vlak achter. Ook nu volgden met Karl Geiger en Wellinger twee Duitsers, met Fettner achter hen op de vijfde plek. Voor de tweede dag op rij was Lindvik op de zesde plek de beste Noor, Michael Hayböck uit Oostenrijk stond vlak achter hem op plek zeven.

Hayböck zakte met zijn tweede sprong twee plekken terug, Lindvik liet weer een goede sprong zien en nam plek twee in beslag, achter de Japanner Ryoyu Kobayashi. Fettner viel drie plekken terug, maar Wellinger sprong ruimschoots naar de leiding. Landgenoot Geiger kwam achter hem terecht, Hörl nam nét achter Wellinger plaats en Kraft mocht het weer eens afmaken. Dat deed de Oostenrijker met verve, na vier wedstrijden staat hij op vier zeges. Alleen Thomas Morgenstern begon een seizoen ooit beter: in 2007/08 opende de Oostenrijker met zes zeges.

Black Friday 2023: Nederland geeft ¤366 miljoen uit aan consumentenelektronica

De verwachtingen voor een goede Black Friday week waren hooggespannen in de markten voor consumentenelektronica, duurzame consumptiegoederen en huishoudelijke artikelen, die tot nu toe een uitdagend 2023 achter de rug hebben. De verkoopresultaten die net zijn vrijgegeven door GfK’s Market Intelligence Sales Tracking onderzoek laten zien dat in de week van Black Friday 2023 de Nederlandse markt voor consumentenelektronica een omzet van €366 miljoen boekte, een stijging van 1,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Forse groei in de aanloop naar Black Friday
De Black Friday week 2023, week 47, laat met €366 miljoen een omzetgroei van 1,1% zien binnen de consumentenelektronica sectoren ten opzichte van 2022. Een minimale groei, zo lijkt het, echter is er in de weken voorafgaand aan de Black Friday week een aanzienlijk hogere groei te zien. Black Friday beperkt zich duidelijk niet meer tot één week van promoties maar wordt verspreid over de gehele maand november.

Ook dit jaar kregen de weken voorafgaand aan de officiële Black Friday een boost: week 46 liet een omzet zien van €238 miljoen, 6,5% meer dan in 2022. Week 45 had een omzet van €174 miljoen, een stijging van 5,1% ten opzichte van 2022. Van week 44 tot en met 47 is er een totale groei van 3,4%. Ter vergelijking: de consumentenbestedingen in Italië daalden in week 47 met 11% en in Frankrijk met 1,3%. België daarentegen zag een stijging van 8%.

Het volume in Nederland daalde in week 47 met 1,6%, in de week 44 tot en met 47 daalde het volume in totaal met 2,2%, wat erop duidt dat de gemiddelde verkoopprijzen zijn gestegen vergeleken met een jaar eerder. Consumenten kochten uiteindelijk dus minder, maar gaven wel meer geld uit, enerzijds door hogere gemiddelde prijzen als gevolg van de inflatie en anderzijds doordat consumenten tijdens Black Friday op zoek gaan naar producten met hoge kortingen voor de relatief duurdere producten.

Vooral groei binnen huishoudelijke apparaten en telecom
Binnen de consumentenelektronica sectoren waren vooral Haarstylers (+81%), Spelcomputers (+76%), en Drones (+31%) populair in de week van Black Friday. Producten als TV, Audio, Video, Foto en IT- apparatuur lieten geen groei zien.

Vrijstaande grote keuken apparatuur, klein huishoudelijke artikelen, en Telecom daarentegen noteerden wel een omzet toename. Ook dit jaar blijkt Black Friday vooral een online feestje te zijn geweest, net als vorig jaar werd 63% van de totale consumentenelektronica omzet via het online kanaal gerealiseerd.

Als we kijken naar de totale mix van de non-food branche binnen de grotere Nederlandse retailers (Bron: GfK Retail Recap), heeft de Black Friday week (week 47) niet voor een omzetgroei gezorgd. De totale omzet in week 47 noteerde een daling van 1% ten opzichte van 2022.

