Eerste MotoGP-zege voor 'werkloze' Di Giannantonio, Bagnaia zet grote stap naar titel

Op het Lusail International Circuit is zondag de Grand Prix van Qatar in de MotoGP verreden. Het werd een fraaie race, waarin op meerdere fronten stevig geknokt werd, maar waarin de strijd om de wereldtitel juist wel flink wat spanning verloor.

Nagenoeg dezelfde startopstelling als voor de sprintrace van zaterdag stond op de grid, aangevoerd door polesitter Luca Marini en teamgenoten Fabio Di Giannantonio en Alex Marquez. WK-leider Francesco Bagnaia stond op rij twee naast titelrivaal Jorge Martin en diens teamgenoot Johann Zarco, voor Marc Marquez, Maverick Viñales en Raul Fernandez. Brad Binder, Augusto Fernandez en Marco Bezzecchi stonden op rij vier en met Fabio Quartararo, Enea Bastianini en Jack Miller was de vijfde rij ook bijzonder goed gevuld.

Bagnaia kende op twee manieren een topstart: zelf nam hij de leiding en titelconcurrent Martin schoot bij de start weg en zakte meerdere plekken terug. Na de openingsfase had Bagnaia de leiding, voor Marini, Alex Marquez, Di Giannantonio, Binder, Marc Marquez en de op enige afstand rijdende Martin, die alle zeilen bij moest zetten om in elk geval bij de Honda voor hem te blijven.

Marc Marquez had grote moeite om de groep te volgen en werd teruggehaald door Martin, terwijl de overige vier enigszins in het kielzog van Bagnaia bleven. Martin had het alsmaar zwaarder en richting de helft van de race gingen Viñales én Marc Marquez hem in een paar bochten voorbij, waarna hij met teamgenoot Zarco eindelijk een beetje iets van een buffer achter zich had op inmiddels de achtste plek.

Voorin had Di Giannantonio het gat naar Bagnaia vrijwel gedicht. Al snel bleek dat Zarco totaal geen buffer kon vormen voor Martin en in no-time viel ook Quartararo met succes aan. Zo werd er op meerdere fronten flink geknokt, want voorin was Di Giannantonio echt aangesloten bij Bagnaia, terwijl Binder, Alex Marquez en Marini zijn tempo bij lange na niet meer konden volgen en juist Viñales in hun nek begonnen te krijgen.

Met nog iets meer dan drie ronden te gaan opende Di Giannantonio met succes de aanval op de leiding van Bagnaia, die kort daarop bij een tegenaanval bíjna tegen zijn mede-Ducatirijder aan reed. Zijn fout zorgde er wel voor dat Bagnaia Di Giannantonio definitief moest laten gaan, terwijl Marini op plek drie mogelijk zelfs nog een klein beetje een gevaar kon worden.

Di Giannantonio, die opvallend genoeg nog niet zeker is van een zitje voor volgend jaar, kwam niet meer in de problemen en zijn allereerste overwinning in de MotoGP was een feit. Bagnaia kwam als tweede over de finish, Marini completeerde het podium, voor Viñales, Binder en Alex Marquez - Martin bolde als tiende over de meet en kan zijn droom op de wereldtitel bijna vaarwel zeggen.