FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 december 2023

Handbalsters groepswinnaar op WK na ruime winst op TsjechiŽ

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun derde groepswedstrijd van de eerste ronde gewonnen. Tegen Tsjechië won Oranje met 33-20, dus gaat Nederland met groepswinst naar de volgende ronde.

Oranje en Tsjechië waren beide al door naar de tweede ronde, maar naast groepswinst telt ook het resultaat in de volgende ronde mee. Een belangrijke wedstrijd dus, waarin de Tsjechische handbalsters in de beginfase nog met wel met 0-2 voor kwamen te staan, maar snel herstelde Nederland zich en bij rust stond Oranje met 14-8 voor.

In de tweede helft kwam de zege van de Nederlandse handbalsters nooit in gevaar en won het uiteindelijk met 33-20 van Tsjechië. Door de winst begint Oranje de volgende groepsronde met vier punten. In die groepsronde speelt het nog tegen Spanje, Brazilië en Oekraïne.

Het Panamakanaal droogt op

Eerder dit jaar zijn honderden containerschepen vast komen liggen voor een belangrijke schakel in de internationale handel. Vele schepen wachtten allemaal om het ruim 100 jaar oude Panamakanaal, dat de Atlantische en de Stille Oceaan met elkaar verbindt en ooit werd geboren uit een Frans plan, te doorkruisen. Samen is de vracht goed voor 6% van de wereldwijde goederenstroom.

De capaciteit van dit indrukwekkende kanaal is nu fors verminderd. Technisch falen, ruimtegebrek, klimaatproblemen... waarom wordt dit wonder der techniek, met zijn bewogen geschiedenis, nu bedreigd? Deze video gaat terug naar het allereerste begin en komt uiteindelijk op de huidige situatie en welke maatregelen er worden genomen.

Het corruptieproces tegen Netanyahu gaat door

Volgens berichten in de media wordt het proces wegens corruptie en omkoping tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voortgezet. Het proces is maandag hervat in een districtsrechtbank in Jeruzalem, zo meldde de Times of Israel.

Het proces werd – zoals alle niet-dringende gerechtelijke procedures – tijdelijk opgeschort na de aanval van de militante islamistische Hamas in Israël op 7 oktober. Een overeenkomstige regeling liep echter vorige week af. Volgens Israëlische media zou Netanyahu binnen een paar maanden als getuige kunnen worden geroepen.

Beschuldigingen van corruptie en omkoping
Het corruptieproces tegen de 74-jarige loopt al ruim drie jaar. Hij wordt onder meer beschuldigd van omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen. Het Israëlische regeringshoofd wordt ervan beschuldigd voordelen te hebben toegekend aan de telecommunicatiegigant Bezeq als minister van Communicatie. In ruil daarvoor berichtte het mediakanaal Walla, dat deel uitmaakt van de groep, volgens de beschuldigingen positief over Netanyahu. Ook zou hij de kritische krantenuitgever Arnon Moses hebben aangeboden een rivaliserende krant te ondermijnen in ruil voor positieve berichtgeving.

Netanyahu wordt ook beschuldigd van het aannemen van luxe geschenken ter waarde van ongeveer 700.000 sikkels (ongeveer 174.000 euro), waaronder sieraden, sigaren en champagne, van bevriende miljardairs. In ruil voor de geschenken drong Netanyahu, volgens de aanklacht, aan op een wet die de Israëlische Hollywood-producent Arnon Milchan miljoenen aan belastingen zou hebben bespaard.

Kritiek op de hervatting van oorlogsprocessen
In het verleden heeft Netanyahu altijd alle beschuldigingen ontkend en gesproken van een “heksenjacht”. Politici die dicht bij hem stonden, hadden kritiek op de hervatting van het proces midden in de oorlog. Door de oproep van reservisten zullen waarschijnlijk minder getuigen en advocaten de zittingen kunnen bijwonen.