Er worden minder aankopen in Fashion gedaan, echter door hogere gemiddelde prijzen valt de daling in omzet minder laag uit maar komt alsnog op -7% in vergelijking met vorig jaar. Ook in doe-het-zelf producten is een daling te zien. De overall teleurstellende cijfers over Black Friday worden in enige mate gemaskeerd door de entertainment verkopen waar we een forse stijging zien van 17% door met name de verkoop van game consoles.

Poetin arriveert in Verenigde Arabische Emiraten voor een kort bezoek

Onder begeleiding van straaljagers landde de Russische president Poetin woensdag in de Verenigde Arabische Emiraten voor het eerste deel van zijn reis naar het Midden-Oosten, waarbij hij ook Saoedi-Arabië zal bezoeken.

Poetin landde op Abu Dhabi International Airport in de VAE onder bescherming van vier Su-35 Russische straaljagers, die het vliegtuig van de president de hele vlucht flankeerden, aldus het Russische ministerie van Defensie.

De straaljagers beschilderden de lucht boven Dubai met de kleuren van de Russische vlag, aldus de Russische staatsmediaketen TASS. Poetin was glimlachend te zien toen hij het platform van zijn vliegtuig afliep en werd begroet door ambtenaren van de VAE op beelden die door het Kremlin werden vrijgegeven.

Poetin heeft volgens het Kremlin al een één-op-één ontmoeting gehad met de president van de VAE, sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Verwacht werd dat de twee de oorlog tussen Israël en Hamas, de oorlog in Oekraïne en hun gedeelde economische belangen als grote olieproducerende landen zouden bespreken.

Poetin is nu op weg naar Riyad, waar hij later op woensdag een ontmoeting heeft met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman in de hoofdstad Riyad. Poetin reisde in 2019 voor het laatst naar de VAE en Saudi-Arabië.

Zijn bezoek aan het Midden-Oosten gaat dwars in tegen een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC), dat zijn arrestatie eist voor de deportatie van Oekraïense kinderen uit Oekraïne.

Poetin sloeg eerder dit jaar een belangrijke economische bijeenkomst in Zuid-Afrika over uit bezorgdheid dat hij daar gearresteerd zou kunnen worden. Noch de VAE noch Saoedi-Arabië zijn partij bij het ICC.

Volgens Russische bronnen prees Poetin de bilaterale relatie tussen de landen als historisch ongekend en nodigde hij Sajid uit om de Brics-top van 2024 in Kazan bij te wonen.

Volgens Poetin zijn de Verenigde Arabische Emiraten Ruslands belangrijkste handelspartner in de Arabische regio. Volgens Russische media kwamen tijdens de gesprekken ook de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne aan bod. Er zijn geen verdere details over de inhoud bekend gemaakt.

True Detective keert terug met nieuwe trailer voor Night Country

De HBO-serie True Detective, waarin elk seizoen een nieuw verhaal met een nieuwe cast wordt verteld, keert in januari terug met het vierde seizoen, dat de ondertitel Night Country heeft meegekregen.

De cast wordt geleid door Jodie Foster en Kali Reis, die de rechercheurs van dit seizoen spelen. Wanneer de lange en donkere winter aanbreekt in Ennis, Alaska, verdwijnen de acht mannen die het Tsalal Arctic Research Station bedienen spoorloos. Om de zaak op te lossen, moeten rechercheurs Liz Danvers (Foster) en Evangeline Navarro (Reis) de duisternis die ze in zich dragen onder ogen zien en graven in de spookachtige waarheden die verborgen liggen onder het eeuwige ijs.

De nieuwe serie is geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Issa López, die hierin het stokje overneemt van Nic Pizzolatto. Andere castleden zijn onder andere Finn Bennett, Fiona Shaw, Christopher Eccleston, Isabella Star LaBlanc en John Hawkes. Op 15 januari is de eerste aflevering te zien bij HBO Max, en wekelijks is er een nieuwe.

4 jaar cel en tbs voor doodsteken moeder in Asten

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 25-jarige man uit Deurne veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Hij bracht in december 2022 zijn moeder met 53 messteken om het leven.

