FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 december 2023

Uitslag Heracles - Sparta

Sparta heeft de uitwedstrijd bij Heracles gewonnen. In Almelo wonnen de Rotterdammers met 0-1 dankzij een doelpunt van Joshua Kitolano.

Heracles Almelo had vorige week nog met 0-5 gewonnen van Almere City, maar voor eigen publiek konden ze dat geen goed vervolg geven. Tegen Sparta werd er met 0-1 verloren dankzij een goal van Joshua Kitalano. De middenvelder schoot na 60 minuten binnen op aangeven van Djevencio van der Kust.

Door de overwinning blijft Sparta goed meedraaien in de subtop van de eredivisie. De ploeg van Jeroen Rijsdijk staat op de zesde plaats.

Uitslag RKC - Excelsior

RKC en Excelsior hebben in Waalwijk de punten gedeeld. De Waalwijkers leken op weg naar een overwinning, maar door twee goals van de Rotterdammers in het laatste kwartiert werd het toch 2-2.

RKC leek in de wedstrijd tegen Excelsior op weg naar de overwinning. In de eerste helft kwam de thuisploeg dankzij een goal van Yassin Oukili op voorsprong. Na rust wist Oukili zijn tweede van de avond te scoren en leek RKC op weg naar de vijfde overwinning van het seizoen.

Toch kwam Excelsior volledig terug in de wedstrijd. RKC-verdediger Dario van den Buijs zorgde met een eigen goal voor de aansluitingstreffer en niet veel later maakte Julian Baas vanuit een vrije trap de gelijkmaker. RKC kreeg in de extra tijd kreeg Michiel Kramer een goede kopkans, alleen trof die geen doel, waardoor het 2-2 bleef in Waalwijk.

Uitslag Fortuna Sittard - Vitesse

Vitesse blijft het slecht doen in de eredivisie. Op bezoek bij Fortuna Sittard verloor de ploeg van interim-trainer Edward Sturing met 3-1 van de Limburgers.

Fortuna Sittard had zich geen betere start kunnen wensen tegen Vitesse. In de openingsminuut zette Kaj Sierhuis zijn ploeg al op voorsprong. Twintig minuten later zorgde de spits van de Limburgers ook voor de 2-0 en dat zou ook de ruststand zijn.

Vlak na rust maakte Tijjani Noslin de 3-0 en daarmee was de wedstrijd beslist, zeker nadat Melle Meulensteen met twee keer geel van het veld werd gestuurd. Vitesse deed halverwege de tweede helft nog wel wat terug door een doelpunt van Milan Manhoef, maar verder kwam het niet. Een kwartier voor tijd kon Sierhuis zijn derde doelpunt van de avond maken, maar de spits van Fortuna Sittard miste een strafschop en het bleef 3-1 in Limburg.

Onklopbare Hansen start seizoen weer met dubbele zege op noordse combinatie

In het Noorse Lillehammer is op de noordse combinatie dit weekeinde ook het World Cup-seizoen voor de vrouwen geopend. Zij werkten vrijdag hun eerste wedstrijd van de winter af, zaterdag volgde nog een wedstrijd, hoewel het wat de winst betreft twee keer niet al te spannend was.

Vrijdag
Op de schans was Gyda Westvold Hansen weer eens de beste, zoals gebruikelijk. Haar Noorse landgenote Mari Leinan Lund kreeg 18 seconden aan de broek, de Duitse Svenja Würth mocht na 31 seconden gaan langlaufen en de Japanse Haruka Kasai moest 45 seconden wachten. Op plek zes stond de Noorse Ida Marie Hagen met 1:12 minuten achterstand, maar als snelste langlaufster van het hele stel leek zij goede kans op het podium te maken.

Op de ski's kwam Hansen niet in gevaar, dat was vooraf al wel duidelijk. Ook duidelijk was de opkomst van Hagen: langlaufend nam ze Lisa Hirner, Kasai en Würth te grazen en na ruim drie van de vijf kilometer ging ze ook voorbij Lund. Daarmee was het podium bekend: Hansen won, de achttiende keer in twintig World Cup-wedstrijden dat zij de beste was, voor Hagen en Lund en dus met een geheel Noors podium.

