Marquez wint MotoGP-sprint Sepang, Veijer op P2 in Moto3

Op het circuit van Sepang is zaterdagochtend de sprintrace in de MotoGP verreden voor de Grand Prix van Maleisië. Het werd een spannende strijd, in elk geval in de eerste helft van de race, waarna het vooral om de strijd om plek drie ging.

We gingen van start met WK-leider Francesco Bagnaia op poleposition en titelconcurrent Jorge Martin naast hem, terwijl Enea Bastianini de eerste rij completeerde. Op rij twee stonden Alex Marquez, Luca Marini en Marco Bezzecchi, voor Brad Binder, Fabio Quartararo, Maverick Viñales, Jack Miller, Fabio Di Giannantonio en Johann Zarco.

Bagnaia kende een prima start en kreeg vooral Marquez en Martin achter zich aan, die meerdere malen van positie wisselden. De KTM's van Miller en Binder waren ondertussen weer rap op dreef en sloten aan op plek vier en vijf, voor Bastianini, Bezzecchi, Zarco en Marini.

Richting de helft van de race had Marquez wat afstand genomen van Martin en sloot hij zelfs weer aan bij Bagnaia, die hij niet veel later te grazen nam en die een paar bochten later ook verschalkt werd door Martin. Bagnaia kreeg het moeilijk en had de hulp van teamgenoot Bastianini nodig om plek drie vast te houden, wat wel lukte. Marquez pakte een fraaie zege, voor Martin en Bagnaia.

In het kampioenschap behoudt Bagnaia de leiding, Martin maakt weer iets goed en staat op elf punten achterstand.

De racedag wordt zondag op 05.00 uur Nederlandse tijd geopend door de Moto3, waar niemand minder dan Collin Veijer vanaf de tweede startplek vertrekt - tussen polesitter Jaume Masia en Matteo Bertelle in en met Ivan Ortola, Ayumu Sasaki en Jose Antonio Rueda op rij twee.

Om 06.15 uur is het de beurt aan de Moto2, waar Fermin Aldeguer, Celestino Vietti en Manuel Gonzalez vanaf rij één vertrokken. Aron Canet, Marcos Ramirez en Pedro Acosta staan daar op de tweede rij, Zonta van den Goorbergh moet het doen vanaf plek twintig, twee posities voor Bo Bendsneyder.

Tot slot gaat om 08.00 uur de MotoGP van start, met dezelfde opstelling als voor de sprintrace.