De verdachte ging de bewuste avond naar zijn moeder in Asten. Volgens eigen zeggen voelde hij zich die dag niet goed; hij was in de war en depressief en wilde daarover met zijn moeder praten. Dat deed hij wel vaker. De vrouw liet de verdachte via de achterdeur binnen. Vervolgens stak hij de vrouw uit het niets 53 keer met een keukenmes in haar gezicht, hals, nek, buik, borst, rug, zij, schouders en arm. 

De verdachte kan niet verklaren waarom hij tot zijn daad overging: "Het kwam uit het niets". De rechtbank gaat ervan uit dat de verdachte handelde in een opwelling. Er is dan ook geen sprake van voorbedachte raad en dus geen moord. Dit weegt mee in de hoogte van de straf.

Deels toerekeningsvatbaar
De advocaat stelt dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van het voorval. Hij zou daarom geen straf moeten krijgen. Dit verwerpt de rechtbank. Op basis van de adviezen van twee gedragsdeskundigen vindt de rechtbank dat weliswaar sprake is van psychische problematiek bij de verdachte, maar dat hij wel deels toerekeningsvatbaar is. Daarom rekent de rechtbank hem het incident in verminderde mate toe.

Juiste zorg
Het is onvoorstelbaar wat voor angst en pijn het slachtoffer in de laatste momenten van haar leven moet hebben gehad. De verdachte bracht de nabestaanden onherstelbaar leed en verdriet toe. Zij zijn geschokt door het plotse en gewelddadige overlijden van hun dierbare, maar maken zich ook grote zorgen over het welzijn van de verdachte. In plaats van afstraffing hopen ze dat hij de juiste zorg krijgt.

Bij het bepalen van de straf weegt ook mee dat de verdachte zelf is getroffen door de gevolgen van het delict. Hij moet zijn moeder de rest van zijn leven missen en moet verder leven in de wetenschap dat hij haar heeft gedood. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 4 jaar op zijn plaats. Daarnaast krijgt de verdachte tbs met dwangverpleging om zich te laten helpen aan zijn stoornissen. Ook moet hij de nabestaanden schadevergoedingen betalen van in totaal bijna 50.000 euro.

Bijna 8 op de 10 mensen deden online aankopen in 2023

In de eerste helft van 2023 zei 78 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder iets online gekocht te hebben. Dat is meer dan een jaar eerder, en vergelijkbaar met 2021. De verkoop van digitale producten en diensten nam vergeleken met 2022 licht toe, terwijl de verkoop van goederen nauwelijks is veranderd. Van de online shoppers had 43 procent klachten over de aanschaf. In 2021, toen er ook naar klachten werd gevraagd, was dat 56 procent. Dit blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen van het CBS.

Deze enquête wordt jaarlijks van april tot juli gehouden. Er doen ongeveer 6 duizend mensen van 12 jaar of ouder met het onderzoek mee. In 2023 zeiden ongeveer 12,1 miljoen 12-plussers iets online gekocht te hebben in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek. Vooral 25- tot 35-jarigen kopen via internet (93 procent), van de 75-plussers deed 36 procent online aankopen.

Meer kaartjes voor concert, film of theater via internet verkocht
Online kaartjes kopen voor de bioscoop, een concert of een cultureel evenement nam toe van 38 procent in 2022 naar 42 procent in 2023. Van de 12-plussers kocht 48 procent films of series via een streamingdienst, of als download. Dat is vergelijkbaar met 2022. Ook kochten meer mensen een abonnement voor internet of mobiele telefoon, of muziek via een streamingsdienst of download dan een jaar eerder.

Online aankoop goederen niet veranderd
57 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder kocht via internet kleding, sportkleding, schoenen, of accessoires zoals tassen en sieraden. Daarmee stonden deze artikelen bovenaan de lijst van meest gekochte online producten. Dat was ook zo in 2022, maar toen werden deze producten minder vaak online aangeschaft dan in 2023. Iets meer dan 40 procent van de mensen bestelde online maaltijden bij een restaurant, fastfoodketen, of cateraar. Dat was ook zo in 2022.