IsraŽl onderzoekt verdachte aandelenhandel voorafgaand aan Hamas-aanval 7 oktober

De Israëlische autoriteiten onderzoeken een rapport van Amerikaanse wetenschappers waaruit blijkt dat sommige investeerders mogelijk van tevoren op de hoogte waren van het plan van de islamitische militant Hamas om op 7 oktober Israël aan te vallen. Uit onderzoek van rechtenprofessoren Robert Jackson jr. van de New York University en Joshua Mitts van Columbia University bleek dat er in de aanloop naar de aanslagen sprake was van aanzienlijke short-selling van aandelen.

“Zelfs dagen vóór de aanslagen leken handelaren te anticiperen op wat ging komen”, aldus de onderzoekers in een rapport, daarbij verwijzend naar short selling in de MSCI Israel ETF. Volgens gegevens van de Amerikaanse toezichthouder Finra schoten deze op 2 oktober “plotseling en aanzienlijk omhoog”. Het short verkopen van Israëlische effecten nam dramatisch toe op de beurs van Tel Aviv, aldus het 66 pagina's tellende rapport.

De Israel Securities Authority vertelde Reuters dat ze op de hoogte waren van de zaak. Het zal “door alle relevante partijen worden onderzocht.” Een woordvoerster van de effectentoezichthouder wilde verder geen commentaar geven en er was nog geen commentaar beschikbaar van de Israëlische politie.

IsraŽl: trekt op naar Zuid-Gaza maar heeft Hamas in noorden nog niet verslagen

De grondtroepen van Israël rukken nu op naar het zuiden van de Gazastrook, maar de operatie tegen het islamitische Hamas in het noorden, die al weken aan de gang is, is nog niet voorbij. “We hebben ze militair nog niet volledig verslagen in het noorden, maar we hebben goede vooruitgang geboekt”, zei de woordvoerder van het Israëlische leger, Jonathan Conricus, tegen de Amerikaanse omroep CNN.

Vanaf het begin werd gezegd dat de strijd tegen Hamas niet gemakkelijk zou zijn en tijd zou vergen. We hebben te maken met een vijand "die er geen probleem mee heeft burgers op te offeren voor zijn militaire zaak", zei Conricus.

De situatie voor de burgerbevolking in Zuidelijk Gaza verslechtert met het uur. Hoewel het Israëlische leger pamfletten uitstrooide waarin mensen werden opgeroepen om bescherming elders te zoeken, weten velen niet meer waar ze naartoe moeten vluchten. De scholen van de Verenigde Naties zitten overvol en de hygiënische omstandigheden daar zijn dramatisch. 

Het Israëlische leger heeft de inwoners van Gaza vanmiddag gewaarschuwd de belangrijke noord-zuidroute tussen de steden Khan Yunis en Deir al-Balah niet te gebruiken, nadat het grondoffensief is uitgebreid. De weg is een slagveld en de situatie daar is uiterst gevaarlijk, aldus de strijdkrachten in een verklaring.

Dit gaf aan dat Israëlische grondtroepen richting Khan Yunis oprukten, mogelijk met als doel de centrale Gazastrook na het noorden van het zuiden te scheiden. De omroeporganisatie Al-Jazeera toonde beelden van paramedici die mensen redden na een vermoedelijke aanval op een auto op het stuk weg. Een AP-verslaggever kon een Israëlische tank op straat zien. 


Deens bedrijf heeft dť oplossing om windturbines te recyclen

Als windturbines het einde van hun levensduur hebben bereikt, zijn ze bijzonder moeilijk te recyclen, waardoor veel windturbines op de vuilstort belanden

Windenergie is mateloos populair, maar het niet kunnen recyclen van de afgedankte windturbines levert een fors probleem op voor de groene industrie. Eén fabrikant in Denemarken heeft een doorbraak bereikt door met een oplossing te komen.

