Riiber met megasprong naar World Cup-winst op de noordse combinatie

In het Finse Ruka is zondag het eerste World Cup-weekeinde in de noordse combinatie afgesloten. Na de compacte wedstrijd van vrijdag en de reguliere wedstrijd van zaterdag stond zondag de massastart op het programma: eerst tien kilometer langlaufen en pas daarna schansspringen, in plaats van andersom.

Langlaufen
Op de langlaufski's was het de Amerikaan Stephen Schumann die verrassend als eerste de aanval opende, hij ontsnapte uit de grote groep van ruim twintig mannen. Schumann werd weinig verrassend weer bijgehaald en de Duitsers Vinzenz Geiger en Johannes Rydzek namen de touwtjes in handen.

Nadat Schumann bij was gehaald werd er gesprint door een forse groep en daarvan was Geiger de snelste, vlak voor de Noor Jarl Magnus Riiber, Rydzek, de Oostenrijker Johannes Lamparter, Jens Lurås Oftebro uit Noorwegen en de Duitser Julian Schmid. Met het oog op het schansspringen leken vooral Riiber, Lamparter en Oftebro er zo bijzonder goed voor te staan, de Duitsers moesten op de langlaufski's een groter gat slaan.

Schansspringen
Na 31 van de 51 deelnemers op de schans was de leiding in handen van de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl, van de volgende tien springers ging alleen de Duitser Manuel Faisst er overheen. Jørgen Gråbak uit Noorwegen nam de leiding over, de Oostenrijker Stefan Rettenegger ging daar weer voorbij, terwijl Schmid drie plekken inleverde ten opzicht van zijn langlaufresultaat.

Oftebro noteerde een teleurstellende sprong en viel de top-10 uit, waarna Lamparter overtuigend naar de leiding vloog. Van Rydzek mocht geen topsprong verwacht worden en die kwam er ook niet, hij viel ruim de top-10 uit. Riiber haalde uit met een megasprong en pakte een immense voorsprong, waarna Geiger het als mindere schansspringer afsloot met de zestiende plek. De winst was dus voor Riiber, met enorm verschil richting Lamparter en diens landgenoot Rettenegger.