Verder kocht ongeveer een kwart van de 12-plussers via internet cosmetica, sportartikelen, meubels, woonaccessoires of etenswaren, ook vergelijkbaar met een jaar eerder.

In 2023 was de online aankoop van meubels, computers, elektronica, gedrukte boeken, maaltijden en etenswaren lager dan in 2021, tijdens de coronapandemie.

Meeste klachten over te late levering, maar minder dan twee jaar eerder
Van degenen die online winkelden, had 43 procent klachten hierover. In 2021, toen dit - anders dan in 2022 - wel werd gevraagd, gaf nog 56 procent aan problemen te ervaren met online winkelen. De meest genoemde klacht was te late levering van de bestelde producten: 33 procent klaagde hierover, tegen 40 procent in 2021.

Andere veel genoemde klachten waren technische problemen bij bestellen of betalen, moeilijkheden bij het vinden van informatie over garantie en wettelijke rechten, en probleem bij het indienen van een klacht of de klacht niet goed afgehandeld werd.

Eindelijk aandacht voor mutilaties van vrouwen én mannen door Hamas op 7 oktober

Alhoewel de internationale gemeenschap de mutilaties van vrouwen én mannen, barbaarse verkrachtingen en femicide door Hamas op 7 oktober onder het tapijt leek te vegen, komt er nu langzaam aandacht voor dit beestachtige gedrag. De BBC heeft na bewijzen te hebben gezien er aandacht aan besteed en de NOS kwam er dinsdagavond mee.

Hieronder een gedeeltelijke vertaling van ruim 1500 getuigenverslagen. Eind november behandelde een speciale vergadering (van de Knessetcommissie voor de verbetering van de positie van vrouwen en gendergelijkheid) de misdaden die Hamas heeft gepleegd tegen vrouwen tijdens het bloedbad van 7 oktober. Vanwege het stilzwijgen van internationale vrouwenorganisaties hebben ze besloten om dit bewijs te publiceren zoals het is voorgelezen door de politieagenten voor de leden van de commissie.

Het bewijs bestaat uit verzamelde getuigenissen van overlevenden, families van de vermoorde en ontvoerde mensen, personeel van de veiligheidsdiensten en het leger, ZAKA (de nationale eenheid voor identificatie van rampenlichamen), brandweerlieden, eerstehulpverleners en paramedici.

WAARSCHUWING: BEVAT EXTREEM GRAFISCHE BESCHRIJVINGEN VAN SEKSUEEL GEWELD EN VERKRACHTING

"De moorddadige terroristen waren niet tevreden met het vermoorden van onschuldigen, maar documenteerden de moord op hun slachtoffers terwijl ze probeerden te vluchten, ze hielden zich bezig met het ontheiligen en verminken van dode lichamen, waarbij in veel gevallen ledematen werden geamputeerd en lichamen werden verbrand. Ze werkten systematisch en met een plan om massamoord uit te voeren. Een massale uitroeiing van iedereen die hun pad kruiste."

"De omvang van deze terreurdaden is ondoorgrondelijk, zowel wat betreft het aantal slachtoffers en gewonden, als wat betreft de wreedheden, de corruptie, het kwaad en de wreedheid, die allemaal in detail beschreven zijn door getuigen. Een overlevende van het Novafestival beschrijft in zijn getuigenis Het was als een apocalyps van dode lichamen, meisjes zonder kleren, bovenste helften, onderste helften. Mensen doormidden gesneden, mensen afgeslacht, sommigen onthoofd. Er waren meisjes waarvan het bekken was gebroken door de omvang van de gewelddadige verkrachting; hun vagina was daardoor uitgescheurd."

"Een lid van het zoek- en reddingsteam dat werd ingezet op het Nova festival beschrijft: 'Overal lagen lichamen, gewond. Ik zag veel naakte lichamen van vrouwelijke slachtoffers; ik herinner me iemand die in haar borst was geschoten. Een vrouwelijk lid van het extractieteam herinnert zich: "een tent vol lichamen, lichamen met hun handen op hun rug gebonden. Ik herinner me een lichaam van een vrouw die uit haar genitaliën bloedde."

