Wereldtitel Moto3 beslist, Veijer 10e in Qatar

Op het Lusail International Circuit is zondagmiddag de Grand Prix van Qatar in de Moto3 verreden. Dat was de eerste race dit jaar waarin de wereldtitel vergeven kon worden, nog twee coureurs zouden beslissen of de titel in Qatar beslist werd of een week later bij de slotrace in Valencia.

Daniel Holgado vertrok vanaf poleposition en had Diogo Moreira en Deniz Öncü naast zich op de eerste rij, met titelkandidaat Ayumu Sasaki, diens teamgenoot Collin Veijer en Romano Fenati op rij twee. Joel Kelso, Matteo Bertelle en Ivan Ortola vormden de derde rij, WK-leider Jaume Masia startte vanaf plek tien.

Holgado kende een prima start en kwam na de openingsronde als eerste door, maar Öncü nam hem al snel te grazen en Sasaki volgde, voor David Alonso, Moreira, Ortola en Masia - Veijer had het lastig en zakte terug naar plek tien. Al snel reed Masia zich verder naar voren en in ronde drie trof hij concurrent Sasaki, die na een beuk een handvol plekken verloor.

Richting de helft van de race hadden Sasaki en Masia weer mot aan de kop van de race, waar David Muñoz van profiteerde - Moreira ging ondertussen vanuit de kopgroep onderuit. Voorin was vooral Masia op bijzonder onprettige wijze aan het racen, waar hij dan ook een waarschuwing voor kreeg. Ortola deelde ook een beuk uit en kreeg een dubbele longlappenalty vanuit de kopgroep.

De race ontpopte zich meer en meer tot een klassieke Moto3-race en met drie ronden te gaan bestond de kopgroep nog altijd uit zeker twintig coureurs. Masia pakte op dat moment de leiding en Sasaki reed op plek acht, waarmee Masia voor het eerst virtueel de wereldtitel in handen had: bij winst voor Masia moest Sasaki in de top-4 eindigen.

Twee ronden voor het einde waren ineens vijf mannen weg: Masia, Holgado, Riccardo Rossi, Alonso en Öncü. Masia hield daar de leiding vast, zij het met wat moeite, en reed naar de overwinning, voor Alonso en Öncü. Sasaki deed alles wat hij kon, maar bleef steken op plek zes en dus mocht Masia de wereldtitel vieren. Veijer finishte als tiende.