Zaterdag
Wederom stond er op de schans geen maat op Hansen en ook nu leek de Noorse vóór het langlaufen alweer zeker van de overwinning. Lund moest dit keer 34 seconden wachten tot ze mocht gaan langlaufen, Würth vertrok zeven seconden later. De pas 16-jarige Finse Minja Korhonen maakte indruk met plek vier en een achterstand van 1:02 minuten, twee seconden minder dan Kasai. De Duitse Nathalie Armbruster vertrok na 1:19 minuten als zesde, maar ok nu waren de ogen wat het podium betreft echter weer op Hagen gericht: 1:39 minuten achter Hansen vertrok ze vanaf plek acht.

Op de langlaufski's had Hansen halverwege uiteraard nog een ruime voorsprong, het ging dan ook vooral om Hagen: zij had Korhonen, Kasai, Armbruster en Würth bijgehaald en zat op een ruime minuut van Hansen op de derde plek. Dat groepje liet ze al snel achter zich, Lund werd niet veel later ook verschalkt en met wederom de snelste langlauftijd van iedereen - zoals vrijwel altijd - pakte Hagen de tweede plek, voor Lund en ruim achter de ongenaakbare Hansen.

Uitslag FC Volendam - PEC Zwolle

Matthias Kohler heeft zijn mogelijk laatste wedstrijd op de bank van FC Volendam afgesloten met een ruime thuisnederlaag. Tegen PEC Zwolle verloor de thuisploeg met 0-5.

De afgelopen dagen was het onrustig bij FC Volendam. Eerder werd deze week werd voorzitter Jan Smit uit zijn functie gezet, waarna vrijdag de hele technische staf opstapte. Ook trainer Matthias Kohler stapte op, maar zat vandaag nog wel voor de laatste keer op de bank, maar dat werd geen succes.

Volendam verloor met maar liefst 0-5. Bij rust was het nog 0-0 tussen FC Volendam en PEC Zwolle, maar in de tweede helft ging het mis voor de thuisploeg. Odysseus Velanas zorgde na een uur spelen voor de openingsgoal, waarna Zwolle uitliep naar een 0-5 overwinning door goals van Ferdy Druijf (drie) en Lennart Thy.

Nederlandse handbalsters winnen ruim van Congo op WK handbal

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun tweede groepswedstrijd op het WK handbal makkelijk gewonnen. In Denemarken was Oranje met 40-20 te sterk voor Congo en is nu zeker van de tweede ronde.

Nederland begon sterk aan het duel tegen Congo. Halverwege de eerste helft stonden de Nederlandse handbalsters met 12-1 voor. Daarna ging Oranje was slordiger spelen en ging het bij rust in met een met een 20-9 voorsprong. In de tweede helft liep het Nederlands team uit naar een 40-20 overwinning en door de zege gaan ze verder naar de tweede ronde.

Oranje speelt maandag nog de laatste groepswedstrijd tegen Tsjechië, die ook beide groepswedstrijden wist te winnen.

Hoe de USS Carney Iraanse aanvallen in het Midden-Oosten afweert

De USS Carney, een Arleigh-Burke klasse DDG van de Amerikaanse marine, werd samen met andere Amerikaanse DDG's naar de Rode Zee gestuurd om de Houthi's en andere groepen af te schrikken zich te mengen in de oorlog tussen Israël en Hamas. De afgelopen zes maanden hebben door Iran gesteunde milities geen aanvallen uitgevoerd op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië. Maar nu het conflict in Gaza escaleert, nemen deze aanvallen weer toe.

WSJ legt uit hoe de USS Carney raket- en drone-aanvallen op Israël en Amerikaanse troepen afweert.

0:00 Vliegdekschip aanvalsgroepen
0:35 AEGIS-systeem
2:54 CIWS
4:43 Belang van multifunctionele schepen

Leerdam, Nuis, Schouten en Bosker schaatsen naar World Cup-zeges

In het Noorse Stavanger is vrijdagavond alweer het derde World Cup-weekeinde van het schaatsseizoen van start gegaan. Er stonden twee reguliere afstanden op het programma, gevolgd door dit keer behoorlijk spectaculaire massastarts.