"Een andere getuige beschreef: 'tonnen lichamen verminkt in het hoofd en de nek, verpletterde hoofden, het lichaam van een vrouw met haar jeans rond haar knieën naar beneden getrokken. Hoofden zonder lichaam, meestal mannen. Een lichaam met een mes dat uit de kaak stak."

"Er waren veel schotwonden, geweervuur gericht op de genitaliën van mannen, schotwonden in de maagstreek, in de ledematen en in de billen", zei een andere getuige. Ze hadden een obsessie voor genitaliën, van zowel mannen als vrouwen. We zagen vrouwen van wie de borsten waren afgesneden. We zagen veel mannen van wie de genitaliën waren verwijderd."

Een vrouwelijke overlevende van het Nova festival beschreef: "Het begon met een meisje met kort haar, ik zag haar niet tijdens het feest. Ik zag een situatie waarin ze op haar knieën zat te bedelen. Een terrorist stond over haar heen en spuugde op haar gezicht. Hij filmde haar en schoot toen op haar hoofd. Het gebied waar we ons verstopten - daar brachten ze alle vrouwen heen, zelfs onthoofde hoofden van vrouwen."

"Er was een situatie waarbij ze iemand voorover bogen en toen verkrachtten ze haar en gaven haar door aan elkaar. Ze waren gekleed als soldaten, ik hoorde geschreeuw in het Arabisch. Het meisje dat ze verkrachtten leefde nog, ze stond op haar voeten en bloedde uit haar rug."

"Er was nog iemand waarvan ik me herinner dat de terrorist aan haar haar trok. Ze was niet gekleed, hij sneed een van haar borsten af, gooide die op de grond en begon ermee te spelen terwijl hij haar nog steeds rondtrok. Een van hen penetreerde haar en schoot haar toen in het hoofd. Hij keek niet eens op, hij schoot haar door het hoofd terwijl zijn broek nog op zijn knieën hing."

Aanvullende getuigenissen van de zoek- en reddingsteams verwijzen naar een woonhuis in een van de dorpen waar de terroristen het bloedbad aanrichtten: "In de douche lag het lichaam van een vrouw, vastgebonden. Ze was naakt van onderen. Haar lichaam lag in de hoek, haar handen vastgebonden."

Een andere getuige herinnert zich: "Ik zag een oudere vrouw, naakt zonder ondergoed." Een andere getuige beschrijft: "Tussen de huizen vonden we een lichaam, tussen het puin zagen we alleen het hoofd en de nek. Haar mond was vastgebonden met een soort stof, het lichaam was naakt."

Eerder beschreef Shlomit Landes haar ervaring op de Shura basis: "Vrouwen waren slachtoffer van seksueel geweld, vrouwen werden misbruikt simpelweg omdat ze vrouw zijn, inclusief zwangere vrouwen. Op de Shura-basis zagen we de verschrikkingen. Niets bereidde ons voor op wat we daar te zien kregen. We zagen op de lichamen van de slachtoffers de omvang van het geweld en het kwaad. Als iemand twijfelt aan de waarheid van deze verhalen, moet hij de beelden maar gaan kijken want deze zijn niet te weerleggen."

"We zagen de lichamen van vrouwen die waren neergeschoten, degenen die in het midden van hun gezicht waren geschoten, en niet toevallig. We zagen mensen die op gevoelige plekken van hun lichaam waren neergeschoten. We zagen lichamen die waren vastgebonden, lichamen die bepaalde ledematen en geslachtsorganen misten, omdat die door de moordenaars waren afgesneden. We zagen het bloed en het lijden."

"We zagen onder deze lichamen vrouwen en meisjes. We zagen de kleine lijkzakken met de lichamen van dode kinderen, meisjes en jongens, sommigen als hele families binnengebracht. En we zagen de lichamen van ouders naast hun kinderen, soms in een omhelzing. We konden het niet helpen ons de laatste momenten in te beelden die deze families beleefden met elkaar voordat ze afgeslacht werden."