Nieuwe dienstregeling van start met 1800 extra treinen

Wouter Koolmees, president-directeur NS: "Hoewel hoge inflatie en structureel ander reisgedrag voor NS grote uitdagingen blijven, kunnen we Nederland in 2024 weer een aantal verbeteringen bieden. We zijn in onze nieuwe dienstregeling een half uur sneller in Berlijn, meer Sprinters in de spits tussen Assen en Groningen, we verbinden Breda beter met Amsterdam en rijden vaker tussen grote steden als Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Dat zijn extra treinen en verbindingen die ons land bereikbaar houden en waar de reiziger zijn voordeel mee kan doen.

De nieuwe dienstregeling past bij het nieuwe reisgedrag na corona. Zo zien we op vrijdag minder mensen in de trein, terwijl de reizigersaantallen in de daluren en het weekend alweer de niveaus van voor corona aantikken. Dinsdagen en donderdagen zijn typische forensendagen geworden. Dat alles vraagt om een andere dienstregeling dan voorheen. In de nieuwe dienstregeling gaan er op maandag tot en met donderdag meer treinen rijden. En ook in het weekend breiden we uit. Waar mogelijk wil NS in de loop van 2024 meer verbeteringen doorvoeren. 

ICNG
In de nieuwe dienstregeling rijdt NS weer twee keer per uur met de IC Direct rechtstreeks over de Hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda. De ritten op dit traject staan vanaf zondag met de nieuwe Intercity (ICNG) van NS gepland. Er rijden nu 14 ICNG's in het land en daar komen er stapsgewijs meer bij. Komend jaar zien reizigers de nieuwe trein ook steeds vaker op de trajecten Amsterdam-Rotterdam en Den Haag-Eindhoven. In 2024 start NS bovendien met het testrijden met ICNG naar Leeuwarden/Groningen en naar Brussel. 

Nieuwe collega's 
Door de uitgebreide werving heeft NS afgelopen jaar veel nieuwe collega's kunnen aannemen, waardoor de impact van een personeelstekort een stuk kleiner is dan voorheen. Kantoorcollega's op de trein zijn daardoor niet meer nodig. De laatste Treinassistenten stoppen op 9 december.

De werving van nieuwe collega's blijft cruciaal voor het rijden van onze dienstregeling. Met speciale aandacht voor het vinden van voldoende technisch personeel, zoals monteurs.

Dienstregeling 2024 
De dienstregeling van 2024 bouwt voort op de dienstregeling 2023. Enkele belangrijke uitbreidingen en verbeteringen:

