Biatleet Samuelsson pakt indrukwekkende zege voor eigen publiek, Jeanmonnot wint opnieuw

In het Zweedse Östersund is zondag de eerste World Cup-week van het seizoen in het biatlon afgesloten. Na een week met individuele wedstrijden, estafettes en sprints stonden zondag de achtervolgingen op het programma: de top-60 van de sprint plaatst zich daarvoor en men start met de verschillen vanuit de sprint.

Vrouwen
Lou Jeanmonnot uit Frankrijk won de sprint en mocht dus als eerste vertrekken, wat ze prima deed: ze begon met vijf rake schoten bij de eerste schietbeurt, hoewel ze wel bij werd gehaald door Vanessa Voigt en Franziska Preuss uit Duitsland en Ingrid Landmark Tandrevold en Juni Arnekleiv uit Noorwegen, net als de Zeedse Elvira Öberg.

Öberg haakte met missers af bij de volgende schietbeurten, na de derde keer schieten waren alleen Arnekleiv, Voigt en Jeanmonnot nog over. De Française haakte op de ski's richting de laatste schietbeurt af, maar in tegenstelling tot Voigt en Arnekleiv bleef ze foutloos en zo pakte ze wederom de leiding terug.

Ondertussen was Preuss vooral op de ski's lekker bezig, na de laatste schietbeurt dichtte ze het gat naar Jeanmonnot en leek ze op weg naar de overwinning. De Française vond in de sprint echter toch nog wat kracht en sprintte ietwat verrassend naar de winst, nét voor Preuss. Voigt rekende achter hen af met Arnekleiv en pakte de derde plek.

Mannen
Als winnaar van de sprint mocht de Duitser Philipp Nawrath als eerste vertrekken en zijn voorsprong van bijna twintig seconden had hij lange tijd stevig in handen, hij wist het zelfs uit te breiden: richting de derde schietbeurt had hij driekwart minuut voorsprong. Het grote gevaar kwam vooral van de Zweed Sebastian Samuelsson, vierde in de sprint en erg snel op de ski's.

Ondanks een misser in beide liggende schietbeurten bleef Samuelsson gas geven en met vijf treffers in schietbeurt drie benaderde hij Nawrath - die wél een schijf liet staan - tot op zestien seconden. Nawrath schoot nog eens mis in de laatste schietbeurt, net als Samuelsson, maar de Zweed was dusdanig rap dat hij de Duitser de hielen liet zien. De Zweedse fans konden juichen, in de laatste wedstrijd van de week zorgde Samuelsson eindelijk voor een Zweedse zege.

Nawrath hield ondertussen de tweede plek vast, maar werd wel aangevallen door de vanaf plek negen naar voren gekomen Noor Vetle Sjåstad Christiansen. Die hield het bij één misser op de schietbaan, dook een paar tellen na Nawrath de slotronde in, maar kwam op de ski's uiteindelijk nét tekort om de Duitser van plek twee te houden.\