1000m vrouwen
In rit acht ging het voor het eerst echt hard: de Japanse Miho Takagi klopte de Amerikaanse Kimi Goetz in een mooie strijd met 1:15,52 tegen 1:15,88 minuten. Een rit later nestelde Antoinette Rijpma-De Jong zich daar met 1:15,74 mooi tussen, maar de winnende tijd volgde in de laatste rit: Jutta Leerdam liet zien weer in topvorm te komen en pakte met 1:15,26 een overtuigende zege. Takagi en Rijpma-De Jong completeerden het podium, Femke Kok won eerder in 1:16,83 de B-divisie. Daarin werden Marrit Fledderus (1:17,47) en Helga Drost (1:18,07) vierde en vijfde.

1000m mannen
Al in rit vier maakte Damian Zurek indruk: de Pool noteerde met 1:09,16 een op het oog erg snelle tijd. Niet heel veel later dook de Japanner Kazuya Yamada er met 1:09,10 onderdoor, maar in rit acht ging het nog beduidend harder: sprintkanon Tatsuya Shinhama en 'miler' Kjeld Nuis stuwden elkaar naar toptijden van 1:08,76 (Nuis) en 1:08,88 (Shinhama), wat uiteindelijk de twee snelste tijden bleken te zijn. Winst voor Nuis dus, vóór Shinhama en Yamada. De pas 19-jarige Jenning de Boo werd in 1:09,24 zeer fraai vijfde, Tim Prins noteerde met 1:09,49 de negende tijd en Tijmen Snel werd dertiende (1:09,82) - Janno Botman werd eerder in 1:09,91 derde in de B-groep.

Massastart vrouwen
Het werd een chaotische wedstrijd, waarin onder meer Irene Schouten er vandoor ging. Op het moment dat de Amerikaanse Mia Kilburg-Manganello een aanval plaatste knalde Schouten er overheen en met overmacht sprintte ze naar de overwinning, voor de Canadese Valerie Maltais en Kilburg-Manganello - Marijke Groenewoud zat in het grote peloton dat door Schouten op een ronde werd gezet en zo geen punten kreeg, net als onder meer haar Canadese concurrente Ivanie Blondin.

Massastart mannen
Bij de mannen was het iets overzichtelijker, maar ook hier werd flink aangevallen. De Fransman Timothy Loubineaud was sterk, maar op het moment dat de grote sprinters in de buurt kwamen sprong Marcel Bosker weg en hij bleef het peloton voor. De Zwitser Livio Wenger werd tweede, nét voor de Belg Bart Swings. Bart Hoolwerf ging in de slotronde onderuit en bolde als twintigste en laatste over de meet.

Ridouan Taghi heeft het te koud

Het zit Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi niet mee: zijn cel in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught zou te koud zijn, advocaat Thomas van der Horst heeft een klacht ingediend over het gebrek aan een verwarmingsinstallatie.

Taghi, wiens lijst met misdrijven waar hij van wordt verdacht dusdanig lang is dat het uittypen ervan an sich al genoeg is om het bloedheet te krijgen, zou volgens Van der Horst in een wintersportoutfit rondlopen en slapen met meerdere lagen kleding, een jas met capuchon, een muts op zijn hoofd en sokken en schoenen aan de voeten.

Vrijdag heeft Taghi volgens Van der Horst ook nog eens een lekker warm dekentje gekregen. Over het meest voor de hand liggende alternatief voor een koude cel - zoals het géén opdracht geven tot moorden en het níet leiden van een internationale criminele organisatie - heeft Van der Horst het niet gehad, wel wil hij dat de koude stakker overgeplaatst wordt naar een ruimte waar de temperatuur gereguleerd kan worden.

De vraag van vandaag: heb jij het ook koud?