 • Tussen Amsterdam en Breda rijdt NS weer drie keer per uur een rechtstreekse Intercity Direct over de Hogesnelheidslijn. Dat is nu nog één keer met de Intercity Brussel en twee keer per uur met een overstap. Tussen Amsterdam en Rotterdam blijven er vijf Intercity Direct-treinen per uur rijden. In het weekend gaat NS vijf Intercity Direct-treinen rijden tussen Amsterdam en Rotterdam, in plaats van drie.
 • NS verhoogt in de daluren doordeweeks en in het weekend de frequentie van Intercity's op diverse trajecten van twee keer per uur naar vier keer per uur. Dit zijn bijvoorbeeld de trajecten tussen Utrecht en Den Haag, Utrecht en Rotterdam, Den Haag en Amsterdam, Schiphol en Nijmegen en tussen Dordrecht en Schiphol. In de spits is dit nu al vier keer per uur.
 • Tussen Schiphol en Arnhem en tussen Dordrecht en Schiphol verhoogt NS in het weekend de IC-frequentie van twee naar vier keer per uur.
 • In de spits op maandag t/m donderdag rijdt NS extra Intercity's op het traject van Arnhem via Utrecht en Schiphol naar Rotterdam (v.v.), waardoor hier weer elke tien minuten een Intercity rijdt.
 • De tienminutentreinen rijden in de avonduren en op vrijdag tot en met zondag zoveel mogelijk elk kwartier. Dit biedt de kans om de Sprinters tussen die treinen van vrijdag tot en met zondag te versnellen. Zo is de Sprinter tussen Tiel en Utrecht Centraal op deze dagen zeven minuten sneller met een betere aansluiting in Tiel.
 • In de spits op maandag t/m donderdag rijdt NS tussen Dordrecht en Rotterdam extra Sprinters, waardoor hier weer elke tien minuten een Sprinter rijdt.
 • In de spits op maandag t/m donderdag rijdt NS tussen Assen en Groningen vier Sprinters per uur. Nu is dat nog twee keer per uur.
 • Tussen Arnhem en Nijmegen verhoogt NS in het dal op werkdagen, het aantal Sprinters naar vier per uur. In de spits was dit al zo.
 • NS rijdt op vrijdag, zaterdag en zondag rechtstreekse Intercity's tussen Heerlen en de Randstad, op dit moment stappen reizigers op die dagen nog over in Eindhoven.
 • De Sprinter tussen Dordrecht, Breda, 's-Hertogenbosch en Nijmegen rijdt in de avonduren en in het weekend twee keer per uur, waar dat nu één keer per uur is.
 • De Sprinter van Leeuwarden naar Zwolle, rijdt door naar Lelystad. Daarmee ontstaat een nieuwe verbinding, waarmee de huidige overstap voor reizigers naar Dronten en Kampen Zuid verdwijnt. De reistijd van Meppel naar Dronten wordt daardoor korter.
 • De reistijd met de Intercity Berlijn is een halfuur korter. Dat wordt mogelijk door aanpassingen aan de Nederlandse spoorinfrastructuur en het inzetten van andere locomotieven. Wel stopt deze trein niet meer in Almelo.
 • NS verkort de reistijd van Sprinters tussen Utrecht en Tiel en tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch met ongeveer zeven minuten op vrijdag tot en met zondag.

De trajecten waar NS op rustige momenten minder Sprinters gaan rijden:

 • Tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders gaat het aantal Sprinters tijdens de daluren van vier naar twee per uur.
 • Tussen Utrecht Centraal en Woerden gaat het aantal Sprinters in de daluren van vier naar twee per uur.
 • Tussen Utrecht Centraal en Hoofddorp gaat het aantal sprinters op vrijdag van vier naar twee per uur..
 • Tussen Hoofddorp en Leiden Centraal gaat het aantal Sprinters op vrijdag van vier naar twee per uur

Zeer verslavende medicatie gemakkelijk online verkrijgbaar

Het is een koud kunstje om online zeer verslavende medicatie, zoals het kalmeringsmiddel oxazepam en het adhd-medicijn ritalin, te bestellen zonder recept van een arts. Dit blijkt uit een steekproef van het consumentenprogramma Kassa (BNNVARA) onder vijf webshops.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt de bevindingen van Kassa “erg zorgwekkend”. Die onderstrepen volgens het ministerie het belang van spoedige aanvullende wetgeving. Meer hierover bij Skipr

Vandaag twee keer alarm: ‘NL-alert steeds belangrijker’

Het is vandaag weer de eerste maandag van de maand en dat betekent de maandelijkse test van het luchtalarm. Maar deze maandag is anders dan normaal: de overheid zendt rond 12.00 uur ook een NL-alert testbericht uit per mobiel. 

Het advies is om rond 12 uur geen koptelefoon of oordopjes te dragen om naar je mobiel te luisteren, want de pieptoon van het NL-alert kan in dat geval dusdanig hard zijn dat men er gehoorschade aan over kan houden. Meer hierover bij WNL

Rockband Kiss geeft afscheidsconcert, en introduceert hun avatars

De Amerikaanse rockband 'Kiss' heeft na ruim 50 jaar hun podiumcarrière beëindigd met een liveconcert in New York. De muzikanten gaven symbolisch het stokje door aan hun digitale avatars, die als toegift het nummer 'God gave Rock and Roll to you' ten gehore brachten.

