VS: student gearresteerd wegens uiten van antisemitische doodsbedreigingen

In de Verenigde Staten is een student gearresteerd omdat hij zou hebben opgeroepen tot de moord op Joden. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie zou de 21-jarige Cornell University student uit New York op een online discussieforum van de universiteit hebben gedreigd om onder andere alle Joodse mannen die hij op de campus zag "neer te steken" en "de keel door te snijden", alle Joodse vrouwen te verkrachten en alle Joodse baby's te onthoofden. In dezelfde online post had hij gedreigd om "een aanvalsgeweer naar de campus mee te nemen" en alle Joden neer te schieten.

De student wordt nu onderzocht door het Federal Bureau of Investigation. De 21-jarige werd gearresteerd op beschuldiging van bedreiging met de dood of verwonding van anderen. Als de verdachte wordt veroordeeld, hangt hem een gevangenisstraf van vijf jaar en een zware boete boven het hoofd, aldus het ministerie.

FBI-chef waarschuwt voor aanvallen
FBI-directeur Christopher Wray ziet ook in de VS een verhoogde terroristische dreiging na de grootschalige Hamas-aanval op Israël. Verschillende buitenlandse extremistische groeperingen hebben de afgelopen weken opgeroepen tot aanslagen op Amerikanen en het Westen, zei Wray tijdens een hoorzitting voor de Homeland Security Committee in de Amerikaanse Senaat. "We verwachten dat de acties van Hamas en zijn bondgenoten als inspiratie zullen dienen zoals we die niet meer hebben gezien sinds de 'Islamitische Staat' jaren geleden zijn zogenaamde kalifaat vestigde," voegde hij eraan toe.

Hoewel de FBI op dit moment geen bewijs heeft van een "georganiseerde dreiging" binnen de VS, maakt de wetshandhavingsinstantie zich zorgen over mogelijke aanslagen door individuen of kleine groepen. De FBI ziet al een toename van aanvallen op militaire bases in het buitenland. De FBI verwacht ook dat cyberaanvallen op de Amerikaanse infrastructuur zullen toenemen in het geval van een uitbreiding van de oorlog in het Midden-Oosten.