'Extreme consumptie door superrijken verergert de klimaatcrisis'

Volgens gegevensanalyses van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam versnelt de extreme consumptie van de rijken en superrijken de opwarming van de aarde in een bijna obsceen tempo. In 2019 veroorzaakte de rijkste één procent van de wereldbevolking evenveel klimaatschadelijke broeikasgassen als de vijf miljard mensen die de armere tweederde uitmaken, volgens een rapport van Oxfam.

Het rapport 'Climate Equality: A Planet for the 99 Percent' is gebaseerd op de wetenschappelijke bevinding dat de uitstoot van broeikasgassen door mensen toeneemt met hun privé-inkomen en rijkdom. Dit komt onder andere door meer vliegreizen, grotere huizen en meer klimaatschadelijke consumptie in het algemeen - in extreme gevallen in de vorm van luxe villa's, megajachten en privéjets. Gebaseerd op cijfers van het Stockholm Environment Institute, dat zich baseert op gegevens uit de Global Carbon Atlas, de World Inequality Database, de Penn World Tables on Income (PWT) en cijfers van de Wereldbank.

In een reactie op de bevindingen zei Manuel Schmitt, woordvoerder van Oxfam: "Door hun extreme consumptie wakkeren de rijken en superrijken de klimaatcrisis aan, die de bestaansmiddelen van miljarden mensen bedreigt met hittegolven, droogtes en overstromingen, vooral in de lage-inkomenslanden in het Zuiden van de wereld".

Enkele resultaten:

  • Het consumptiegedrag van de rijkste één procent (77 miljoen mensen) veroorzaakte 16 procent van de wereldwijde uitstoot in 2019 - meer dan twee keer zoveel als het consumptiegedrag van de armere helft van de wereldbevolking en meer dan de uitstoot van al het wegverkeer ter wereld.
  • De rijkste tien procent van de wereldbevolking was verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2019.

Oxfam legt uit dat er nu extra belastingen nodig zijn op klimaatschadelijke bedrijven en de rijkdom en inkomsten van de superrijken. Dit zou de financiële ruimte voor de overgang naar hernieuwbare energie aanzienlijk vergroten. Wat uiteindelijk echter ook nodig is, is "het overwinnen van het huidige economische systeem en de fixatie op winstbejag, de uitbuiting van natuurlijke hulpbronnen en consumentgerichte levensstijlen".

Volgens Oxfam is de omvang van de uitstoot van de "superrijken" genoeg om 1,3 miljoen extra sterfgevallen door hitte te veroorzaken, waarvan de meeste naar verwachting tussen 2020 en 2030 zullen plaatsvinden.