Kiss maakte hun livedebuut in januari 1973 in een club in New York. Oprichters Paul Stanley en Gene Simmons waren er tot het einde bij. Al twintig jaar wordt het kwartet gecompleteerd door Tommy Thayer en Eric Singer. Kiss staat vooral bekend om de opvallende make-up van de muzikanten en de glinsterende toneelkostuums. Bekende hits zijn onder meer ‘Rock And Roll All Nite’ en ‘I was made for loving you’.

'End of the Road'-tour met 250 concerten
De afscheidstournee heette 'End of the Road' en duurde vijf jaar. Kiss speelde gedurende deze tijd in totaal 250 concerten. Het allerlaatste concert vond zondagavond plaats in Madison Square Garden - voor zo'n 20.000 fans.

Avatars naar het voorbeeld van Abba
De digitale avatars van de muzikanten zijn gemaakt door het special effects-bedrijf 'Industrial Light & Magic' ooit opgericht door regisseur George Lucas, nu in eigendom van Disney - in samenwerking met de Pophouse Entertainment Group van Abba-muzikant Björn Ulvaeus.

Industrial Light & Magic creëerde ook Abba's avatars voor hun virtuele show in Londen. De CEO van Pophouse Entertainment zei dat Kiss met moderne technologie hun erfenis nu voor altijd kan voortzetten. Kiss-frontman Paul Stanley zei dat de band het verdient om voort te leven. Omdat Kiss, citaat: “groter is dan wij zijn”.

Houthi's vallen opnieuw koopvaardijschepen aan in Rode Zee

De door Iran gesteunde Houthi-rebellen intensiveren hun aanvallen op koopvaardijschepen in de Rode Zee.

De rebellen uit Jemen vielen opnieuw verschillende vrachtschepen in het zeegebied aan. De Amerikaanse torpedobootjager “USS Carney” reageerde op noodoproepen en kwam de schepen te hulp, aldus het Amerikaanse leger. Het schoot drie drones neer.

De Houthi’s zeiden dat ze twee Israëlische schepen hadden aangevallen. De Jemenitische opstandelingen hebben onlangs uit solidariteit met Hamas langeafstandsraketten en drones op Israël afgevuurd.

Een van 's werelds belangrijkste scheepvaartroutes loopt langs de Jemenitische kust van en naar het Suezkanaal in Egypte.

Venezolaanse kiezers stemmen voor annexatie van olierijke regio in Guyana

In Venezuela stemden de kiezers in een referendum met 95% voor de annexatie van een olierijk gebied in de buurstaat Guyana. Dat heeft de Nationale Kiesraad bekendgemaakt. Guyana beschouwt het referendum over Essequibo als een existentiële bedreiging.

Duizenden Guyanen gingen daarom de straat op, sommigen droegen T-shirts met de slogan ‘Essequibo is onderdeel van Guyana.’ Ze vormden menselijke ketens om hun solidariteit met hun regering te tonen. President Ali verzekerde dat de grenzen van Guyana veilig zijn.

Venezuela claimt al meer dan een eeuw de regio Essequibo. Het referendum was bedoeld om de claim op de regio, die rijk is aan olie en andere hulpbronnen, te benadrukken. Met als doel de beslissing van een scheidsgerecht uit 1899 ongedaan te maken. Het hof had toen de huidige grens met de voormalige Nederlandse, Franse en Britse kolonie Guyana vastgesteld.

Exxon Mobil ontdekte olievoorraden
Essequibo beslaat ruim tweederde van het grondgebied van Guyana. De wens van Venezuela tot annexatie nam toe nadat oliemaatschappij Exxon Mobil in 2015 een olievoorraad in het gebied ontdekte. In oktober 2023 werd opnieuw een belangrijke olievondst gedaan in de regio, waardoor de reserves van Guyana zijn toegenomen tot minstens tien miljard vaten – meer dan die van het olierijke Koeweit of de Verenigde Arabische Emiraten.