Israël: ruim 400 doelen aangevallen in Gaza na afloop wapenstilstand

Volgens militaire bronnen heeft het Israëlische leger vrijdag meer dan 400 "terreurdoelen" aangevallen in de hele Gazastrook. Zowel de luchtmacht, grondtroepen als de marine waren betrokken bij de operaties. Gevechtsvliegtuigen bombardeerden meer dan 50 doelen in het gebied rond de stad Chan Yunis in het zuiden van de Palestijnse gebieden.

TBS geëist tegen vrouw die eigen baby uit het raam gooide

Een 32-jarige vrouw staat terecht op verdenking van het opzettelijk om het leven brengen van haar twee weken oude zoontje Daniel. Ze gooide het kind uit een raam op de tweede verdieping.

Het is vrijdagochtend 24 februari vijf over tien als er bij de meldkamer van de politie een melding binnenkomt. Aan de Parallelweg in Den Haag, een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen, zou een baby naar beneden zijn gegooid. Als agenten ter plaatse komen zien ze op de tweede verdieping een raam open staan. Het jongetje, dat op dat moment slechts 16 dagen is, ligt op de grond maar ademt nog.

Hulpdiensten komen ter plaatse en brengen de baby in allerijl naar het ziekenhuis, waar hij na twee weken alsnog komt te overlijden. "Het is zeker dat deze gebeurtenis diepe sporen achterlaat in het leven van de vader en de oma," zei de officier van justitie op zitting, "maar ook in dat van de verdachte, de moeder van het slachtoffer."

Stem in hoofd
De verdachte verklaart bij de politie en op zitting dat zij na de bevalling depressief raakte en die fatale dag een stem hoorde in haar hoofd. Deze stem zou gezegd hebben dat ze haar zoontje moest doden. Meteen toen zij de stem hoorde heeft ze haar zoontje gepakt en uit het raam gegooid. Het verhaal van de verdachte wordt ondersteund door camerabeelden.

Opzet
Volgens de officier van justitie was er in dit geval ook sprake van opzet. Naast het feit dat ze de baby opgetild heeft en door een klein kantelraam bijna acht meter naar beneden heeft gegooid, zou ze ook na afloop aan de politie gevraagd hebben of ze nu naar de gevangenis moet.

Deskundigen die op zitting werden gehoord concluderen dat haar "handelen volledig voortvloeide uit haar stoornis." Volgens hen zou er bij de verdachte sprake zijn van een depressie met psychotische kenmerken voortvloeiende uit een bipolaire stoornis. De vrouw zou volledig ontoerekeningsvatbaar zijn.

De officier van justitie vraagt dan ook om de verdachte niet strafbaar te verklaren en haar te ontslaan van alle rechtsvervolging. Zij eist een maatregel TBS met dwangverpleging.

Braziliaanse vrouw (90) werd levend naar crematorium gebracht, en tijdig ontdekt

Een medewerker van een crematorium in Brazilië kreeg de schok van zijn leven toen hij naar het mortuarium van een ziekenhuis ging om het lichaam van een overleden 90-jarige vrouw op te halen.

Het incident vond zaterdag plaats in de stad São José, slechts enkele uren nadat het personeel van het ziekenhuis Norma Silveira da Silva dood had verklaard.  

Volgens Da Silva's verzorger Jessica Martins Silvi Pereira was de de 90-jarige vrijdag in zeer slechte toestand  opgenomen in het ziekenhuis van São José. Ze zou leverproblemen hebben en bewusteloos zijn. Pereira bezocht haar zaterdagmiddag en zei dat da Silva erin slaagde één oog te openen en haar te zien. Later die avond kregen de verzorger en de zoon van Da Silva te horen dat de vrouw was overleden.

In eerste overlijdensakte van da Silva, die om 23.40 uur door het ziekenhuis werd afgegeven, stond dat de vrouw was bezweken aan een "urineweginfectie".

Pereira zei dat het lichaam van de vrouw snel naar het mortuarium werd gestuurd zonder haar dierbaren de kans te geven afscheid te nemen. 

De medewerker van het crematorium die de overleden patiënt rond 01.30 uur ging ophalen, opende de zak en merkte dat het lichaam van Da Silva nog warm was en nog geen rigor mortis vertoonde, wat hij vreemd vond. 

