Onklopbare Hansen start seizoen weer met dubbele zege op noordse combinatie

In het Noorse Lillehammer is op de noordse combinatie dit weekeinde ook het World Cup-seizoen voor de vrouwen geopend. Zij werkten vrijdag hun eerste wedstrijd van de winter af, zaterdag volgde nog een wedstrijd, hoewel het wat de winst betreft twee keer niet al te spannend was.

Vrijdag
Op de schans was Gyda Westvold Hansen weer eens de beste, zoals gebruikelijk. Haar Noorse landgenote Mari Leinan Lund kreeg 18 seconden aan de broek, de Duitse Svenja Würth mocht na 31 seconden gaan langlaufen en de Japanse Haruka Kasai moest 45 seconden wachten. Op plek zes stond de Noorse Ida Marie Hagen met 1:12 minuten achterstand, maar als snelste langlaufster van het hele stel leek zij goede kans op het podium te maken.

Op de ski's kwam Hansen niet in gevaar, dat was vooraf al wel duidelijk. Ook duidelijk was de opkomst van Hagen: langlaufend nam ze Lisa Hirner, Kasai en Würth te grazen en na ruim drie van de vijf kilometer ging ze ook voorbij Lund. Daarmee was het podium bekend: Hansen won, de achttiende keer in twintig World Cup-wedstrijden dat zij de beste was, voor Hagen en Lund en dus met een geheel Noors podium.

Zaterdag
Wederom stond er op de schans geen maat op Hansen en ook nu leek de Noorse vóór het langlaufen alweer zeker van de overwinning. Lund moest dit keer 34 seconden wachten tot ze mocht gaan langlaufen, Würth vertrok zeven seconden later. De pas 16-jarige Finse Minja Korhonen maakte indruk met plek vier en een achterstand van 1:02 minuten, twee seconden minder dan Kasai. De Duitse Nathalie Armbruster vertrok na 1:19 minuten als zesde, maar ok nu waren de ogen wat het podium betreft echter weer op Hagen gericht: 1:39 minuten achter Hansen vertrok ze vanaf plek acht.

Op de langlaufski's had Hansen halverwege uiteraard nog een ruime voorsprong, het ging dan ook vooral om Hagen: zij had Korhonen, Kasai, Armbruster en Würth bijgehaald en zat op een ruime minuut van Hansen op de derde plek. Dat groepje liet ze al snel achter zich, Lund werd niet veel later ook verschalkt en met wederom de snelste langlauftijd van iedereen - zoals vrijwel altijd - pakte Hagen de tweede plek, voor Lund en ruim achter de ongenaakbare Hansen.