Brazilië maakt zich zorgen, voert militaire aanwezigheid in grensgebied op
Guyana ziet het referendum in Venezuela als een existentiële bedreiging. Het Internationale Gerechtshof in Den Haag heeft Venezuela opgeroepen niets te doen dat de relatie met Guyana in gevaar zou brengen. De regionale macht Brazilië, dat aan beide landen grenst, uitte zijn “bezorgdheid” over het geschil. Brazilië heeft daarom zijn militaire aanwezigheid in het grensgebied geïntensiveerd, aldus het ministerie van Defensie in Brasilia.

Guyana heeft de grootste oliereserves per hoofd van de bevolking ter wereld
Guyana is ongeveer vijf keer zo groot als Zwitserland en heeft ongeveer 800.000 inwoners. Het land beschikt over de grootste oliereserves per hoofd van de bevolking ter wereld, terwijl buurland Venezuela over de grootste bewezen oliereserves beschikt.

De Guyanese president Ali bezocht eind november samen met militaire commandanten Essequibo. Hij benadrukte dat ze vastbesloten waren het grensgeschil vreedzaam op te lossen. Guyana's vicepresident Jagdeo waarschuwde Venezuela echter ook dat eventuele agressieve acties niet ongestraft zouden blijven. De regering in de hoofdstad Georgetown heeft brede internationale steun.

Afleiding van de crisis in Venezuela?
Het is onduidelijk wat er zal gebeuren nu het referendum voorbij is. De Venezolaanse oppositiepoliticus San Miguel zei dat niets effectiever was in het afleiden van de aandacht van binnenlandse problemen dan het aankaarten van een populair onderwerp dat patriottische gevoelens oproept.

Er is sprake van een langdurige politieke en economische crisis in Venezuela. Miljoenen burgers hebben het land de afgelopen jaren verlaten. De VS hebben onlangs echter hun sancties tegen Venezuela versoepeld. De achtergrond is dat de regering in Caracas heeft toegezegd dat zij volgend jaar verkiezingen zullen houden. De Amerikaanse regering zei te verwachten dat de huidige regering van Maduro iedereen zou toestaan zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. De Verenigde Staten eisen ook de vrijlating van alle Amerikaanse burgers die nog ten onrechte gevangen zitten.

Biatleet Samuelsson pakt indrukwekkende zege voor eigen publiek, Jeanmonnot wint opnieuw

In het Zweedse Östersund is zondag de eerste World Cup-week van het seizoen in het biatlon afgesloten. Na een week met individuele wedstrijden, estafettes en sprints stonden zondag de achtervolgingen op het programma: de top-60 van de sprint plaatst zich daarvoor en men start met de verschillen vanuit de sprint.

Vrouwen
Lou Jeanmonnot uit Frankrijk won de sprint en mocht dus als eerste vertrekken, wat ze prima deed: ze begon met vijf rake schoten bij de eerste schietbeurt, hoewel ze wel bij werd gehaald door Vanessa Voigt en Franziska Preuss uit Duitsland en Ingrid Landmark Tandrevold en Juni Arnekleiv uit Noorwegen, net als de Zeedse Elvira Öberg.

Öberg haakte met missers af bij de volgende schietbeurten, na de derde keer schieten waren alleen Arnekleiv, Voigt en Jeanmonnot nog over. De Française haakte op de ski's richting de laatste schietbeurt af, maar in tegenstelling tot Voigt en Arnekleiv bleef ze foutloos en zo pakte ze wederom de leiding terug.

Ondertussen was Preuss vooral op de ski's lekker bezig, na de laatste schietbeurt dichtte ze het gat naar Jeanmonnot en leek ze op weg naar de overwinning. De Française vond in de sprint echter toch nog wat kracht en sprintte ietwat verrassend naar de winst, nét voor Preuss. Voigt rekende achter hen af met Arnekleiv en pakte de derde plek.