"Toen hij de zak opende, ademde de vrouw heel zwak. En omdat ze niet meer bij bewustzijn was, kon ze niet om hulp vragen, ze probeerde te ademen, maar dat lukte niet", aldus haar verzorger.

De hoogbejaarde werd teruggebracht naar het ziekenhuis, maar overleed alsnog op maandagochtend. Het is nog niet duidelijk of Da Silva uiteindelijk stierf doordat ze niet op tijd medische behandeling kreeg en ze een aantal uren in een dichte lijkenzak had doorgebracht– of aan een onderliggende aandoening. 

Nadat de 90-jarige voor de tweede keer dood werd verklaard, vermeldde haar nieuwe overlijdensakte, die net voor 05.00 uur werd uitgegeven, "septische shock" als doodsoorzaak. Pereira zei dat de familie van de patiënt van plan is het ziekenhuis aan te klagen..

Het ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek gestart naar het incident. 


FOK! Wat een weer: koud en regionaal glad

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In de loop van de middag trekken er vanaf de Noordzee buien met regen en natte sneeuw de westelijke kustprovincies binnen. Vanaf het einde van de middag kan het glad worden door zowel sneeuw als door bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de avond kan dit ook in het noorden gebeuren.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend valt er in het noordoosten wat motsneeuw. Verder is het op de meeste plaatsen droog en plaatselijk kan een mistbank voorkomen. In het westen schijnt vanmorgen af en toe de zon, elders is er bewolking. Er staat weinig wind.

Vanmiddag wisselen zon en bewolking elkaar af. In het westen en noordwesten trekken winterse buien vanaf de Noordzee het land op, vanaf het einde van de middag kan het daardoor plaatselijk glad worden. De maximumtemperatuur ligt in het oosten en zuidoosten rond het vriespunt, aan de kust wordt het ongeveer 4°C. Er is landinwaarts weinig wind. Aan de kust staat een matige wind uit westelijke richtingen.

Vanavond is er in het noorden en westen een enkele (winterse) bui mogelijk met kans op gladheid. Er is landinwaarts weinig wind. Aan de kust staat een matige wind uit een westelijke richting.

Komende nacht zijn er in het noordwesten enkele winterse buien mogelijk. Verder kan er landinwaarts op veel plaatsen ook mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt aan de zuidwestkust rond het vriespunt. Landinwaarts vriest het plaatselijk ongeveer 4 graden. Er staat landinwaarts nauwelijks wind, aan de zuidwestkust neemt de wind toe naar vrij krachtig.

Tot morgen!

                   


Afgelopen week kwam er een schilderij tevoorschijn bij het Oudelandsdijkje bij Purmerend (Foto: Pukeko)
Afgelopen week kwam er een schilderij tevoorschijn bij het Oudelandsdijkje bij Purmerend (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Nog geen 75 procent van Zeeuwse kinderen is gevaccineerd (Rijksvaccinaties)

De GGD Zeeland dringt aan op actie van Zeeuwse gemeenten om de zorgwekkende daling van de vaccinatiegraad onder kinderen aan te pakken, meldt Omroep Zeeland. Ondanks het RIVM-doel van 90 procent vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma, slaagt geen enkele Zeeuwse gemeente hierin.

De provinciale gemiddelde vaccinatiegraad is 74,8 procent, met enkele gemeenten zoals Reimerswaal, Borsele, Tholen en Sluis zelfs onder de 70 procent. Marlène Nieskens van de GGD benadrukt de ernstige risico’s van een lage vaccinatiegraad, vooral met het oog op mogelijke uitbraken. De recente daling wordt toegeschreven aan de invloed van corona, waarbij twijfels over coronavaccins ook leiden tot terughoudendheid bij het vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Meer hierover bij Skipr.