"We zagen de jonge vrouwen in hun modieuze jeans of in comfortabele festivalkleding, de meisjes met tatoeages die uit waren gegaan om te feesten, we zagen lichamen met damesschoenen, we zagen hun lange haar bedekt met bloed, de gevreesde lokken, de kleding die de slachtoffers van plan waren te dragen om te gaan werken, of om feest te vieren, of gewoon om bij hun kinderen te zijn."

"We zagen hun glimmende, fonkelende nagellak. We leerden dat gelpolish bestand is tegen bloedbaden. Iets dat voor vrouwen een symbool van plezier en zelfzorg was, is voor ons een toonbeeld geworden van het gedood worden, het verlies van de vrouwelijkheid, en van het misbruik door Hamas."

"Als politie zijn we gewend getuigenverklaringen te verzamelen en hard te werken om criminelen voor het gerecht te brengen en slachtoffers te helpen. In dit geval hebben vrouwen niet alleen te maken gehad met misbruik en aanranding, maar de meesten van hen zijn vermoord. Ze zijn hier niet om hun verhaal te vertellen. We zullen in dit geval niet de kans krijgen om hun verhaal af te sluiten."

"Hetzelfde geldt voor de getuigen van de wreedheden, de meesten van hen zijn ook vermoord. Onder de overlevenden zijn veel kinderen en met hen hebben we nog niet gesproken. Het is onwaarschijnlijk dat we met hen kunnen spreken gezien de diepte van het trauma. We nemen aan dat de gijzelaars hier ook informatie over hebben. Het lijkt erop dat we nog steeds de omvang en de diepte van de wreedheden niet kennen."

"We blijven werken aan het verzamelen van de details van deze onvoorstelbare wreedheden. We moeten de misdaden die hier op 7 oktober hebben plaatsgevonden onder de aandacht brengen van de wereld, de wereld die vaak spreekt over het recht om in veiligheid te leven en de rechten van vrouwen."

De Game Awards zijn vannacht (8 december) te zien

Vrijdag (8 december) is het weer zover, het is weer tijd voor de Game Awards. De Game Awards is een van de belangrijkste evenementen van het jaar waarbij er nieuwe games onthuld worden, maar bovenal wordt er stilgestaan bij de vetste games van dit jaar. Dit jaar is extra speciaal want de Game Awards bestaan tien jaar!

We kunnen verwachten dat zowel Baldurs Gate 3 als Alan Wake 2 behoorlijk wat awards mee naar huis mogen nemen. Deze twee games zijn namelijk beide voor acht awards genomineerd. Ze worden op de voet gevolgd door Spider-Man 2 die zeven nominaties heeft gehad. Geoff Keighley zal ook dit jaar weer de presentatie doen. We zijn erg benieuwd welk spel dit jaar zichzelf Game of the Year mag gaan noemen. 2023 was een goed jaar voor games en gamers wereldwijd met heel veel goede titels die zijn uitgekomen. Voor degenen die willen kijken de Game Awards show begint om 01:30 Nederlandse tijd.

Bioware onthult trailer genaamd "Thedas Calls" voor Dragon Age: Dreadwolf

Bioware heeft een nieuwe trailer voor het langverwachte Dragon Age: Dreadwolf onthuld. In de trailer is te zien dat in de zomer van 2024 het nieuwe spel in de Dragon Age serie onthuld zal worden.

In het nieuwe Dragon Age: Dreadwolf zullen we als speler wederom terugkeren naar de wereld van Thedas. Het vorige deel Dragon Age: Inquisition dat inmiddels alweer uit 2014 stamt, speelde zich ook af in Thedas en won destijds meerdere Game of the Year awards. Waar Dragon Age: Dreadwolf over zal gaan is nog niet bekendgemaakt. Wel zijn er in de trailer een aantal locaties die worden geteased zoals Antiva, Rivain en Weisshaupt (Het hoofdkwartier van de Grey Wardens). Dragon Age: Dreadwolf wordt het vierde deel uit de Dragon Age serie, de verwachtingen en het enthousiasme voor het spel zijn dus erg hoog. Voor alle Dragon Age fans is het dus nog even afwachten tot de zomer. Tot die tijd: Bless The Maker!