Mannen
Als winnaar van de sprint mocht de Duitser Philipp Nawrath als eerste vertrekken en zijn voorsprong van bijna twintig seconden had hij lange tijd stevig in handen, hij wist het zelfs uit te breiden: richting de derde schietbeurt had hij driekwart minuut voorsprong. Het grote gevaar kwam vooral van de Zweed Sebastian Samuelsson, vierde in de sprint en erg snel op de ski's.

Ondanks een misser in beide liggende schietbeurten bleef Samuelsson gas geven en met vijf treffers in schietbeurt drie benaderde hij Nawrath - die wél een schijf liet staan - tot op zestien seconden. Nawrath schoot nog eens mis in de laatste schietbeurt, net als Samuelsson, maar de Zweed was dusdanig rap dat hij de Duitser de hielen liet zien. De Zweedse fans konden juichen, in de laatste wedstrijd van de week zorgde Samuelsson eindelijk voor een Zweedse zege.

Nawrath hield ondertussen de tweede plek vast, maar werd wel aangevallen door de vanaf plek negen naar voren gekomen Noor Vetle Sjåstad Christiansen. Die hield het bij één misser op de schietbaan, dook een paar tellen na Nawrath de slotronde in, maar kwam op de ski's uiteindelijk nét tekort om de Duitser van plek twee te houden.\

Zweedse langlaufsters winnen na 14 jaar weer World Cup-estafette, Noorse mannen het sterkst

In het Zweedse Gällivare zijn zondag de eerste langlaufestafettes van het World Cup-seizoen afgewerkt. Bij een frisse tien graden onder nul kreeg het publiek twee mooie wedstrijden voorgeschoteld, met uiteindelijk wat meer spanning in de tweede dan in de eerste race.

Vrouwen
De Amerikaanse ploeg ging goed van start: startloopster Jessie Diggins ging in de klassieke stijl gelijk op met de Noorse Heidi Weng, waarna Rosie Brennan met een sterk optreden afstand nam van de Noorse Margrethe Bergane. Die viel zelfs terug naar de vierde plek: voor Zweden had Emma Ribom het overgenomen van Moa Lundgren, terwijl Katharina Hennig voor Duitsland in actie kwam na Laura Gimmler, en zowel Ribom als de zeer indrukwekkende Hennig passeerden Bergane.

Noorwegen zou überhaupt geen rol meer spelen in de strijd om het podium, terwijl de Amerikaanse Sophia Laukli werd gepasseerd door Ebba Andersson namens Zweden. Voor Duitsland bleef Pia Fink in de buurt en zij gaf het stokje over aan Victoria Carl, die de Amerikaanse slotloopster Julia Kern naar plek drie verwees. Moa Ilar kwam voor Zweden het parcours op en zij maakte het keurig af: de eerste Zweedse World Cup-zege op een vrouwenestafette sinds 2009, voor Duitsland en de VS.

Mannen
Voor Noorwegen en Zweden openden Pål Golberg en Johan Häggström sterk, maar een forse groep zat nog bij elkaar, waarna respectievelijk Martin Løwstrøm Nyenget en Calle Halfvarsson de aanval kozen. Zij werden overgenomen door Simen Hegstad Krüger namens Noorwegen en Leo Johansson voor Zweden, die aanvankelijk een mooi gaatje sloegen, maar in de slotfase van hun 7,5 kilometer bijna bij werden gehaald door een groepje met onder meer Canada en Duitsland.

Jan Thomas Jenssen en Edvin Anger betraden voor Noorwegen en Zweden het parcours als slotlopers, voor Duitsland kwam het in handen van de nog vrij jonge Anian Sossau, die door Janosch Brugger, Albert Kuchler en Friedrich Moch in prima positie was gezet. Sossau haakte aan bij de twee koplopers, maar kon dat niet volhouden, hoewel hij voor Duitsland wel plek drie binnen wist te halen: het eerste Duitse podium in een World Cup-estafette bij de mannen sinds 2011. Voorin leek Anger het logischerwijze op een sprint te willen gooien, maar Jenssen voerde het tempo hoog op en brak de Zweed: winst voor Noorwegen, Zweden werd tweede.