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen 12 ernstige infectieziekten. De meeste bacteriën en virussen waartegen gevaccineerd wordt, komen nauwelijks meer voor in Nederland. Kinkhoest, pneumokokkenziekte en hib-ziekten komen nog wel vaak voor in Nederland. Juist deze ziekten kunnen heel ernstig verlopen bij baby’s. Zij kunnen ernstige complicaties krijgen en zelfs overlijden. De DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis )-hib-hepB en pneumokokken-inentingen werken al goed op jonge leeftijd. Het Rijksvaccinatieprogramma start daarom vanaf de leeftijd van 3 maanden. Bij uitbraken van de betreffende ziektes in de omgeving wordt soms al gestart op de leeftijd van 4 weken. Ook bij reizen naar het buitenland kunnen baby’s vanaf 4 weken zo nodig de eerste vaccinaties krijgen.

Voor een aantal ziekten is het nodig om een vaccinatie vaker te geven. Het immuunsysteem reageert na iedere vaccinatie beter en na meerdere inentingen ben je voor langere tijd beschermd. Kinderen krijgen bijvoorbeeld 2 keer een BMR (Bof, Mazelen en rodehond )-vaccinatie omdat niet alle kinderen voldoende afweer opbouwen na de eerste inenting. Na twee BMR inentingen is 99% van de kinderen voor de rest van hun leven beschermd.

Agent veroordeeld voor schieten op tractor bij boerenprotest, taakstraf 80 uur

De politieagent die tijdens een boerenprotest in Heerenveen op een rijdende tractor schoot, is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor poging doodslag. Volgens de rechtbank is de agent strafbaar, omdat hij bij het schieten op de cabine van de tractor op de koop toenam dat de zestienjarige bestuurder van de tractor dodelijk zou kunnen worden geraakt. De rechtbank legt de agent een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een onvoorwaardelijke taakstraf van 80 uur op.

Boerenprotest
Op 5 juli 2022 vond er op industrietrein De Kavels in Heerenveen een boerenprotest plaats. Op een gegeven moment reed een stoet met onder andere tractoren de snelweg A32 op. Zes politieagenten reden naar de afrit van de snelweg, hebben hun voertuigen dwars op het einde van de afrit en de naastgelegen oprit stilgezet en zijn uitgestapt om de tractoren tot stilstand te brengen. Verschillende personen in tractoren en personenauto's negeerden de politieblokkade en reden eromheen. Daarna bleef een aantal tractoren en auto's voor de rotonde stilstaan. Uit die rij met tractoren brak de tractor van de zestienjarige bestuurder uit. Hij reed vervolgens langs de stilstaande tractoren dwars over de middengeleider via de oprit tegen het verkeer in richting de rotonde. De verdachte en een collega trokken hierop hun dienstwapen. Terwijl de jonge bestuurder van de tractor vlak langs de agenten reed, loste de collega van de verdachte een waarschuwingsschot in de lucht. De verdachte schoot gericht op de cabine van de tractor. De kogel kwam terecht in de stijl aan de zijkant van de cabine, ter hoogte van de stoel.

Gevaarlijke situatie
Volgens de wet zijn politieagenten niet alleen bevoegd om onder bepaalde omstandigheden geweld te gebruiken in de uitvoering van hun maatschappelijke taak, maar dit wordt ook van hen verwacht wanneer dat nodig is. Als een politieagent wordt vervolgd vanwege een geweldsmisdrijf is hij niet strafbaar als hij handelde volgens de geweldinstructie. Een van de situaties waarvoor een agent zijn vuurwapen mag gebruiken, is om direct gevaar voor het leven van personen of voor het ontstaan van zwaar lichamelijk letsel te voorkomen. Er moet daarbij sprake zijn van een concreet en serieus risico, waarbij onmiddellijk en daadkrachtig ingrijpen noodzakelijk is. De rechtbank moet in deze zaak dus eerst beoordelen of sprake was van een gevaarlijke situatie, waardoor geweld door de agent gerechtvaardigd was. De verdachte verklaarde op zitting dat er een groot gevaar was dat de tractor op verdachte, de collega's van verdachte of op anderen zou inrijden. Op camerabeelden is te zien dat de verdachte en zijn collega zich, zowel voor als tijdens het lossen van het schot, niet in de directe rijrichting van de tractor bevonden. Uit de beelden blijkt zelfs dat verdachte nog een aantal stappen in de richting van de rijbaan van de tractor zette voordat hij het schot loste.