FOK! Wat een weer: steeds iets droger

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In de provincies Friesland, Groningen en Drenthe is het plaatselijk glad door sneeuwresten en/of bevriezing van natte weggedeelten. Vooral het verkeer kan hinder ondervinden van de gladheid.

In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend overheerst de bewolking en valt er plaatselijk nog wat lichte (mot)regen. Van het zuidwesten uit kan de zon af en toe doorbreken. De wind komt uit een westelijke richting en is zwak tot matig, aan zee eerst nog vrij krachtig.

Vanmiddag is de zon vooral in het zuidwesten af en toe te zien. Verder is het vaak bewolkt en kan er een lichte bui voorkomen. Het wordt 3°C in het noordoosten en 7°C in het zuidwesten. De wind is westelijk en overwegend matig.

Vanavond klaart het van het zuidwesten uit steeds vaker op en wordt het droog. In de loop van de avond kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Boven land is er weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat nog af en toe een matige wind uit het westen.

Komende nacht is plaatselijk nog een spat regen mogelijk. Verder ontstaat in de loop van de nacht in het zuiden plaatselijk mist. De minimumtemperatuur ligt op veel plaatsen iets onder het vriespunt en plaatselijk kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Er is weinig wind.

Tot morgen!

                   

Zonsopkomst op de Purmerdijk richting Edam (Foto: Pukeko)
Zonsopkomst op de Purmerdijk richting Edam (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Verkeerde analyse luchtpatrouilles: minstens 85 burgers gedood door drone aanval

Bij een onbedoelde drone-aanval van het Nigeriaanse leger op een dorp in Nigeria zijn minstens 85 burgers om het leven gekomen. Het ziekenhuis behandelt momenteel 66 gewonden. Volgens de nationale nooddienst van Nigeria wordt er nog gezocht naar meer slachtoffers. “Twaalf kinderen stierven in mijn huis. Zes zijn van mij en zes waren van mijn broer”, zei een inwoner van Tudun Biri dinsdag.

De aanval vond plaats op zondag in het dorp Tudun Biri in het noordwesten van het land, tijdens een islamitisch festival. In dat deel van Nigeria voert het leger regelmatig luchtaanvallen uit op milities die dorpen plunderen en losgeld eisen voor gijzelaars. Luchtpatrouilles zagen de feestende mensen aan voor plunderaars.

Het leger heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het bombardement, maar heeft geen specifieke details gegeven over het aantal slachtoffers. Wel is er gemeld dat verschillende inwoners gewond zijn geraakt of zijn overleden.

President Bola Ahmed Tinubu heeft bevolen dat er een onderzoek wordt ingesteld naar dit zeer dodelijke incident. Hij noemde het incident van zondagavond een ‘bombardementongeluk’, dat ‘zeer ongelukkig, verontrustend en pijnlijk’ was.

Waarom denken we automatisch in hokjes?

Bij de geboorte van een kind is vaak het eerste wat we willen weten; is het een jongen of een meisje? En die hokjes blijven vaak de rest van je leven een rol spelen, ga je naar het mannen- of vrouwentoilet? Speel je in een vrouwen- of mannenteam? Maar wat nou als je je nooit thuis hebt gevoeld in één van die twee hokjes? Soraya Riem is zo iemand en identificeert zichzelf niet als man en ook niet als vrouw, maar als non-binair. En vraagt zich af waarom mensen altijd van die willen weten of die een man of een vrouw is. Psycholoog Mark Hommes (Open Universiteit) legt voor Universiteit van Nederland uit waarom ons brein de neiging heeft om in hokjes te denken.

0:00 Hokjes man/vrouw

1:22 Waarom heeft je brein de neiging om iedereen in hokjes te plaatsen?

2:38 Waarom kan je gender van je biologische geslacht verschillen?

5:26 Waren er vroeger ook al transgender personen of non-binaire mensen?

6:14 Identificeren steeds meer mensen zich als non-binair?

7:21 Hoe staat het met de acceptatie van genderdiverse mensen?

8:58 Wat zijn genderneutrale voornaamwoorden?

9:31 Wat verklaart de weerstand tegen genderdiversiteit?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.