Duitse biatleten stunten in Zweden, Vittozzi en Rees winnen

In het Zweedse Östersund is de eerste World Cup van het biatlonseizoen in volle gang bezig. Na de gemengde estafettes werden de individuele wedstrijden afgewerkt: 15km voor de vrouwen, 20km voor de mannen, met één strafminuut voor elk gemist schot.

Vrouwen
De Duitse Vanessa Voigt werkte een nagenoeg perfecte wedstrijd af: twintig schoten, twintig keer raak, waardoor haar tijd aan de finish wel een tijdje leek te blijven staan. Zo lang duurde het echter niet, want de Italiaanse favoriete Lisa Vittozzi noteerde weliswaar één misser, ze was beduidend sneller op de langlaufski's en dook aan de finish 10,1 seconden onder Voigt's tijd door.

Lange tijd werden Voigt en Vittozzi niet bedreigd, iedereen die goed genoeg schoot was te langzaam en iedereen die snel genoeg was schoot te vaak mis. Dat was buiten de Duitse Franziska Preuss gerekend: zij schoot óók foutloos en was prima onderweg op de ski's, maar aan de finish kwam de al jaren door blessureleed en andere ellende geplaagde Preuss welgeteld één tiende van een seconde tekort. Vittozzi pakte zo de winst, voor Preuss en Voigt.

Mannen
Thuisfavoriet Sebastian Samuelsson was de eerste die een goede tijd neer wist te zetten, maar men had wel in het achterhoofd dat hij drie keer mis had geschoten. De Let Andrejs Rastorgujevs was snel onderweg en schoot verrassend goed, maar bij de laatste schietbeurt bleef er één schijf staan - toch dook hij dik tien tellen onder Samuelsson's tijd door.

Niet ver achter Rastorgujevs zat de jonge Duitser Justus Strelow, die het bij één misser in de tweede schietbeurt hield. Hij rondde een fraaie wedstrijd af met zeventien seconden voorsprong op Rastorgujevs, waarna de vorig seizoen zo dominante Noor Johannes Thingnes Bø met twee missers dertien seconden tekort kwam om Strelow te kloppen.

Heel evel leek Strelow niet alleen zijn eerste podiumplaats, maar zelfs zijn eerste zege te kunnen pakken, maar dat was buiten een landgenoot gerekend: Roman Rees schoot alleen in de laatste schietbeurt een keer mis en was dusdanig snel dat hij aan de finish 12,1 seconden onder Strelow's tijd door dook. Rees pakte zo zijn eerste overwinning, Strelow werd verrassend tweede en Bø derde.