Geen reëel gevaar
Gelet op de camerabeelden bestond volgens de rechtbank geen reëel gevaar dat de jonge boer op de verdachte of anderen in zou rijden, omdat zij zich niet in de directe rijrichting bevonden. Van de verdachte mocht, als ervaren en getrainde politieagent, worden verwacht dat hij de situatie voldoende kon overzien, ondanks de hectiek van het moment. Was dat zo geweest, dan had de agent ingezien dat de tractor geen onmiddellijk dreigend gevaar voor hem, zijn collega's of omstanders vormde. Ook van noodweer was hierdoor geen sprake.

Strafoplegging
De rechtbank oordeelt dat de agent ten onrechte gericht heeft geschoten. Hierbij heeft hij de aanmerkelijke kans aanvaard dat de zestienjarige bestuurder van de tractor dodelijk zou kunnen worden geraakt. De rechtbank vindt dat alleen een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, zoals de officier van justitie eiste, onvoldoende recht doet aan de aard en ernst van het feit. Daarom wijkt de rechtbank af van de strafeis en legt, naast de voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, ook een onvoorwaardelijke taakstraf van 80 uur op aan de agent.

Meta wil in december X-alternatief ‘Threads’ lanceren in de EU

Volgens een mediabericht wil de Facebook-groep Meta in december haar korteberichtendienst ‘Threads’ in de EU lanceren.

Er zal een mogelijkheid zijn om Threads alleen te gebruiken om berichten te lezen zonder dat je de mogelijkheid hebt om je eigen berichten kunt schrijven, schreef de Wall Street Journal, onder verwijzing naar bronnen. Threads wordt beschouwd als een alternatief voor X (voorheen Twitter).

Toen Threads in juli van start ging, stelde Meta de lancering in de EU uit vanwege  juridische onduidelijkheden met betrekking tot de invoer van de  “digital service act”. Volgens waarnemers gaat het vermoedelijk om het automatisch koppelen van gebruikersgegevens van Instagram en Threads, wat problemen op zou kunnen leveren in de EU.

Volgens marktonderzoekers is het aantal gebruikers van Twitter gedaald sinds Elon Musk deze heeft gekocht en omgedoopt tot X. Verschillende concurrenten zien de mogelijkheid om met alternatieven voort te bouwen op het vroegere belang van Twitter. Threads wordt als een bijzonder sterke kandidaat beschouwd. Na de lancering in juli doorbrak de dienst binnen een paar dagen de grens van 100 miljoen registraties, maar daarna daalde de gebruikersactiviteit. Instagram-baas Adam Mosseri maakte in oktober al bekend dat Threads over een paar maanden eindelijk beschikbaar zou kunnen zijn in de EU.

Poetin wil het Russische leger uitbreiden met 170.000 soldaten

Rusland wil het aantal soldaten met 15 procent verhogen. President Poetin ondertekende een overeenkomstig decreet, zo maakte het Kremlin bekend. Dienovereenkomstig zou Rusland in de toekomst ongeveer 1,3 miljoen soldaten moeten hebben – ongeveer 170.000 meer dan voorheen. Moskou zegt echter dat burgers niet onder dwang ingelijfd zullen worden.

De opgegeven reden voor de uitbreiding van het Russische leger is de algemene dreigingssituatie door de oorlog in Oekraïne en de geplande uitbreiding van de NAVO. 

Ministerie van Defensie: Geen mobilisatiegolf gepland
Het Ministerie van Defensie zei dat er geen nieuwe golf van mobilisatie op handen was. In plaats daarvan vertrouwen ze op burgers die vrijwillig dienst nemen in het leger. Poetin gaf in het najaar van 2022 opdracht tot een mobilisatie, waardoor ongeveer 300.000 man naar het front werden opgeroepen.

Volgens schattingen van de NAVO zijn er nu zo'n 300.000 Russische soldaten in Oekraïne is gedood of gewond geraakt. Secretaris-generaal Stoltenberg zei woensdag in Brussel dat Rusland een aanzienlijk deel van zijn conventionele strijdkrachten heeft verloren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.