Skiester Brignone pakt indrukwekkende back-to-back-zege op Canadese sneeuw

In het Canadese Tremblant hebben 's werelds beste alpineskiesters hun tweede World Cup-wedstrijd op de reuzenslalom van het weekeinde afgewerkt. Zaterdag lag de piste er nog fraai bij, zondag was het weliswaar ook uiterst winters, de wind maakte het ook flink lastig.

In de eerste run was het spannend: Petra Vlhova uit Slowakije was de snelste, maar de Amerikaanse Mikaela Shiffrin zat er slechts vijf honderdsten van een seconde achter. Met 0,29 seconden zat ook Lara Gut-Behrami nog goed in de buurt, daarna werden de verschillen groter: de Italiaanse Marta Bassino volgde op 0,95 seconden, de jonge Kroatische Zrinka Ljutic stond vijfde op 1,01 seconden en op 1,22 seconden was plek zes voor de Italiaanse Federica Brignone, de winnares van zaterdag.

In run twee maakte Clara Direz grote indruk: de Française stond op plek dertien na de eerste manche, maar ging aan de leiding met alleen de top-8 nog te gaan. Na het optreden van Direz trok de wind ook flink aan, maar met 0,45 seconden pakte Brignone wel de leiding. Ljutic leverde drie plekken in, Bassino zakte vier plekken terug en Gut-Behrami kwam 0,33 seconden achter Brignone terecht. Shiffrin leverde met 0,39 seconden twee plekken in, waarna het aan Vlhova was. De Slowaakse was ook niet opgewassen tegen de omstandigheden en ondanks een prima run zakte ze weg naar plek vijf op 0,67 seconden. De winst was zo opnieuw voor Brignone, met Gut-Behrami en Shiffrin ook op het podium.

FOK! Wat een weer: sneeuw wordt regen

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Met uitzondering van Zeeland is het plaatselijk glad door sneeuwresten. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.

Vanaf halverwege de ochtend trekt er van het zuiden uit een nieuw gebied met (natte) sneeuw noordwaarts. Aan het einde van vanavond verlaat deze winterse neerslag het noorden. Ook hierdoor kan het glad worden.

In de loop van de middag gaat de (natte) sneeuw van het zuiden uit over in regen en zal de gladheid verdwijnen. In het noorden kan het tot en met dinsdagnacht glad blijven.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend valt er in het noorden eerst nog regen. Verder is het bewolkt en halverwege de ochtend trekt van het zuidwesten uit een gebied met regen en natte sneeuw het land binnen. Dit gebied breidt zich geleidelijk uit over de rest van het land, alleen het noorden blijft tot aan het einde van de ochtend droog. De zuidoostenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanmiddag is het bewolkt en gaat er ook in het noorden (natte) sneeuw vallen, in de zuidelijke helft van het land gaat de neerslag over van sneeuw in regen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het noorden tot +3°C in het zuiden. De wind is oost tot zuidoost en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond valt er in het noorden sneeuw, elders regen. De wind komt uit het oosten en is matig, langs de kust vrij krachtig.

Vannacht valt er af en toe (mot)regen. In het (uiterste) noorden kan daar eerst nog wat natte sneeuw bij zitten. De minimumtemperatuur ligt tussen 1°C in het noordoosten tot 5°C in het zuiden. Langs de noordkust staat een vrij krachtige oostenwind, boven land staat weinig wind.

Tot morgen!

                   

Ochtendgloren richting Edam (Foto: Pukeko)
Ochtendgloren richting Edam (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1197
review
Final Fantasy VII Rebirth
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
special
Random Pics van de Dag #1195
special
Random Pics van de Dag #1194
special
VrijMiBabes #196 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.