Zweedse langlaufsters winnen na 14 jaar weer World Cup-estafette, Noorse mannen het sterkst

In het Zweedse Gällivare zijn zondag de eerste langlaufestafettes van het World Cup-seizoen afgewerkt. Bij een frisse tien graden onder nul kreeg het publiek twee mooie wedstrijden voorgeschoteld, met uiteindelijk wat meer spanning in de tweede dan in de eerste race.

Vrouwen
De Amerikaanse ploeg ging goed van start: startloopster Jessie Diggins ging in de klassieke stijl gelijk op met de Noorse Heidi Weng, waarna Rosie Brennan met een sterk optreden afstand nam van de Noorse Margrethe Bergane. Die viel zelfs terug naar de vierde plek: voor Zweden had Emma Ribom het overgenomen van Moa Lundgren, terwijl Katharina Hennig voor Duitsland in actie kwam na Laura Gimmler, en zowel Ribom als de zeer indrukwekkende Hennig passeerden Bergane.

Noorwegen zou überhaupt geen rol meer spelen in de strijd om het podium, terwijl de Amerikaanse Sophia Laukli werd gepasseerd door Ebba Andersson namens Zweden. Voor Duitsland bleef Pia Fink in de buurt en zij gaf het stokje over aan Victoria Carl, die de Amerikaanse slotloopster Julia Kern naar plek drie verwees. Moa Ilar kwam voor Zweden het parcours op en zij maakte het keurig af: de eerste Zweedse World Cup-zege op een vrouwenestafette sinds 2009, voor Duitsland en de VS.

Mannen
Voor Noorwegen en Zweden openden Pål Golberg en Johan Häggström sterk, maar een forse groep zat nog bij elkaar, waarna respectievelijk Martin Løwstrøm Nyenget en Calle Halfvarsson de aanval kozen. Zij werden overgenomen door Simen Hegstad Krüger namens Noorwegen en Leo Johansson voor Zweden, die aanvankelijk een mooi gaatje sloegen, maar in de slotfase van hun 7,5 kilometer bijna bij werden gehaald door een groepje met onder meer Canada en Duitsland.

Jan Thomas Jenssen en Edvin Anger betraden voor Noorwegen en Zweden het parcours als slotlopers, voor Duitsland kwam het in handen van de nog vrij jonge Anian Sossau, die door Janosch Brugger, Albert Kuchler en Friedrich Moch in prima positie was gezet. Sossau haakte aan bij de twee koplopers, maar kon dat niet volhouden, hoewel hij voor Duitsland wel plek drie binnen wist te halen: het eerste Duitse podium in een World Cup-estafette bij de mannen sinds 2011. Voorin leek Anger het logischerwijze op een sprint te willen gooien, maar Jenssen voerde het tempo hoog op en brak de Zweed: winst voor Noorwegen, Zweden werd tweede.